2007-05-02

Behov

Jag har äntligen köpt en cykel. Nu behöver jag bara en cykelkarta för Storstockholm. Och:

1. Boende i Visby, Gotland, v. 28.
2. En etta på ca 30 kvm nära Gullmarsplan.
3. Fina kläder. Jag har inte shoppat på evigheter (tipsa gärna).
4. Ett litet lås för källaren, typ från ÖB. Bara för att det ska se snyggt ut, jag har inget av värde mer än 2 banankartonger.
5. Regnjacka (gärna ett sånt där tält för cyklister).
6. Tips på vad man kan göra i Stockholm i sommar. Eftersom jag ska jobba heltid behöver jag idéer på vad man kan göra i närområdet. Det får gärna innehålla träning för maraton väntar (9 juni). Badplatser, går det att bara i Stockholm eller får man en massa sjukdomar då?

I dag är det tänkt att jag ska cykla till Södertälje från Huddinge. Och tillbaks, förhoppningsvis. Cykelvägarna varierar kraftigt från kommun till kommun. Norra Botkyrka är bra, södra en katastrof. Man riskerar livet genom att ta sig mellan Tullinge och Tumba.

När man bor i ett område som man inte är uppväxt i blir det här med cykelvägar en gåta.

29 kommentarer:

JMT sa...

Under Kategori 6 skulle jag nämna paddling. Man kan hyra kajaker vid Brunnsvikens kanotklubb.
http://www.bkk.se
Brunnsviken brukar vara lugn och blir man lite mofigare kan man paddla ut i Östersjön.
Finns även att hyra vid Svima om man vill paddla i Mälaren.
Känner du någon som kan paddla så ta med denne och låt denne endera lära dig lite grundteknik eller hyr en 2 mannakajak tillsammans, längst fram är torrast men du lär dig mer av att sitta bakom.
Fredhällsklipporna är trevligt för bad.
Bergianska är alltid trevligt att traska runt i, bra gräsmattor för picknick också.

Anonym sa...

Har du köpt en 18-växlad superhoj eller en treväxlad tantcykel med cykelkorg och kjolskydd? :)

Kom ihåg att vara en välartad medborgare och använda cykelhjälm tillhandahållen av Folkhälsoinstitutet eller Landstinget :P

sakine sa...

Nu är jag äntligen hemma.

Blev av med väskan (ink ALLT) i Fittja. Helsjukt.

Har fixat allt man ska fixa men oroar mig för personliga saker som bilderna på kameran. Resten är sak samma.

Så vad ni än gör: cykla aldrig utan att ha ständig blick på pakethållaren.

Anonym sa...

Sakine kamrat!

Nga tips på dina astronomiska bekymmer.

1. Tält i Almedalen, billigt och smidigt, dessutom visar du SD och ND vem som är en riktig viking!

2. Fina kläder, anlita ngn second hand, man kan faktiskt göra riktiga fynd där (framförallt på det oanvända stöldgodset vilket figuerar i dessa sammanhang). Jag tror det ligger ett bra ställe vid slussen.

4. Clas Ohlsson är billigare på lås än ÖB, deras är dessutom av bättre kvalitet. Banankartonger är ovärderliga vid flytt, därav deras stora värde.

6. Mig veterligen kan man bada på de flesta ställena i Sthlm utan att drabbas av varken sjukdomar eller strandraggare.

Ha det gott!

/Johan K

PS. Beklagar väskan men tackar för tipset, grannen blev i helgen av med såväl bakhjulet, pedalerna som korgen. Vi cyklister är inte populära!

sakine sa...

Rmgx och Johan K, tack för tipsen och allt...

Jag ska ta dem till vara.

Och ja, cyklist är tydligen inte rätt grej att vara här i världen. Men cykeln lyckades ingen sno i a f.

Men hellre att de hade tagit den och inte mitt minneskort till kameran. Det är väl lite som personer som blir rånade hemma säger, "det jobbiga är att någon trängt in i ens privata sfär". Kameran är däremot saksamma (även om den var fin och dyr :) Hemnycklar känns ju inte heller så kul men jag fick tag i en cykelsmed snabbt och har redan fixat det.

Usch!! Och alla samtal man har fått ödsla tid på. Telefonköerna till polisen är ju förskräckliga. Det borde finnas statlig hjälp för oss som hamnar i den här typen av knipa (tycker jag nu för tillfället åtminstone).

sakine sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
sakine sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
sakine sa...

LÅSSMED!!

/superförvirrad saki

Anonym sa...

Sakine!

Det låter onekligen jobbigt, jag har själv råkat du för ett liknande trauma tidigare, så jag förstår dig helt och hållet.

Tog han/dom även mobiltelefonen? Detta var fallet för mig, inte kul med alla nummer till folk som inte finns med i kataloger och på eniro osv!

Har du ingen aning om hur det gick till? Lämnde du väskan och cykeln utom synhåll under en kort tid?

/Johan K

Anonym sa...

Vilken mardröm och vilket strul :-(

sakine sa...

Maria, jo det här är inget jag önskar ens kommunister eller nationalister :)

Johan K, jo jag cyklade en kort sträcka efter det att jag hade ringt (mobil) och druckit vatten ur flaska. Jag rättade till väskan på pakethållaren och cyklade vidare. När jag har passerat Fittja och stannar till vid ett rödljus ser jag plötsligt att min jacka och cykellåset är kvar på pakethållaren - men ingen väska. Snabbt vänder jag om och cyklar hela vägen tillbaks till stället där jag senast rotade i väskan.

Ingen väska syns till. Jag cyklar med musik, vilket jag nu i efterhand ser som en delförklaring till att jag 1) inte hör väskan när den ramlar av eller 2) Inte hör när någon tar den. Min teori är att väskan ramlat av på något sätt (även om även det verkar konstigt) och att någon snabbt plockade upp den och smet iväg.

Jag fick smita in på "Mångkulturellt centrum" i Fittja för att få låna telefon. Mobilen rök också, men det är en sån där avancerad sak som man synkroniserar med datorn så jag har alla nummer på datorn. Kan tänka mig att tjuvarna är glada för kameran och mobilen. Resten vetefan. Några få hundra i plånboken, nu värdelösa kort, id-kort och oanvändbara nycklar. Lite cykelverktyg, en flaska vatten, anteckningsblock och massa papper, handksar och lite annat värdelöst. Synd att det inte finns en polisstation i närheten, det minskar ju chansen att få tillbaks allt "värdelöst".

Anonym sa...

Sakine!

Jo, historien låter minst sagt häpnandsväckande!

Självfallet är det precis som du säger så att musiken spelat in, detta då den distaheratdig på flera centrala plan.

Samtidigt förefallerdet ju ändå egendomligt att du inte skulle ha märkt om ngn kom såpass nära dig så han skulle kunna nå väskan, dessutom i FART!

För vad jag förstod så var väskan borta först då du stannade för rött ljus?

En teori kan ju kanske vara att ngn av en ren slump såg just när väskan ramlade av och tillföljd av "denna tur" lyckades plocka upp den relativt fort. Var det mkt folk i omlopp?

Det kan ju i detta fall handla om endast 100 m?

Det verkar ju inte heller ha varit ngn liten väska, så du borde onekligen ha hittat den om den legat kvar.

Tragiskt!

/Johan K

Anonym sa...

Sakine Madon!

Typiskt fruntimmeratt lägga alla ägg i samma korg!

Min moster blev av med allt då en tjuv på moped ryckte åt sig hennes handväska.
Mobilen, nycklarna,plånboken ja rubbet, precis som det gick för dig.

Vi grabbar delar istället upp prylarna, tex nycklar i en ficka, plånboken i en annan och mobilen i en tredje osv.

Nåväl, tragiskt var det hursomhelt, hoppas det löser sig!

/Mike

Anonym sa...

Cykelvägar är ett helvete. Ett tips är dock att följa landsvägarna (de gamla huvudvägarna). Cyklade från Eskilstuna till Stockholm i söndag och det gicka alldeles utmärkt. Sträckan Södertälje till Stockholm gick ganska smärtfritt men jag ångrar inte att jag har köpt en telefon med en GPS. I går kväll cyklade jag frånMärsta till Uppsala och sedan tillbaka till Stockholm men gav upp vid Helenelund. Det är i princip omöjligt att hitta bra och någorlunda raka cykelvägar så fort man närmar sig Stockholm. Att följa skyltarna kan ibland visa sig vara ett riktigt misstag eftersom de hlet plötsligt kan upphöra. Då står man i en korsning och kliar sig i huvudet.

Och du, cykla inte med musik i öronen. Det är livsfarligt att inte höra om någon, något närmar sig. Hörseln är en oerhört bra tillgång i sådana lägen.

Anonym sa...

Mike!

Problemet är inte "frunntimmer" som samlar alla sina ägg i samma korg, utan folk som inte "vet"vad som är deras och vad som är ditt!

/Moses

Anonym sa...

sakosh,

shit happens...

syrran har ju blivit stulen minst fem gånger...och brukar tappa bort nycklarna sådär en gång i veckan,

upp med hakan! :) viktigast är att du är ok.

sakine sa...

Kiwi, tack...jo jag borde nog ha råkat ut för en blodig olycka. Dum som jag var som cyklade utan hjälm på bilväg...i blåst.

Tur i oturen. Men då hade man åtminstone fått hjälp. Jag funderar på om det inte vore så fel med en statlig instans som hjälper stackare som förlorat tillhörigheter. Kanske borde det finnas företag, finns det redan?? Som hjälper till med det praktiska alltså.

Mike, jo jag vet ju att man ska "sprida" tillhörigheterna men det blev svårt i kjol utan fickor. Jag får helt enkelt skaffa mig en grotesk magväska.

Moses, instämmer, men det gäller väl att skydda sig mot alla gamar? De finns ju. När jag tänker efter har jag bekanta/kompisar som jag tror skulle ta något upphittat utan att blinka, vilket är lite tragiskt. Men de flesta skulle nog inte det.

Haha, apropå det, Kiwi minns du mannen som kom till oss i Kärrdal som vi lämnade upphittad plånbok till? Äckliga marmeladgodisar fick vi som hittelön.

Juggen, tack för råd. Men jag är smått beroende av musik när jag joggar/cyklar.

Vilken väg tog du mellan Södertälje och Stockholm? Jag cyklade längs med gamla Stockholmsvägen, via Slagsta Kyrka och sedan vägen upp mot Botkyrka och Hallunda.

Mellan Uppsala och Märsta har jag cyklat en gång, det var när jag flyttade till Stockholm och tyckte att det var dyrt att transportera en gammal cykel med SJ. Väl i Märsta klev jag på pendeln in mot staden. Annars är mitt cykelrekord att ta mig ner till Skåne från Stockholm på 5-6 dagar. Det var förrförra sommaren. Jag tror inte alls att det här med kondition enbart är en färskvara. Det är därför långdistans är fortsatt kul. Sen är det så skönt att vara ute i naturen förstås.

Ja, jag ska fixa mig en cykelkorg och alltid ha väskan där framöver. På pakethållaren kan jag fästa fast fula extratröjor.

JMT sa...

Lämna in en anmälan om att den är försvunnen iallafall. kan ju vara någon hederlig människa som hittade väskan.

Anonym sa...

Musik är ju onekligen trevligt på alla sätt, men jag vidhåller att det är ännu trevligare att slippa sitta i rullstol och kunna fortsätta cykla. :)

Jag brukar sjunga en del för mig själv när jag cyklar.

Hm, jag tror att jag cyklade ut ur Södertälje på Stockholmsvägen men svängde sedan ut på Bergaholmsvägen som sedan blir S:t Botvids väg. Det var en mycket trevlig sträcka med lite trafik.

Kul att du har cyklat till Skåne. Själv kommer jag att hoppa över den sträckan när jag åker om två och en halv vecka. Det blir tåg ner till Köpenhamn och därefter ska jag cykla till Spanien längs med kusten (så gott det går) och så långt jag hinner. Ska vara borta i fyra veckor så det lär nog bli några mil.

Anonym sa...

Hahaha, joo den där löpar gubben. Han hade ju inte ens märkt att han förlorat plånboken. När vi ringde hem till honom så var hans fru jätteförvånad. Han hade ju tusentals kronor cash i den dessutom, å så kom han med äklig marmelad godis.. till råga på allt hade de ätit upp hälften ..hahaha

min syn på svenskar förändrades den dagen...

sakine sa...

Rmgx, absolut, det var det första jag gjorde!

Juggen, du har väl rätt med musiken, jag ska försöka att låta bli. Jag tog den där vägen från S-tälje till norra Botkyrka (och sedan in mot Huddinge) häromdagen. Jäklar vilken "resa" du tänkt ge dig på. Lycka till. Man klarar ju galet många mil på cykel, mer än de flesta tror.

Kiwi, hehe! Du minns mer än jag. Jag minns inte vem som käkade godiset, bara att det var äckligt vuxengodis.
Jag "hälsade på" så många svenska tanter som skämde bort mig (ooh, du växer, här äääät lilla barn!) så löparmannen var en parantes ;)

Anonym sa...

Juggen, du har väl rätt med musiken, jag ska försöka att låta bli. Jag tog den där vägen från S-tälje till norra Botkyrka (och sedan in mot Huddinge) häromdagen.

Visst har han rätt. Att cykla på trafikerad väg med musik är ju rena kamikazeuppdraget, även i Lund ...och i den där ghettomiljön (S-tälje, Botkyrka mm) är det säkert 10 ggr värre ;)

Man klarar ju galet många mil på cykel, mer än de flesta tror.

För min del blir det 9 km per dag t o fr jobbet oavsett väderlek

sakine sa...

RL, 9 km är väl lagom om man cyklar nästintill dagligen. Kan tänka mig att du är en läskig "det finns inget dåligt väder-människa" :S

Själv stänger jag mig inne hela vintern och när jag verkligen måste (jobb) plågas av förseningar med pendeltåget. Men sommar funkar fint.
I morgon blir det till att cykla ca 3 mil sammanlagt (till och från stan), på dagen. Kvällstid är det däremot inte kul att cykla sträckan. Hädanefter tror jag inte att jag kommer att cykla till Södertälje (via Fittja där väskan "försvann") heller.

Hrm.
Jag undrar bara om cykling är bra konditionsträning i jämförelse med löpning.

sakine sa...

Och vafan, är det OK att lyssna på musik om man har en ful hjälm då?

Anonym sa...

Kan tänka mig att du är en läskig "det finns inget dåligt väder-människa" :S

Jovisst finns det dåligt väder, t o m skitväder, men man är ju viking ...o som sagt 'a man got to do what a man must do' :D

Hrm.
Jag undrar bara om cykling är bra konditionsträning i jämförelse med löpning.


Jag gissar faktiskt att löpning är snäppet bättre. Men jag är ingen expert på sånt där hälsoleverne med jet-set-träningsdresser, gym å sånt ...jag håller mig till pilsner ;)

sakine sa...

He he, pilsner är säkert en sund vana men en fräck kompis lurade i mig att anmälda mig till maraton. Nu fattar jag inte hur det gick till men så är det.

Vikingar jo, faktiskt: somliga av oss är faktiskt inte skapta för att vandra runt bland isbjörnar.

Jag TÅL inte vinter. Ett bra integrationspolitiskt förslag som t o m jag skulle gilla är att invandrare med mörka pigment får en slags slimmad "värmedräkt" i supermaterial (som man givetvis får betala av när man jobbar). Eller så måste det bli mode (för vuxna) att gå i termodräkt och rånarluvemössa.

Anonym sa...

...men en fräck kompis lurade i mig att anmälda mig till maraton. Nu fattar jag inte hur det gick till men så är det.

Du verkar isf vara lättlurad, för du har väl sprungit det där motionsloppet i 3 år nu, eller...? ;)

Anonym sa...

Sakine och RL: Ang. löpning som konditionsträning så är det bättre, egentligen, men på köpet får man slitna knän.

Däremot så kan man ju köra intervallträning på cykel också men då skulle jag rekommendera just landsvägar (och en trainer vintertid) för att få ut maximal effekt. Nu låter det som att jag är värsta träningsnödern, det är jag inte. Jag har dock läst en del om detta och enligt "experterna" så är intervallträning "the shit" om man säger så. Nackdelen med cykling är att man lätt vilar när man inte ska eftersom den ju rullar ganska bra och då får man upplevelsen av att "göra" något utan att egentligen göra det. En cykeldator som mäter pedalfrekvensen kan därför vara ett bra hjälpmedel.

Ang. dåligt väder så finns det riktigt bra cykelkläder som funkar för det flesta situationerna. De ör dyra men det är en bra investering (för miljön), framför allt om man ska undvika att åka bil. Jag antar att vädret i Lund generellt är lite mildare än i Stockholm. Själv så undviker jag att cykla på vintern (om det är snö) av flera skäl:
Det är jobbigt att rengöra cykeln efteråt samt att risken att skada sig är ganska mycket större då. Dessutom gör den kalla luften det jobbigare (jag har astma).
Men så fort snön är borta så är det bara att cykla. Det finns så vansiningt bra cyklar som underlättar cyklandet avsevärt. Jag cyklar från min lägenhet på centrala Söder till mitt arbete i Fruängen (7,9 km) på under 20 minuter, utan större ansträngning. Har t.o.m klockat det under 17 minuter någon gång under gynsamma förhållanden.

Från dörr till dörr är det långt snabbare än att åka T-bana, och jag skulle nästan kunna tro att det endast är några minuter extra jämfört med att åka bil, om det inte är bilköer dvs.

Då har man dessutom tränat _och_ transporterat sig på samma gång.
Jag kan verkligen inte förstå att fler inte cyklar.
Det kostar oerhört mycket mindre än att åka bil och den miljöpåfrestning det är, jämfört med att tillverka en bil och driva den, är vansinnigt mycket mindre.

Att biltrafik bland privatpersoner är tillåtet i städer är för mig en stor gåta.
Jag tjatar på mina kollegor att de ska bröja cykla men de säger att de blir "svettiga" då. Jag har förklarat att jag hellre luktar på deras svett än på avgaserna från deras bilar. Då tystnar de, men fortsätter att köra bil.

Det är tragiskomiskt att se vad människors bekvämlighet driver de till för vansinneshandlingar.
De säger att de inte har tid.
Så klart, de har ju bråttom hem för att titta på TV! :D

Min cykelsemester har framkallat märkliga reaktioner hos mina kollegor och bekanta. De flesta tycker att jag är galen och frågar varför jag inte flyger ner.
Jag har förklarat att man när man cyklar faktiskt upplever en massa saker som jag själv upplever som mycket mer givande än att åka till en sandstrand och stekas i solen.
Dessutom så säger alla att man ju "måste" få ha semester och kunna slappna av på ett skönt ställe. För om man cyklar så kommer man ju inte så långt.
Min fråga är: när i helvete blev det en självklarhet för gemene man att få åka till andra sidan jordklotet på några timmar bara för att det tycker att de har rätt till det och samtidigt smutsa ner miljön för alla andra?

Det tankesättet är oerhört fascinerande. Det finns inga ursäkter. Jag har själv gjort samma misstag tidigare i mitt liv men har bestämt mig för att ändra mitt sätt att leva på. Det finns faktiskt inga ursäkter till att förstöra för andra för sitt höga nöjes skull.

Länge leve cykeln!

sakine sa...

Juggen, hurra vilken entusiasm!