2008-01-05

Polisen lockar minoritetsgrupper..eller inte.

Jag tänker söka till Polishögskolan, och det verkar ju vara många hinder fram till gatan. Men det är bra. Med en hel del styrketräning och ett körkort borde jag klara det.

En sak som irriterar mig, och det är delvis anledningen till att jag inte sökt tidigare, är polisens ständiga pekfinger mot invandrare och kvinnor i syfte att uppmuntra dem att söka till utbildningen. En hel länk på hemsidan under fliken "Vill du bli polis?" heter "Invandrarbakgrund", och innehåller en bild och en berättelse om en invandrarkvinna som blev polis. En reklamkampanj för några år sedan hade en skrikig text i stil med "ÄR DU KVINNA MED INVANDRARBAKGRUND?".

Det är förstås fint att polisen vill avspegla samhället. Men så verkar det heller inte gå så bra att signalera: invandrarkvinna, tveka inte, vi kvoterar in dig direkt.

Så konstigt.

44 kommentarer:

ogeretla sa...

Polis...? Batongliberal menar du väl? ;-)

sakine sa...

Ogeretla, hehe...
Är inte mycket för att slåss. Men jag är bra på att sätta gränser, möta människor och springa.

Och så vill jag ha en vettig utbildning.

Anonym sa...

Tja, det är en bra arbetsmarknad.

För övrigt är varje försök, medvetet eller inte, till att profila sin rekrytering skadligt för verksamheten. Tjänstens naturliga attraktion ger kanske obalans enligt några för tillfället politiskt korrekta kriterier men det ger alltid det bästa resultatet.

För övrigt har det ofta stått i tidningen att polishögskolans chef är mycket olämplig för sin post, en klasskampande flumkommunist som inte ser människor utan överordnade respektive underordnade kategorier.

sakine sa...

AA, jo och dels är det ju onekligen ett jobb ute i verkligheten. Jag har jobbat som fritidsledare i Botkyrka, tror att jag kan ha en del användning av lärdomar därifrån.

Polishögskolans chef vet jag inget om, men okej.

Jag kan förstå desperationen och viljan att öka mångfalden inom kåren, men de riskerar definitivt att skrämma iväg en del nyfikna genom att så tydligt gapa efter folk enbart p g a deras könstillhörighet och härkomst. Typiskt myndigheter som sagt.

Anonym sa...

ännu ett oombett tips: sök juristlinjen istället, roligare människor och bättre betalt efterat (och reell möjlighet att bli polischef om man nu skulle vilja det)

Anonym sa...

Självklart är det viktigt och positivt med mångfald, men det får inte äventyra kvaliteten. Vid lika meriter (då detta går att styrka) kan man givetvis med fördel välja ut ngn ur en grupp som är underrepresenterad, tex kvinnor invandrare.Men i övrigt är det självklart meriterna som måsta väga tyngst. I annat fall riskerar ju i slutändan kunder, brukare och/eller klienter att erhålla sämre service.

"Är inte mycket för att slåss. Men jag är bra på att sätta gränser, möta människor och springa.

Och så vill jag ha en vettig utbildning."

Precis vad som behövs. Framförallt att kunna springa är ju ett måste. Men det kanske även blir en del brottning när du väl haffat busarna. Men behöver man inte ha körkort innan man börjar. Man övar väl även i radiobil under utbildningen?

Lycka till och jag lovar att vara ännu hederligare den dagen då du väl rullar ut på gatan.

PS. Annars är väktare ett alternativ. Här behöver du bara körkort. Kort utbildning och inte samma hårda granskning av hederlighet osv som hos polisen.

Bulten i Bo sa...

Jag tror att du kommer att bli en mycket bra polis och tycker det är bra om den inkvotering av vita muskelbergiga män som hittills förkommit nu kan brytas.

Lycka till alltså!

Anonym sa...

Polis? ja, det verkar just vara din stil. Begiven på att gå raka gatan fram och vifta med puffra och batong. ;)

Anonym sa...

Fan, vad kul! Du kommer ha mycket roligt under utbildningen kan jag lova ;-)

Själv hade jag lätt sökt om det inte vore på grund av min knäppa hörsel samt att jag inte skulle palla en biljakt om jag inte var den som sitter bakom ratten (är grymt åksjuk). Ska nog bli frilansande kriminalreporter istället ;-)

( Fast jag ska faktiskt börja träna batong i vår som ren och skär hobby/försäkring.)

Ulf Larsson (FP) sa...

Jag tror du blir en alldeles utmärkt polis, Sakine. Kruxet är att vi då blir av med en vass opinionsbildare och smart skribent. Jag misstänker att du får svårt att fortsätta med sådana bisysslor om du joinar farbror Blå:s crew...

Så lycka till lagom mycket i antagningsprovet!

sakine sa...

Tack för pepp! Det ska bli riktigt kul, även om man måste ha tålamod och klara av många faser.

Ulf, tack, men tanken på att bli en skribent som inte har hälsat på ute i verkligheten skrämmer. Finns redan för många sådana. Dessutom är det högst egoistiskt: jag vill ha erfarenheten och också tryggheten. Förutom att jag tror att jag kan bidra i yrket, alltså.

En bekant som pluggar till polis nu, berättar att endast 10 av 25 i hans klass skulle klara sig "där ute". Många kommer från Norrland och från medelklasshem.

Det är väl klart att det behövs andra erfarenheter och kompetens.

Anonym sa...

Lite anti-pepp bara som kompensation. En av mina gamla lumparkompisar blev polis. Han har berättat att det är ett otacksamt och understundom hårt arbete där man ständigt frustreras av att man kan göra alldeles för lite och behoven syns outtömliga. Dessutom är administrativt krångel en huvudvärk.

Däremot finns det ingen anledning att sluta blogga. En brittisk konstapel David Copperfield som skrivit boken "Wasting police time" bloggar här:

http://coppersblog.blogspot.com/

sakine sa...

AA, jag avskyr byråkrati men det är ju som med de flesta offentliga yrken. Då är det ju bra att uppleva det, för att sedan jaga politiker som måste förenkla och förminska byråkratin. Det är helt sjukt så mycket pappersgöra lärare, poliser mfl ska äga sig åt.

Kul med Copperfield, ska kika.

Anonym sa...

Sakine.

Vilken typ av brottslighet vill du helst arbeta med?

sakine sa...

Linda, det är lite svårt att veta innan man faktiskt arbetat ute på fält. Men jag antar att det vore tungt att jobba med familjerelaterade konflikter i längden. Variation är nog det bästa. Men jag tror att jag vore lämpad för att jobba i förort (dels för att jag bor där jag bor, och dels för att jag kan en del språk).

Själv då?

Anonym sa...

Jobbar idag som väktare i centrala Norrköping men funderar ochså på att söka till polisskolan. Förhoppningsvis lite mer varierande uppgifter då man har mer teoretiska kunskaper i bagaget.

Ja, hellre förort än familjeproblematik. Skulle nog inte fixa att se alla misshandlade kvinnor och barn dag in och dag ut.

Anonym sa...

hur lång tid tar utbildningen?

sakine sa...

Linda, ja variationen är det som lockar mig också! Kul om du söker. Då kan vi säkert bolla idéer.

Czar, 2 år! Men det tar ju tid att fixa all behörighet innan utbildningen också. Körkort te x.

Bulten i Bo sa...

Sakine.

Vilken typ av brottslighet vill du helst arbeta med?


Palmeutredningen?

(ursäkta Sakine, kunde inte låta bli, du har full frihet att ta bort mitt dåliga försök till skämt)

sakine sa...

He he...

Jag är bara mer än 20 år sen med att söka Holmérs jobb.

Anonym sa...

Själv tar jag gärna hand om palmeutredningen. Maken till lökigare jobb lär man få leta efter - dessutom lär alla rättshaveristiska konspirationsteorier bjuda på både ett & annat skratt.

Anonym sa...

Poliser opinionsbildar ju hela tiden Ulf, se bara på diverse uttalande från de som handhar prostitution (förlåt, människohandel., Jonas Trolle, Kenth Svensson och Kajsa Wahlberg som ständigt propagerar för hårdare straff för torskar, att det inte finns frivilliga prostituerade (och att de alla styrs av hallickar) samt att de borde avprogrammeras. Å andra sidan kan det ju såklart bli lite mer problem att gå emot rådande konsensus i sådana frågor :-)

Unknown sa...

tssss....man slutar läsa den här bloggen i några månader och folk får storhetsvansinne.

Det ska bli kul att se dig skjuta Saki, pistoler har rejäla rekyler och dessa ger verker i handlederna. Jag ler när jag ser framför mig hur du skjuter för att sedan vika dig dubbelt av handledsverk...hehehe.

Får man komma och titta på uttagningen? Jag lovar att ta med chips och Cola så har du lite tröstpriser när du ger upp efter en kvart.. =)

Anonym sa...

Zarrasvand:

Jag vågar inte vara lika uppriktig som dig. Men jag har faktiskt sett brudar i snutuniform som bokstavligen åkt vattenskidor efter sina stora och oftast väldigt blodtörstiga vovvar. Tjejer som stöpt i backen av blotta vindraget av en HA boss vänstersving. Och brudar som knappt har power i benen att trycka ner pedalen och tvärnita bilen framför ett sk ungdomsgäng då det gäller.

Nej, satsa på att bli barnpsykolog eller utrikesminister i stället, bättre pröjs dessutom. Vanlig terapi brukar inte funka på pårökta nassar eller mc bovar.

Men lycka till ändå! Visst, man vet ju inte innan man testat.

sakine sa...

Zarrasvand, så där lät det när jag skulle cykla ner till Skåne också. Och hur slutade det?

Du borde veta hur envis jag är.

Randor, precis. Man vet inte. Så...vänta och se.

Barnpsykolog kan du bli själv, för övrigt.

Anonym sa...

Kvinnliga poliser har ju nästan lika höga krav på fysik som riktiga poliser, så jag tycker dom ska ha nästan lika hög lön också.

Unknown sa...

Nu ljuger du Saki, jag tvivlade aldrig på dig när det gäller cyklingen.

Anyway, tror du det är försent att starta en karriär som yrkeskriminell? =)

Anonym sa...

Glocken har inte mycket till rekyl, inga proplem att peppra med den. Och de fysiska intagningsproverna kommer bli en baggis.

Just det. Artikel för kännedom: http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=2435&a=715740

Anonym sa...

Blivande kvinnliga poliser har inte "nästan lika" höga krav som manliga dito. Om så vore fallet skulle knappt någon kvinna bli antagen. Att kvinnor däremot kan fungera bra som poliser är jag dock övertygad om.

Men jag måste ändå kommentera att alltför många (även män) har lyssnat/sett på för mycket österländska Kung fu-filmer och annat budotrams, där det påstås att "styrkan inte spelar någon roll" och dyligt mumobjumbo.

Det som lärs ut på ex. "feministiska självförsvarskurser" är en dödsfälla för alla utom förövararen då man där invaggas i tron att man (livrädd och under attack) kan skicka iväg paralyserande och stilrena "handkantslag" mot vitala punkter på kroppen eller utföra akrobatiska kasttekniker.

Sådana slag och grepp kan möjligtvis lyckas om en motståndare är med på noterna alternativt sitter i rullstol eller av någon anledning är gravt paretisk.

Och även om slaget skulle träffa måste det vara lite kraft bakom. Ett litet råd till blivande kvinnliga polisarpiranter: Kastar du "tjejkast" är det ofta en bra indikation på låg förmåga till kraftutveckling både i grepp- och slagtekniker. Du kommer också med stor sannolikhet att behöva mycket mer träning för att kunna "få till det" än de som inte kastar sten med enbart armbågsleden till hjälp.

Anonym sa...

Anonym. Håller med dig om kritiken angående Feministiskt självförsvar.

Men jag är absolut övertygad om att phs verkligen låter alla träna under stress och hitta individuella strategier för fysisk problemlösning. Och under stress så är det bara byebye med "snygga" kampsportstekniker... finmotoriken ryker direkt.

Jag skulle kunna snacka om detta hur mycket som helst men det är lite väl OT i denna tråd ;-)

Jonas Barkå sa...

Fysiken tror jag inte kommer innebära några större hinder och inte kör de med vapen du kommer få speciellt ont av att skjuta.

Men att du vill vara verksam i den exekverande delen av det statliga rövarbandet!? Du kommer ju få svårt att inte bli tvungen att sätta dit folk för uppenbara ickebrott. Har du blivit helt batongliberal?

sakine sa...

Anonym, skriv med signatur framöver.

Inga tjejkast här inte.

Jonas, polisgöra tillhör just det som jag tycker att det offentliga _ska_ syssla med.
Batongliberal? Nej. Inte alls. Snarare strukturliberal i så fall.

Jag får väl tala om vad jag har för åsikter på intervjuerna och se om jag är lämpad eller inte...

Jonas Barkå sa...

"Jonas, polisgöra tillhör just det som jag tycker att det offentliga _ska_ syssla med."

Jo, men att anse att polis som koncept är rätt innebär ju inte att en specifik polismakt är det. Det är skillnad på polisen i Soviet, polisen i Sverige och polisen i en nattväktarstat.

Anonym sa...

Jag tycker du ska söka! Haka inte upp dig på att de tjatar om invandrarbakgrund osv, det behövs ju fler kvinnor inom polisyrket!

Min sambo ska söka till polis, trots att han redan har en utbildning (magister statsvetenskap), han är invandrare och det behövs ju också fler av i den branschen.

Sök!

Skulle själv gärna söka faktiskt, men är mitt uppe i min ekonomutbildning:)

Anonym sa...

Sir Humphrey Appleby:
The ideal quango appointee is a black welsh handicaped women trade unionist. We are all looking for one of them. You don't happen to know any one, do you?

Sir Desmond Glazebrook:
No.

Anonym sa...

det finns inte en enda snut i hela världen som jag litar på och respekterar.

det kommer inte att ändras den dagen du blir snut

sakine sa...

Men Jonas, var inte så neggo! Jag kommer att göra nytta.

Jessica, tack! Det låter kul med ekonomi också, jag är ju statsvetare i grunden men läste lite nationalekonomi på kvällarna en termin. Det var inte min grej :)

Miguel, stackars dej då.

Anonym sa...

visst e det komiskt att alla dessa sk liberaler som "värnar om frihet" alla vill ha fler poliser och fler människor bakom lås och bom? att dom vill dra ner anslagen till all social verksamhet, sjukvård och arbetslöshetsunderstöd ochh annan välfärd och istället öka anslagen till polis och militär?

varför är det så? jo för i ett nyliberalt samhälle med ökade klassklyftor, större social utslagning och fattigdom kommer helt enkelt brottsligheten att öka. det är "liberaler" som sakine väl medvetna om. istället för försöka minska utslagningen och klassklyftorna så tar dom till den batongideologi som är den logiska konsekvensen av deras ekonomiska politik.

slå ner och spärra in slöddret på livstid, det är den fina "egoistiska" lösningen på problemet som sakine och andra batongliberaler förespråkar. att enbart spendera pengar på polis och militär e ju trots allt billigare än att satsa pengar på olika bidrag, upprustade bostadsområden, fritidsgårdar, sjukvård och a-kassa och liknande.

och en annan viktig poäng är ju att man slipper se slöddret också, och dom kan ju ändå arbeta i fängelset!

ordet batong borde vara ett obligatoriskt prefix till det missledande ordet "liberal"

sakine sa...

Miguel,

Jadajada. Läs mitt inlägg två poster ner, så ser du vad jag har för inställning till människor som har prickar i registret. D v s ett mer tolerant än vad de flesta har.

Problemet med liberaler, eller medelklassen över huvud taget, är att för få har erfarenhet och kännedom om kriminalitet och sociala problem.

Då kan ju vi som har det sitta och gnälla på polisen. Eller så kan vi göra något själva.

Angående klassklyftor: socialister gör det knappast enklare genom att höja murar in till bostads- och arbetsmarknaden.

Anonym sa...

visst sakine, att värna om hyresrätternas existens är ju verkligen att höja murar in till bostadsmarknaden. du är ju så bisarr och okunnig att du inte längre är skrattretande, bara obehaglig.

många av mina vänner skulle aldrig kunna få en egen bostad om inte hyresrätter existerade. alla kan inte ta lån på 2 miljoner på banken sakine. men kan man inte det får man väl "skylla sig själv" (är inte det ditt favorituttryck förresten) eller hur? allmännyttan nikräktar ju på min egendom och mina skattepengar.

det går inte att vara liberal utan att vara batongliberal. det är helt enkelt en logisk konsekvens av eran politik och det faktum att ni sätter rätten till privat egendom över allt annat.

"missbrukare ska betala för sin vård själva" som du uttryckte dig en gång, och som johan stael von holstein som är den kanske ärligaste "liberale" kolumnisten beskrev det: "Mamma hade hem för socialt missanpassade ungdomar. Hela vårt hus var fullt av knarkare från Stockholm, människor som inte tog personligt ansvar utan bara skyllde ifrån sig och tyckte att andra skulle betala."

kommer ni någonsin att begripa att det faktiskt finns människor som har hamnat i situationer som är förbaskat svåra att klara sig ur utan hjälp? att alla inte har en rik familj som har tid och pengar att hjälpa till och betala?

men det är ju går ju emot den heliga egoistprincipen att hjälpa folk som har det svårt utan att ta betalt för det. det är ju "fånig altruism" som du brukar säga.

man behöver ju inte ha mycket hjärna för att inse att dessa personer kommer att drivas till brottslighet av ren överlevnadsinstinkt. det begriper batongliberalerna också, därav denna fascination och beundran inför uniformerade, batongförsedda översittare

men som alternativ tar högern alltid till sitt favoritord: den välgörenhet, gärna med tillägget: det fungerar i usa.

vi har sett det i usa med bush och hans "faith based initiatives" och i usa fungerar ju allting såååååå himla bra som sakine själv vittnade om efter sitt besök där.

har sakine förstått att dessa initiativ fungerar som en effektiv inkörsport till religiös fundamentalism? att religiösa rörelser kommer att utnyttja dessa ungdomar genom att idka "välgörenhet" och samtidigt fylla dom med sin äckliga religiösa propaganda?

det är ingen slump att du hittar så många före detta missbrukare i religiösa sekter i dom länder där "välgörenhet" är det enda kostndasfria alternativ som finns

jag har själv knarkat en hel del tidigare. bla annat amfetamin, ecstacy, lsd och även ett par gånger rökheroin. idag tar jag en joint då och då men har lagt av med övriga droger eftersom dom höll på att dra ner mig i skiten. lyckligtvis klarade jag av att sluta utan vård. men jag har gamla vänner som inte gjorde det, hade dom inte fått skattefinansierad missbrukarvård vill jag inte veta vad dom skulle vara idag, en del skulle förmodligen ha dött som en av mina ganmla knarkarkompisar faktiskt gjorde.

det var ingen av oss som hade kunnat kosta på sig offentligt finansierad vård. idag jobbar vi alla och betalar skatt bl a för att andra ungdomar i samma situation ska kunna få hjälp även om dom inte själva kan betala för det.

solidaritet kallas det för, och då använder jag inte cuf:s definition på det ordet

sakine sa...

Miguel,

Oj vad du verkar kunnig om mina åsikter. Eller inte.

Dina myggbett biter inte på någon som troligtvis växt upp fattigare & svårare än du själv. Så du har knarkat. Jaha? Får du för dig att du är unik?

Och vem har argumenterat för att missbrukare inte ska få hjälp?

Tips: Följ min blogg så ser du snabbt vad jag tycker. Vill du däremot tro att du äntligen har hittat en "hemsk liberal" kan du lika gärna hålla dig till valfri vänstersekt.

Du gör dig bara patetisk. "Buhuuu kolla på mig jag har erfarenhet och polare som sitter fast i klistret, snälla se mig som offer!!"

Anonym sa...

se mig som offer?!?! nu får du fan ta och ge dig.

jag skrev ju att jag klarade av att sluta själv. utan större problem faktiskt. dom flesta som tagit droger (under slutet av nittiotalet var det som du vet väldigt väldigt vanligt) har också kunnat sluta själva. skulle nog också klara av att fortfarande ta lite fler droger nån gång då och då utan nån större risk att åka dit. när har jag utmålat mig själv som offer? jag har aldrig behövt vård för någonting utan märkte själv av när det började bli för mycket. precis som dom flesta människor märker av när det börjar bli för mycket alkoholdrickande eller festknarkande och utan hjälp klarar av att själva dra ner på konsumtionen. säg till när jag beskrivit mig själv som offer.

lägg inte ord i min mun

däremot finns det dom som faktiskt fastnar i missbruk. både drogmissbruk och alkoholmissbruk. du kanske inte tror mig men det är faktiskt sant. det finns personer som fastnat i missbruk och behöver hjälp att sluta och vad ska vi göra med dom tycker du? ska vi som von holstein skriver bara se dom som "människor som inte kan ta ansvar själva och bara skyller på andra" och lämna dom åt sitt öde? jag väljer inte att beskriva dom som "offer" utan enbart personer som är i behov av hjälp. det är inget föraktligt i det vilket du tycks tycka

för dig som hela tiden upprepar mantra som "eget ansvar" och "fånig altruism" så är antagligen människor i behov hjälp inget annat än svaga människor med offermentalitet som bara behöver ta sig i kragen lite. om dom inte gör det självmant så kan nog lite batongsmisk hjälpa dom på traven. nån form av lägre stående människor som bara är värda förakt. det är svårt att dra andra slutsatser av det du skriver

du har precis som andra högermänniskor stora svårigheter att sätta dig in i andra människors situation.

jag har inga problem överhuvudtaget precis som dom allra allra flesta som tagit grejer. många har tom riktigt välbetalda jobb idag. under slutet av nittiotalet var det ju betydligt vanligare med droger än vad det är idag. jag vågar nog tom påstå att jag har ett bättre liv och ett mer välbetalt jobb idag än dom flesta av dom jag växte upp med

men det går inte att komma ifrån att en del människor faktiskt hamnar i situationer som dom behöver hjälp för att klara sig ur. och då går det inte bara att fnysa åt dom och gnälla om "eget ansvar" och hoppa på dom med batonger om dom inte lyder. minns inte vilken högerpolitiker det var som helt oförstående sa någonting i stil med "man får väl se till att ha sparat en årslön på banken" när han/hon fick en fråga om hur folk skulle klara sig med sänkt a-kasse och sjukersättning.

jag hade kunnat vara precis som du och von holstein idag, dvs bara föraktfullt fnysa åt människor med missbruksproblem eller andra problem och säga åt dom att "ta eget ansvar" och inte lyfta ett finger för att hjälpa till. JAG har ju aldrig behövt någon hjälp.

men det finns dom som faktiskt behöver det. det handlar helt enkelt om att vissa människor har empati och andra mindre

jag är emot fritt knark av solidaritetsskäl. även om jag själv och många andra säkert skulle klara av att hantera många förbjudna droger så finns folk som ohjälpligen kommer att åka dit och som behöver hjälp att ta sig ur. och dom ska inte behöva hänvisas till betalvilliga släktingar eller religiösa frivilligorganisationer utan dom behöver gratis offentlig skattefinansierad vård utan fängelsestraff eller andra lagpåföljder.

däremot kan faktiskt cannabis legaliseras för jag har f-n aldrig träffat ngn som fastnat i missbruk av den drogen och behövt hjälp att ta sig ur.

och igen när har jag beskrivit mig själv som offer?

sakine sa...

Miguel, skriv en bok om dig själv.

Anonym sa...

Trist om du tänker kasta bort ditt liv på att bli ett fascistsvin...

Känns inte som att jag har lust att läsa den här bloggen längre...