2007-04-20

Länk till debatten om debatten

Nu uppe.

19 kommentarer:

Tobias Struck sa...

Sakine. Du var cool när du jämförde fördelen i att debattera Sverigdemokraterna med fördelen i att debattera Vänsterpartiets kommunist-arv: Bortfallet av förnuftiga väljare ökar. Hi! Hi! Du är genomelak, det är det som jag gillar med dig.

Ohly satt med långt ansikte: "Varhelst en fascist står, så skall vi (kommunister?) stå och motarbeta den!" Jaha, och varhelst någon har cancer, så skall de stå med en spruta hiv-blod?

Anonym sa...

Sakine. Du var cool när du jämförde fördelen i att debattera Sverigdemokraterna med fördelen i att debattera Vänsterpartiets kommunist-arv

Japp, det var favoritkommentaren, bra jobbat Saki :)

...mera ifrågasättande av kommunisternas plötsliga 'demokratiska rumsrenhet' efterlyses :D

sakine sa...

Kul att ni tyckte det, även om vi kanske har lite olika utgångspunkter i själva sakfrågan..

RL, det är säkert så att Sd får en del stöd spontant - men det kommer att lägga sig snart. Jag är förvånad över att etablerade politiker inte har varit vassare i dessa debatter, men det kommer.

Huvudsaken är att diskussioner förs och att det råder åsiktsfrihet. Då marginaliseras knäppskallar per automatik i upplysta och fria samhällen.

Anonym sa...

Jag är förvånad över att etablerade politiker inte har varit vassare i dessa debatter, men det kommer.

De kommer säkert att bli vassare, men det är ju inte det som gäller. Bara faktumet att de är just etablerade politiker kommer att ge SD +poäng ...så länge de 'etablerade' fortsätter att misslyckas ...och förklarar alla misslyckanden med pk-floskeln 'utanförskap' samt skyller på majoritetsbefolkningens 'rasism'

sakine sa...

RL, jag tycker att Landskrona-moderaten sa en bra sak och det är vikten av en fungerande arbetsmarknad. Resten, att "här gäller svenska normer" och liknande, det är knappast unikt för Sd att tycka det! Inget seriöst riksdagsparti vill idag tillåta särskilt avvikande livsstilar.

Att Åkesson tvingades erkänna att det är assimilation han är ute efter skrämmer ju slag på folk.

Jag tycker för övrigt att det är hög tid att ni skåningar assimileras in i Sverige i stället ;)

Anonym sa...

RL, jag tycker att Landskrona-moderaten sa en bra sak och det är vikten av en fungerande arbetsmarknad.

Självklart, det gäller ju alla samhällen.

Att Åkesson tvingades erkänna att det är assimilation han är ute efter skrämmer ju slag på folk.

Jasså? ...det skrämmer iaf inte mig :D

Jag tycker för övrigt att det är hög tid att ni skåningar assimileras in i Sverige i stället ;)

Men nu har jag en gång för alla assimilerat mig in i det skånska från att ha växt upp i Stockholm, så jag tänker inte assimilera mig tillbaka till pk-träsket ;)

sakine sa...

RL, he he! Får hoppas att du tvångsassimileras till nollåtta snarast. Förrädare :)

Jag lyssnade på debatten nu via länkarna. Några kommentarer:

Jag måste säga att jag har både sympati och respekt för Mona Sahlin, jag tycker också att hon sköter sig ganska hyggligt (även om det är långt tillräckligt). Åkesson var inte heller särskilt bra, det där med att förneka all diskriminering är korkat rent ut sagt. Dessutom var han ibland för pladdrig och såg ut att vilja hoppa upp på debattbordet.

Men svårast har jag nog för historikerns (Von Essen?) rädsla för debatt och diskussion, som forskare borde hon vara mer ödmjuk.

Programledarna var bra tycker jag, men de kunde ha ställt några elaka frågor till mig. Ohly fick ta allt det.

Anonym sa...

RL, he he! Får hoppas att du tvångsassimileras till nollåtta snarast. Förrädare :)

Det lär aldrig ske, har man än gång andats frisk luft så... :D

Jag måste säga att jag har både sympati och respekt för Mona Sahlin

Jag kan aldrig känna respekt eller sympati för någon som sagt:

"Invandrarna har ju kultur, vi har ju bara midsommar och sådana töntiga saker"

Åkesson var inte heller särskilt bra, det där med att förneka all diskriminering är korkat rent ut sagt. Dessutom var han ibland för pladdrig och såg ut att vilja hoppa upp på debattbordet.

Som nybörjare kunde man väl knappast förvänta sig annat.

Men svårast har jag nog för historikerns (Von Essen?) rädsla för debatt och diskussion, som forskare borde hon vara mer ödmjuk.

Jasså hon kallades historiker, *Suck* ...på den gamla goda tiden hade vi riktiga historiker som skildrade viktiga grejer som krig, ärorika fältslag å annat spännande ;)

Programledarna var bra tycker jag, men de kunde ha ställt några elaka frågor till mig. Ohly fick ta allt det.

Ohly kunde gott fått dubbelt av den varan.

Ps
E inte du ute och festar med 'innefolket' så här dags? ;)

sakine sa...

RL, aj då, då ligger jag illa till angående det där med midsommar. Förrförra sommaren cyklade jag ner till Skåne från Stockholm, och på midsommar cyklade vi förbi någon håla i närheten av Åtvidaberg. Då kunde jag inte låta bli att STIRRA på små lantisar som skuttade runt. Jag tänkte elaka saker.

Angående festande så är det som bekant inte så lajbans att åka ända in till stan för att sedan huttra i evigheter i en skranglig nattbuss med trasiga dörrar alternativt en läskig taxi.

Sparar det till morgondagen.

Och när jag tänker efter måste jag springa imorgon bitti, maran närmar sig :S

sakine sa...

Rl, förresten, är inte du på ditt lyxjobb där ni får gratis dricka varje fredag?

Anonym sa...

...och på midsommar cyklade vi förbi någon håla i närheten av Åtvidaberg. Då kunde jag inte låta bli att STIRRA på små lantisar som skuttade runt. Jag tänkte elaka saker.

I Skåne skuttar vi inte runt som infödingar, vi äter sill och dricker snaps :)

Angående festande så är det som bekant inte så lajbans att åka ända in till stan för att sedan huttra i evigheter i en skranglig nattbuss med trasiga dörrar alternativt en läskig taxi.

Men det e väl lugnt, såna taxi körs ju, enl rykten, av läkare :D

Rl, förresten, är inte du på ditt lyxjobb där ni får gratis dricka varje fredag?

Nja, jag slutade iofs för 5 timmar sedan... tog det lugnt idag, drack bara två starköl innan jag cyklade hem. Jobbet, som f ö är ett riktigt jobb (inget genusforskningstrams typ), är inte speciellt lyxigt när det görs, ganska skitigt och stressigt, det är därför vi får bra pröjs, massor av gratis käk o alkohol ...och har nakna brudar på almanackorna i kontoret :D

Tobias Struck sa...

Sakine. Jobb kan inte lösa allt. Och kommer det att finnas jobb? Jag vet att du inte gilar bidrag, men svenska folket gillar bidrag för mycket för att rösta bort dem. Och så länge vi har de trygghetssystem som vi har, så är det enbart destruktivt att ta in så många fattiga människor från länder med annolrunda etiska hegemonier - oftast utan flyktingstatus, s.k. anhöriginvandrare, som kan vara allt från en verklig nära släkting till en påstått viktig person för familjen, som i själva verket har bott i Ryssland 13 år, har en tjänst att utkräva av klanen och slänger passet i Nordsjön på väg hit från "Irak".

Och "assimilation" betyder inget annat än kunskaper i svenska språket och lagen, intresse för kulturarvet och identifikation med medborgarskapet. Självklart accepterar även Sverigedemokraterna en vid ram för identitet.

Anonym sa...

Saki!

Jag tyckte att samtliga i panelen skötte sig hyfsat, framförallt du!

Men det där med "Essen". Jag trodde att man som forskare i första behövde eftersträva att vara neutral, objektiv och reflekterande?

Det samma gäller naziexperten H Lööw, fast tvärt om, hon vill ju alltid och tar alla chanser att påverka etablissemanget till att ta debatt med Åkesson och co.

I övrigt håller jag helt med dig om "lantisarna" och midsommar etc.

Eller med vår käre "Prime minister"

"Ursvensktär blotta barbariet,resten av utv. har kommit utifrån".

Johan K

Anonym sa...

haha mona var dålig ! t.o.m den där programledaren kom med bättre mot-argument =)sd-ledaren ännu en patetisk tönt ! /aidan

Tobias Struck sa...

Johan K. "Ursvensktär blotta barbariet,resten av utv. har kommit utifrån."

För det första var kulturen under bronsåldern väldigt spännande, vis, jämställd, sexbejakande och stark.

För det andra undrar jag om statsministern tror att Sverige behöver berikas av patriarkala klaner med medeltidsvärderingar, eftersom runt 30 % av all invandring kommer från fattiga länder i Västasien och Nordafrika. Bara 11 % av invandrarna är emellertid flyktingar.

Anonym sa...

Jag gillar dig skarpt!

Skrev en blänkare om det här:

http://tinnitussans.blogspot.com/2007/04/saki-rules.html

Heja!

sakine sa...

Maria, detsamma!

Stuck, men jag är ju liberal. Homogenitet och likriktning (nationalism) skrämmer mig.

T e x assimilation. Alla människor från olika kulturer vet att det finns gott och ont i all slags nationell kultur. Att påstå att "vissa högtider" etc är "bättre" och andra "ociviliserade och osvenska" är både intolerant och korkat. Så länge ingen skadas, låt människor leva som de vill. Frivillig assimilation har jag däremot inget mot.

RL, har ni så få kvinnor på jobbet? ;)

Johan K, håller med dig om förhållningssättet forskare bör ha.

Tobias Struck sa...

Sakine. Skrämmer den kurdiska nationalismen dig? För mig betyder assimilation etisk likriktning. Men det betyder inte bara ett förlikande med språket, demokratin och lagen - utan i fallet med Sverige även ett förlikande med de ideal som bygger upp den liberala rätten. Jag tycker att det är bra att Sverige utvecklas kuulturellt och att många influenser blandas. Lagen måste ju också förändras. Däremot vill jag verka mot moralisk mångkultur, som skapar segregation mellan människor av olika etniskt ursprung och krav på särlagstiftning. Det är dessutom bra om folket i ett land har några minsta gemensamma kulturella nämnare, som ökar solidariteten och sammahållningen mellan medborgarna samt befodrar prioriterandet av svenska medborgare och svenska intressen framför rena profitintressen och internationell förskingring av kapital. Framför mer solidaritet mellan svenska meborgare, mer småföretagande, mer lokala intressen och mindre invandring från den fattiga världen, som ändå bara skapar social segregation, lönedumpning och löneklyftor.

sakine sa...

Tobias, all överdriven kollektivism skrämmer mig.

Visst ger nationalism 'medborgaranda' för att sno ett begrepp från statsvetenskapen (Putnam). Jag ser att det är den du vill åt, och det är densamma som liberalismen/globaliseringen hotar.

Jag tycker bara inte att friheten är värd att offras för "samhällelig trygghet", det har gjorts och görs i allt för många samhällen. En balans är däremot bra, vi är och kommer aldrig att bli svävande atomer.