2009-09-17

Göran Hägglund & verklighetens folk

Jag har alltid haft svårt för elitism. Kanske beror det på uppfostran och bakgrund. Förmodligen. Nu tar KD-Göran upp frågan om "verklighetens folk" och etablissemanget igen. En som redan skrivit klokt om artikeln finns här. Jag skrev om det här för några veckor sedan: Varning för smakdomare.

Det handlar verkligen inte om höger eller vänster. Mer intressant är frågan om KD kommer att "republikaniseras"? Det är ett parti jag aldrig har, och troligtvis aldrig kommer att, röstat/rösta på. Men jag ser hellre ett konservativt marknadsliberalt parti som, sina mossiga idéer till trots, ger fan i att reglera minsta lilla, än ännu ett moralistparti i ständigt behov av att visa (och förbjuda alternativ till) den rätta vägen. Hägglund kan börja med folkhälsofrälsarna i partiet.

Uppdatering: Så mycket för "antielitism". Axess-Lundberg och Hägglund verkar hålla med varann på Twitter. Samme Lundberg tycker att det är "obehagligt" att Reinfeldt har folklig smak (sagt i en intervju i Bang - jag tar upp det i kolumnen som det länkas till ovan). Handlar det om antielitism, eller kanske mer om antiliberalism? Lundberg och Hägglund förenas i det senare.

12 kommentarer:

Liz sa...

Hägglund är, trots sin eventuella inkonsekvens, min nya idol just nu. Som provokatör av den "goda smaken" är han tamejfan vår enda rock 'n' roll-politiker. Majoriteten missar nog ändå hans twittrande utan sätter bara latten i vrångstupen vid åsyn av hand DN Debatt-inlägg. "HUUUR VÅÅÅGAR HAN!!!" :p

sakine sa...

Liz, att koftisar surar är helt i sin ordning! (Även om jag tycker Hägglund är inkonsekvent och hycklande.)

Alltså. Göran Rosenberg i Studio Ett. Nyligen. Han lät skitförbannad och sa samtidigt att Hägglunds artikel inte berör honom. What?!

Medieträning, någon.

Och alla löjliga överdrifter sedan då.

Liz sa...

Det intressanta är ju att dom är så uppblåsta att dom inte kan nöja sig med att sura lite utan tar till helt bizarra överdrifter i stil med Åsa Linderborg på Aftonbladet Debatt senast Hägglund uttryckte en avvikande åsikt om kulturpolitik och konst. Komma dragandes med jämförelser med Weimarrepukliken och nazismens framväxt liksom... Proportioner någon? Men det är nån form av groteskt förvrängd självbild dom har, fylld av komplex för att dom inte har några riktigt allvarliga konflikter att ta itu med. Var och en sin egen partisan enligt egna premisser ;)

Fastighetskatten sa...

Fint inlägg. Du illustrerar KD:s problem när du skriver: Det är ett parti jag aldrig har, och troligtvis aldrig kommer att, röstat/rösta på. Men jag ser hellre ett konservativt marknadsliberalt parti som, sina mossiga idéer till trots, ger fan i att reglera minsta lilla, än ännu ett moralistparti i ständigt behov av att visa (och förbjuda alternativ till) den rätta vägen.

Om KD hypotetiskt sett går och blir Sveriges mest liberala parti så vill det ändå mycket till innan det vinner liberalernas och libertarianernas röster.

sakine sa...

Fastighetsskatten, jo det måste ju vara trovärdigt. Hägglund har ännu så länge hållit sig till svepande formuleringar. Att han så lättvindigt tycks svälja borgerlig elitism (Axess) gör det inte bättre.

Men vi får se hur det fortsätter! En del av Hägglunds kritiker är utan tvekan precis som han beskriver dem: verklighetsfrånvända och i en märklig bubbla. Jag förvånas varje dag när jag bläddrar i tidningarna. Så mycket crap. Ängslan.

Liz sa...

Såg ni Debatt alldeles nyss ang det här? Måste säga att jag fortsätter vara impad av Hägglunds stil. Engagerad men ändå lagom laid-back, provokativ utan att behöva hetsa upp sig och spela kränkt så fort han blir ifrågasatt. Lyckas t o m verka trivas i TV-studion och vara rolig lite då och då vilket man ju inte är alltför bortskämd med när politiker ska debattera. Antingen så är han en genuint skön snubbe som verkligen brinner för det här ämnet - eller så har han haft norra europas bästa mediecoach...

Inte så att jag känner för att rösta på honom direkt - han slingrade ju sig trots allt när Belinda (bra i rollen som programledare här) påpekade samma typ av hyckleri som du Sakine tagit upp här. Samtidigt skulle jag tycka det var synd om han åkte ur riksdan. Ingen av dom andra tre skulle våga sticka ut hakan så här och på ett sånt skönt sätt.

Lite tragikomiskt var också att se hur jävla illa Jan Myrdal funkar i sammanhang som detta. Trasslar in sig i långa haranger som passar bättre på ett helt uppslag på just - en kultursida. Samt börjar droppa årtal och hålla på när Belinda redan bett honom fatta sig kort... OK han är gammal men har väl samtidigt vart med tillräckligt mycket i TV för att veta hur det funkar.

Anders sa...

Jag läser aldrig kultursidorna så jag har lite svårt att förstå entusiasmen från "vanligt folk" kring Hägglunds utspel.

Jag fattar inte heller vad Myrdal pladdrade om igår, han verkar helt ha tappat stinget.

Liz sa...

Det gör du egentligen rätt i - man retar bara upp sig. Ibland önskar jag att man bara kunde vara Svenne Banan som håller sig till sporten och är nöjd med det.... Fast som musiker är det svårt att låta bli skivrescensioner och dylikt dit genustramset allt som oftast spiller över nuförtiden, även om elitism i någon form alltid har härskat där :/

Jag skrev f ö en låt om det kallad "Yeah! (You bother me)" som kom med på vår platta. *oblyg reklam*

sakine sa...

Såg reprisen på nätet nu...underhållande!

Liz, kan du inte länka. Jag tycker någon borde skriva om alla kissnödiga band som måste dra vänsterfloskler så fort de närmar sig en scen.

Liz sa...

Den låten ligger inte uppe på Myspace längre, det enda som finns online är en gammal live-inspelning med uselt ljud (förmodligen mobilkamera)
http://www.youtube.com/watch?v=fi09NJhd804

Vet inte om den går att maila, den kan vara för stor. Skriv en rad på Facebook eller nåt om du vill att jag ska testa.

sakine sa...

Haha, vad duktiga ni är. Ljudet är sämst, men det visuella funkar! Skriver på fb.

Liz sa...

Lite långsökt kanske men jag snubblade över den här klassikern och kunde inte låta bli att tänka på den Svenne Banan vs Kultureliten-debatten... :p

http://www.youtube.com/watch?v=7ChTS8BKQMg