2009-12-21

Ångerveckor för sms-lån

Jag hör på nyheterna att regeringen vill införa två ångerveckor för sms-lån. Fascinerande fenomen det här med sms-lånen. Myndiga människor sms:ar, gärna på fyllan, för att få snabba pengar. Sedan blir de upprörda och chockade när de inser att de ska betala tillbaks lånet plus en avgift. Trots alla exempel som uppmärksammats och debatterats verkar sms-lånarna inte kunna sluta.

Så låt säga att regeringens förslag går igenom och ångerveckor införs. Tror någon på allvar att "problemgruppen" som ångrar sina lån har pengar kvar att ens ångra med? Nyss på Twitter, "Konflikt" är en röd tankesmedja:

Sakine "Regeringen vill införa ångervecka för sms-lån". Men korkade sms-lånare slösar väl bort ALLT på nolltid ändå?

Konflikt @Sakine haha, ni neocons är för roliga, finns det något strukturellt fenomen som inte kan bortförklaras med lathet/dumhet?

Sakine @Konflikt Ahhh, så när ni sms-lånar på fyllan styrs ni givetvis av "strukturella fenomen". Inte er egen dumhet.

22 kommentarer:

ClaesW sa...

Är inte det lite kärnan i den liberala drömmen, att alla dumma människor får skylla sig själva så att de som haft bättre förutsätningar än andra slipper bry sig?

sakine sa...

Claes, tror du att ansvarslöshet löser sig genom att behandla folk som omyndiga?

Bry sig eller inte, men är jag så korkad att jag sms-lånar på fyllan är det fanimej mitt eget fel och ingen annans. Då är det bara att lära sig läxan och inte göra om det.

Er idé att vuxna människor inte ska kunna hantera sms-lån är dumförklarande om något.

ClaesW sa...

Det är ju inte riktigt så enkelt som du beskriver det. Det finns goda poänger med att lagstifta om sms-lån. Landet kommer inte bli att paradis bara för att vi avskaffar skyddet för den enskilde individen, jag lovar.

http://sydsvenskan.se/ekonomi/article567208/Sms-laneforetag-fallt-i-domstol.html

sakine sa...

Claes, jag har inte mycket till övers för företag som döljer info och liknande. De ska sättas på plats.

Det jag däremot inte begriper är hur du och dina likar fråntar myndiga människor allt eget ansvar.

Pervers paternalism.

Matte sa...

Med ditt resonerande får man skylla sig själv om man blir våldtagen när man klär sig utmanande eller rånad när man går på fel gata på fel tid.
Internet säger lol

sakine sa...

Matte, den där glider lätt upp på listan över mest korkade inlägg.

Matte sa...

Yes! Länk till listan?

Anonym sa...

Klockrent Sakine! Din speprkommentarer tystade Konflikt, debattlådan som aldrig misslyckas med att misslyckas.

/Kenny

Johan K sa...

Ja, man tycker ju att vuxna individer vilka inte är omyndigförklarade borde kunna ta ansvar för saker som detta. Däremot så har ju bolagen tidigare fått kritik för att inte tillräckligt informera om villkoren. Mycket finstilt med andra ord. Detta torde i varje åtgärdas först.

Anders sa...

Hihi.. obetalbart komiskt.

Jag kan lugna regleringsvänstern med att Finansinspektionen är på krigsstigen när det gäller snabblån överhuvudtaget. Det blir mer reglering, var så säkra.

Annars väntar vi på att vänstern kräver reglering av mobiltelefoner. Det finns avsevärt många fler riktigt dumma saker man kan göra på fyllan med en mobil. Och allt beror självfallet på "strukturella fenomen". *LMAO*

ClaesW sa...

"Det jag däremot inte begriper är hur du och dina likar fråntar myndiga människor allt eget ansvar."

Det visste jag inte att jag gjorde. Även om, i princip, ingen är ansvarig för sina handlingar eftersom man inte kunnat handla annorlunda. Men det är en helt annan fråga.

Anonym sa...

Visste väl att det var strukturella fenomen som var boven när jag sms:ade det där ragget i lördags natt..

/Erik

David Munck sa...

Ett mer seriöst förslag, som diskuteras av bl a justitieministern, är att de företag som bedriver sms-låneverksamhet ska kunna rapportera kreditmissbruk till kreditupplysare och själva få motsvarande info därifrån. Så att den som misskött sms-lån hos långivare 1 (och givetvis inte får låna där fler gånger) inte ska kunna upprepa beteendet hos långivare 2 osv. tills han uttömt marknaden. Idag har sms-lånebranschen inte denna rätt, men lagen kan komma att ändras. Frågan är inte så lätt; individen har ett intresse av att inte figurera i allehanda register, men också ett intresse av att inte ta lån som han inte kan sköta. Sistnämnda aspekt - kalla den paternalistisk om du vill - betonas av sms-lånebranschens aktörer själva.

Joakim sa...

Om man går till en lyxprostituerad på fyllan och får en könssjukdom har man ångervecka då också? Finns det någon särskild paragraf om "struktulla fenomen" som kan hjälpa här?

Tacksam för svar.

sakine sa...

Claes W, så folk "tvingas" sms-låna? Spännande tanke. Företagen pistolhotar?

Ella sa...

ClaesW: "Även om, i princip, ingen är ansvarig för sina handlingar eftersom man inte kunnat handla annorlunda. Men det är en helt annan fråga."

Nu gör du dig väl lite löjlig, tycker du inte? Den meningen verkar förvisso vara något du slänger ur dig för att få uppmärksamhet, men utveckla gärna.

sakine sa...

David Munck, det låter som ett hyfsat förförslag även om man måste vara försiktig med register. Men inte för oansvariga som sms:ar i första hand (de måste lära sig hantera ekonomi), utan för vad hela den här karusellen innebär för Kronofogden - dvs andra medborgare.

Paternalismen i den här frågan består i hur somliga ser på människor; oförmögna offer som drivs av "strukturella fenomen". Dessa offer ska sedan räddas av er välmenande och duktiga - "solidaaaaariska" - medborgare.

Jag tror inte slarvigheten är "genetisk", utan beror på brist på rutin och ansvar. Behandlar man människor som barn beter de sig därefter.

sakine sa...

Joakim, då har du "köpt en kropp, urholkat människovärde, dödat en själ", så...frågan är om de strukturella fenomenen kan hjälpa dig med just denna :)

ClaesW sa...

"Claes W, så folk "tvingas" sms-låna? Spännande tanke. Företagen pistolhotar?"

Det är förvisso en löjlig fråga, men du verkar ha en förkärlek för att välja egna tolkningar på det andra säger. Med ett par (medvetna?) logiska felslut är det lätt att bemöta andra.

Och du joakim, om du gått till en prostituerad bör du straffas i enlighet med svensk lagstiftning. Jag inser att många liberaler fortfarande drömmer om den lyckliga horan, men ni kommer nog lyckas öppna ögonen så småningom ni också.

Santiago sa...

Det är inte bara vid sms-lån med finstilta villkor man får skylla sig själv enligt Sakine och den övriga högern.

Detsamma gäller som alla vet om man får cancer, är sjuk, är född av fattiga föräldrar, råkar ut för en olycka eller något annat dumt...

Det beror naturligtvis också på ansvarslöshet och dumhet. Precis som när man blir diskrimnerad pga kön, etnicitet eller något annat.

sakine sa...

Santiago, nu konkurrerar du med Matte...hmm. Tror nästan ditt inlägg "vinner".

Rekommenderar för övrigt min nästa kolumn som publiceras på lördag. (Om inte annat för att bli uppretad!). Så kan vi diskutera fattigdom när du tryckt in vad jag tycker istället för att fantisera om vad jag tycker. Kan bli bra. Testa.

Santiago sa...

Tror du verkligen att jag fantiserar om dig Sakine?

Snacka om wishful thinking