2008-07-22

Heteronormen

Det här var bra skrivet.

14 kommentarer:

Anonym sa...

Bra skrivet, hur menar du då? Jag förstår inte. Endast ännu en essä om att heterosexuella bör rodna över sin normativa läggning.

Besviken.

/Håkan

kazarnowicz sa...

@håkan: Var det DET du läste i min text? Spännande. För poängen är att jag fattar att man när man tillhör normen inte alltid reflekterar över saker som är utanför, och då ska man vara jävligt medveten om det de gånger man tycker till om saker utanför normen. Som Pride till exempel.

sakine sa...

Håkan, öh? Ingen har väl sagt att man ska skämmas, förutom alla idioter som inte har bättre saker för sig än att störa sig på allt som inte är hetero.

Nog måste man få kunna beskriva läget. Och gärna påminna om det oftare än under en vecka på sommaren.

Micke, intressant är också att samma "skamnormer" finns bland olika kulturer också när det gäller heteroförhållanden. Eller blandförhållanden. Det beror alltid på samma sak: alltför många människor har helt enkelt inga egna intressanta liv att koncentrera sig på.

Tobias Struck sa...

Sakine och Åsiktstorped. Den kulturella heteronormen kommer sig av att det är normalt att vara heterosexuell. En forskningsgrupp har med magnetröntgen visat att det är en medfödd biologisk avvikelse som ligger bakom homosexualitet. Men väldigt få vill väl slå någon i skallen för att skallen är avvikande? Jag drabbas personligen inte av lust att slå en person med Downs syndrom i huvudet för att den personen är biologiskt otypisk. Så jag inser inte varför heteronormen skall lösas upp.

Så här skall det vara i Europa: Hyllandet av den funktionella, vita heterosexuella kärnfamiljen som storfamiljens kärna och samhällets cell, skall ses som en naturlig idealism. Stridbara vita män skall försvara husliga vita kvinnor och de båda grupperna skall föröka sig med varandra och uppfylla Europa med en stark vit folkmajoritet.

De som inte passar in i denna norm, skall behandlas med respekt och få leva som de vill - men de behöver enligt min mening inte mer kulturellt utrymme än personer med andra avvikelser behöver för att må bra. Fast å andra sidan vore det helt OK för mig om personer med Downs syndrom också hade sina egna festivaler. Men homosexuella kanske tycker att deras avvikelse är litet finare?

Det hjälpte tydligen inte Federley att han är homosexuell när han stod och snyftade i riksdagen för att hans mamma hade sagt att han borde lyda partipiskan för sin karriärs skull. Så jag tror inte på att homosexuella är mer moraliska än andra. De varierar nog - som för oss andra. Därför finns det ingen anledning att ge dem en automatisk position som förebilder för heterosexuella.

Och alla sa: "Wow, bra skrivet, Tobbe. Kul med annorlunda åsikter. Självklart är du välkommen i debatten."

kazarnowicz sa...

@tobias: men vännen, vad hände med din uppfattning om att homosexuella är "andar som fötts med fel kropp" eller personer som utsatts för övergrepp? Har du börjat tro på vetenskap numera?

Jag skulle gärna välkomna dig till debatten, om det inte vore för att jag har svårt att ta dina åsikter på allvar. För ett halvår sedan trodde du ju något helt annat.

Hela din argumentation (och att du postar det här hos Sakine) säger ju bara en sak: du vill ha uppmärksamhet, och du skapar gärna konflikter för att få det. Nu har du fått lite uppmärksamhet, men förvänta dig inte att jag ska debattera med dig. Screw män är från Mars/kvinnor från Venus-skiten, men du och jag är definitivt inte invånare på samma planet.

kazarnowicz sa...

ps. Det är intressant att Tobias för övrigt raderat originalinlägget som jag refererar till. Bara det tyder på att Tobias mest är ute efter att trolla. Tur att både jag och Elin, aka Orchidpussy, behållit våra!

Tobias Struck sa...

Micke. Det finns ingen motsägelse: Jag tror fortfarande att vissa homosexuella män (särskilt amerikaner som har spankats av sina pappor med träspadar under uppväxten) kan vara bögar på grund av en psykosocial störning. Men de flesta är homosexualiteten alltså medfödd hos, som jag även skrev då (jag vet inte varför kommentaren är borta, vad jag minns manipulerade jag inte den).

Angående reinkarnation: Ja, jag tror att den reinkarnerande anden är medskapande i den fysiska processen under fosterstadiet - med den själsliga energi som den tar med sig från föregående inkarnation. Könsambivalens kan naturligtvis ge utslag i aktiveringen/avaktiveringen av anlagen.

Motsägelsen fanns som vanligt hos den som tolkar mig.

Micke. Så du tror att FG är ett skämt? Ett trollande? Vi får se vem som skrattar sist. Har du hört talas om någon som skriver en hel bok som internet-trollande?

sakine sa...

Struck! Sluta spamma, du vet att dina inlägg ryker då.

Anonym sa...

Tobias:

...Så här skall det vara i Europa: Hyllandet av den funktionella, vita heterosexuella kärnfamiljen som storfamiljens kärna och samhällets cell, skall ses som en naturlig idealism. Stridbara vita män skall försvara husliga vita kvinnor och de båda grupperna skall föröka sig med varandra och uppfylla Europa med en stark vit folkmajoritet.

Ja, givetvis. Vad ska det annars vara för mening med att betala skatt?

...De som inte passar in i denna norm, skall behandlas med respekt och få leva som de vill...

Helt ok för mig.

...Och alla sa: "Wow, bra skrivet, Tobbe. Kul med annorlunda åsikter. Självklart är du välkommen i debatten.

"Annorlunda åsikter"!? ...Tja, du tycker väl samma sak som ungefär 85% av oss andra heterosexuella vita.

Saki:

Struck! Sluta spamma, du vet att dina inlägg ryker då.

Öh, jag har inte varit med riktigt på sistone, men ligger Struck numera så risigt till att man inte ska replikera öht? ;)

sakine sa...

RL, nej men jag har fått "sopa rent" en hel del på sistone och har inte tid att leka supernanny på bloggen.

Tror ni förresten på det där stenålderssvamlet?? Eller skojar ni?

Anonym sa...

RL, nej men jag har fått "sopa rent" en hel del på sistone och har inte tid att leka supernanny på bloggen.

Jaha ok.

Tror ni förresten på det där stenålderssvamlet?? Eller skojar ni?

Vadå? Jag är ju snart stenålders, jag fyller ju 50 (dvs 50 heterosexuella-år) i år ;)

...eller förväntade, du dig ett standardiserat pk-svar på din fråga? :o)

Men allvarligt, dom som vill prajda och ha sig (med strutsfjädrar, läderbrallor, eller vad det nu är), får göra som dom vill, bara jag slipper bli inblandad ...eller slipper beskåda detta Sodom & Gomorrah.

Tur man bor i Skåne i dessa lägen :)

Tobias Struck sa...

Sakine. Skall jag svara - eller tvingar jag dig att ta hand om mig då?

Jag tycker att du skall läsa min bok. Vi är "stenåldersmänniskor", visste du inte det? Den paleolitiska tiden är typ 99,9 % av mänsklighetens historia. Självklart har de beteendemönster som har utvecklat sig under denna tid (typ 300.000 år) präglat oss - och självklart ärvs de biologiska könets betingade grundbeteende av den största delen män respektive kvinnor. Det förekommer allehanda variationer, precis som överallt i naturen, men jag karaktäriserar generella principer, som gäller för genomsnitten. Territorial medvetenhet, etnisk medvetenhet, manlig stridbarhet och kvinnlig huslighet hör till grunderna i vårt instinktiva själsliv.

The Loser sa...

Vill bara meddela att jag som kommenterade i radiotråden inte är samma person som Håkan överst i den här tråden.

Håkan Lindgren

Jonas Barkå sa...

Tyckte texten var rätt lam. Visst, de som inte är homo har aldrig upplevt hur det är att vara ett "onormalt" homo, men majoriteten är utanför normen på ett eller annat område. Det kan vara utseende, bakgrund, intressen, åsikter, avvikande heterosexuella preferenser eller vad som helst. Man får antingen försöka dölja det avvikande eller stå ut med oförstående och fördömmande reaktioner från andra. Visst, homosexualitet är en stor sak som påverkar livet i väldigt mycket när heterosexualitet är normen, men det gör inte homosexualla till en grupp med helt unika problem.