2009-09-03

SVT Debatt kl 22.00

Som SFS:s Klas-Herman redan skrivit på sin blogg ska vi debattera "bortskämda studenter"/studentekonomi i kvällens program. Kolla gärna. Det kan nog bli underhållande...

Uppdatering: Direktlänk till programmet.

15 kommentarer:

RL sa...

Haha, det är rätt nyttigt för bekvämlighetsgenerationen att få påpekat att det inte automatiskt flyger in stekta sparvar i käften på dem.

Jag hejar på dig Saki :)

Amanda Sikur sa...

Hej Sakine.
Såg precis debatt där du och Klas-Herman diskuterade studenternas ekonomi. Jag fylldes av otroligt många frågetecken och blev väldigt förvånad över din arrogans. Att du tydligen tycker dig veta väldigt mycket om hur studenterna har det. Utan någon som helst hänsyn till bakgrund,föräldrars ekonomi, boende, andra utgifter, kursmaterial så säger du att det inte borde vara några som helst problem att klara sig på 7820kr i månaden. Att du suckar när det sägs att det inte finns tillräckligt med bostäder är ju ett hån mot alla nya studenter som just nu febrilt letar bostad i de större universitetsstäderna. Jag har otroligt mycket mer att tillägga men, min fråga till dig är då, hur har du själv levt under dina år som du studerat. Du är ju högutbildad och har antagligen spenderat många år i skolbänken. Bodde du hemma, vilka är dina spar-tips som du så gärna ville ge gymnasie-killen i Debatt-studion? Tacksam för svar. Amanda

Anonym sa...

Hej!
...Undrar hur du kan påstå att....
Studera är gratis när man som student får låna pengar? Hade en studenten tex tagit socialbidrag skulle den få 8500 i bidrag där tillåtet innehav av kapital och andra saker av värde ungefär motsvarar studenters maxbelopp att tjäna.
Sammanlagt blir det ca 8500+5000-2500=11000 som det kostar en student att studera per månad.

...En jämförelse med att pensionärer inte heller har det bra är en bra argumentation. finns ju många som inte har det bra..eller?

...att personer som lever på ett månatligt bidrag på ca 1000 kr under det av staten beslutade existensminimum är en bortskämd samhällsklass?

/Peter

Mr T sa...

Ja det blev underhållande! Då tänker jag på när du nonchalerade gymnasiekillen i publiken när du inte ville svara på hans fråga.
Hade varit ännu roligare med lite mer substans och seriösa argument från din sida. Just det att folk har det sämre i andra delar av världen är ju tråkigt, men samtidigt underhållande när du nämner det... Fick för mig att du menade att det vore moraliskt stärkande för de lata studenterna om de fick det lika dåligt som studenter i den övriga världen? Var det så du menade?

sakine sa...

nuttegull.

Jag har extrajobbat sedan jag var tretton. När jag har velat ha något har jag fått kämpa för det. Precis som de flesta andra människor här i världen (inklusive Sverige).

Gå ut och se er om.

Alex sa...

Oj, du gjorde verkligen en slät figur när du inte kunde gömma dig bakom din krönikörstribun (på ledarsidan behöver man ju sällan försvara sina åsikter när det dyker upp motargument, det är bara att snacka på och skylla på "bortskämda slackers"). Killen från SFS ställer den givna motfrågan "hur kan du veta att det är lattepimplarna med egen espressomaskin hemma och dyra kläder som klagar?" och du bara sitter där svarslös och bräker lamt "men det vet jag ju", typ. Hoho!

Innan du börjar tjafsa om lacostetröjan: han kan ju ha köpt den för ett år sedan eller fått den i julklapp: hur många hyror eller elräkningar motsvarar en Lacoste? Bara för att någon har försäldrar som har det hyfsat gott ställt är det inte givet att dessa föräldrar vare sig vill hjälpa ill ekonomiskt eller kan stötta det minsta med sommarjobb, men du har antagligen vuxit upp i en värld där det är självklart att vuxna som har jobb snackar in sina barn om det behövs. Det är inte givet överallt.
Du kanske har klart för dig att kontakter betyder långt mer än kompetens när folk jagar extraknäck och sommarjobb?

Amanda sa...

Men HERREGUD? Du ska vara en proffesionell frilansjournalist?

Kan du inte svara på en enkel fråga så tycker jag inte ens att du är värd ett svar egentligen. Men jag måste bara säga att det är otroligt lågt av dig (som är journalist och statsvetare) att se ner på oss som kommenterat här. "nuttegull" och "Gå och se er om"?! Vad vet du om mig? Jag har jobbat sen jag var 15 år, aldrig gått utan jobb på sommrarna, haft 9 anställningar varav många extrajobb och en tillsvidareanställning. Plussa på gymnasieutbildning och vidareutbildning. Jag är 23 år! Du verkar verkligen tro att du är den enda ambitiösa personen som "kämpar för det du vill ha". Och om du tycker att svenska studenter gnäller så otroligt mycket och att det är en moralisk fråga gentemot resten av världen så undrar jag, hur kan du vara så ohyggligt osympatisk??
Det är skrämmande!

Sofie sa...

Hej Sakine!
Du gjorde bra ifrån dig i Debatt och kändes betydligt mer övertygande än din motdebattör. Vissa av motståndarsidans argument var rätt korkade, tycker jag. Bara för att nämna ett exempel: "Ja, men pensionärer behöver inte köpa kurslitteratur." 1) Det finns bibliotek, andrahandsboklådor osv. 2) Pensionärer har ofta andra kostnader som t.ex. dyra mediciner och läkarvård. Dessutom har de ingen ljusning i sikte i sin ekonomiska situation och sällan möjlighet att extrajobba.

sakine sa...

Sofie, ja och jag skulle verkligen vilja ha svar på hur pengarna ska trollas fram.

sakine sa...

I högra hörnet av bloggen står det: "Kommentera gärna på bloggen, men anonyma inlägg, påhopp och spam ryker."

Följ det! Så publiceras fler inlägg.

Anders Bremen sa...

Amanda! Sakine är absolut inte osympatisk hon säger i början av programmet att hon tycker att det är viktigt att studenter har möjlighet att ta lån och att få ett visst bidrag för sina studier. Det jag tycker Sakine gör bra är att hon nyanserar debatten vi måste också inse att vi i Sverige har ett extremt bra utbildningssystem i förhållande till större delen av Europa (Har själv studerat i Tyskland och min flickvän i Frankrike) och om jag har förstått Sakine rätt vill hon se till att systemet inte urholkas genom att vi (studenter) kräver, kräver och kräver! /Glad student som hittar sina möbler bland andras grovsopor=)

Anders sa...

Låna böcker på biblioteket? Hur har ni tänkt här? Jag läser civ.ing på kth, vi är ung 100 pers i klassen. I varje kurs behövs ofta en läsebok och en räknebok, vi läser minst tre kurser samtidigt. Flera program läser även samma kurs samtidigt. Det skulle betyda att biblioteket skulle behöva ha hemma ganska många böcker. Visst går det att hitta begagnat, men priset på begagnat är också ganska högt samt att det inte är säkert att det finns att få tag på.
Tycker också att jämförelsen med fattiga pensionärer är konstig. Att en grupp har dåligt med pengar är väl inget argument för att en annan grupp som har dåligt med pengar inte ska få det bättre?
Finns även studenter med dyra kostnader för läkemedel och läkarvård (tex mig), även om det nog inte är så vanligt. Känner för övrigt inte igen mig i beskrivningen av festande kaffe latte-drickande studenter. Det verkar vara lätt att generalisera.

Anders sa...

Nejmen vad folk är upprörda här då.

Jag tycker att studiemedlen borde räknas upp med inflationen och hållas på en nivå där det går att köpa all kursliterattur, bo i ett enkelt studentrum och överleva i övrigt. På naturvetarsidan är det svårt att få tid över att jobba särskilt mycket extra. När jag pluggade gick det att klara sig, men jag fick ta extra banklån för att överbrygga perioden på våren fram till att jag fick första lönen från sommarjobbet.

Men den gnyende klagokören från studenterna nu är ju pinsam. Vet ni överhuvudtaget vad det vill säga att vara fattig på riktigt? Rejält FATTIG?!? Sätt er i en tidsmaskin och åk tillbaka några år i Sverige.. eller titta lite på andra länder. Er argumentation är ju en förolämpning mot folk som varit och är fattiga. Det finns såvitt jag vet inga studenter på planeten jorden som är så priviligierade som i Sverige. Sen kan ni gärna pusha för en drägligare studenttillvaro, men vill ni bo i en stor central lägenhet får ni finansiera det själva. Beträffande studielön: Varför ska alla som inte läser vidare finansiera uppehället under våra studier skattevägen? Dom ska alltså betala oss som pluggar vidare så att vi kan få rejält mycket högre lön sedan? Räcker det inte med att dom finansierar själva utbildningen?

Systemet är bra som det är nu, och bör justeras så att det går att klara sig om man väljer ett enkelt boende. Men sluta gnäll.

Chris sa...

Nej, lever man inte som aidssmittad i en slum i Botswana eller i en tillvaro à la Lilja 4-Ever så är man ju absolut inte fattig, det är väl ungefär vad det ständiga ältandet av lacostetröjor från vissa ledarskribenter visar. Idag är f ö både bostäder (här avses inte insattslägenheter för en halv miljon) och snabba påhugg och sommarjobb ofta en bristvara, men det är ju något som Sakine militant frnekar.

Anders sa...

Chris, jämför med studenternas villkor i resten av västvärlden i stället.

Ska dom som inte läser vidare finansiera att man ska ha råd att bo i en andrahandslägenhet centralt när man pluggar? Dom finansierar ju kostnaden för själva utbildningen.