2007-10-26

Minneapolis

Mycket 'europeisk' stad; hoga skatter, demokratiskt styrd etc.

En skillnad: har ser man somaliska och andra muslimska kvinnor arbeta, aven pa hoga positioner.

Jag besokte ocksa Svensk-amerikanska instututet, det var bade intressant och valdigt roligt att antligen fa prata lite svenska med folk.

10 kommentarer:

Anonym sa...

Härligt Sakine!

Roligt att få en aktuell lägesrapport från Minneapolis. Jag med mina ingermanländska rötter är/blir särskilt intresserad då ett flertal av "mina landsmän" verkar där.

Annars, shoppat ngt roligt? Partyn?

Anonym sa...

Hmm, visst finns det en skillnad mellan europeisk och amerikansk arbetsmarknadspolitik, men man far inte heller glomma att anstallningsbarheten pa de invandrare som slapps in till de olika kontinenterna varierar kraftigt.

Anonym sa...

Johan k

Annars, shoppat ngt roligt? Partyn?

Men Öh-ehh, vad gör kvinns annars utomlands :DDD

Men man får väl iofs hälsa Saki:

LYCKA TILL MED MALL-besöket, vi är med dig i vartenda sko- och klädinköp ;)

För att vara allvarlig (jaja för en gångsskull) ...men redogör gärna för hur du tyckte det funkade i californien under brasorna.

Anonym sa...

RL gamle kompis!

Ja, frågan var efter "noggrann" eftertanke onekligen överflödig. Även om jag vanligtvis inte ger mkt för diverse konspirationer så är kvinnsen per definition nog obotbara skofetischister. Hellre snygga pjucks än snygg partner. En bekant som nyligen varit New York hade bla införskaffat sig en t-shirt med texten "Politically Incorrect". En sådan borde Saki ochså ha. Hoppas man får se lite bilder från resan. Skall nu svepa en stor Heineken, vi hörs!

Anonym sa...

"En skillnad: har ser man somaliska och andra muslimska kvinnor arbeta, aven pa hoga positioner."

Är du helt säker på att dessa kvinnor är muslimer?

Somalia inrymmer även en betydande kristen befolkning. Och de flesta arabstater har fortfarande en stor kristen befolkning. Men många har givetvis klokt nog dragit därifrån i syfte att slippa de "fredliga" muslimerna.

Anonym sa...

"anstallningsbarheten pa de invandrare som slapps in till de olika kontinenterna varierar kraftigt" !!!!!!
Så anledningen att Somalier inte får arbete är att de inte är anställbara? Vad är "anställbarhet". Om du menar utbildning så snackar du goja. Eftersom du kan hitta hundratals högutbildade somalier (med svensk utbildning) som inte får jobb pga sin etnicitet.
Din kommentar om somalier är bland det dummast jag någonsin har hört. Vad fan vet du om somalier??

Anonym sa...

Jävla pedofiler!

Runka ihjäl er för i helvete!

Anonym sa...

Rouzbeh: mm, bra fråga, men för många läsare av den här bloggen är nog en bra somalier lika med en död somalier, eller en som inte längre ser sig själv som djupt delaktig i nåt som har med Somalia att göra (in the melting pot, typ). Från den vinkeln är felet med många sverigesomalier att de har förblivit för "kulturellt somaliska" eller kanske att de eplockat upp den sida av en falsk svenskhet som innebär välfärdsnarkomani...ja, du fattar...

Anonym sa...

Jo Peter man kan ju undra när man läser kommentarena. Ali Baba(!!) tar priset ändå. Vadå jobbande somalier??? Då MÅSTE de vara kristna!
Om Ali Baba inte är islamofob så är han skolexempel på en trångsynt människa!

Anonym sa...

Till samtliga!

Jag tror att innebörden av tråden förlorats. Vad Sakine egentligen menade var förmodligen att USA är att betrakta som ett föregångsland vad gäller integration. I Sverige går tyvärr en stor andel nysvenskar arbetslösa, inte minst muslimska kvinnor. Anledningarna till detta är flera: Bristande eller icke adekvata kunskaper för att verka på en modern arbetsmarknad, diskriminering (medveten, omedveten eller undermedveten), lathet/overksamhet (vilket givetvis även återfinns hos infödda). Ingen efterfrågan på individens kunskaper/utbildning, lågkonjuktur etc.

Men den viktigaste anledningen är förmodligen att SAP byggt ett mer eller mindre kravlöst samhälle där man erhåller diverse bidrag utan att egentligen utföra ngn motprestation. I USA förväntas det däremot att man hugger i redan från första dagen. Folk får med andra ord en reell chans att visa vad de går för. En del hävdar att muslimska kvinnor inte "får" arbeta till följd av sin kultur/religion. Maken förväntas försörja hela familjen precis som det var i Europa på 1950-talet. Men om nu detta var fallet torde det ju inte se så olika ut på olika platser i världen? Det stämmer att många levde på detta sätt i sina hemländer, men strukturer går ju alltid att förändra om de yttre faktorerna är gynnsamma. Många flyttar nog av just den anledningen (dvs de vill ha en högre levnadsstandard och är villiga att jobba för det).
Sverige har kallats för "Paradise for parasites". Ja, får man ingen chans att göra rätt för sig så blir man ju tyvärr just detta.