2007-04-15

Jagvillhaenettaiårsta.nu med mera

I dag ska jag smita iväg på lägenhetsvisning. Håll tummarna för att få andra kommer på visningen och höjer priset!! Åk och bada eller något, det är för fint väder för att spana in lägenheter. Och lyan är på ynka 25 kvm (större än vad jag har nu, men mindre än vad de flesta pallar). Belägen i Årsta.

Övrigt som händer: På tisdag är tanken att jag ska delta i en TV-debatt på tema ungdomsarbetslöshet. Men jag är tveksam till att sitta i samma debatt som tre heltidspolitiker. Allt klarnar i morgon måndag.

Veckan som passerade var min sista på kommunikationsbyrån där jag har jobbat i lite mer än ett år som konsult. Kolla in bilden med de fina avskedsblommorna jag fick. Det har varit lärorikt och tidvis slitsamt att jobba som konsult, nu ser jag fram emot att gå vidare. Kanske med min egen firma som jag har dragit igång nu i år. Och i sommar är det dags att skriva ledare, det ska bli oerhört roligt. Under hösten blir det eventuellt en trip till USA och dessutom är jag tokigt sugen på att ta en retorikkurs som jag länge har velat ta. Eller så halkar jag, som vanligt, in på ett nytt spännande jobb. Jag älskar den här ovissheten.

Bara jag bor på gångavstånd till Söder så löser sig det mesta. En nattbuss på några minuter är något annat än en nattbuss på 45 minuter.

21 kommentarer:

Jonas Barkå sa...

Kan du avslöja var du ska skriva ledare?

sakine sa...

Jonas, jag håller det off public ett tag till. Men jag avslöjar gärna via mejl!

Ps. Lägenheten var väldigt fin. Lite väl lång promenad till stationen bara. Hoppas, hoppas, hoppas att den inte blir för dyr. Ds.

Jonas Barkå sa...

Kanske det bästa med min lägenhet är att det bar aär 30s till tunnelbanan. Tyvärr får du nog räkna med att de blir dyrt i alla fall, men man kan ha tur. Priserna på likvärdiga objekt kan variera mycket.

Anonym sa...

Håller tummarna att lägenheten blir din!

sakine sa...

Tack vad snälla ni är (eller taskiga, om säljaren får välja).

Jag hoppas förstås att den blir min men jag har letat lya så pass länge att jag är ganska pessimistisk.

Alla tycks ha samma behov som jag: etta nära stan och nära bra kommunikationer.

Wille sa...

Egen firma? Enskild firma eller aktiebolag?

Menar du allvar, och har du slantarna, eller kan skramla ihop dem på något sätt (tiggeri, lån) så skulle jag rekommendera aktiebolag, du kommer att spara in de 100 000 på mindre än ett år.
Som enskild firma måste du i princip betala mer i skatt än vad du skulle göra som anställd (inklusive arbetsgivaravgifter etc): Vill du ha ut 17000 efter skatt i månaden måste du betala in 50000 i skatt i månaden, dvs skattetryck på 75%.
Såvida du inte är masochist av stort rang så är enskild firma med andra ord rätt icke-rekommenderat..

Bara att kolla här och räkna ut..

Anonym sa...

Sakine kommer att fortsätta jobba på Skattebetalarna. Så nu var det sagt.

Anonym sa...

Årsta, säger du Saki!

Jag har hört att det vilar en riktig förbannelse över det plejset!

Det handlar enligt min far om det det legendariska Östemalmsbaserade sk "fjäderbatong gänget vilket främst "knackade" pensionärer på 70 eller 80 talen, detta helt på måfå!

Om det nu ligger ngn sanning i detta får du förmodligen lyan hyfsat billigt!

Lycka till!

Johan

Anonym sa...

truthteller: haha, skattesänkarfanatismen påden här bloggen har man omöjligt kunnat undgå, men att jobbet också fanns hos Skattebetalarna tände ju en glödlampa. Fast egenligen ärdet väl Marie Söderqvists "affärsässiga tankesmedja" United minds som hägrar?

sakine sa...

Jag har faktiskt aldrig jobbat på Skattebetalarna, utan på en kommunikationsbyrå (Veritas Communication).

Johan, huh?

Wille, jag vill inte veta. Jag vill inte veta. Jag vill inte veta. Om alla skatter var dolda skulle jag förmodligen att ha mindre huvudvärk.

Jag ska ju troligtvis jobba mindre i år i alla fall. Alltid något.

En enskild firma är vad det är.

Anonym sa...

Men uppdrag för Skattebetalarnas förening har du ghaft, till exempel den där reapporten om invendringens kostnader..Och gränsen mellan PR/kommunikation och politiskt motiverad lobbying är rätt så otydlig idag.

Anonym sa...

Saki,

Apropå nåt helt annat, läste hos Dick om hans beundran för det sekulära Turkiet och demokratiälskande demonstranterna som bar på Ataturk-porträtt. Skulle vara intressant med din åsikt i frågan dvs. vilket föredrar du enligt Ingrid Hedströms (DN)formulering, en first lady med huvudduk eller en militär som lägger sig i politiken.

sakine sa...

Martin, ja det är det väl många som har? Jag har haft uppdrag med många intresseorganisationer och företag. Du skulle bara veta vilka ;)

Harry, jag förstår att många gärna ser så lite islamism som möjligt i Mellanöstern - så gör även jag. Men att för den sakens skull heila mot Atatürk, kemalism och militärstat är inte min grej. Det är okunnigt och i Dicks fall skulle jag vilja påstå att det till stor del beror på fobi för allt som har med Islam att göra.

Wille sa...


Jag ska ju troligtvis jobba mindre i år i alla fall. Alltid något.

Det är vad du tror, tills du inser att du måste betala in skatten i förväg ("preliminärskatt"). Och inser att du måste jobba 30 timmar för skatteverket, och 10 timmar för dig själv i veckan.

Att ha enskild firma i Sverige är bland det enskilt mest korkade en individ kan göra. Det är mer huvudvärk än något annat, bättre att ta ett svartjobb som servitris eller något..

sakine sa...

Wille, inte mig emot att köra på lite civil olydnad - men då får man hålla sig till branscher ("skitbranscher", du vet) som jag redan har jobbat inom.

Suck...så vad ska man göra (förutsatt att man bor i Sverige)? Bli en lallande heltidsstudent för evigt?
Jag skickade för övrigt nyss in ansökan till diverse roliga kurser i höst. Jag är egentligen inte ute efter att bli rik. Bara jag slipper betala/slita för saker jag inte vill betala/slita för.

Saki
-f o m i dag och fram till torsdag "mellan två jobb". Mycket trevligt!

Anonym sa...

Tjena Saki!

Vilka skall du bjuda in till inflyttningsfesten när lägenheten väl är i hanm/ ett faktum??

Varför inte de "osäkrade" studenterna, dessa kommer med all sannolikhet i alla fall om maten och spriten är free!

Lycka till med det nya kneget!!

Anonym sa...

Willie,

Hur menar du att det skulle göra någon större skillnad mellan AB och enskild firma?

Jag har enskild, men känner flera inom min bransch som kör AB. De enda riktigt markanta skillnaderna jag har hört talats om är att AB är en juridisk person, så man är inte lika utsatt för risker bolagsinnehavare jämfört med EF.

Arbetsgivaravgifter motsvaras av egenavgifter. Om en AB-innehavare betalar mindre i skatt är det väl för att han/hon tar ut mindre i lön (i EF är ju all vinst lön). Och låter en stor del av intäkten ligga kvar i bolaget, något en EF-innehavare inte kan göra.

Det andra, kanske mindre avgörande skillnaden är att du förmodligen lättare kan dra av olika personalförmåner om du är anställd i ditt eget AB.

Sen ska man tänka på att man måste ha en auktoriserad revisor om man har AB. Kollegan som jag pratade med sist betalar ca 20 000 per år till sin revisor, betydligt mer än vad jag betalar till han som sköter min bokföring.

Ang. att det skulle vara mer ekonomi i att köra AB testade jag följande siffror på Nuteks skattekalkylator (http://www.nutek.se/sb/d/840/a/3821):
AB:
Vinst: 1 000 000
Lön: 755 200 (motsvarar hela vinsten när arbetsgivaravg läggs på)
Att betala till skatteverket:
574 000

Enskild Firma:
Vinst: 1 000 000
Att betala till skatteverket:
556 000

Så som du ser så är det ingen större skillnad i hur mycket du får i fickan.

Jag hävdar inte att du har fel, jag bara presenterar det så som jag trodde att det fungerade. Tacksam för korrigeringar.

Wille sa...

Sbstn: vet i ärlighetens namn inte exakt hur AB beskattas i Sverige, men nog är det rimligare än enskild firma.

Dels har jag för mig det finns begränsningsregler (dvs fåmansbolag betalar bara en viss andel av utdelningen som inkomst av tjänst, och en andel som inkomst av kapital, varav det senare är avsevärt lägre skatt).

Vidare så tycks det, om du tittar på skatteverkets egen skatteuträknare som om enskild firma t o m beskattas hårdare än om du i ett AB tog ut lön som anställd.

Slå in vinst på 1 000 000 och du får till skatteverket 768 806 kronor, detta enligt skatteverkets egna siffror! Så Nuteks skattekalkylator verkar visa på glädjesiffror, jag litar nog snarare på Skatteverket än Nutek när det gäller beskattning..

Anonym sa...

"Slå in vinst på 1 000 000 och du får till skatteverket 768 806 kronor"

Willie, jag tror att det är så här: När du har angivit 1 000 000 i vinst så är det ju efter avdrag. Och då är det ju så att du har fått göra ett schablonavdrag för egenavgifterna (tror att schablonavdraget är på 25 %). Så om du har angett vinst på 1 000 000 så bör detta tolkas som att du egentligen har en högre vinst, eller snarare: Egenavgifterna är inräknad som kostnad i den kalkylen, och detta avdrag antas vara gjort när du matar in 1 000 000.

Alltså, detta är säkert fortfarande förenklat men borde ligga närmare verkligheten:
Om dina intäkter minus kostnader är på 1 333 333 så har du efter schablonavdrag för egenavgifter en vinst på 1 000 000. Och skatten blir då den du räknade fram. Dvs ca 58 % relaterat till 1 333 333. (sen tror jag att finns det ett par andra avdrag som påverkar den slutliga satsen.)

Anonym sa...

Mors Saki!

Sök lya i "Jakan" (Järfälla), det är endast 15 min till city och 5 min skog och mark (kan man tänka sig en bättre kombination?)

Vidare faller priserna just nu betydligt mer i nordvästra Sthlm än i övriga delen av staden (detta enligt DN:s bostadsmagasin).

Mvh/Johan

Anonym sa...

Glad midsommar!

/Jesus