2007-04-28

Folkmordet på armenier på Axess TV

Axess har många bra och intressanta program. Bland annat fann jag denna diskussion: "Dokumentär utifrån - Det armeniska folkmordet", klicka på "WEBB TV" högt upp på sidan och skrolla ner lite.

Många jag möter med turkisk bakgrund brukar hävda att "det så kallade folkmordet" är ett knep i syfte att smutskasta landet, snarare än något som faktiskt var ett omfattande mördande i syfte att fördriva och få bort kristna. Diskussionen på Axess snuddar vid problemet för dagens Turkiet; erkänner man dåtiden erkänner man en av många lögner som statsideologin bygger på. Bäst vore att en gång för alla öppna alla arkiv, göra upp med det förflutna och på allvar gå i riktning mot ett tolerant och mångetniskt samhälle. Jag är pessimistisk, dock.

Eftersom många som hänger här på bloggen intresserar sig för Turkiet, kemalism etc. är ett tips att lyssna på programmet och vid frågor och funderingar kontakta historikern David Gaunt på david.gaunt@sh.se.

34 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Sakine och trevlig helg!

Tackar för tipset, det var onekligen en mkt intressant, tankeväckande och reflektiv rulle.

Ett annat mkt bra boktips som ligger helt i linje med denna dokumentär är "Svärdets år (2004)" författad av Bengt Bengtsson, en flyktingpastor. Han berör bla tänkbara orsaker till det systematiska mördandet och fördrivandet, västmakternas inställning och agerande och möjligen det viktigaste av allt!

På vilket sätt detta folkmord förmodligen inspirerade Hitler. Tyskarna hade ju ett och annat finger med i Turkiets "angelägenheter" under denna tid.

Du hävdar vidare att msk med turkisk bakgrund vilka du möter tycker att detta är försök att svartmåla deras land.

Ja, jag tror att anledningarna till detta agerande kan variera och bero på skilda orsaker. Mig veterligen är det än i dag förbjudet att offentligt hävda att detta (folkmordet) de facto inträffat. Intressant i sammanhanget kan vara att jämföra med tex Tyskland och Rwanda där motsatsen gäller, dvs man riskerar "kurran" i max tio år om man ifrågasätter, förnekar eller tycker att det var "rätt åt dem".

För egen del tror jag dock att detta sätt mer spelar revisionister och förnekare i händerna än motsatsen.

För det andra så känner de flesta msk helt enkelt inte till detta, tillföljd av att den turkiska professionella historikerkåren har ängat sig åt andra folkmord och krig etc än detta. Det vilar naturligtvis en betydande del Sovjet eller Zimbabwe över detta agerande.

Det finns naturligtvis fler anledningar ochså.

Anonym sa...

Jag glömde nga saker, beklagar!

Somliga av de vilka förnekar detta folkmord har naturligtvis med all sannolikhet identiska motiv som de vilka förnekar förintelsen, dvs en misstro eller ett hat mot den drabbade etniska eller religösa gruppen.

Jag har själv flera bekenta med turkisk bakgrund och de menar på att det i Turkiet råder en stark statspatriotism eller nationalism, vilken skull riskeras att skadas genom uppdelningav samhället i olika grupper. Mkt likt det moderna Front National med Le Pen och co.

De handlar såldes inte avgörande om etnopluralism utan snarare om ngn enhetsorganism.

/JK

sakine sa...

Johan K,

Boken bör jag absolut läsa, jag har en rad funderingar och mejlade den viktigaste till David Gaunt och hoppas få svar ganska snabbt.

Jo, man blir åtalad för att offentligt nämna/skriva om folkmordet - det är att "förolämpa nationen". Turkiet har mycket riktigt fått kritik för den senaste tidens förföljelser av journalister och tyckare som försöker att tänja debattklimatet. Dink mördades nyligen av en ung nationalist, Elif Shafak åtalades för att i en roman ha en karaktär som nämnde folkmordet. Det är onekligen frågor som engagerar folk i Turkiet på båda sidor - dels nationalisterna av olika kulör och dels de som vill ha en fri demokrati.

Trevlig helg detsamma!

Herr redaktör sa...

Hej Sakine

Det var ett intressant program. Men visst vore det kul om det bjöds med en förnekare...? Det skulle kanske ha blivit som ett Jerry Springer-avsnitt!

Anonym sa...

Sakine!

Jo, diskussionerna i Turkiet rörande folkmordetoch övriga frågor rörande mänskliga rättigheter, som yttrande frihet verkar nu gå varma.

Jag misstänkeratt det huvudsakliga skälet till detta är det "stundade EU inträdet".Från nationellt
håll finns det ju naturligtvis en stor poäng att just förneka folkmordetdå detta är ett av kraven för inträde (dvs ett offeciellterkännande).

Reformer generellt vad beträffar mänskliga rättigheter är ju Turkiets svårknäckta nöt.

Vad jag tidigare menade med statspatriotism eller statsnationalism som en turkisk kamrat försökte förklara var ungefär vad du sade: "detär att "förolämpa nationen".

Nationen ses som en organism vilken hotas av "splittring"
då diverse trosinriktningar, ismer och oberoende massmedia alltmer börjar ta form, och tillföljd av denna utvecklingär det ju oundvikligt att det förflutna inte återgigen kommer upp till ytan.

Det närmaste ex jag kommer att tänka på bortsett från "Fronten" är Italien under Mussolini om än inte lika extremt.

/Johan K

PS. Hur har det gått med lyan och Alemdalen?

Hoppas allt gått vägen!

Anonym sa...

Tobias Struck!

"Självklart dricker jag gärna öl med snygga, smarta Saltlakrits-Sakine".

Vem gör inte det?

sakine sa...

Volkan, hej!

Ja det hade varit bra, det är alltid bra om två sidor möts. Men jag undrar om det inte kan ha varit av hänsyn till hon som var armenier (med släkt från den tiden, platsen). Tänk dig själv en person med judisk bakgrund sitta och diskutera förintelsen med någon som "argumenterade mot". Jerry Springer med väktare på scenen hela programmet ;)

Själv tycker jag nog när allt kommer omkring inte att själva erkännandet är det första man ska haka sig upp på, även om det naturligtvis är viktigt. Det första är att folk ska slippa att åtalas för att nämna folkmordet.

Johan K, ja...lya är ännu inte fixad men jag vågar vara optimistisk.

Moses, det är nog många som aktar sig för det skulle jag tro.

Anonym sa...

(Hittar inte rätt inlägg att posta detta under, ledsen om det kommer off-topic.)

Tobias, angående anhöriginvandring så förhåller det så att det finns tre former av invandring:

1. Arbetskraftinvandring
2. Politisk asyl
3. Anhörig-invandring

Arbetskraftinvandring är en status som är nästan omöjlig att få. Detta för att man vill försvara den inhemska arbetsmarknaden. Huruvida det fungerar eller ej är svårt att svara på ty det finns fall där unik kompetens tvingats lämna landet och företaget ifråga sedan gått i konkurs. Även om de är väldigt få.

Politisk asyl i enlighet med Genéve-konventionen ger starka rättigheter till den som beviljas denna betäkning och är därför mycket kostsamt för landet i fråga. Av den anledningen tog Sverige endast emot cirka 1000 personer med denna betäkning under 2003, samtidigt som Danmark med en tredjedel av Sveriges befolkning tog emot 3000 med denna betäkning. Jag vet inte hur siffrorna för 2006 ser ut, de kan ha påverkats av Irakkriget.

Dessa två faktorer gör att myndigheter och flyktingar gör det bästa av situationen. Eftersom myndigheterna känner skuldkänslor när de ska skicka hem en person till Darfur får han stanna om han har släktingar i Sverige. Anhöriginvandring innebär också att staten inte ansvarar för försörjning av personen samt att uppehållstillståndet kan dras in, exempelvis om personen begår brott.

I princip kan man säga att anhöriginvandrare är B-medborgare. Detta är de beredda att acceptera eftersom de kommer från krigsländer och myndigheterna är beredda att ge denna status eftersom det är billigare.

En win-win situation tills någon galen virrpanna från SD kommer och trasslar till siffrorna. Jag välkomnar dock att myndigheterna trycks upp mot väggen i denna fråga, men du som förespråkar restrektivare invandring och tycker det kostar för mycket redan idag kanske borde tänka om...

Slutligen, givetvis är inte all anhöriginvandring maskerad asyl, men troligen majoriteten.

Anonym sa...

Goddag kamrater!

Rörande folkmord och revisionism etc.

"Ja det hade varit bra, det är alltid bra om två sidor möts", som Sakine uttryckte det. Självfallet har du/hon rätt i detta. Jag är dock tämligen säker på att detta bör ske mellan två etablerade historiker, eller i alla fall nga vilka inte har nga direkt fysiska eller emotionella band till problematiken. "Känsloargument" kan i vissa fall avsevärt försvåra en konstruktiv, objektiv och demokratisk diskussion/debatt.

Tänk er en "debatt mellan Jan Bernhoff och jerzy Einhorn eller Emerich Roth. Janne som dessutom är "polare" med pojkarna i SMR och NSF.

Enligt Janne B så fanns det vid "förintelsekonferensen" förespråkare såväl för som emot den offeciella versionen av förintelsen (källor EXPO och Nationellt Motstånd).

Vad gäller det "turkiska folkmordet" borde kanske en liknande internationell konferens anhållas, detta med såväl utländska historiker som turkiska revisionister och nationalister?

"Utslaget" av konferensen skulle kunna bli en vägvisare för fortsatt debatt och diskussion, om hur man för lösa detta dilemma.

Anonym sa...

en dag, sakine, kanske du skriver ett inlägg om kurdernas roll i folkmordet på armenierna...

men det känns långt dit ännu.

Anonym sa...

Sakine: Du pratar om folkmord utan att vara medveten om att det faktiskt är en juridisk term. Du får jättegärna tycka att det som inträffade under 1:a världskriget var ett folkmord, men så länge en internationell domstol inte dömer i frågan så kan man inte bara stämpla ett helt folk som massmördare.

Det som händer i Tjejenien sedan början av 90-talet är enligt mig ett folkmord? Är det det enligt dig också?

Frankrikes massmord på algerier under 50-talet då över 1,6 miljoner algerier dog var enligt mig ett folkmord. Tycker du att det var ett folkmord?

Det som hände i fd Jugoslavien ansågs inte vara ett folkmord av ICJ? Vad tycker du?

Jag vills se International Court of Justice döma i frågan innan jag tar ställning till huruvida det var ett folkmord eller inte.

Etnisk rensning var det. Det har inträffat förrut i historien och inträffar idag i Irak. Fördrivning av hundratusentals människor som dog i öknen av törst och svält var det också. Den turkiska staten erkänner att man hade livet av 300.000 armenier under den tiden. Armneierna hade livet på tusentals turkar och kurder också för den delen.

Men var det fråga om en industriell utrotning av ett annat folk? Nej, man hade inte ens den avsikten från statens sida när man skickade soldater och mobiliserade kurderna i området.

Avsikten var att kasta ut armenierna ur landet pga dom utgjorde ett hot. Frankrike och Ryssland mobiliserade armnierna och centralmakten slog ner upproren. Det har hänt förrut i historien och händer idag.

Folkmord, tveksamt men jag lämnar det som sagt till oberoende historiker, forskare och en domstol att avgöra hur det som hände ska klassificeras.

Anonym sa...

Ni som pratar om "erkännande". Turkiet har uppmanat Armenien att tillsammans bilda en historisk kommision under överseende av FN att granska om händelserna under första världskriget var folkmord eller ej. Armenien har avböjt. Turkiska regeringen invitation till Armenien gäller fortfarande.

Angående "revisionism". För att någon skall kallas för "revisionist" måste ju händelsen som man "förnekar" måste ha faställts av en instans eller domstol. Nurnbergsrättegångerna är tex ett sådant exempel. I armeniernas fall finns inget. Storbritannien drog tex ett antal personer till Malta efter första världskriget men blev tvungen att frisläppa dessa eftersom bevis som stödde "folkmordet" saknades...

Lösningen på problemet är enkelt, bilda en historisk kommision under FN och undersök saken. MEN glöm inte att även låta denna kommision undersöka de ca 1.2 miljoner muslimska förlusterna i endast östra anatolian(varav en del dödades just av armeniska rebeller). Eftersom ni är så fixerade för vad som har hänt i detta område, kunde man ju också undersöka vad som hände i västra anatolian under första världskriget och den efterföljande grekiska ockupationen då 1.3 miljoner muslimer dog. Eller varför inte Balkankriget 1912 där runt 600000 muslimer försvann spårlöst, men sånt är ni väl ganska ointresserade av, av förklariga skäl. ;-)

/Ceza

Anonym sa...

Till samtliga!

Mkt få misstänktafolkmord (inget mig veterligen)har utretts av ngn internationell domstol. Nurnbergrättegången liksom Tokyoprocessen efter andra världskriget var absolut inget att än militärdomstolar upprättadeav segrarmakterna.

Detsamma gäller för den numera "legendariska" Arusha tribunalen, efter den mkt systematiska tutsiutrotningen i Rwanda och delar av Burundi år 1994.

Begreppet folkmord har precis som ngn här nämner en mkt precis juridisk innebörd vilken syftar till/på att fysiskt försöka utrota en religös eller etnisk grupp etc.

Fördrivning av dessa är således inte inkluderadi den precisa juridiska terminiologin!

Anonym sa...

"Mkt få misstänktafolkmord (inget mig veterligen)har utretts av ngn internationell domstol."

Jo, men folkmordsanhängarna vill ju jämställa detta med utrotningen av judarna. Varför då inte acceptera Turkiska regeringens förslag och bilda ett internationell kommisson ov oberoende samt turkiska&armeniska forskare? Personligen skulle jag acceptera vad en sån kommision kommer fram till.

Däremot är jag lite mer kritisk till forskare som David Gaunt som finansieras av Armeniska riksförbundet eller såna som Dadrian vars böcker skäpps av Zoryan Institute(finansierad av armeniska kapital). Som bäst är det en partsinlaga... Konstig not är vissa debbatörer snabba på att kalla de turkiska forskarna för partiska, medan de alldrig nämner hur den andra sidan finansieras...

Men som sagt jag vill gärna att även de ca 2.5 miljoner muslimer som dog i anatolian under och strax efter första världskriget samt de 600.000 muslimer som försvann spårlöst i Balkan 1912(lägg märke till att det är endast 3 år före 1915!!) också utreds!!!

/Ceza

Anonym sa...

David Gaunt finansieras av Asyriska riksförbundet, skrev fel där...

Anonym sa...

SAKINE!!!

Berätta också hur dina KURDFÖRFÄDER FÖRINTADE Assyrier i östra Turkiet.

Jag vet att Assyriern Nuri KINO blir ursinning varje gång ni hoppar denna fråga...

Varför har ni massakerat assyrier under första världskriget?

Kurder!!!Gör upp med er smutsiga historia.Våld och våltäkt tillhör er vardag...och ni komer alltid att upplevas som efterblivna so fort ni tystar ned allt med våld och våldtäkt så fort det inte passar in i kurdmallen!!!

Läs också Dilsas "stamtavlor" och lär dig om dina kurdbröder.

Turabdin Mardin tillhör assyrier och ingen annan.

Anonym sa...

Till alla er åsnor som måste ställa ett folkmord mot det andra, gå in på bloggen kurdisharmenian.blogspot.com

Där byggs broar...

Att förneka ett folkmord på grund av att ett annat ännu inte erkänts är nog det mest löjliga resonemang jag någonsin skådat.

Anonym sa...

Ceza!

Jo, om Turkiet nu har kommit med ett sådant förslag (om en oberoende kommision) är även jag villig att acceptera detta, alla "hypoteser" skall naturligtvis av principiella skäl prövas. Däremot är jag ngt rädd för att ditt övriga resonemang kring att forskare finanseras från ett visst håll eller intresse kan var en aning vanskligt. Det är i mångt och mycket just denna typ av retorik som förintelseförnekare tillämpar när de menar att de flesta förintelseexpeter själva är judar, som Bacher, Arendt eller Meyer etc. Eller att ett betydande antal individer vilka verkar inom nöjes och underhållsindustrin har judiskt påbrå, som Sumner Redstone, Gerald Levin och Spielberg etc. Därför anser de att det inte råder ngn riktig objektivitet kring problematiken.

De flesta msk är ju i första hand intresserade av sin egen historia, därav så forskar de flesta historiker just inom sin sfär.

Det övriga som du nämner med många muslimer vilka "bara" försvunnit, kring tiden 1912-1915 behöver naturligtvis ochså utredas, samtidigt måste man ta i beaktande att ju längre tiden förflutit sedan det inträffade desto mer kommplext och svårutrett blir det, och därav bredare marginal för konspirationsteorier.

Mvh/Johan Kammmari

Anonym sa...

"Jo, om Turkiet nu har kommit med ett sådant förslag (om en oberoende kommision) är även jag villig att acceptera detta, alla "hypoteser" skall naturligtvis av principiella skäl prövas."

Förslaget har upprepats flera gånger av den turkiska regeringen. Av någon konstigt anledning nämns det aldrig av debattörer i Sverige som brukar skriva om detta ämne.

"Däremot är jag ngt rädd för att ditt övriga resonemang kring att forskare finanseras från ett visst håll eller intresse kan var en aning vanskligt. Det är i mångt och mycket just denna typ av retorik som förintelseförnekare tillämpar när de menar att de flesta förintelseexpeter själva är judar, som Bacher, Arendt eller Meyer etc."

Det finns ett antal väletablerade historia forskare som är experter på sen Ottomansk historia, inga kallar det som hänt för "Genoside" såsom Stanford Shaw, Justin McCharty eller Bernard Lewis(lägg märke att jag inte ger dig några turkska namn som Halil Inalcik tex). Dessa brukar anklagas också av armeniarna för att vara finansierade och "köpta" av den turkiska staten...

"Det övriga som du nämner med många muslimer vilka "bara" försvunnit, kring tiden 1912-1915 behöver naturligtvis ochså utredas,"

Konstigt att de som är så besatta av vad som hände under första världskriget alldrig nämner vad som hände muslimerna i området. Är det inte konstigt att Kultursidorna tex. i svenska tidningar alldrig tar upp den här frågan? Jag menar, om man verkligen bryrs sig om folkmord etc., varför inte då ta upp samtliga i området som pågick i SAMMA tid?

"samtidigt måste man ta i beaktande att ju längre tiden förflutit sedan det inträffade desto mer kommplext och svårutrett blir det, och därav bredare marginal för konspirationsteorier."

Det gäller väl också armenier och assyrier? Eller gäller det där konstaterandet bara muslimer som dog i området? ;-)

/Ceza

sakine sa...

Ceza, jag vore tacksam för källa angående det du skriver att Turkiet har föreslagit.

Ni som inbillar er att jag förnekar kurders inblandning eller skriver om det här för att "smutskasta [den turkiska] nationen" har fel.

Partisan, den där bloggen är bra, ja!

Jag tror att somliga hakar upp sig på termen "folkmord" i onödan. För mig kvittar det vad det hela kallas: det var ett mycket omfattande dödande och fördrivande av kristna.

Min första "önskan" är att människor inte åtalas och förföljs för att nämna folkmordet (eller vad man vill kalla det). Ni som vägrar se ett problem här, varför ska det vara förbjudet att nämna en historisk händelse?

Det är ingen stark nation som får panik av något så basic.

sakine sa...

David Gaunt är historiker på Södertörns Högskola.

Jag misstänker att det går för lite forskningspengar till det här ämnet, tyvärr. Och jag har förståelse för att Assyriska riksförbundet och liknande organisationer bidrar med det som de kan bidra med.

Gaunts forskning går igenom samma granskning som andra forskares. Det handlar dessutom troligtvis om vad som lyckas rotas fram - inte om subjektiva slutsatser i första hand.

Anonym sa...

"Ceza, jag vore tacksam för källa angående det du skriver att Turkiet har föreslagit."

Armenia: Yerevan Appears Unmoved At Turkey’s Genocide-Study Offer - Radio Free Europe

http://www.rferl.org/featuresarticle/2005/04/e962283f-6683-4529-940a-7c96683717af.html?napage=2

Premiär Ministern Erdogan har upprepat detta vid senare tillfällen också...

Anonym sa...

Ceza kamrat!

Jag hade tyvärr inte heller erhållit informationen om att Turkiet vid ett flertal tillfälen erbjudit detta (försla om oberoende granskning). Men det är mkt bra att känna till det för fortsatt diskussion/debatt etc.
Samtidigt håller jag inte riktigt med om att svenska debattörer "brukar" skriva om detta ämne, det händer men relativt sällan.

Jag håller helt med Sakine (om jag tolkar henne riktigt!)om att termen folkmord eller genocide i vissa fall kanske används lite tvetydigt. Det viktigste är naturligtvis att konstatera att det rör sig om ett systematiskt fysiskt eliminerande av msk, och även fördrivande, vilket var fallet i såväl Turkiet, Rwanda Tredje riket och Bosnien etc.

Muslimerna ja, Jo jag håller självfallet med dig om att dessa individers tragiska öden skulle redovisas/redogöras för i samma "veva", dvs i samma artiklar i etablerad press, litteratur (tex Svärdets år (2004) av Bengt Bengtsson). Anledningarna till att detta inte görs är jag mkt rädd för att vi bara kan spekulera kring. För att uppnå en godtagbar cirkulär objektivitet rörande problematiken behöver naturligtvis alla pusselbitar läggas på rätt plats. Vad jag menar är att det möjligen skedde en systematisk utrotning på båda eller ännu flera sidor (stam eller klankrig skulle ngn kanske benämna fenomenet). Detta var inte fallet i tex Tyskland, därav var det tlättare att utreda.

Jo, tidsaspekten gäller naturligtvis för såväl armenier som muslimer.

sakine sa...

Ceza, tack det ska jag kolla upp. Det görs en del ansträngningar för att visa en god sida (inför EU), vilket inte behöver vara fel. Antingen är det som Dink uttryckte det "sätts kristna vid skyltfönstret", eller så har man på allvar börjat röra på locket.

Men. Du smiter från frågan om varför det är förbjudet att nämna folkmordet, och varför oliktänkande förföljs för att göra det. Det kan vara påtryckningar från olika håll eller andra förklaringar. Ge gärna din bild.

Anonym sa...

"Men. Du smiter från frågan om varför det är förbjudet att nämna folkmordet, och varför oliktänkande förföljs för att göra det. Det kan vara påtryckningar från olika håll eller andra förklaringar. Ge gärna din bild."

Det är inte förbjudet att nämna folkmordet. Om du tex åker till Istiklal Caddesi i Taksim och kollar några bokhandel så kommer du hitta böcker av tex. Dadrian ganska enkelt(jag har sett det med egna ögon). Det har ju också hållits en seminaerie av västerlängsk stil om 1915 i Turkiet, dvs en seminarie där endast den armeniska synsättet presenterades(dock blev den hindrad första gången).

Hrant Dink och förekom också flitigt i Turkiska TV innan han mördades, bland annat i CNN Turk minns jag.

Däreomt så finns det en och annan åklagare som gärna drar sådana åsikter till domstol(ej någon direkt förbud i lagen, de hänvisar till "förolämpande av turkiskheten"), antagligen för att bli berömd. Vad jag minns så har ingen fällts dock...

Då ska ni hålla i minnet att Frankrike tex har förbjudit diskussioner kring det här ämnet. Där har du ett direkt lag som förbjuder folk att utrycka sina åsikter om 1915 om man inte tycker som armenierna. Även Schweiz har ett liknande lag och Belgien planerar att införa en. I Frankrike tex fälldes Bernard Lewis den främsta experten inom Mellanöstern-histora för att han hade en annan åsikt än Armenierna...

sakine sa...

De assyrier/syrianer jag har kontakt med ger inte samma ljusa bild av läget, inte heller organisationer som bevakar yttrandefriheten i landet - men det är trevligt att få höra andra åsikter/perspektiv.

Det är ett komplext land, minst sagt.

Frankrikes förbud är fel, naturligtvis. Och Tyskland (ordförandeland i EU för närvarande) försöker också att sprida den stränga hållningen till "fel åsikter"/idiotiska åsikter.

Anonym sa...

Sakine och co!

Det är självfallet föga förvånande att Tyskland ochså överväger dessa "krafttag" gentemot yttrandefrihet. Såväl Frankrike som Tyskland har ju redan denna lag gällande förintelsen.

Självfallet är förnekelse av dessa och andra mkt mörka kapitel i mänsklighetens historia absolut inget annat än stor brist på empati och medmänsklighet gentemot offren och deras anhöriga. Lagar är dock långt i från det bästa sättet att komma till bukt med detta och främlingsfientlighet.

Enligt Rakel Chukri, reporter på numera nedlagda "Vår grundade mening" (sändningsdatum: 7 dec 2006) är Tyskland trots alla sina tuffa förbudslagar det land i Europa där högerextremismen åter växt sig till det starkaste i Europa.
Kanske just beroende på avsaknaden av fri debatt?

/Johan K

Mikael M sa...

Miss Sakine, du allvetande. När du har lite bra storys/länkar om kvinnliga musiker i Turkiettrakten/"österut", låt mig veta?!

Anonym sa...

Hej Sakine!

Har du "överlevt" valborg?

/Johan K

sakine sa...

Mikeal M, nu avslöjar du mitt "allvetande".
Jag kan inget om musik från området. Ibland skäms jag något över det, men oftast inte. Sorry.

Min kusin tjatar ofta om turkiska artister, Sezen Aksu tror jag att favoriten heter.

Johan K, jag gjorde inget farligt på Valborg, var inte ens i närheten av en brasa. Jag gungade lite i lekparken och åt utomhus. Ringde syrran som fyllde år.

I dag har jag känt mig helt utanför på första maj. Finns inte ens något roligt att blogga om. Lyllos vänstern som har lite sociala aktiviteter ändå.

sakine sa...

Själva då, gjort något särskilt?

Kurdistan and Hayastan sa...

Hej Sakine!

Jag fanns på plats bland de kurder (på folkmordets demostration tisdagen den 24e april på mynttorget) med banderollen och filmade denna film som jag tänkte att du kunde länka till din blog!

http://youtube.com/watch?v=3R8_zrRwtCo

MVH
Gurgin Bakircioglu

Anonym sa...

Hej Sakine!

Roligt att höra att valborg blev "lyckad". "Gungat" i en lekpark?, flera av mina bekanta har frågat mig om inte jag ochså vill vara på sådana äventyr, men tyvärr barnasinnet verkar tyvärr ha övergett mig.

Jodå, här har det ochså varit lugnt, jag tog nga pilsner och lite bubbel med grannen. Brasan hann vi inte till då den tändes betydligt tidigare än vad vi hade räknat med, endast tomglas och aska återstod då vi tillsist nådde fram.

Första maj ja, nej jag har inte heller hängt med v och s och deras hantlangare. Tobias Struck hade besökt en sf filmmässa och druckit en hel del bira, och dessutom jagat bovar tillsammans med James Bond i Casino Royal.

Syrran då, hade hon fått ngn trevligt? Då jag själv inte har nga syskon vore den bästa presenten att få höra sin syrras ljuva stämma i luren!

/Johan K

Anonym sa...

EU har äntligen fattat beslut om folkmordsfrågan...och Turkiets fall (det 2armeniska folkmordet") kommer i fortsättningen att hamna UTANFÖR EU's DEFINITION av folkmord och det kommer dessutom INTE att kunna leda till rättsliga påföljder...vilket innebär att alla 27 EU-länder måste anpassa sina lagar efter EU-lagarna om vad som gääller som folkmord.

Eu definierar folkmord som det som hände Judarna under andra världskriget, det som hände 800 000 Tutsier i Rwanda(Frankrikes inblandning med vapen, pengar och utbildning av HUTUER samt det som hände i Yugoslavien på 90-talet.

Desutom så KRÄVER EU att för att det ska stämplas som folkmord måste ICC (International Criminal Court-Internationella Brottmålsdomstolen))tar ett juridiskt beslut om det.

Altså det som hände under första världskriget i Ottomanska riket dvs Armeniers konspiration med invaderande krigsmakter som Frankrike och Ryssland räknas INTE som folkmord enl. den senaste EU-lagen som blev antagen april 2007.

Gratulerar Turkiet! Deras enorma insatser i historiebeskrivnig gav äntligen ett resultat.

Går att läsa mer om den nya EU-lagen i följande länk:

http://business.timesonline.co.uk/tol/business/law/article1680192.ece