2010-06-26

Dagens kolumn om Slussen

Stadskram.

Uppdatering: Läs Ankersjö, , "Anybody's place, Ann-Cathrin, Årstabloggen, Dick Erixon, Törnqvist, Hagwall, Nina Larsson (FP) mm.

Ankersjös beskrivning bör inte missas:

"Dessa människor ser på staden på samma sätt som en bortskämd 35-åring som kräver att föräldrarna ska behålla det gamla pojkrummet intakt i föräldrahemmet."

11 kommentarer:

David Munck sa...

Bra kolumn. Även om jag bor i en hyresrätt på Söder och är vänster, så tillhör jag inte NIMBY-gänget. Expressens puff-rubrik på sid 1 i papperstidningen, "Den som hatar vägar och hus bör flytta från stan", dock var för imperativ och auktoritär för min smak, men den har säkert inte du satt.

Niclas Kuoppa sa...

Jag har svårt att se att det finns ett nödvändigt samband mellan kritik av byggnadsplaner och stadsfientlighet eller motstånd mot alla former av förändringar. Slussen måste fixas, säger jag som inte är stadsplanerarexpert, men man kan väl få yttra kritik mot HUR det är tänkt att göras utan att bli stämplad som bakåtsträvare som vill ha tillbaka 30-talet. Det kan ju måhända finnas något att lära av tidigare ombyggnationer av städer. Allt nytt äro icke av godo enbart i sin egenskap av nyhet, hoppas jag någon konservativ röst snart utbrister. Om Stomatolskylten ska väck från Slussen så vill jag ha den ovanpå min hyreskasern!

Robert Stenkvist sa...

Från Ankersjö

"Stockholm står inför en brytpunkt. En ny befolkningsexplosion är på gång i staden och vi kommer att behöva revidera sättet vi bygger staden på för att få plats med fler, för att bygga en mer energieffektiv stad,"

Eeehhh...en ny befolkningsexplosion? Skall vi tömma landsbygden på allt levande eller? Ser vi samma explosion vad gäller nya jobb i staden? Jag ser nog helst att vi slipper genomlida en ny befolkningsexplosion i Stockholm, ursäkta om det kan liknas vid att ha kvar mitt gamla pojkrum.

"Det vi ser nu är bevarandefundamentalisternas sista strid. De lyckas få sina eftergifter i uteblivna skyskrapor, skrinlagda planer för stadsbibliotekets utbyggnad och fimpade märkesbyggnader på Slussen för att bevara ”utsiktslinjerna”."

Jag har inga åsikter om Slussen, men jag vet att "bevarandefundamentalisterna" förlorade stort på sextiotalet när det gällde KLarakvarteren, med förfärande resultat får man säga. Varför skall alltid försämringar i kvalite omskrivas som "framåtskridande"?

"Dessa människor ser på staden på samma sätt som en bortskämd 35-åring som kräver att föräldrarna ska behålla det gamla pojkrummet intakt i föräldrahemmet. Staden är till för dem i all evighet, amen. Det är höjden av inskränkthet och egoism."

Ja, jag anser faktiskt att staden är till för invånarna, inte i första hand politiker med storvulna visioner om ett Nordens "New York". Vad gäller pojkrummet så haltar jämförelsen en aning, lägg till att det är 35-åringen som betalar lånen och amorteringarna för villan och att det faktiskt är han som står som ägare till kåken. Ja vill han ha sitt gamla pojkrum kvar så är det i god demokratisk ordning helt OK. Trivs inte hans gamla mamma kan hon alltid flytta, varför inte till den oerhört täta staden New York. En stad jag själv skulle vantrivas enormt i.

Per Hagwall sa...

Robert: "Eeehhh...en ny befolkningsexplosion? Skall vi tömma landsbygden på allt levande eller?"

Nej, 85% av befolkningstillväxten i Stockholms län beror på födelseöverskott och inflyttning från utlandet.

Robert Stenkvist sa...

Det gör inte saken bättre Per.

Crille sa...

Missa för allt i världen inte denna svenska journalists träffsäkra samtidsanalys. Krönikorna finns här:

www.korta.nu/jc

Hade hennes penna varit ett svärd hade huvuden rullat i svensk politik! Hon är, mig veterligen, den första svenska journalisten som törs lämna den politiskt korrekta mittfåran.

Anonym sa...

Jag vägrar följa ett tips från någon som använder sig av "PK"

Robert Stenkvist sa...

Varför då Anonym? Visst PK kan ju användas fel som alla begrepp, alla kan använda i princip alla begrepp till sina egna syften.

Men hävdar du att PK inte finns i vårt land? Det är en oerhört konstig inställning. Alla jag pratat med har märkt av denna PK:ism högst påtagligt och konkret. Det är väl det mest utmärkande för vår samtida politik och debattklimat. Vår egen Sakine här har väl till viss del gått lite utanför gränserna för vad som kan sägas vara PK t.ex.

Laertes sa...

Det är väldigt typiskt att Sakine kritiserar kritikerna för att de är kritiker. Vilka förtjänsterna är med detta nya slussen (som ingen verkar gilla), ja det får vi inte veta. Att samtliga experter (och alla andra med lite sunt förnuft)kan berätta för oss att nya slussen blir en väldigt otrygg plats att vistas på på nätterna. Trafikseparering? Kom igen, har vi inte lämnat sjuttiotalet bakom oss? Saker och ting är inte moderna för att de är nya. Återkom när du har en åsikt om förslaget i sak istället, som din krönika är utformad nu är det oseriöst och faktiskt lite pinsamt.

Amanda sa...

Stenkvist får gärna förklara varför det i hans värld är pojken som äger huset hans mamma bor i fast han själv bor någon annanstans. Ser din värld ut så får väl vi i den vanliga världen leva med det, men på vad sett är din smått..eh..speciella världsyn ett bra argument mot kolumnen?

Förklara gärna också varför det per automatik är dåligt med befolkningsökning (inklusive den som blir av att människor får barn).

Robert Stenkvist sa...

Jag tycker det är bra med barn, mitt levebröd faktiskt. fast jag tycker inte det är bra med en okontrollerad befolkningsökning i just Stockholm. Den befolkningsökning vi talat om här motsvarar inte en ökning av antalet jobb, misstänker jag starkt, så vad är vitsen med att då bo i staden? Ät det bättre att vara arbetslös med en fin utsikt från Västerbron eller?

Sedan har vi enorma områden som i princip börjar kategoriseras som ödebygder, områden som alltså varit hyggligt bebodda en gång i tiden. Det känns vemodigt att se en fordom levande småstad som t.ex. Hagfors, bli mer och mer öde. Varför, jo de skall flytta till Sthlm. En gång i tiden, för inte alls länge sedan, hade höga politiker och partier min hmm... speciella världssyn, det gick under parollen "Låt hela Sverige leva" om någon minns. Nä, ingen som minns längre.

Detta börjar bli långt, men, hört talas om bostadsbrist? Där jag bor har man börjat spränga bort urberget för att locka till sig peningstinna villaägare. jag är väl högst "speciell" som tycker att detta är att våldföra sig på naturen, samtidigt som vi har hur många km2 som helst i övriga landet att bygga på.