2010-06-08

Ship to Gaza

Förra gången Gaza var på tapeten fick jag mysiga bloggkommentarer om att jag var "äcklig" och "osolidarisk" som inte skrev något om Gaza. Idag skriver jag i Expressen att

- Bra att Israel får kritik
- Sjukt att det krävs avståndstaganden från judar
- Sanslöst att fredsaktivisterna samarbetar med turkiska islamister och rasister (att en del jublar över att Iran joinar säger också en del..)

Jag länkar till texten när den dyker upp på Expressens hemsida, tills vidare bör den som är intresserad av ämnet läsa Fredik Malms utmärkta genomgång om turkiska BBP. Han skriver att ledamöter i riksdagen hånflinade (!) när han ställde den relevanta frågan: hur ser Kaplan och de andra i Ship to Gaza på samröret med IHH och BBP? Man undrar vad det är som är så roande med kurdlynchare.

Uppdatering: Nu är kolumn uppe: "Fredsaktivister i dåligt sällskap".

29 kommentarer:

Anonym sa...

Jag som började undra när Israel-kurderna skulle börja försvara skurkstaten i Sverige... :-P

MTK

sakine sa...

Vem försvarar vad?

Niclas Kuoppa sa...

Tännsjös argumentation är inte helt övertygande. Men vad är det västerlänningar ofta säger när det handlar om förtryck i andra länder? jo, att det i första hand är den inhemska befolkningens ansvar att bekämpa det. Detta sägs till och med om fall som gäller förtryckare vilka stöds ekonomiskt och militärt av demokratiska väststater. Vare sig Hamas eller Israels förtryck av palestinierna kommer att upphöra förrän en tillräckligt stor del av israelerna och palestinierna protesterar mot det. Att som utomstående ställa krav på att de ska göra det leder bara till motreaktioner. Det vore också cyniskt med tanke på att Gazabor som gör det riskerar livet, fångade som de är inom murarna. Men inget kommer att hända förrän de själva beslutar sig för att göra det. Hit kan vi även räkna folk i länder vars stater stödjer eller ger sitt tysta medgivande för Hamas respektive Israels blockad, ockupation och övervåld. Får jag också påminna om att efter 11/9-2001 var det flera muslimska organisationer som ansåg det viktigt att arbeta emot skuldbeläggningen av alla muslimer och islam. Att bekämpa bilden av muslimen som terrorist och religiös fanatiker och uppfattningen om islam som inkompatibel med demokrati och MR. En del av dessa organisationer kritiserade andra muslimer för att stödja terror eller för att inte tillräckligt ta avstånd från terror och Al-Qaida.

Johanna L sa...

Jag är mycket besviken på dig Sakine. Din kolumn är fullständigt motbjudande och bygger på sanslösa guilt-by-association-argument. Jag hade verkligen inte väntat mig något så smaklöst dåligt från din sida. IHH är en frivilligorganisation som är godkänd av FN.

Din smutskastning och misstänkliggörande av människor som engagerat sig för att underlätta tillvaron för människorna som bor i Gaza äcklar mig.

Att 9 civila människor dödades efter att Israel i strid mot folkrätten bordat Mavi Marmara på internationellt vatten, tycks inte uppröra dig särskilt mycket. Nej, det verkar mer viktigt för dig att hitta långsökta kopplingar till "kurdlynchare" bland politiska meningsmotståndare. Jag hade faktiskt högre tankar om dig. En uppfattning som jag nu dessvärre får revidera.

Johanna L sa...

Jag är mycket besviken på dig Sakine. Din kolumn är fullständigt motbjudande och bygger på sanslösa guilt-by-association-argument. Jag hade verkligen inte väntat mig något så smaklöst dåligt från din sida. IHH är en frivilligorganisation som är godkänd av FN.

Din smutskastning och misstänkliggörande av människor som engagerat sig för att underlätta tillvaron för människorna som bor i Gaza äcklar mig.

Att 9 civila människor dödades efter att Israel i strid mot folkrätten bordat Mavi Marmara på internationellt vatten, tycks inte uppröra dig särskilt mycket. Jag hade högre tankar om dig, Sakine. En uppfattning som jag nu dessvärre tvingas revidera.

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
David Munck sa...

Bra kolumn av Sakine. Det där med fiendens fiende är en viktig förklaring till att vänstern ofta hamnar fel eller slirar i utrikespolitiska frågor. Förut var vänstern engagerad i kampen mot Turkiets förtryck av kurderna, men det var när Turkiet var mer allierade med USA än vad de är nu.

Självklart har judar världen över inte på grund av sin etnicitet något ansvar för Israels politik. De som däremot *har* ett ansvar att reagera mot den israeliska statens politik är Israels medborgare, givetvis oavsett om de är judar, araber, druser eller något annat.

Många progressiva israeler tar detta ansvar och protesterar mot regeringen Netanyahu/Liebermans blockad- och bosättningspolitik och kräver en tvåstatslösning. I lördags hölls en stor fredsdemonstration på Yitzak Rabins torg i Tel Aviv:

http://www.peacenow.org.il/site/en/peace.asp?pi=585&docid=4684

Läs även bra inlägg av Amos Oz:
http://www.nytimes.com/2010/06/02/opinion/02oz.html?hp

David Grossman:
http://www.expressen.se/kultur/1.2007907/marionetterna

Tidningen Haaretz:
http://www.haaretz.com/blogs/a-special-place-in-hell/a-special-place-in-hell-the-second-gaza-war-israel-lost-at-sea-1.293246

Anna Veeder:
http://www.newsmill.se/artikel/2010/05/31/ship-to-gaza-en-vandpunkt-i-den-israelisk-palestinska-konflikten

Det är viktigt att dessa progressiva israeler får västvärldens stöd. Att göra Israel till paria stärker bara fanatikerna.

Misha sa...

Johanna L och anonym: är ni så förblindade av hat att ni inte kan läsa innantill? Sakine försvarar inte Israels agerande. Inte någonstans.

Bulten i Bo sa...

Ett klart ställningstagande från både enskilda judars och judiska organisationers sida mot extremism, islamofobi och sjöröveri är det bästa sättet att visa att judar har en självklar plats i det svenska samhället.

Johanna L sa...

Svar till Misha:

Till skillnad från dig kan jag faktiskt läsa innantill. Jag har inte påstått att Sakine försvarar Israels agerande. Jag konstaterade bara att det inte tycks uppröra henne särskilt mycket. Däremot verkar Sakine mycket upprörd över att människor engagerar sig för gazaborna.

Nej jag är inte förblindad av hat. Däremot är jag förbannat besviken på Sakine för att hon försöker misstänkliggöra och smutskasta människor som protesterar mot Israels illegala blockad av Gaza.

Johnny sa...

Av bilderna att döma där en våldsam mobb "fredsaktivister" angriper soldaterna när de bordar fartyget gör de 100% ansvariga för alla döda och sårade.

Hur kan man vara så jävla dum att man angriper beväpnade soldater?

Nu råder det ingen humanitär katastrof i Gaza, blockaden kan inte hävas för än alla palestinier kapitulerar villkorslöst, avväpnas och lever absolut fredligt i minst tre generationer, enligt min bedömning.

Därför vore det bästa om palestinierna kunde erhålla medborgarskap i Egypten och Jordanien, som de tillhörde 1948-1967, och flytta dit så både araber och judarna kan få leva i fred och frihet i sina respektive länder.

Reza sa...

Tack Sakine. Tack för din fina artikel. Låt dig inte tystas av häcklare som vars främsta vapen är att skria ner oliktänkare. Dessa är stendöva för argument. Återigen tack, och stå på dig.

Reza

Anonym sa...

Många av hjälparbetarna har skjutits från nära håll och många har 3-4 skott i nacken, över huvudet och i brösten. Om svensk polis hade agerat på samma sätt under Göteborgskravallerna så hade säkert 5-600 personer dödats.

För övrigt så är majoriteten av de som mördades under piratatacken etniska kurder och en del araber. BBP är ond för att de har dödat kurder, men det är ok när Israel gör det verkar det som....

MTK

Laertes sa...

"Därför vore det bästa om palestinierna kunde erhålla medborgarskap i Egypten och Jordanien, som de tillhörde 1948-1967, och flytta dit så både araber och judarna kan få leva i fred och frihet i sina respektive länder."

Bra där johnny, paklestinierna ska alltså flytta så att judarna kan leva i fred och frihet i "sitt" land. Vad trött jag blir på alla rasister...

Johnny sa...

Laertes "Vad trött jag blir på alla rasister..."

Det jag skriver har ingenting med rasism att göra. Jag ser det som den mest humana lösningen för både araber och judar. En två statslösning kommer bara leda till nya krig så fort palestinierna beväpnat sig och leda till många fler döda araber och judar, vad är det för bra med det?

Enda skillnaden blir att Israel kommer att ockupera staten Palestina i stället för sitt eget land, ja det är Israels land dels så fick de det redan i San Remoavtalet 1922 och sedan överlämnade Egypten och Jordanien det till Israel (inte staten palestina som inte fanns) 1948.

Araber och judar är dödsfiender och kommer aldrig att kunna leva i fred på många generationer under dagens eller tvåstatslösningens förutsättningar, bättre att de lever långt ifrån varandra och eftersom det bara finns en judisk stat som judarna kan flytta till, Israel, medans det finns många arabstater för palestinierna att flytta till och eftersom Jordanien och Egypten var senast ansvariga så att säga bör de stå för medborgarskapet tycker jag.

Fast du kanske hellre vill häva bojkotten av Gaza så att ett nytt krig kan börja snarast möjligt eller vad är ditt förslag?

Pandy sa...

Du Johanna. Yusuf al-Qaradawi - Hamas andlige ledare - säger regelbundet såna här swaker i TV: "Genom historien har Allah skickat folk att straffa dem [judarna] för deras korruption. Den senaste bestraffningen utfördes av Hitler. Genom allt han gjorde - även om de överdrev på den punkten - lyckades han sätta dem på plats." "Detta var deras gudomliga bestraffning. Ske Allahs vilja blir det de rättroendes hand som får göra jobbet nästa gång."

Mattias Gardell beundrar denne man, vilket uttrycks väl i hans bok: Bin Ladin i våra hjärtan (Leopard förlag 2005).

Man kan faktiskt inte misstänkliggöra dina aktivister, dom är bevisligen fullständigt från vettet. Till skillnad från Hitler är deras idoler avsevärt mer specifika i skrift vad som ska hända med judarna. Du kanske skulle prova att läsa Hamas stadgar? Sions Vises protokoll är inbakat.

Nej.. jag blir inte upprörd över Israels behandling av aktivisterna. Vilken annan nation som helst i samma situation hade sänkt båtarna, och möjligen kastat ut nån livboj till de överlevande.

Ska man avsluta blockaden måste FN ta kontroll över hela gaza och förhindra att Hamas pysslar med sina "leksaker" som Quasam missiler. 10.000 stycken såna har skjutits mot civilbefolkning innan Israel fick nog. Tills FN eller nån annan tar över får sorgligt nog palestinierna lida, precis som tyskarna fick på grund av att dom röstat fram Hitler i sann demokratisk ordning.

Nej Sakine kritiserar rättmätigt samtliga inblandade parter. Dom som engagerar sig för Gaza hade fått in alla varor efter inspektion i Israelisk hamn, men det var inte det dom var ute efter. Dom ville göra att såna som dig börjar hata judar.

Blockaden är synnerligen laglig, och enligt internationell rätt får man borda och tom sänka fartyg som försöker bryta den även på internationellt vatten om det framgår tydligt att dom tänker bryta blockaden. Och det var kristallklart i detta fall. Dom enda "folkrättsexperter" som har en annan uppfattning är dom svenskar som alltid använder folkrätten enbart för att kritisera Israel/Usa, medan dom glatt står och heilar exempelvis när serbernba slaktade muslimer i Srebrenica i industriell skala. Vart var vänsterns engagemang då förresten? Javisst ja, man fantiserade i ordfront ihop att det aldrig hänt utan var en judisk-amerikansk sammansvärjning. Och heilade Slobodan Milosevic. Snyggt.

Tips: Det finns minst en miljard människor på planeten som har det avsevärt mycket mer förfärligt än palestinierna. Vart är engagemanget för dom?

Johnny sa...

Intressant att läsa vad Former Muslims United skriver om terroristattacken mot de israeliska soldaterna och Israel:

http://formermuslimsunited.americancommunityexchange.org/2010/06/07/muslim-lies-and-videotape/

Muslim street demonstrations like those following the incident are staged for Western audiences.

What is remarkable is that supposedly well-educated and informed Westerners in positions of power are buying this jihadist propaganda.

The world never learns from history. Arab and Muslim Jew-haters have perfected the art of hype, drama and dragging everyone down to their level. They are hell bent on convincing the world to hate and blame Israel. They have to resort to game playing to justify 7th century Muslim obligation to kill Jews wherever they are found; that is the commandment from Mohammed himself

Laertes sa...

"Araber och judar är dödsfiender och kommer aldrig att kunna leva i fred på många generationer"

Jodå, det går alldeles utmärkt. Det gäller bara att skapa drägliga livsvillkor så ska du se att väldigt få är intresserade av konflikt och krig. En överväldigande majoritet av både palestinier och israeler vill helst av allt bara ha det tryggt med sin familj och gå till jobbet för att kunna förbättra sina villkor. Det finns dock flera problem som måste lösas först. Att fördriva palestinierna till Jordanien och Egypten lär knappast göra palestinierna lyckligare.

Blockaden har inte motverkat extremism på något sätt. Hamas tjänar storkovan i sina smuggeltunnlar och hopplösheten som breder ut sig får allt fler att ansluta sig till de extrema rörleserna. Samtidigt blir Israel allt mer radikalt och det enda som kan påverka det är omvärlden. Israel har Gaza och Västbanken i ett järngrepp och det kommer inte upphöra så länge de tillåts fortsätta. Det är inte ovanligt att Israeliska politiker idag uttalar att de inte vill ha fred, confinement är bättre. Nu har de ju koll på läget. Detta måste förändras. Att pressa palestinierna hårdare lär inte lösa upp några knutar, de måste istället få signaler om att positiva saker händer så länge de håller sig borta från våldet. Men då måste Israel samarbeta, och de vill de uppengbarligen inte.

Johnny sa...

"Jodå, det går alldeles utmärkt. Det gäller bara att skapa drägliga livsvillkor så ska du se att väldigt få är intresserade av konflikt och krig."

Du låter som en svensk socialdemokrat som tror att om människor arbete och utbildning så blir allt bra. Det finns absolut inget som tyder på det i denna konflikt. Du tror väl inte att Israel bygger murar, stängsel, checkpoints och övervakar med mängder av militär för att det är kul? Koranen, Islam och muslimer blir mer fanatiska och våldsbenägna ju religösare de blir. Jihad, att dö för Allah är högsta religösa upplevelsen. Judehatet och hetsen mot judar i den muslimska världen är minst lika starkt som under National Socialismen, mängder av Imamer, TV, tidningar hetsar mot judar och kristna. Jag vet inget land där muslimer lever i fred med infidels. Muslimer har ett helt annat sätt att tänka efter 1400 års islam indoktrinering, de kommer aldrig att ge sig för än de har dödat eller fördrivit alla judar ut ur palestina.

Se bara vad som hände när Israel lämnade Gaza, genast förstörde muslimerna synagogor, hus, växthus etc och började skjuta raketer mot civila i Israel. Inte började de att arbeta och bygga upp sitt "land". Det står ju svart på vitt i Hamas partiprogram att de skall döda judarna och utplåna staten Israel. Du kanske tror att de skämtar?

Sedan har muren stoppat många självmordsbombare och det har blivit säkrare för judarna.

Araberna förlorade kriget, de är krigsfångar och borde vara glada att de får leva. Villkorslös kapitulation och avväpning borde vara självklart. Glöm inte heller att arabstaterna utvisade 800.000 judar som fick medborgarskap i ett hem i israel.

Tycker att världssamfundet skall kräva att Egypten och Jordanien erbjuder palestinierna medborgarskap och hemvist i sina länder så blir det fred. Även om det blir en tvåstatslösning så måste Israel behålla total kontroll över de arabiska områdena, både hav, land och luft måste de ha järnkoll på att inga vapen smugglas in. Därför löser en tvåstats lösning ingenting och hade det varit ett bra alternativ så hade den varit på plats för länge sedan.

BR sa...

Ser på Bulten i Bos blogg att Al-Aqsa har skaffat sig en till tam svensk bloggare som också verkar tycka att fiske i dykardräkt är effektivt.
/BR

Bulten i Bo sa...

Farbror Bosse, du kan gärna kommentera hos mig om du har något att anmärka på.

BR sa...

Nej,tack Bulten. Jag gillar inte sällskapet där.

/BR

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
sakine sa...

Det är bra att Gaza-frågan engagerar, men skriv inte anonymt och håll er borta från personpåhopp.

Tack för kommentarer och länkar!

Laertes sa...

Johnny

"Du låter som en svensk socialdemokrat som tror att om människor arbete och utbildning så blir allt bra."

All forskning och empiri som finns pekar på att det är just så.

Niclas Kuoppa sa...

Elin Grelsson skrev på sin blogg och i en krönika en text som Ali Esbati kritiserade i en kommentar. Känner ni igen er i en del av Elins upplevelser? Jag tror många gör det.
http://elingrelsson.se/2010/06/10/gaza-ar-ett-inrikespolitiskt-gymnasiegral/#comments

Robert Stenkvist sa...

Bra artikel i Expressen du skrev Sakine, håller väl i princip med om allt.

http://www.expressen.se/ledare/1.2021973/sakine-madon-lardomen-fran-rinkebys-brander

Robert Stenkvist sa...

Min förra kommentar var ju OT. jag har inte längre några åsikter om Mellanösternkonflikten. Vill de mörda och bekämpa varandra därnere så finns det inte längre något vi kan göra åt saken. Jag minns när jag som liten pojke gick i andra klass, min fröken berättade om konflikten där nere då. Saken är den att inget har förändrats, och det är många år sedan nu, alltför många år ur flera synpunkter.

Om två barn slåss på skolgården lär de fortsätta om halva skolan håller på ena parten och den andra halvan på andra. Om alla vänder sig om och går därifrån finns möjligheten att de tröttnar. Nu står vi och hejar på "vår" part, och underbygger därigenom konflikten.

Och låt oss vara ärliga, parterna i konflikten är inte annat än skolbarn på en skolgård, vad gäller utveckling och ansvar.

Niclas Kuoppa sa...

Läste Sara Stenholms artikel i AB där hon nämnde en artikel av Peter Beinart i New York Reviews of Books
http://www.nybooks.com/articles/archives/2010/jun/10/failure-american-jewish-establishment/?pagination=false

Jag hade inte läst den förrän nu. Men lite förvånad över att inte att den annars så pålästa debatteliten nämnde den. Månne om den hade varit ett bidrag i debatten om avståndstagande? Vad tror ni?