2007-10-18

Den amerikanska modellen

Det har gatt nagra dagar sedan jag kom till DC. Det ar verkligen intressant hur saker och ting fungerar. Overallt manniskor med olika bakgrund som arbetar tillsammans.

Jag pratade med en man fran deras motsvarighet till migrationsverk som namnde det sjalvklara: "well...people do not come here for welfare shopping".

20 kommentarer:

Anonym sa...

Åååå. Jag älskar DC! Och vilken klockren kommentar han levererade :-)

Grue sa...

USA har också betydligt hårdare asylregler än Sverige. Det är också en viktig sak.

Har aldrig varit i Washington. Hoppas att du får trevligt. Har bara varit på västkusten och i Alaska och upplevde folk där som vänliga och öppna.

Anonym sa...

Om det ändå vore likadant i Sverige..
Då hade vi sluppit alla kurdiska 10-barnsfamiljer som kommer hit för socialbidragen.

Anonym sa...

"well...people do not come here for welfare shopping".

Det finns svenska liberaler som inte tror att invandringen till europeiska länder beror på "välfärdsshopping". Jag trodde att du Sakine var en av dem.

Hälsningar
Nina Unesi

sakine sa...

Nina, manniskor vill av olika anledningar ha ett battre liv. Det ar 'human'. Om en manniska inte tjanar pa att arbeta sa kommer stora grupper att inte heller gora det. As simple as that.

Att Sverige har onodigt mycket trassel for foretagare etc hor ocksa hit.

Sjalvklart finns alla mojliga invandrare i alla lander, men jag forsakrar dig att muslimer i USA lever under helt andra omstandigheter har an i Europa. De klarar sig battre och ar ofta battre utbildade an andra.

Varfor, tror du?

Na val.

Maria, ja! Men jag gillar nog Memphis bast so far. Charmig stad. Underbart uteliv :)

Grue, tack! Ja, men landet ar uppbyggt av invandrare. Het fraga (miljontals papperslosa arbetare)har. Deras integrationsprocess ar ocksa smidigare: nar de ser ineffektivitet andrar de systemen bums.

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Anonym sa...

Är det folk av olika bakgrund som arbetar tillsammans i de fattigaste delarna av DC också? Eller är det homogent svart där?

sakine sa...

Dece, ja det ar det. Inte bara svarta eller vita: ocksa asiater, latinos mfl.

Memphis ar ocksa ett tydligt exempel. En busschauffor pastod att "vita diskrimineras" och att svarta ar rasistiska mot honom, men det lat smatt overdrivet. Daremot tror jag att svarta definitivt kanner sig mer hemma har i Memphis. Numera finns det sa manga andra slags invandrare sa kanske suddas motsattningarna ut nagot. En del talar for det, en del inte.

Anonym sa...

mina föräldrar var arbetarklass och fackligt aktiva när dom flydde till sverige. när jag ser hur latinos här i sverige har det och jämför med usa så kan jag inte annat än garva åt att någon tror att usa skulle vara bättre på integration. latinos i sverige är skyhögt bättre integrerade än dom i usa och har mycket högre levnadsstandard. efter att ha besökt släktingar "over there" så är jag oändligt tacksam över att mina föräldrar flyttade till sverige och inte till bushland.

och nej, vi är inga bidragsberoende välfärdsshoppare mina föräldrar har slitit med vanliga lojobb men tack vare starka fackföreningar, kollektivavtal och generell välfärd så har dom betydligt högre reallöner och grundtrygghet med sjukförsäkring. mina kusiner har t ex aldrig haft råd att besöka tandläkaren.

men eftersom vi är såna där som dina meningsfränder på högerkanten brukar referera till som "dom som pinochet inte hann med" när ni tror att ingen utomstående lyssnar så räknas vi väl inte

Anonym sa...

Nix Sakine, nu ljuger du. Som tidigare DC-bo (eller nja, under en dryg månad iallafall) vet jag att det är extremt homogent i många områden i DC. Det hade du också vetat om du bemödat dig med att besöka dessa områden.

USA är fantastiskt på integration, för den tiondel av befolkningen som har pengar.

Anonym sa...

"USA är fantastiskt på integration, för den tiondel av befolkningen som har pengar."

det är väl den enda del av befolkningen som är värd något enligt sakine

Anonym sa...

Ibland känns den här bloggen och dess kommentarer ungfär som den där diskussionen på imdb "att bo i Los Angeles och försöka ta sig fram, är det som i 'Entourage' ungefär?"

sakine sa...

Tja, invandrare som bor har haller definitivt inte med kommunister och dylikt.

Jag traffade en man fran Somalia i dag, exempelvis, som blev bestort av att se hur somalier lever i Sverige (Skane samt Sthlm).

Halsn. fran Minneapolis.

sakine sa...

Miguel, du stodjer ju en politik som haller folk utanfor arbetsmarknaden.

Varfor ar dessa manniskor inte "varda" "svenska" jobb?

Anonym sa...

ja, här blomstrar intelligensen:"du stodjer ju en politik som haller folk utanfor arbetsmarknaden.

Varfor ar dessa manniskor inte "varda" "svenska" jobb?"

Det kan du fråga företagarna om,. Surprise, Sakine, det är företag som anställer folk, inte fackklubbarna (och LAS är på inget vis den betongmur mot nyanställningar som du och andra ropar att den är).

Men din attityd är ju snarare "man bör alltid vara beredd att ta ett svartjobb eller två snarare än att utnyttja rätten till a-kassa, för även ett svartjobb kan ju vara en srpängbräda, våga inte ligga samhället till last, bu..." Fråga apelsinplockande mexare eller underbetalda 40-åriga barservitriser om de ser sitt jobb som nån trampolin. Men jag förmodar att dina värdar inte kommer att guida dig till den sortens ställen...

Jag har också träffat somaliska akademiker från Minneapolis, snackade med en agronom som studerat byar och jordpolitik i Etiopien vid en konferens om läget i Afrikas Horn-regionen för ett par år sedan. han hade kommit som flykting till Europa och som färdig forskare kommit över till USA (chansen att få green card eller flyktingstatus för honom och föräldrarna direkt i USA hade varit lika med noll). Mycket sympatisk man, vi pratade en hel del om de olika slags jordbruk som det finns i Etiopien och Somalia och dess framtidsutsikter. Han var dessutom fri från den sorts fördomar om olika folk och grupper som du frikostigt slänger omkring dig här på bloggen.´istället för argument.

sakine sa...

Marco, (vet inte om ditt inlagg ar seriost?) men om du ens kanner till begreppet ekonomi borde det sta klart for dig vad skillnaden mellan en trog och en flexibel arbetsmarknad ar - och vad det ger for konsekvenser for 'outsiders'.

Naval: jag ska fa ett mejl fran en av somaliserna jag traffade, om en bok som jamfor situationen for gruppen i Minneapolis resp. Sverige(Sthlm). Du och alla intresserade borde lasa!

Verkligheten ar inte din verklighet.I Minneapolis ar arbetslosheten bland invandrare lagre an bland infodda.

For ovrigt borde folk veta att invandrare driver foretag i hogre utstrackning an svenskar.

Anonym sa...

Sakine: haha, är du seriös debattör själv tycker du? Det är knappast någon som i Sverige idag kan *kräva* tryggat jobb bara för att man varit anställd si och så länge och lutar sig mot facket. Om du tror att (allmänt talat) de flesta arbetsgivare är "tvingade" rakt av att anställa fast efter att de haft samma person i huset i ett år, med dagens regler, så vet du inget om hur det fungerar.

Du kär på myter:provanställningar, tillsvidare etc har ju för länge sdan luckrat upp det galler av "dfasta jobb" som du hela tiden pekar på. Nej, jag har inget emot projektanställningar, men du vet lika väl som alla andra att det går utmärkt att driva företag i Sverige idag med 1000 pers utan att behöva ha mer än tre-fyra fast anställda. och det brukar inte vara direkt omöjligt att säga upp med hänvisning til arbtesbrist heller, ioch sedan anställa tillbaka de man vill ha, eller låta dem jobba med F-skattsedel...

Visst, jag står för min åsikt att tänket hos dig och mpånga andra här är det att "de där j-a typerna ska ta svartjobb hellre än att våga använda a-kassa eller något annat". Det spelar absolut ingen rol, att du inte skriver det alldeles rakt ut, det syns hyfsat väl genom dina ord. Du är korkat moraliserande så det stinker, men givetvis passar det dina uppdragsgivare.

Som flera har påepkat i kommentarerna bluffar du dessutom eller vet inte hur det ligger till i USA, men det är inte överraskande.

Och som någon påpekade på Ingerös blogg häromdan: om man går in för att mota ut facket från alla chanser att driva verkliga förhandlingar (inte bara diktat från någondera sidan), då får man också räkna med betydligt fler och längre strejker, och vilda strejker. Det är så det ser ut i Frankrike eller Italien, det var så i Sverige på 20-talet (innan Saltsjöbadsavtalet). Det har inget att göra med hungriga fackföreningar, däremot en del med att det inte finns en plattform för att lösa konflikter på ett förnuftigt sätt.

Anonym sa...

och människan som skriver den här bloggen har vikarierat som ledarskribent på expressen...

säger en hel del högerns intellektuella förfall

att nyliberala och nykonservativa högermuppar har ett fundamentalistiskt tankesätt som påminner om islamisternas och hellre anpassar sin bild av verkligheten efter deras egna dogmer istället för tvärtom är ju välkänt och syns tydligast i dom sinnessjuka debatterna om klimatförändringarna och irakkriget med dom lobotomiserade evangelisterna från timbro och muf.

att diskutera med er är ungefär som att diskutera med kristna kreationister, inte undra på att dom båda grupperna funkar så bra tillsammans i just usa

att det finns diskriminering i sverige är ju helt klart, heter du mohammed så är ju chansen att få ett jobb mindre än om du heter johan. frågan är dock om denna diskriminering beror på las och fackföreningarna eller på inskränkta moderata entrepenörer från vellinge och djursholm som talar klarspråk framför dolda kameror när dom tror att ingen annan ser på

"de kan ju bo i plåtskjul och äta bananer" för att citera den moderate legenden gösta bohman, med politiker som honom skulle vi inte haft något utanförskap eller hur?

vad det korrekta svaret är kan nog en treåring räkna ut...

diskrimineringen har ju också en gradskala och med ett spanskt för och efternamn så har jag ju märkt själv att jag har haft lättare att få jobb än kompisar som råkat heta ali, hassan eller ahmed

jag har inte haft några problem att få jobb och precis som mina föräldrar har jag aldrig gått arbetslös och ändå har vi haft ett socialdemokratiskt styre med las och fackföreningar under större delen av tiden vi bott här

saken är ju den att ett lands historia betyder en hel del och den amerikanska kontinenten från syd till norr har en mycket större vana av invandring än vad europeiska länder har och det är knappast fackföreningarna eller arbetarrörelsens fel.

men det löjligaste är ju att du trots allt borde du känna till att invandringspolitiken i usa ser väldigt annorlunda ut och väldigt få får stanna i usa av flyktingskäl, istället ger man greencard till personer med passande utbildning och som efterfrågas av storföretagen. och som marco mycket riktigt påpekar har många av dom skaffat sig utbildningen i länder som exempelvis sverige.

skulle samma system ha gällt i sverige skulle du och många andra kurder bott kvar i bergen och blivit bortgifta med någon 20 år äldre manlig släkting vid 17 års ålder så jag gissar att du innerst inne ändå är lite tacksam över att vi inte tillämpar samma regler här. men nu när du själv är "safe" så kanske du skiter i resten?

det ligger väl helt i linje med ditt envetna hyllande av egoismen som bästa som finns?

"For ovrigt borde folk veta att invandrare driver foretag i hogre utstrackning an svenskar."

det är en sanning med modifikation för det gäller bara vissa invandrargrupper och då framförallt folk från mellanöstern exempelvis turkar, kurder, iranier, araber och syrianer

problemet är ju att du är så etnocentriskt fokuserad på hur folk från mellanöstern har det att du helt ignorerar andra folkgrupper

latinamerikaner startar egna företag i betydligt mindre utsträckning än infödda svenskar exempelvis. trots det vågar jag påstå att vi inte på något sätt skulle vara mindre välintegrerade än någon av de ovanstående grupperna snarare tvärtom

sakine sa...

Om ni sorterade bort gnallet om kurder och mig som person (trots att det ar underhallade, personangrepp ar alltid steg 1 for en korkad debattor) skulle asikterna blottas tydligare.

Facket har ar, tillskillnad fran det svenska facket, intresserad av de papperslosas rattigheter (however: det finns naturligtvis olika slags fack).

Vad galler hoger/vanster och ekonomi:
Ni blundar for den moraliska aspekten: vad ar alternativet for de fattiga?

Att forbli fattiga.

Anonym sa...

"Facket har ar, tillskillnad fran det svenska facket, intresserad av de papperslosas rattigheter"

Tur för dem eftersom de politiska partierna i USA inte är speciellt intresserade av att ta i frågor om t ex 'underjordiskt' invandrade latinos. De är en nödvändig del av ekonomin men oftast står de utan några verkliga chanser att få lagligt uppehållstillstånd, vettiga bostäder eller möjligheter att ta sig fram till en rimlig hälsovård eller en hyfsad skola för sina barn. Som Miguel och jag har försökt knacka in i huvudet påå dig så ser också USA:s invandringspolitik helt annorlunda ut än den i t ex Sverige, England, Tyskland eller Frankrike: flyktingkvoterna är mycket snäva och även vanlig invandring/rätt till att komma in och bo kvar är hårt reglerad - även för den som klarar sig på eget jobb. Det program som Bush lobbat för i syfte att "ge amnesti" för somliga illegalt inflyttade mexikaner verkar nsarare vara till för att hålla dem i ett permanent, om än lagligt och snyggt, underläge.

"Ni blundar for den moraliska aspekten: vad ar alternativet for de fattiga?"

Ja, för att deras frågor skulle kunna lda til något slags politiska lösningar är ju HELT otänkbart. Politisk kamp, vadå? Om man ser politik mnbart som ett meckande där man köper uppmärksamhet och airtime och inte har rätt att kräva gehör ifall man inte själv slänger upp pengarna för sina initiativ från dag ett (Ann Coulter, Erik Zsiga, din "goda egoism") så hamnar de fattiga så klart utnför strålkastarljuset.

Det känns inte som att du har så mycket förtroende att förlora, sakine, och med tanke på din iver att själv slänga ur dig förklenande omfdämen om personer och grupper (muslimer, arbetssökande, studenter, rurkar...) så är det aningen svårt att se varför du klagar på responsen här.