2008-01-02

En gång kriminell, alltid kriminell?

Lyssnade just på ett inslag på Aktuellts 21.00-sändning.

Posten anställer tydligen inte folk som har begått brott, och fler arbetsgivare kräver utdrag ur brottsregistret. Visst; en del människor ska hållas borta från somliga yrken. Pedofiler på dagis är väl det tydligaste exemplet.

Men risken är att vi börjar överdriva. Vad beror detta ökade intresse, som börjar likna en besatthet, för brottsregister på? I Sverige har vi visserligen mesiga straff, men vi är vi oerhört snabba med att döma folk på livstid - i samhället - även mot den som har tjänat sitt straff. Stigmatiseringen av den som avviker; den kriminelle, den ex-kriminelle, horan, narkomanen, är extrem.

Obehagligt. Själv blir jag livrädd för människor som aldrig har snattat.

6 kommentarer:

Wille sa...

Jag har aldrig snattat, muhahahaha!

sakine sa...

Wille, visserligen känner jag inte dig, men du verkar knappast vara typen som var ett så skrajset barn.

Skojar du? Om inte: varför gjorde du inte det? Sadistiska föräldrar? Vad led du av?

Anonym sa...

Livstidshalshuggning minst för snatteri, i varje om det rör sig om gummibjörnar eller ngn extra fin maltwhiskey. Nej, skämt åsido. Men visst, straffen är många ggr alldeles för låga i förhållande till brottet och ibland även tvärtom.

Tex så får många mindre ekobrottslingar betydligt längre straff än tex mördare och våldtäkstmän, vilka i praktiken kan vara ute efter ngt eller nga år. Förutsatt att de skött sig under tiden. Jag tror även att man behöver ta i hårdare redan från ett tidigt stadium i syfte att förhindra en acceleration inom brottets bana. Enligt flertalet krimionologer så börjar många med mindre brott typ snatteri och övergår efter en tid till betydligt grövre såsom bankrån, personrån och i värsta fall mer eller mindre planerade rånmord.

Självklart så gäller detta inte alla brottskategorier. Tex våldtäktsmän, hustrumisshandlare och pedofiler har ju vanligtvis en välputsad och "ansedd" fasad uåt. Tex "Hagamannen" eller Tito Beltran. De brukar alltså inte göra andra typer av brott samtidigt. Sen finns det ju även sk "multikriminella" tex Tommy Belmonte (fd Zethreaus).

Att posten vill ha koll är väl förståeligt med tanke på att brev många ggr inte minst i jultider innehåller kontanter och dessutom i vissa fall känslig och personlig information vilken inte får hamna på villovägar.

En bekant sökte jobb på ett callenter, även där begärdes ett utdrag. Själv har jag fått lämna det när jag sökte som vårdare inom LSS för nga år sedan.

PS. Jag är inte bättre än er. Jag snattade exklusiva kalsonger och folkbira i de nedre tonåren. Men det var mest för kicken.

Anonym sa...

Jag fick begära ett uttdrag av belastningsregistret och ta med det oöppnade kuvertet till klubben jag tränar på. Iofs så kan jag förstå det då jag inte tränar spinning direkt ;-)

Men visst blir det mer och mer viktigt att vara clean. Att lära sig av misstag samt att ge alla en andra chans är politiska floskler. Verkligheten är att ett misstag kan förfölja dig livet ut.

Snacka om att bli motiverad att lägga av med knarket och den kriminella karriären...

Anonym sa...

Jag tycker ändå inte att man skall dra för höga växlar till följd av detta. Det är ju alltsom oftast direkt kopplat till den aktuella verksamheten. Jag menar, det är väl inte så överdrivet lyckat med "hatbrottsdömda" som jobbar på migrationsverket eller inom kriminalvården? Eller fd terrorister på försvarets materielverk eller kärnkraftverk. Man vet ju aldrig helt säkert om dessa tänkt om helt och hållet. Å andra sidan kan ju även tidigare ostraffade få för sig att göra bus om/då tillfälle ges.

Själv har jag blivit dömd för fortkörning, snatteri samt mindre skadegörelse (en bussruta på fyllan). Detta har dock aldrig hindrat mig från att få de jobb jag velat ha. Det är som sagt alltid rätt person på rätt plats som gäller. En fd misshandelsdömd kan mycket väl vara en riktig höjdare inom svensk kassaservice, medan han kanske inte skall jobba med ungdomar som hamnat snett.

Drogtester är något annat som numera förekommer alltmer frekvent. Men även här är det oftast där nyktheterhet är ett absolut måste, såsom inom kraftindustrin, yrkestrafik (inte minst flyg), polis och inom det militära.

Johan Hedin sa...

"Vad beror detta ökade intresse, som börjar likna en besatthet, för brottsregister på?"

Äh - det är ju simpel medielogik. Enkelt att göra drmatiska inslag på det hela.

/Johan - har aldrig snattat