2007-05-20

Pressat debattklimat - Federley, Ashberg, Blogge

Fredrick Federley på DN debatt om lågt tak inom Centern. Men så är det inom samtliga politiska partier, ibland vet man inte om man ska skratta eller gråta när man hör svenska politiker. Nåde den som sticker ut. Den politiska korrektheten (snällhetsen? Kalla det vad ni vill) finns även i samhället i stort. Robert Ashberg skrev mycket bra häromdagen om mitt favoritämne.

Om kränkning som mode och fenomen har skribenten Sakine Madon skrivit en tankeväckande sak i senaste numret av NEO. Hon pekar på det djupa allvaret i att alla som upplever sig kränkta för det ena eller andra – och framför allt politikernas lyhördhet för dessa påstådda upplevelser av kränkningar – bidrar till att yttrandefriheten begränsas.
Snart går det inte att skämta om någonting. Någon jävel kommer alltid att känna sig kränkt.
En våt filt lägger sig över oss. Och med terroristernas och de mer eller mindre kränktas hjälp bygger penninghungriga, maktfullkomliga eller bara korkat kortsiktiga politiker upp ett storebrorssamhälle som inte står George Orwells efter.


Ja, någon jävel
kommer alltid att "kränkas". Och ofta blir man förbannad på saker och ting, det blir vi alla. Det är en konsekvens av ett fritt demokratiskt samhälle.

Vidare har den anarkistiska bloggosfären fått kändisbloggare att sluta att blogga. Blogge skriver om överklassens bloggande, om att "näthatet" inte är så svart som görs gällande. Det ligger nog något i det påståendet. Nog attackeras kvinnliga skribenter hårdare (även av andra kvinnor), samtidigt får man skilja på "otrevligheter" och hot/förtal (som givetvis ska anmälas och spåras). Fega idioter kommer dessvärre alltid att finnas. Det är lättare sagt än gjort att som skribent ha is i magen många gånger - men hellre fri debatt där folk får komma med mothugg och där en och annan idiot dyker upp - än ett nertystat debattklimat där några få för monologer. Vad enskilda skribenter väljer att göra är en sak, men låt nu inte detta leda till fler idiotiska förslag om en reglerad bloggosfär. Inte för att jag tror att de är möjliga att genomföra. Lik förbannat vittnar de om den usla förståelsen somliga har för vad det innebär att leva i ett fritt samhälle.

4 kommentarer:

Anonym sa...

För kännedom: http://www.sviv.se/index.php/phorum/action/view/cmd/read.f/f/1/t/18562/i/18562

btw. Tydligen så sprider sig fenomet om vad som ska anses som kränkande och inte runt klotet i stort :

http://tinnitussans.blogspot.com/2007/05/krnkande-att-kallas-backpacker.html

Ha det bäst!

Anonym sa...

Mors!

De vilka senast kände sig kränkta är väl förmodligen kd i Sollentuna. De har lämnat 1000 foldrar gällande vårdbidraget. Orsak: Endast blonda och blåögda svenskar på omslaget.

Jan Fjellstedt, ledamot i integrations- och demokratinämnden i Sollentunakommenterar: – Först när man tittar på foldern ser man att det är en pappa med barn och tänker, jättebra. Men sen ser man att barnen är blondare än blonda och att pappan är, milt uttryckt, välklippt. Det visar brist på eftertanke. När partiet tog fram foldern hade man behövt en fokusgrupp eller liknande.

Jodå, Hägglund är väl vår nya Der Fuhrer, tror ni inte?

/Johan K

sakine sa...

Ha ha ha!

Backpackers...tss.

sakine sa...

Kd i Sollentuna, ha ha ha! Påminner om flygbladen från "JA TILL EURON" med en söt blond pojke.