2010-01-27

Kollektivt ansvar

Skånskan har en intressant artikelserie om att människor med judisk bakgrund vittnar om antisemitism från vänstergrupper och folk med muslimsk bakgrund. En del av intervjuerna inger mer hopp än andra.

Det jag fastnar lite extra för är Reepalus resonemang om att judar själva kan "påverka hur omvärlden uppfattar dem". Det är ett sjukt sätt att resonera kring rasism. Istället för att kalla rasism för rasism relativiseras rasism som inte passar in i Reepalus världsbild.

Men det kollektiva ansvaret dyker upp även i andra sammanhang. "Varför tar inte muslimer avstååånd" gnälls det med jämna mellanrum så fort en fundamentalistisk tomte är i farten. Som om alla med muslimsk bakgrund på något sätt skulle ha ett kollektivt ansvar. Skärp er, ni som tänker så.

18 kommentarer:

J. sa...

Många kristna tar avstånd från fundamentalister som t ex Åke Green eller Ulf Ekman, men ytterst sällan hör man i den offentliga debatten samma sak då det gäller företrädare för islam. Debatterna kring Mohammed-teckningarna, Vilks rondellhund eller Runars uttalande om Mohammed som "förvirrad pedofil" osv är ypperliga exempel på detta. Istället för att rakryggat stå upp för den västerländska demokratin och de värderingar denna bygger på, kunde man höra företrädare för islam i Sverige tala om "förståelse" för att människor känt sig kränkta osv och krävde ursäkter från alla som yppat kritik mot denna religion, så nog kunde man önska att flera moderata, sekulära muslimer kunde ta ett sådant ansvar? Eller är jag ute och cyklar nu?

sakine sa...

J, det är skillnad på att ta avstånd och på att ANSES BEHÖVA göra det - i samma ögonblick påtvingas man därmed ett kollektivt ansvar för något man inte är ansvarig för.

Religiösa ledare som "kränks lätt" får säga att de är kränkta, precis som vi andra har rätten att rita karikatyrer och häda. Men att mer eller mindre kräva avståndstaganden "så att islamofobin inte ökar" är att ta ansvar från idioter (rasister som drömmer mardrömmar om muslimer) och kleta ut det på en jävligt heterogen grupp.

Alltså: inte ens religiösa företrädare bär något ansvar för att en galning hotar konstnärer te x.

Tycker jag.

sapient sa...

Det är inte ont om sekulära muslimer som kritiserar islamism - det är bara det att de som efterlyser dem aldrig själv kommit på tanken att de kan söka efter dem...

Går man ut på nätet går det väldigt lätt att hitta dem - de bloggar, de skriver artiklar, de håller föredrag (ofta mer aktivt deltagande i debatten än vad de som gnäller över deras frånvaro själva är). Men det är tydligen för svårt att själv behöva skriva in några sökbegrepp i google, så det är lättare att anta att de inte finns.

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
sakine sa...

Obs, anonyma inlägg publiceras inte, skriv till ett nick.

sakine sa...

Sapient, ja det finns en mängd människor som råkar definieras som muslimer, som har åsikter om det mesta. Inte minst om Islam, lagar i Mellanöstern och islamistiska diktaturer.

Anonym sa...

En intressant och relevant fråga i sammanhanget är ju just varför inte vissa sk vänstergrupper tar avstånd varandra. Jag menar AFA, ungvänster, RF, RPS, SUF osv terrororiserar ju dagligen sin omgivning, nationalister, handläggare på migrationsverket, Kungen, vangligt folk med en fin päls på kroppen osv. Detta tar kommunisten Ohly och halvmusslan Sahlin aldrig avstånd ifrån, varför?

/Han som allt och inget vet

Maestro sa...

Visst har Sakine en poäng i att man inte kan begära att enskilda judar eller muslimer ska ta avstånd från vad andra trosfränder gör, däremot kan man kanske förvänta sig att företrädare för judiska eller muslimska församlingar tar avstånd från extremism och avarter. Företrädare för judiska församlingen i Malmö kunde t ex ha tagit avstånd från det israeliska anfallet på Gaza istället för att ordna en proisraeliska demonstration. Där har Reepalu helt rätt.

Jan E sa...

Nej, enskilda judar i Sverige ska inte behöva ta avstånd från vad Israel hittar på för otyg i Gaza. Däremot kan man tycka att det är monumentalt korkat av den judiska församlingen att ordna en demonstration till stöd för Israel just vid tidpunkten för det israeliska folksrättsbrottet i Gaza. När Reepalu säger: ”Det var totalt oproportionerligt våld från Israel under Gazakonflikten. Det är en varböld förstås.” har han helt rätt.

Fredriksson sa...

Jag tar iaf avstånd från rassar av alla sorter oavsett deras hudfärg, religiös övertygelse och skonummer.

Dessutom tar jag avstånd från Reepalu.

Det är inte lett å va est men det e ballt.

Fredriksson sa...

....ledsen att spamma ditt kommentarsfält med sånt som inte hör hemma här men du måste prata allvar med gossen Ingerö:

https://www.blogger.com/comment.g?blogID=32274535&postID=3617539408370338018&isPopup=true

Trevlig helg, Sakine :-)

sakine sa...

Maestro, de (föreningsföreträdare och andra) ska stå för vad de står för och kritiseras utifrån det. Inte för vad Israel gör. Svenska judar har INGET ansvar för israelisk politik. Lika lite som jag ansvarar för te x lagarna i Pakistan.

sakine sa...

Jan E, det kan man självklart tycka, mitt problem är argumentet att judar ska agera för att dämpa judehat. Man förflyttar ansvaret.

Ungefär: "Jamen lilla jude, du begriper väl att du måste förneka all antisemitism och hata Israel. Annars får du skylla dig själv!"

sakine sa...

Fredriksson, aghh, Ingerö tycks vara omöjlig. Trevlig helg :)

Jan E sa...

Reepalu fick frågan om han tycker att judarna får skylla sig själva (alltså de som demonstrerade i Malmö och blev utsatta för trakasserier). På det svarar Reepalu: ”Nej. Återigen: jag har aldrig uppfattat att demonstrationen på Stortorget var ämnad att stödja Israels krigsförbrytelser i Gaza. Min uppfattning är att de som demonstrerar inte önskar annat än fred i Israel och Palestina. Men demonstrationen vid just den tidpunkten och det uttryck den hade uppfattades av vissa uppenbart som ett ställningstagande och stöd för Israels krigsaktiviteter i Gaza.”
Han har också tidigare sagt att hatsånger och hot inte hör hemma i en demonstration.
Jag är ingen politisk vän till Reepalu, men jag reagerar när Israelvännerna försöker klistra antisemitism-stämpeln på honom och som Dilsa gör på Newsmill det mer svepande och försåtliga: anklaga honom för att ”flörta med antisemitiska krafter.” Det är ohederligt och ointellektuellt.

sakine sa...

Jan E, varför då lägga över ansvar på judar generellt? Återigen; "påverka hur omvärlden uppfattar dem".


PS. Tack du anonyma kommenterare som påpekar att Islam bl a stavas med litet i! I know. Och skäms ;) Ds.

Anonym sa...

En lustighet i sammanhanget.

När Reepalau efter alla kravaller för en gång skull besökte sina väljare i den muslimska bosättningen Rosengård (med beväpnad polisescort) så var det ingen som kände igen honom eller visste vem han var. Han fick irriterat stå och förklara för helt oförstående människor att det var han som bestämde i Malmö. (som de röstat fram). - Vad vet Rosengårdarna om den nuvarande debatten?

Kafir

Skeåning sa...

"Men det kollektiva ansvaret dyker upp även i andra sammanhang. "Varför tar inte muslimer avstååånd" gnälls det med jämna mellanrum så fort en fundamentalistisk tomte är i farten. Som om alla med muslimsk bakgrund på något sätt skulle ha ett kollektivt ansvar. Skärp er, ni som tänker så."

Det som gör att man uttrycker sig så, är nog i första hand inte att man kräver kollektivt ansvar, även om att ta kollektivt ansvar i många lägen självklart kan vara något poisitivt. Det är nog mest för att belysa hyckleriet i hur mycket liv det blir när någon ritar ett antal teckningar om profeten m i någon tidning, i kontrast till hur tyst det är när t ex människor i islams namn stenas till döds i Saudiarabien. Reepalus uttalande är dock rent hårresande.
Jag har för övrigt svårt att se hur judarna, och övriga Israelvänner kunde gjort det bättre.
De höll, på ett föredömligt sätt, en fredsdemonstration, med ett tydligt, kunde inte varit tydligare, budskap om fred. Samtidigt som de blir attackerade i form av raketbeskjutning, slangbomber, flaskor och antisemitiska tillrop, samt bortjagade av en våldsam lynchmob.... Vilka är det i det läget som bör ändra sitt uppträdande? Ja, enligt Reepalu är det tydligen fredsdemonstranterna som var under våldsam attack. Absurdum på högsta nivå.