2010-01-29

Kränkt.se

Det är inget skämt.

12 kommentarer:

MS sa...

Hahaha. Kränkt.se, courtesy Datainspektionen. Det måste ju ändå vara ett skämt. Sakine, visst är det nåt slags skämt?

sakine sa...

MS, nej det är på riktigt! Hysteriskt.
Kanske ska man ändå inte bli förvånad, dagligen gnälls det på "näthatet". Att bli ledsen för att någon bloggkommentar är elak ses som det värsta man kan råka ut för. Synd att allvarliga saker som att folks bilder kan spridas fel med mera blandas ihop med "allmän kränkthet". Ett plus är dock att Datainspektionen skriver ut att ALLT man blir kränkt över kanske inte går att förbjuda.

Bra att vi har en myndighet som talar om det för oss.

----

Anonym sa...

Det mest kränkta man kan stöta på är en muslimsk man som behandlats en tusendel av hans egen kvinnosyn.

(tack för en intressant blogg)

Kafir

Mangan sa...

Hur kommer det sig i så fall att liberaler blir så extremt kränkta av att nämnas i sammanhang som de inte själva riktigt vill kännas vid? Att alla blir kränkta intill slaganfall om någon kopplar ihop Johan Norberg med nykolonialismen, diskuterar USA:s direkta stöd till kuppen i Chile 1973 eller påpekar att liberalismen ofta villigt sätter sig i knät på konservativa strukturer och fördomar? Då blir det plötsligt kränktvecka minsann på alla liberala bloggar.

Motsvarande tugg från liberalers sida, som t ex att i stort sett alla sossar älskar Lenin, att svensk tv var kommunistisk föee Stenbeck eller att Ingvar Carlsson skulle ha hyllat Östtyskland (en välkänd lögn i liberala kretsar), det är bara business as usual.

Anders sa...

Det förekommer faktiskt en hel del riktigt otäck mobbning på sociala sajter där barn blir smutskastade av andra barn som inte tänker sig för. Barn kan vara hyfsat grymma.

Vuxna behövde uppenbarligen "RFC 1855 netiquette guidelines" och "RFC 1087 Ethics and the internet" för att alls kunna uppföra sig på nätet. Tror självaste Vint Cerf har skrivit något också. Men ingenting har skrivits riktat till barn.

I det här fallet tycker jag faktiskt att en sajt riktad till barn som förklarar hur man uppför sig, och hur man kan agera om man blir mobbad på nätet är hyfsat bra investerade skattemedel. Men namnet "kränkt.se" var inte särskilt väl valt...

Fredriksson sa...

Sakine:

Det är ett skämt, möjligen ofrivilligt sådant men ändock.

sakine sa...

Anders, håller med - barn är små odjur som inte bör släppas ur sikte.

Mangan, blir de? Ok. Kanske något att fråga en kränkt liberal då.

Själva namnet kränkt.se är briljant, om det nu vore en humorsida...

ClaesW sa...

Mest lättkränkta verkar dock liberaler vara. Bara att någon nämner att han/hon blivit kränkt så flippar alla liberaler ur fullständigt och måste skriva artiklar och blogginlägg för att de är så upprörda. Jag fattar inte varför ni är så tunnhudade.

sakine sa...

Claes, vem är upprörd?
Om det nu är som du säger: Härligt att även ni börjar se överdriven kränkthetskultur!

Anders sa...

Ett paradexempel på pajasversionen av kränkt finns i dagens metro. Några personer beställde sushibuffé och ville inte äta kolhydrater, så dom kastade allt ris och åt enbart fisk i enorma mängder. Till slut blev dom utkastade, uppenbarligen eftersom restauranten går rejält back om folk beter sig så. Och dom vägrade tydligen beställa sashimi. Människorna känner sig oerhört kränkta. "Vi blev förnedrade inför
hela restaurangen." Herregud.

sakine sa...

Anders, hahaha! Folk är galna..

Ät hemma om ni måste ha så konstiga dieter, tänker man.

Daniel Giertz sa...

Det här är väldigt enkelt. Det finns lagar om vad man får skriva om folk på nätet, bland annat Pul och förtalslagar. Kanske är de lagarna bra. Kanske borde de mildras. Kanske borde de tas bort helt. Oavsett vilket, så finns de lagarna, och då är det inget konstigt om det finns en hemsida som upplyser om hur man anmäler. Adressen kan man tycka vad man vill om, men hemsidan är inte alls "hysterisk". Vad gäller Anders kommentar, så kan jag bara säga att ett företag ska hålla sina kontrakt. Har de sagt att man får äta hur mycket man vill för en viss summa, så ska de hålla det. De får ändra skylten till nästa gång, och skriva dit "Obs! Högst 878 kilo fisk." eller vad de nu vill ha för gräns.