2010-02-08

Att inte skaka hand med kvinnor är okej

...men inte att dra in ersättning för den som vägrar skaka hand. Att DO Katri Linna alltid väljer att försvara religiösa minoriteter framför te x kvinnor är inget nytt för oss som följt hennes arbete. Men sällan blir det så tydligt som nu. Vad är nästa steg, att religiösa ska få "slippa" att hälsa på homosexuella på svenska arbetsplatser?

Gåtan är varför regeringen tillsatte just henne, av alla "diskriminerings-fanatiker", till posten som övergripande diskrimineringsombudsman.

Uppdatering: Läs Merits blogginlägg: "Lägg ner DO". Här finns domen att läsa.

34 kommentarer:

Anonym sa...

Det är en människas rätt att vägra skaka hand. Varför blir folk så provocerat?

MTK

sakine sa...

Självklart är det det, ingen har hävdat något annat.

Men att kräva BETALT när man har en massa religiösa regler för sig - som inte passar på en viss arbetsplats - är något annat.

Om du nu tycker att mannen är så diskriminerad. Vad tror du inte att kvinnan i sammanhanget är?

Fredriksson sa...

Så länge man kan åberopa sin religion kan man tydligen uppföra sig som en r*v och ha vilka idéer som helst.

Intressant poäng Sakine ang. hur DO hade sett på saken om den religiöse snubben inte hade hälsat på en homosexuell.

Det hade hade blivit "SM i Kränkning"? Ny svensk folksport? Slår ut både hockey o fotboll i popularitet ;-)

sakine sa...

Fredriksson, jag har varnat för det här (SM i kränkthet) i flera år men för få lyssnar :)

Jag vet sa...

Undrar lite grann vad som hänt om HON anmält HONOM för könsdiskriminering?

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Peter Pan sa...

Och var ska man dra gränsen för vad en arbetsgivare kan kräva av sina anställda utan att arbetsförmedlingen drar in ersättningen?

Om en arbetsgivare kräver att de anställda måste äta ostinrullad bacon... ska arbetsförmedlingen per automatik då dra in ersättningen för alla vegetarianer, muslimer och judar som inte är beredda att ställa upp på detta?

roger sa...

Visst är det så att många muslimer anser att västerlänska kvinnor generellt är smutsiga och därför vill de inte vidröra de.

Erik sa...

Hej Sakine!

Det behövs fler vettiga människor som du. Om vi tillsammans hjälps åt kan vi stoppa den här sjuka utvecklingen. Vad tycker du förresten om Geert Wilders rättegång i Holland? Verkar som att hela Europa väljer att tiga i den frågan.

Mvh Erik

50-talist sa...

Det är en missuppfattning att han får skadestånd för att han inte skakat tass. AF har trots besked från det aktuella företaget att den arbetssökande inte fått platsen pga bristande kompetens, dragit in ersättning med argumentet att hans hälsningssätt lett till att han inte anställts. AF har helt enkelt inte haft laga grund (inte kunnat bevisa sin talan) för att dra in ersättningen. Därför har man gjort sig skyldig till diskriminering mot mannen ooh får betala skadestånd.

Roger, muslimska män som inte vill beröra kvinnor utanför sin familj gör det inte för att kvinnorna är smutsiga, utan för att det anses strida mot den sexuella återhållsamhet religionen förespråkar. Man må tycka vad man vill om en sådan för oss märklig och omodern tradition.
Dessutom gäller förbudet att vidröra främmande kvinnor inte bara västerländska kvinnor, utan alla kvinnor.

Liz sa...

Borde inte nationalsocialismen med alla dess ritualer, all mysticism och underkastelse kunna räknas som religion och sveriges alla nazzar kunna vägra skaka hand med svarta, judar, homos eller "rasförrädare" utan att behöva möta några konsekvenser? Vi lever ju trots allt på planeten Bizarro uppenbarligen...

Anonym sa...

En av SD;s bästa ofrivilliga valarbetare heter Katri Linna. I Sverige uppfattas det som en ovänlig handling att vägra ta i hand. Att en myndighet väljer att belöna sådant här ohyfsat uppförande väcker anstöt hos många. SD tackar och tar emot och piskar upp hatstämning mot muslimer med hjälp av sådana här historier. Om myndigheten DO inte har förstånd att göra urskilling på vad som är diskriminering och vad som inte är det, bör den myndigheten läggas ner per omg. //Brolle

Kybele sa...

Hej!

Jag tycker man skall föra frågan ett steg längre:

Varför inte hävda att man är anhängare av den gamla antika kulten av Magna Mater (Mindre Asien före kristendom och islam) och att man genom denna trostillhörighet anser att muslimska mäns vägran att skaka hand med kvinnor är ett av de främsta attackerna mot ens egna gudagivna principer. Helt enkelt en oerhörd hädelse. För frågan är nämligen hur Katri Linna skall förhålla sig till detta eftersom alla religioner per definition är påhittade av människor.

P S Naturligtvis skulle detta aldrig tas på allvar. Något som visar att religionen islam redan intar en unik särställning i det svenska samhället. Även att delar av vårt samhälle redan garanterar så kallade troende muslimer den fulla rätten att kränka ickemuslimer. Med andra ord fullt krypande sharia...

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Saladin sa...

Det är lite olika universum som antagonisterna här verkar röta sig i. Huvudpoängen är att:

en del tycker att det är inte ok att diskrimineras på arbetsmarknaden för att man inte skakat hand, andra tycker att det är fog nog att nekas arbete och isoleras för det. Lite proportionslära är kanske på sin plats att suga in, men det är långt dit för människor som anser att diskriminering är egentligen ett pseudofenomen i huvudet på osäkra människor.

Ahmed sa...

Sakine, du verkar ha samma förståelse av saken som Roger som skrivit här ovan.
Det är så jag förstår det när du gör jämförelsen med homosexuella.

Att muslimska kvinnor inte skakar hand med män är ett lika stort faktum som att muslimska män inte skakar hand med kvinnor.

Hoppas du inte är stolt som samlat rasister som dina bloggläsare. Det Roger skriver är för jäkligt och borde tas bort. Det är en typ av falsk propaganda mot muslimer. Den hets som idag pågår mot muslimer gör mig mycket oroad. Förut kändes det som att det handlade om ett fåtal idioter. Men nu handlar det om betydligt fler än så.

Sen ställer jag mig undrande på er bristande respekt för lagen. Det är ni som röstat fram den riksdag som fastställer landets lagar. Och lagen säger i detta fall att en person blivit diskriminerad. Istället för att visa sympati, så spyr ni galla över honom, och alla som kan ha hamnat i hans situation. Vet ni hur det är att bli diskriminerad? flera gånger i månaden? Tydligen inte.

Marcus sa...

Sakine: Det är verkligen inte ofta det händer, men i det här fallet har jag nog en lite annan syn än dig.

David Munck sa...

Att det förväntas att den arbetssökande tar sin tilltänkta chef i hand (vilket ingår i elementär västerländsk etikett) kan väl inte jämföras med "Peter Pans" skruvade teoretiska exempel att en arbetsgivare "kräver att de anställda måste äta ostinrullad bacon". Arbetsgivare kan givetvis inte tvinga sina anställda att äta viss mat, det ryms liksom inte i att leda och fördela arbetet, men viss positiv attityd kan de kräva. Sakines inställning i frågan (vägra skaka hand om du vill, men du får skylla dig själv om det får effekter för din a-kassa) är helt logisk och i detta fall håller jag även med henne. A-kassan är visserligen inte främst ett bidrag utan en försäkring (Reinfeldt & co hr grumlat till begreppen en del här). Men i försäkringar krävs att man gör vad man kan för att undvika försäkringsfall, dvs. i detta fall arbetslöshet. Om en hippe av religiösa skäl vägrar ha lås på sin dörr får han finna sig i att inte få ut något på stöldskyddsförsäkringen.

shamrock08 sa...

Verkar som den lokala arbetsförmedlingen handlagt det här ärendet dåligt och dribblat bort korten.
Pengarna har han helt klart rätt till juridiskt sett men han kommer nog få gå länge utan jobb med den attityden.
Även om man, som jag har gjort, jobbar på en arbetsplats med bara manliga anställda finns det alltid kvinnliga kunder och samarbetspartners. Inte en chans att han får ett jobb om han sätter det här i system. Jag tycker inte det är orättvist då vi alla får ta konsekvenserna av de val vi gör och en arbetsplats måste fungera tillfredsställande och mer än ofta konkurrenskraftigt.
Hans hälsningsvanor krockar med det hos 99,9 % av Sveriges arbetsgivare.

Daniel Giertz sa...

Men kom igen. Om du som är kvinna känner dig bekväm med att klä av dig naken inför andra kvinnor (för att ni ska byta om, duscha eller basta), men inte kan klä av dig naken för mig som är man, innebär det då att jag kan säga samma saker om dig, som du har sagt om den här mannen? Som att DO inte försvarar män om de försvarar dig för att du vägrar bada unisexbastu på kickoffen, eller att det vore fruktansvärt om du också vägrar byta om med en lesbisk, eller att männen känner sig diskriminerade? Eller att som anonym 4:04 jämställa det med att vägra servera svarta? Eller att säga som Roger att du anser att män är smutsiga? Som människa har man vissa gränser, (utifrån religion, tradition och kultur, eller bara vad man känner sig bekväm med) för hur man vill bete sig inför det motsatta könet. Det har inget med mans- eller kvinnoförtryck att göra. Jag respekterar män och kvinnor som gör som den här mannen, på samma sätt som jag respekterar den som inte är bekväm med kindpussar eller nudistbad. Nej betyder nej.

ClaesW sa...

Jag har ett tips till den lättkränkta chefen som inte klarade av en alternativ hälsning:

www.kränkt.se

sakine sa...

1. Inga anonyma inlägg.

2. Man får vara korkad när man kommenterar (Rogers fråga), men spam och påhopp ryker.

3. För min del är det HELT OK att religiösa och andra människor har friheten att leva precis som de vill.

Men frågan här handlar om man ska få ersättning eller jobb om man lever "udda". Jag tycker inte det. Man får helt enkelt ta konsekvensen av hur man lever och starta eget (egna regler) eller söka jobb som inte kräver kontakt med andra människor.

Jag skriver i bloggposten om "religiösa", inte specifikt muslimer.

Matte sa...

Som jag förstod saken var den avgörande anledningen till att personen inte fick någon praktikplats att han vid eventuell olycka ej kunnat utföra hjärt och lungräddning på kvinnor på grund av sin religion.

Daniel Giertz sa...

Matte: Källa på det?

Pelle sa...

En muslim skrev här ovan att muslimska kvinnor ej tar i hand!?

Bullshit enligt mig, en muslimsk kvinna med slöja gick runt och skakade hand med alla oss manliga medarbetare..
Då hon var ny på jobbet så hälsade hon och tog i hand precis som vilken svensk som helst!
Vill även tillägga att hon är precis minst lika flirtig som flertalet av våra andra kvinnliga medarbetare..

Genom åren har har jag träffat ett antal muslimska kvinnor för utbyte av sex..Ser inget fel alls i det!

Sug på den, ni män som tror att det lönar sig att låsa in era döttrar..
Det hela blir då så mycket mer spännande:)

Christer Eriksson sa...

Arbetslöshetsförsäkring är som ordet antyder just en försäkring och ingen rättighet. Den förutsätter sålunda krav på motkrav för att försäkringen ska utbetalas.

Följdaktligen kan inte en arbetslös person ställa krav på att det svenska samhället och arbetslivet anpassar sig efter den enskildes religiösa trosuppfattning..

Liz sa...

Daniel Giertz: Arbetsgivaren sa det i Aktuellts reportage om fallet.

Anna sa...

Det är en märklig dom. Jag har ögnat igenom domen och det ägnas många ord åt hur det gick till vid mötet på företaget. Vittnen ger olika versioner. Precis som om det avgörande är om han varit artig eller inte.

Det som borde ha behandlats är om AF har rätt att avstänga nån på grund av att personens religion gör honom/henne omöjlig att anställa. Att just den här mannen gjorde det svårt att få en anställning är ju uppenbart. Det lär inte bara ha varit företagets VD som skulle ha berörts (pun intended), även med andra kvinnliga arbetskamrater kunde det ha blivit problem. Kan han t.ex. vistas i lunchrum eller andra utrymmen ensam med en kvinna? Förmodligen inte.

I det här fallet kunde AF antagligen ha nekat mannen ersättning ändå eftersom han inte stod till arbetsmarknadens förfogande. Han reste hem till Bosnien i flera månader. Vilken svensk kan göra det om de går på A-kassa?

Anonym sa...

Hej på er!

Det torde väl ändå vara brudarna som ska vara på sin vakt vad beträffar att i publika miljöer skaka tass med främmande män. Vem vet hur många ackord på skinnbanjon dom dragit innan? Allting kan ju i någon diffus mening ochså handla om "renhet".

Mvh Charbel A (den hopplöst kvinnokåte)

Pathmanson sa...

Måste ha varit KåDiSarna som sponsrat Katri... Ge'rom foten i nästa val! Vill inte ha "Blue-noses" i riks-styret.

Anonym sa...

Skulle varigt så mycket lättare om religion överhuvudtaget inte hade någon typ av inflytande på vårat samhälle överhuvudtaget. Man skulle bara satt upp en regel om att all typ av religion inte får förekomma på arbetsplatser skola etc etc etc så skulle det varigt lika för alla. Let face it religion skapar mer konflikter än vad det skapar gott