2010-02-05

Så sjukt

Sorgligt: 16-åring begravdes levande för att hon hade killkompisar.
Gulan bland andra har bloggat.

Uppdatering: Ny nyhetsartikel. Där står det:
Minst 200 hedersmord begås troligen varje år i Turkiet, men enligt Amnesty International kan mörkertalet vara stort. I den turkiska strafflagen finns inte begreppet hedersmord, utan bara mord som kan ge livstid. Strafflindring kan medges om en person begått mord i ett upprört sinnestillstånd. Detta har ofta använts vid just hedersmord.

17 kommentarer:

Jan E sa...

Sjukt och sorgligt är för milt. Det är så fasansfullt att det knappt går att ta in.

sakine sa...

Man blir bara så trött. Mörkertalet är enormt.

Obs: ni som postar anonyma inlägg får inte inläggen publicerade.

Ingrid EM sa...

Det är så oerhört sorgligt och jag har tänkt på det hela dagen- Jag undrar hur grupptrycket ter sig. Vad krävs för att en familj skall ta ett så oerhört grymt beslut att mörda sitt eget barn? Det hör jag sällan något om i debatten. Man talar mycket om fäder, farfäder och bröder, men mera sällan om hur samhället i övrigt beter sig mot den familj där den anklagade flickan (för det är väl oftast en flicka) finns. Det skulle jag vilja veta mera om.
Jag har ett svagt minne av en dokumentär (BBC?) som handlade om hedersmord. Den gick på TV för många år sedan och hade spelats in i bl.a. Libanon. När man hade dödat barnet gick man upp på taket efter solnedgången och brände några lakan. Det skulle symbolisera att familjen "renats". Den scenen har etsat sig fast.

sakine sa...

Ingrid, ja det är svårt att begripa. Diskuterade det med en anhörig som tror att det beror på att det sociala trycket är extremt i isolerade samhällen. Folk har ingen uppfattning om ett alternativ, och kan heller inte ta sig ur hederskulturen.

Det finns ett isberg under toppen, och där frodas uppfattningar om att kvinnor ska vara på ett visst sätt. Även att män ska det, men framför allt kvinnor. För att inte tala om homosexuella.

Hans Dahlgren sa...

Inte för att jag tror att du egentligen bryr dig om att förmedla korrekta fakta, men det existerar inte längre någon strafflindring när det gäller hedersmord i Turkiet.

"The government has tried to curb the practice by changing the guidance given to judges.

In the case of honour killings they are no longer allowed to use mitigating factors like the accused's emotional state to reduce sentences."

http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/8501181.stm

sakine sa...

"Hans", infot är som du ser från SVD-artikeln.

Och om du tror att lagjusteringar respekteras i en handvändning, i Turkiet av alla länder, så är du bra korkad.

Christer Eriksson sa...

Det är sjukt att det överhuvudtaget får förekomma. Att förorda dödsstraff för dessa förövare är alltför milt.

Anonym sa...

Chris
" Att förorda dödsstraff för dessa förövare är alltför milt."
Och du föreslår? Dödsstraffet har avskaffats i Turkiet. Ett steg framåt för medlemskap i Europa.
Vi ska visa exempel.
EL

Anonym sa...

"...en anhörig som tror att det beror på att det sociala trycket är extremt i isolerade samhällen."

Även i Danmark och Sverige?
EL

sakine sa...

EL, i exil förstärks tyvärr hederskulturen i vissa fall. Inte bland alla, men det finns uppenbarligen en del. Ett sätt att behålla kontroll i ett samhälle man upplever som annorlunda och skrämmande.

Anonym sa...

De hedersmord som begås i Turkiet har ungefär samma bakgrund som här i väst.

För det mesta är det kurder från Sydöstra delarna av Turkiet som flyttar in i storstäderna som inte klarar av att anpassa sig till ett modern livsstil. Visst finns förtrycket även i byarna i kurdiska öst. Men när de väl "krockar" med moderna urbana kulturen så ökar dessa mord tyvärr.

Sen ska vi också påpeka att det finns många kurder som absolut inte har den här sortens hederskultur .

MTK

sakine sa...

MTK, sedan finns ju ställen som inte ligger österut som är konservativa. Som Konya/Kulu. Har turkiska väninnor därifrån med "stränga" släktingar och lägger sig i hur de lever. Bland kurder verkar många konservativa komma från Mardin-området. Bland syrianer verkar det också finnas en hel del konservativa från samma område. (Min personliga erfarenhet).

Men det är verkligen komplext, Fadimes familj kommer från relativt liberala Maras/Elbistan. Jag trodde inte fenomenet (dödandet) fanns där men fick senast jag var där (2006) höra att en tjej dödat sin före detta pojkvän för att han vägrade gifta sig med henne.

Har också hört talas om barn som haft ihjäl sin förälder för att pappan te x lämnat mamman för att gifta om sig.

I samhällen där mänskligt liv inte värderas i kombination med isolering får dessvärre hederskulturen gott om syre. Det är bra att debatten gått framåt i Sverige och i andra länder, jag minns att många förnekade att hederskultur alls existerade när Fadime hade mördats.

Mats Dahlgren sa...

Uppdatering, som kanske inte riktig passar din agenda:

http://www.dn.se/nyheter/varlden/grymt-flickmord-kan-ge-livstid-1.1041618

shamrock08 sa...

Så rysligt att man saknar ord. Kan inte göra annat än tänka på den mördade flickan. Även om personer döms till livstid för mordet var det ju vissa värderingar som var motivet (och är i andra fall) och den grundläggande orsaken.
Vad Sakine skulle ha för "agenda" förstår jag ej.

Sancak Beyi Emre sa...

Sakine:

lägg av, jag är från Konya området... Hedersmord har jag inte hört eller sett till, o jag kommer från en konservativ Yöruk by...

Dags att specificera problemet. Det är inte hela Turkiets befolkning som lever i klansamhälle, eller med heder normer. Var är dessa koncentrerade ?

Emre

sakine sa...

Emre, jag skrev bara om mina erfarenheter (vänner från området). BRA om hedersmord inte förekommer där trots konservatismen. Har svårt att tro det, dock.

sakine sa...

Shamrock, precis - det finns ju unkna värderingar om heder under istoppen. Tragiskt. Kommer säkert att ta lång tid att ändra.

Usch, orkar knappt tänka på hur det är att dö på det där sättet.