2010-02-25

Judarna och alla andra

Nu pressas socialdemokratiska kommunalrådet i söder, Reepalu. Jag har tidigare skrivit om hans märkliga resonemang om judars kollektiva ansvar för vad Israel gör eller inte gör. Att han pressas är utmärkt.

Det är bara något som stör mig en aning.

De som pressar Reepalu är föga oväntat debattörer som Fredrick Federley, Per Gudmundson, Fredrik Malm och andra liberaler eller högerdebattörer. Vänsterdebattörerna lyser med sin frånvaro, även om det finns enstaka undantag.

Samtidigt är det i princip ingen som uppmärksammar ett liknande problem som det att judar känner sig otrygga i Malmö; muslimer flyr Södertälje. Det har uppmärksammats av Expo. Det finns tyvärr ingen direktlänk till själva artikeln. Varför så få som intresserat sig för det? Min gissning: vänstern duckar för att de som trakasserar har utländsk bakgrund. Offer kan som vi vet inte vara förövare i en röd värld. Och högerdebattörer är måttligt intresserade av islamofobi.

Det här selektiva engagemanget mot rasism ger en obehaglig eftersmak.

Uppdatering: Lyssna på SR-inslaget om muslimer som trakasseras. Merit Wager har bloggat tidigare, läs här!

Och ett litet förtydligande: jag menar inte att peka ut några särskilda debattörer, utan vill snarare ringa in en tendens. Exempelvis Fredrik Malm har debatterat mot SD:s islamofobi.

Jag har också mejlat Lago, som tidigare kanske inte ens har fått frågan om hur kommunen hanterar problemet. Har kommunen arbetat med frågan har Reepalu något att lära av sin partikollega i Södertälje.

Uppdatering 2: Fick snabbt svar från Lago. Svaret är att
hot och trakasserier är en polisiär, och inte kommunal, fråga. Visst, det är det ingen som ifrågasätter. Sedan lägger han till att kommunen arbetar med värderingar i skolor, och att "dessa frågor" tas upp i föreningar och kyrkor. Vad det innebär i praktiken - om man svepande pratar om alla människors lika värde eller specifikt markerar att hat mot muslimer inte är okej - framgår inte av svaret. Döm själva.

Uppdatering 3: Jag mejlade igen och frågade om kommunen - i värderingsarbetet - specifikt tar upp problemet att muslimska invånare trakasseras. Svaret jag fick är "Ja."

17 kommentarer:

Din vän sa...

Ja tycker det är obehagligt. Vänstern blundar för vad vissa grupper gör medan högern blundar för vad andra grupper gör.
Min ena son gick i gymnasiet i Tensta och där var ett vanligt, helt accepterat skällsord till folk: "Jude".
Jag förbjöd min son att använda det som ett negativt ord, men så var stämningen där.

sakine sa...

Usch, jag har hört liknande saker.

Barn och unga testar gränser - då måste det finnas en vuxenvärld som sätter dem gränserna. Dessvärre får ju många unga med sig rasism också hemifrån. När människor måste fly från bostadsområden har det verkligen gått för långt.

Matte sa...

Islamofobi låter lika påhittat som Kristenofobi. Att ogilla en relgion är ingen fobi :)

sakine sa...

Matte, moget att gömma sig bakom ett begrepp. "Vips, poff, borta!! Det finns ingen islamofobiii!"

Jonas V sa...

Lyssna på det här programmet från P3 Dokumentär om antisemitism och islamofobi. http://www.sr.se/sida/artikel.aspx?programid=2519&artikel=2911431

Det som händer i Italien för mig att må illa. Där trakasserar man muslimer som driver restaurang med att de måste ha lokal mat på menyn. Dessutom låter man grisar urinera på platser där moskéer skall byggas. Vad är det som får människor att uppföra sig så?

Frågan är också varför integrationen av invandrare har gått så mycket sämre i Europa än i USA. Jag tror att det har att göra med att den som flyttar till USA väljer att bli amerikan och att det finns en stark värdering i USA vad det innebär att vara amerikan.

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
sakine sa...

Obs, inga anonyma inlägg!

Jonas V, tack för länk, ska genast lyssna.

Jonas V sa...

Sakine,

jag kan rekommendera många av P3 Dokumentärs program. Det blir som en drig att lyssna på dem.
Programmen är mycket välgjorda. Inte heller försöker journalisterna skriva en på näsan vad man skall tycka utan de tar upp ämnena ur flera perspektiv och låter alla parter komma till tals.

Matte sa...

Svenskheten i traditionell mening avlivades effektivt av det så kallade "relativistiska tankesättet". Om integrationen går dåligt beror det på att ingen vet vad integrationen skulle ske mot.

Sakine: Islamofobi som begrepp finns och används flitigt men det utesluter väl inte att det skulle kunna vara påhittat - precis som Kristenofobi?

sakine sa...

Jonas V, okej, jag brukar ha radion eller tv:n på i balkgrunden så det låter super.

Matte, här syftar det på muslimhat. Uppenbarligen.

Anonym sa...

Hej Sakine, förlåt att jag inte presenterade mig. Det är Tobias Struck.

Sionisterna som styr Israel är inte detsamma som judendomen. Judendomen är en religion, sionisterna är etniska nationalister. De flesta av dem tror inte ens på Gud. Alla som kallar sig judar borde välja sida: Gud eller sionistisk rasism. Gud är inte rasist, Han älskar allt som Han har skapat lika mycket.

Anonym sa...

Sakine. Tobias Struck här igen. Jag kom på en till grej: Fredrik Malm och andra bomb-liberalers tal om "islamofobi" klingar falskt med tanke på att det enda som kunde få USA:s folkmajoritet att vara positiva till ockupationen av Irak, just var islamofobi. Många i USA, även fattiga människor, tyckte att det var ett OK skäl att roffa åt sig oljan i Irak och få fritt utrymme att bygga en pipeline för oljan via Afghanistan. Skitsamma om Irak inte hyste Al Qaida, inte hade hotat USA och inte egentligen hade massförstörelsevapen, tyckte en hel del. Men det var spridandet av muslim=terrorist-propagandan, som väckte den breda majoritetens blodtörst. Precis på samma sätt som det var antijudisk propaganda som hjälpte Hitler till makten i Tyskland. Det verkar som att liberaler ser mellan fingarna när rashatet tjänar den globala kapitalismen. Och jag tror faktiskt att det är liberala debattörer som är mest flitiga med att underblåsa hatet och fördomarna mot muslimer. Ta exempelvis Dilsa Demirbag Sten, som skriver artikel efter artikel om islamismens faror. Dogmatiska muslimer är förmodligen den minst farliga gruppen bland Sveriges invandrare från Nordafrika och Västasien, de springer knappast runt på stan och rånar folk. Någon muslimsk terrorism har vi inte sett i Sverige, om vi inte räknar dödandet av svenska soldater i Afghanistan, då. Men de råkar ju faktiskt vara frivilliga i ett krig på den globalkapitalistiska imperialismens sida. Så det kallar jag inte terrorism.

Själv har jag jag lämnat både liberalismen och rasismen bakom mig.

Anonym sa...

Kära Sakine. På grundval av detta, nu den Muslimska Partiet kämpar för självbestämmande för det muslimska minoriteten i Malmö. Detta görs genom uppsåtlig sammanfattning av alla muslimer som bebor en gemensam central livsmiljö, som Malmö. Det är första gången en kamp för själen av muslimer i Malmö, till ett återupprättande av dess muslimska vilja. Innan någon statlig reglering eller ens gränsfrågor kan åtgärdas med sikte på framgång, måste den avsiktliga föreningen av alla muslimer skall fyllas i, eftersom endast en enad lokal nivå kan finnas i kampen för folk att existera och segra.

Mvh/Sharafhede Abhamaras, ordförande i Muslimska Partiet, Malmöavdelningen

Anonym sa...

Bra skrivet Sakine!
Jag vill verkligen inte förringa angrepp mot judar i MAlmö, men tycker att det finns många oroväckande tendenser på andra håll. I Haninge har det Islamiska Kulturcentret vandaliserats 6 gånger på ett halvår - och de har förstärkta glas och staket. Där handlar det inte om hårda ord från en klasskamrat utan om en organiserad kampanj.

Det olyckligaste är sammanblandningen mellan angrepp på judar och protester mot det officiella Israel (tennismatch, 60-årsfest på Berns) som Federly et al ägnar sig åt. Det blir svårt att hänga med i vad som avses då...

arthur sa...

Ordet islamofobi är faktiskt inte speciellt anständigt. Inne i den demokratiska stugvärmen sätter vi inte etiketter som luktar psykiatrisk diagnos på folk bara för att det har andra åsikter än vi själva.

Anonym sa...

Tobias Struck tror säkert på vad han skriver. Kanske religionen har något med det hela att göra. Han yrar om att USA skulle ha en sån stor islamofobi att folkmajoriteten var positiv till ockupationen av Irak. Helt fel. Amerikanska folket är ett fredligt folk som hellre skulle vilja ha sina boys hemma. När, var, hur roffades olja i Irak skulle vara intressant att veta. Blodtörst? Fy få fult han snackar!
Dilsa inser islamismens faror. Tobias har ännu inte vaknat upp.
Ingen tvingar någon att bli soldat i USA. De går frivilligt in i armén.
Han är bara en annan Amerikahatare som pratar i nattmössan.
EL

Martin sa...

Jag tycker inte det är konstigt. Judar har bott här i hundratals år. Att de sedan förföljs och körs bort av människor som varit här i under 20 år är perverst.
Jag gillar svenskar som råkar vara judar. Jag gillar inte muslimer som vägrar vara svenskar.