2008-01-20

Rättvisemärkt protektionisterna

Nu har Lydiah Wålsten och Karl Malmqvist skrivit en intressant rapport om Rättvisemärkt. Den bekräftar väl egentligen det man alltid har misstänkt, men kan vara nyttig läsning för alla som tror att de räddar världen genom att vara "duktiga konsumenter" som "handlar rättvist". Och jag älskar tydligheten:

"Om producenter inte får sin verksamhet att gå runt betyder det att de bör byta bransch."

Där sätter de fingret på något som Rättvisemärkt och protektionister inte accepterar. Någon riksdagsledamot borde lägga en motion om att Jordbruksdepartementet ska sluta att göda Rättvisemärkt med 1,6 miljoner för kampanjarbete per år. Och den som vill göra något för "de fattigaste" gör bäst i att köpa normalt kaffe utan falsk märkning.

3 kommentarer:

Anonym sa...

http://www.rattvisemarkt.se/cldoc/468.htm

världen är inte svart och vit & timbro granskas sällan kritiskt.

Anonym sa...

Först och främst kan man säga återigen en bra artikel.

Man kan bli aningen förundrad när man säger "Om producenter inte får sin verksamhet att gå runt betyder det att de bör byta bransch", och om detta då gäller kan det betyda att familjer som lever av sina bruk kanske måste sluta och bruka vilket kan tyckas vara synd.

Mvh//Jonas

Anonym sa...

Timbro är ibland ute och cyklar och nu är det ett faktum. Läs kritiken mot Timbros rapport: http://www.rattvisemarkt.se/obj/docpart/e/e7539d79f1d8f3cafbab79459963156c.pdf , utan kärleksdrömmar riktade mot timbro så kanske du också förstår hur fel de har.