2009-05-02

Poirier Martinsson och de provocerande kvinnobrösten

Jag måste få tipsa om Roland Poirier Martinssons lördagskrönika i Kristianstadsbladet. Han håller föga förvånande inte med om det jag skrev för en vecka sedan: "Hellre topless än bakom flötet". Det är kul att oliktänkande kommenterar frågan, hittills har argumenten mot "Bara bröst" varit ihåliga. Frågan är om Roland medverkar till ändring. Han skriver:

"Häromdagen skrev Sakine Madon i Expressen om huruvida kvinnor ska få bada topless i kommunala badhus. Madon tycker att det är fel att neka, då det dels är tillåtet för män att löga sig i badbyxor, dels inte skadar någon om kvinnor klär av sig från naveln och uppåt. Visserligen finns det folk som fryner på näsan, men i sådana fall är det deras eget fel. Intolerans råder. Madon är dock generös och accepterar att folk med pool hemma sätter sina regler. Jag finner hennes första argument tröttsamt. Att kulturella skillnader mellan män och kvinnor per definition är dåliga."

Fair. Jag är inte konservativ, jag är inte särartsfeminist. Roland igen:

"Madons andra argument – allt är tillåtet så länge det inte skadar andra – är ogenomtänkt. På vilket grunder kan man då stoppa män från att bada nakna på Tivolibadet? Och om nakna män och kvinnor finner varandra i skön förening på det grunda, vem kan klaga? Gårdagens töntar, förmodar jag, som kräver gränser för det privata i det offentliga rummet."

Jag är inte emot regler - för min del får det gärna råda nästintill fascism för exemeplvis motionssimmare som måste följa normer och regler för att inte förstöra för andra. Men reglerna ska vara lika för alla myndiga människor. Får män bada nakna, får kvinnor också det - och så vidare.

"I själva verket maskerar Madon bara graden av sin egen tolerans bakom billig filosofi. Det avslöjar hon när hon frejdigt förklarar att staten "ska ge fan i" att kräva anständighet av svenska badare, men gärna "får kavla upp ärmarna" och sätta hårt mot hårt när muslimska kvinnor vill ta sig ett dopp i allt för skrymmande kläder. Då duger svenska normer, men när de strider mot Madons egna preferenser ska traditionen stryka på foten."

Den var så billig att den fick mig att le. Jag skriver om barn. Jag skriver inte ens "muslimska" - till skillnad från Roland (?) vet jag att reaktionärer finns även bland ickemuslimer. Vad Roland kanske har missat är att jag gör skillnad på barn och vuxna. Barn som hindras delta i skolundervisning är ett ärende för staten - vuxna kvinnors klädsel är det inte. Och män och kvinnor ska av staten behandlas lika. Tänk att det kan vara en provocerande hållning.

11 kommentarer:

Unknown sa...

Om Rolands krönika är den minst ihåliga från "skyl din kropp, kvinna!"-rörelsen, så borde det vara en promenadseger för de som önskar valfrihet i badhuset.

Det enda han gör är att maskera sin vulgärdebatt i lite prydligare ord. Han insinuerar att du känner dig "god" som låter privata poolägare klä sig som de vill i isna egna pooler, det gamla klassika "får kvinnor bada topless, skall män få bada helnäck - och då blir det bara konstanta sexorgier på Tivolibadets plaskdjup".

Argumenteringen i frågan kan egentligen kokas ned till några få huvudlinjer:

Moraliserande, Tradition, Överbeskyddande.

Samtliga linjer bottnar i samma sak: Tanken att somliga män klarar inte av att se en kvinna topless.
Mannen/Männen skall antingen få sådan moralisk bottnad ångest att de inte klarar av att besöka badhuset, förvandlas till okontrollerade våldtäktsmän vid synen av kvinnors barm, drabbas av vrede över att andra folk vågar titta på deras ägodelar - dvs frun, dottern, systerns delvis exponerade kropp.

Samtliga huvudlinjer visar på en tämligen låg syn på män och deras förmåga till behärskning och syn på kvinnor.

Är det dags att ha speciella baddagar där rädda män kan få chansen att bada med bara andra män, så att de slipper riskera att se badande kvinnor alls?

Ulf Larsson (FP) sa...

Ja, och kan inte alla feta, fula och fega människor bada nån annanstans? Vi esteter blir kränkta av osköna människor alldeles oavsett hur mycket av deras vedervärdiga hud vi tvingas åse på allmän plats. Gubbar med nioochenhalvmånadersgravidmage och byst lagom för de flesta tjejer är ju inte ovanligt. Vad sägs om att införa påbud om maghhållare och bh för män med byst över viss storlek?

Eller nåt sånt fastän uttryckt på ett mer PK-aktigt sätt. Jag tror att kvinnobröst täckta av överdel kan vara nog så sexualiserade och orsaka väl så mycket genans som en frisläppt byst. Sen är det ju ofrånkomligt att människor tittar på andra människor. På badhuset finns såväl vackra som mindre vackra människor. Nog skulle jag inledningsvis bli lite obekväm av toplesstjejer men knappast upprörd och som Saki säger så ser man ju inte så mycket väl man är i vattnet.

Christopher Aqurette sa...

Med tanke på att RPM är doktor i filosofi tycker man att skulle kunna komma med något bättre argument än ett barnsligt "slippery slope".

Det tåkiga med konservativa är att det alltid är deras "gränser för det privata i det offentliga rummet" som ska gälla. Inga argument mer än att det "alltid varit så".

För övrigt tycker jag att det är en utmärkt idé att låta män bada nakna.

Unknown sa...

Nja, det finns en orsak till varför man utomlands har krav på att -samtliga- badande bär badmössa, och flipflop-tofflor fram till bassängkanten. Det finns en hygienaspekt i att folk skall ha badbyxor oavsett om de väljer att raka sig där nere eller ej.

Men det är möjligt att vi någon gång i framtiden skrockar åt prydheten över att kräva klädsel i bassängen, när hygienaspekten gick att lösa med starka och verkningsfulla kemikalier.

Anonym sa...

Bra Sakine att du följer upp din eminenta artikel.

Själv har jag två tänkbara lösningar.

1. Låt alla bada precis hur de vill, dvs nakna, med skor på och/eller burka osv.

2. Avskaffa offentliga simhallar och låt de privata helt själva bestämma sitt klientel.


MVH Hamid Bale

Jonas Barkå sa...

Bjoern: "Det finns en hygienaspekt i att folk skall ha badbyxor oavsett om de väljer att raka sig där nere eller ej."

Och på vilket sätt ökar badbyxor hygienen? Vattnet sköljer ju rakt igenom dem när man simmar, i alla fall på den vanligaste typen av badshorts och det är väl inte tjejbaciller du oroar dig för?

Unknown sa...

Hår. Jag tycker det är illa nog om folks hår de har på huvudet flyter omkring i badvattnet. Tanken på att ens riskera att få 65-årige everts omkringflytande könshår på mig är minst sagt obehaglig.

Badbyxor förhindrar åtminstone den typen av otrevligheter.

Johan K sa...

Själv kommer jag att göra entre helnäck eller i fullfjädrad burkini inom kort!

Hoppas vi ses kamrater!

Välkommna till Vilstabadet i Södra E-tuna.

Jonas Barkå sa...

Jag måste tyvärr göra dig besviken Bjoern. Åtsittande badkläder kanske fångar upp det mesta av eventuella lösa hår, men badshorts har högst marginell effekt på det området. Så du får nog hålla dig till badkaret i framtiden.

Anonym sa...

lol, men Roland har ju inte kommit över mjölkstadiet än, det är ju därför han associerar som han gör och inte kan förhålla sig till bröst som normala människor: brösten måste ju ge någonting. :/


//ST

Saladin sa...

Du kanske inte skriver "muslimska", men vem är det som du tror att du lurar genom att utelämna ett ord?