2009-12-11

Partiet DTP förbjuds i Turkiet

Läs mer här. Min kommentar: sjukt. Men inte särskilt förvånande, tyvärr. Återkommer.

Uppdatering: Claes Nordmark skriver det som behöver sägas:

"Ett mycket tråkigt besked som kom igår var att i Turkiet har partiet DTP blivit nedstängt av landets författningsdomstol. Det kan endast tolkas som en politisk dom mot den "demokratiska öppningen" som landet försökt genomföra och nu riskerar vi istället att se en "demokratisk stängning", eftersom beslutet kommer att öka spänningarna i landet, radikalisera politiken i negativ bemärkelse och inte minst begränsa möjligheterna att arbeta demokratiskt för kurder. Korkat beslut, så fruktansvärt korkat! Turkiets väg till EU blev i och med beslutet mycket längre och än en gång har "den djupa staten" visat sig bestitta mycket makt."

Läs även Gulan Avcis inlägg.

24 kommentarer:

shamrock08 sa...

"Fredagens beslut kommer med all sannolikhet att leda till ökade svårigheter för Turkiet att bli medlem i EU".

Det här är ett sådant där typiskt exempel på varför Turkiet överhuvudtaget inte skall betraktas som en EU-kandidat. Alla förhandlingar och utvärderingar angående deras medlemsskap skall läggas på is omgående.

Anonym sa...

De stängde ner kurdernas brunskjortor. Jag har i modern tid inte sett någon annan politiska parti som har använd våld så systematisk som den här partiet för politisk inflytande.

Jag hoppas att de som startar ersättningspartiet den här gången tar avstånd helt från våld som politisk medel och agerer mer konstruktivt för att lösa kurdfrågan i Turkiet.

MTK

sakine sa...

Det ska tydligen inte vara möjligt att driva frågor om kurders mänskliga rättigheter på demokratisk väg.

Det är just sådant här som stärker PKK.

EU-medlemskap eller ej, Europa bör fundera på vad man har att göra med för slags stat.

Anonym sa...

Sakine, du snackar o skriver mkt men i praktiken gör du ingenting för den kurdiska frågan! När har du deltagit i demonstrationer, manifestationer i stöd för ex, DTP, eller den kurdiska folkledaren A.Öcalan eller de tusentals kurder som sitter i turkiska fängelser!??
Så låtsas inte att du bryr dig om den kurdiska frågan!! Men du är bra på att dra nytta av den kurdiska frågan i din blogg!

sapient sa...

Det här beslutet är lite mer förvånande av en orsak - etablissemanget som har mest inflytande över domstolarna (och militären) brukar vara den som är mest för EU-anslutning. Därför ser detta väldigt kontraproduktivt ut, ur den synvinkeln.

Men nu kommer det här - vilket eventuellt innebär att de övergett EU-projektet. (Eventuellt för att AKP, åtminstone tidvis, också drivit medlemskapet. Men på sistone har AKP såvitt jag kunnat se mer vridits i en nationalistisk riktning.)

sakine sa...

Anonym, skriv med signatur - annars försvinner dina inlägg. Förstår inte vad du vill ha sagt, provocerar det att jag skriver om kurdfrågan? Det var det märkligaste. Ta ett andetag.

sakine sa...

Sapient, tråkig utveckling är det hur som helst. Det ger obehagliga 90-talsvibbar.

AvCI sa...

Inse att Turkiet ger långfinget till eu och kommer att fortsätta så här. Detta tack vare personer som sarkozy och merkel mm. Varken folket eller politikerna är längre intresserade av vad eu tycker o säger, och nåt större intresse att bli medlem finns inte kvar. Men det är väl vad personer som du sakine ville?

sakine sa...

AvCI/anonym, håll dig till vad du själv tycker istället för att virra om vad jag - någon du uppenbarligen inte känner - tycker eller inte tycker.

Sancak Beyi Emre sa...

Så stängningen har ingenting att göra med samröre med en terrorstämplad organisation som löper anarkisk amok ?

Lustigt att ingen ens nämner det. DTP politiker har tom uttalat sig om att man BÖR gå till bergen !

Det är lätt att spela på den utomstående svenskens okunskap Sakine, men för en gångs skull var lite ärlig o objektiv..


DETTA ÄR BARA DET SOM HÄNDER I ISTANBUL:
http://anatolianvoice.blogspot.com/2009/12/djurparks-beteende-fortsatter-fran-dtp.html


Emre

sakine sa...

Emre, jag är sällan "objektiv" - tvärtom har jag åsikter jag bloggar om. Att vara saklig är en annan sak. Men letar du efter turkisk nyhetsrapportering är du på fel ställe.

Den här frågan handlar om att den Turkiska staten vägrar erkänna hela befolkningens mänskliga rättigheter. När "den diplomatiska vägen" täpps igen - precis som när man i tio år fängslade Leyla Zana för att hon sa en mening (om att kurder och turkar är broderfolk) på kurdiska - behöver man inte vara särskilt begåvad för att inse vad det leder till. Nationalism föder nationalism precis som våld föder våld.

Men fattar man inte ens människans rätt att existera utan förtryck är det förstås mycket begärt att förvänta sig förståelse för demokrati (att partier som inte faller staten i smaken inte förbjuds hipp som happ).

Sancak Beyi Emre sa...

Sakine:

Hela folkets ? Initiativet var väl inte avgränsat till bara en del av folket ?

Sen tycker jag att om man har chansen att få sin röst hörd på högsta ort, bör man vara försiktigare än vad DTP var... Provocering, hot o våld präglar inte heller demokratisk anda, eller ?

Vem är det som behöver läxas upp om demokrati egentligen ? Att politiskt parti som inte kan ta avstånd från terrorism, står du och försvarar och säger att jag behöver lektion i demokrati ?!

Man hade en historisk chans, som man slängde bort, av en eller annan anledning. Tycker som du att det är synd och i sig odemokratiskt, men partiet i sig behöver handla på ett demokratiskt sätt för att det ska vara odemokratiskt... Följer samma linje som demokratisk/liberalistisk freds teori...

Emre

Anonym sa...

"Den här frågan handlar om att den Turkiska staten vägrar erkänna hela befolkningens mänskliga rättigheter."

Regeringen höll ju på med att lansera en demokratipaket i just hoppet att bredda rättigheterna för kurderna.

Just då bryter helvetet loss från DTPs sida, man börjar med "demonstrationer" som skulle göra "aktivisterna" i svenska vänstern avundsjuka. En specialitet som DTP:arna har utvecklat var att kasta molotovcoctails in i bussar fullt med passagerare. Senast dog tex en 17-årig student som var på väg till skolan.

Varför valde tex DTP att omvandla turkiska städer till inferno just när regeringen lanserar en reformpaket för kurder? Att vara subjektiv betyder inte att man inte ska tänka överhuvudtaget...

MTK

Lizzard sa...

Men fattar man inte ens människans rätt att existera utan förtryck är det förstås mycket begärt att förvänta sig förståelse för demokrati.

Ida sa...

Det är ju sjukt bra! Klart kurderna INTE ska få ha ett eget parti!! Inte deras land ju!

ClaesW sa...

"Tycker som du att det är synd och i sig odemokratiskt, men partiet i sig behöver handla på ett demokratiskt sätt för att det ska vara odemokratiskt... "

Jo Emre, du behöver nog en lektion i demokrati... eller fler än så när jag tänker efter.

Osman Feffeson sa...

DTP är tyvärr PKKs springpojkar. PKK genomförde terrordåd och DTP ägnade sig åt provokationer i syfte att underblåsa turkisk nationalism. Syftet var och är att krossa regeringens planer på att lösa kurdfrågan i Turkiet.

Osman Feffesin sa...

Vad tycker Claes W om att Spaniens Högsta Domstol stängde ner det baskiska partiet Batasuna?

ClaesW sa...

Jag har faktiskt inget minne av att Spanien efter Franco fängslat basker enbart för att de talat sitt eget språk eller för den delen fängslat och misshandlat basker som på renaste spanska framfört ödmjuka önskemål om att få tala sitt eget språk i sitt hem. Ser du en skillnad här?

Ibrahim sa...

nu tror jag inte dtp kastat fler molotovs än vad svenska folkpartiet gjort, men i vilket fall, för att balansera de "anonymas" statsfinansierade propaganda: det slängdes för få molotovs, på tok för få, på tok för få, ja på tok för få

Osman Feffeson sa...

Claes W:

DTPs provokationer och PKKs terrordåd kommer under en tid då den turkiska regeringen planerar följande:

Democratization is top priority for gov’t in 2010

http://www.todayszaman.com/tz-web/news-195668-democratization-is-top-priority-for-govt-in-2010.html

Jag är själv kurd. Min farbror ville bli PKK gerilla i början av 90-talet. Många släktingar i såväl Sverige som Turkiet som sympatiserar med DTP och PKK. Men jag är emot vänsterfascism, ja fascism i alla dess former. Jag tycker det var fel att stänga ner DTP. Men DTP har fört en medveten politik som syftat till att legitimera PKKs terrordåd. DTP var dom folkvalda kurdiska politikerna som hänvisade till terrorledaren Öcalan och PKK, istället för att bidra till en lösning av kurdfrågan i parlamentet.

Där ligger min kritik av partiet. För demokrati kan inte uppnås med våld, terror och nationalism, utan genom en demokratisk process.

Franco förbjöd baskiska också. Dessutom stängdes Batasuna ner i början av 2000-talet. Den spanska HD grundade sin dom på Venedigkonventionen. Den innebär att partier endast kan stängas ner om de tar våld i försvar eller ägnar sig åt våld.

Turkiets demokrater gråter blod för att DTP stängts ner. Nedstängningen stärker bara dom turksika ultra-nationalisterna och PKK som vill kunna peka på "legitima" skäl för att fortsätta genomföra terrordåd. Den största förloraren är det kurdiska folket som alltid hamnat i kläm. PKKs och dunkla krafterns intressen inom den turkiska militären sammanfaller idag- båda krafterna vill se en fortsättning på kriget. Alla krig har som bekant sina profitörer.

Ibrahim sa...

Osman

Den enda möjliga lösningen på turkfrågan är att turkiet lämnar Bakur. Innan det steget tagits är allt annat trams - det vet både fascisterna på den turkiska sidan _och_ demokraterna på den kurdiska.

Sancak Beyi Emre sa...

Claes:

Jasså ?

"This study emphasises the fact that the activity of political parties is guaranteed by the freedom of association. In particular, it points out that the prohibition or enforced dissolution of political parties is justifiable only in cases where parties advocate the use of violence or use it as a political means to overthrow the democratic constitutional order, thereby undermining the rights and freedoms protected by the Constitution. The legal measures taken to prohibit or enforce the dissolution of political parties must be the result of a judicial ruling of unconstitutionality and must be regarded as an exception and governed by the principle of proportionality".

Venedig kommisionen

Hör av dig, så kan jag lära dig....

Osman Feffeson sa...

Ibrahim:

Vad är bakur för något? Syftar du på östra Turkiet? Kalla det turkiska Kurdistan i så fall så jag fattar.

men du menar alltså att Turkiet ska lämna östra Turkiet så att etrt Kurdistan kan bildas. Men detta är ju inget som varken PKK eller öcalan vill se. Hur förklarar du det?

Sen ska du ha klart för dig att 60% av Turkiets 15-20 miljoner kurder BOR I VÄSTRA TURKIET SIDA VID SIDA MED TURKAR.

Ska vi se folkförlyttningar en bit in i på 2000-talet i nationalismens namn?

En vis farbror vid namn Albert Einstein sa en gång:

Nationalism is an infantile disease. It is the measles of mankind.

Grow up Ibbe!