2008-12-22

UNT: Turkiet har lång väg kvar

Den här ledaren är utmärkt, som så många andra texter som skrivs på Upsala Nya tidnings ledarredaktion. De skriver:

Någon gång blir förhoppningsvis Turkiet upptaget i EU. Landet har en självklar historisk hemortsrätt i Europa. Men det är långt till EU-medlemskapet. Den dag Leyla Zana kan tala kurdiska i parlamentet utan att kastas i fängelse tio år, när hon och andra politiskt aktiva inte riskerar förföljelse, då, men bara då, bör Turkiet välkomnas in i den europeiska gemenskapen.

Jag ser gärna Turkiet i EU. Men det kan inte ske genom att EU ser mellan fingrarna på uppenbara demokratiproblem.

10 kommentarer:

Kurdistan and Hayastan sa...

Man skulle kunna tro att det är UNTs Karl Rydå som skrivit den här nyheten :)

sakine sa...

Huvudledare kan vara svåra att 'gissa'. Jag fick på Expressens ledarsida ibland frågan "visst skrev du dagens ledare?" många gånger när jag inte hade det.

Men det skulle inte förvåna om det är Rydå som skrivit, han är duktig!

Anonym sa...

Tycker artikeln i UNT är aningen missvisande. Jag vill inte ha ett muslimska land i Europa. Jag vill inte har ett Saudiarabien, Iran eller annat land som bygger sina värderingar på islam. Jag vill ha sekulära länder i EU. Detta eftersom unionen är sekulär. Det blir med andra ord en paradox att hävda att den inte är en kristenklubb och därför kan ett ”muslimskt” komma med. Turkiet ska endast komma med när det kan uppvisa att de har starka institutioner som garanterar tryggheten för religiösa minoriteter, men även ateister. För vem vill ha islamistiskt Turkiet i EU? För risken är inte helt osannolik att politisk islam får ett större inflytande i framtiden nu när AKP banat vägen.

sakine sa...

Erik, ok. Men ledaren är väl inte "missvisande", den framför däremot åsikter som du inte instämmer i.

Jag ser inte riktigt att Turkiet skulle islamiseras på grund av att AKP är starkt, inte i dagsläget, men du har rätt i att religiösa minoriteter förföljs.

Att ett land är muslimskt - dvs har en muslimsk majoritetsbefolkning - innebär inte per automatik att det inte är sekulärt.

Sancak Beyi Emre sa...

Erik:
Turkiet är ganska så sekulärt ska du se! LÄS HISTORIA Neo-rasist !

Sakine:
Jag är så glad att inte beslutsfattarna delar era uppfattningar i "anti-turk" klubben ..

Varför ska ett språk som inte uppfattas av alla i parlamentet, talas när alla ändå talar turkiska ? Hur skulle det se ut om jag ställde mig upp och talade turkiska i svenska riksdagen?

Zana sitter inte inne för att hon talade kurdiska, hon sitter inne för oförmåga att ta avstånd från PKK.

Emre

sakine sa...

Emre,
Här är det korta klippet från när Leyla Zana "begår brottet", i Sverige är som bekant YouTube inte förbjudet:

http://www.youtube.com/watch?v=gQaiowrL-VQ

Parlamentarikerna förnekar sig inte; de skriker innan hon hunnit öppna munnen. Varför: jo, pannbandet har färgerna grönt, gult och rött.

För er som inte förstår språken: hon svär parlamentseden på turkiska och lägger på slutet till en kurdisk mening om att kurder och turkar är "bröder".

För det sitter man inne i ett decennium och får partikollegor mördade.

Anonym sa...

Jag försökte göra en poäng ang. att Turkiet inte är moget. Jag tror att det blir farligt om man är allt för liberal vad gäller Turkiet. I Europa ser vi idag en stark debatt mot katolska kyrkan och deras hållning i abort- och äktenskapsfrågor. Det är minst lika viktigt en liknande debatt kommer upp i Turkiet. Risken finns att ett Turkiet som blir fri från militären får ett religöst uppsving. Om staten inte längre har huvudansvaret för imamer (som det är idag) kanske vi ser det att det civila samhället och religiösa grupper på sikt försöker sätta en politiks agenda. Kemalisterna verkar uppenbarligen tappa förtroende om man studerar AKP:s framgång. På sikt kan ett mer demokratiskt Turkiet leda till ett mindre demokratiskt land. En paradox med andra ord. Med tanke på att det gränsar till länder som Irak (som ansågs sekulärt under Saddam Husseins terrorvälde) och Iran ska man nog vara försiktig. Min poäng var (om den nu var otydlig) att vi ska värna om ett demokratiskt och sekulärt Turkiet snarare än att ta in det för att bygga en brygga mellan religioner. Turkiet är inte Norge eller Schweiz. Utan lite med komplicerat än så.

TIPS! Tittade in på Fredrik Malms blogg idag. Han skriver hur folkmordet på armenier debatterades i turkiska parlamentet. De är rätt roligt att studera hur det turkiska parlamentet försöker lära sig demokrati.

http://fredrikmalm.blogspot.com/2008/12/gruff-i-parlamentet.html

Anonym sa...

Emre,
Sluta ljuga !och vara lossas omedveten, massakern i Maras, Corum och bränna konstnärer intellektuella i Sivas var inte långt tid sen. de är tidens händelser 17 av som var blandat i ovannämnde händelser sitter i turkiska parlamentet. De gör sina extremnationalistiska politiken med blodiga händer. Varför de belönas om Turkiet är demokratisk och sekulär lant. Tyvärr Turkiet styrs av ERGENEKON inte med demokratin eller sekulär ismen i alla fall just nu. Om du älskar ditt land se till att landet ska demokratiseras. Säg nongång att Jag är glad att vara människa istället vara ”Turk” och visa empati för andra människor. Jag fattar inte varför du är här om Turkiet så demokratisk så bra. Jag är turk men torterades sats i fängelse för mina bara förenings arbete inte för annat. Jag är inte stold över såna Turk som mördar journalister tystar ner oliktänkande accepterar inte andras rättigheter.Men själv föddes jag en hel Turk mamma och turk pappa.
Gul
Gul

Unknown sa...

Sancak Beyi Emre:

Ja du hade nog fått 15 års fängelse, om du i Sverige sagt, på turkiska, att svenskar och turkar är bröder. :)

sakine sa...

Erik, demokrater i Turkiet lyckas hålla två bollar i luften samtidigt. Jag ser inte varför militären måste ersättas av mullor.

Dessutom har du missat hur staten gärna främjar Islam när det passar.
Exempelvis genom att medvetet placera ut religiösa skolor i den östra kurdtäta regionen. (Den som ägnar sig åt koranstudier blir ingen nationalistisk revolutionär).