2008-12-23

Skånskan och judarna

Det här var det märkligaste jag läst på ett tag.

"...Rahm Emamnuel, ledamot av representanthuset, en drivande och aggressiv politiker, dessutom med judiskt påbrå, hans mellannamn är Israel."

Och om han är jude? Vadå "aggressiv" politiker? Som om det inte räcker att peka på människans politiska uppfattning. Tänk er svenska skribenter skriva om "aggressiva politiker" med "muslimskt påbrå". Vad är poängen?

Läs mer hos Jonathan.

22 kommentarer:

Anonym sa...

Inte så konstigt som det låter. Rahm Emanuel är en aggressiv politiker. Påpekandet att han är jude och dessutom heter Israel gjordes säkert för att betona att det inte kommer att bli någon förändring när det gäller USAs mellanösternpolitik. Tidningen kunde också ha påmint om att Rahm Emanuels far var terrorist, men det gjorde man inte. Israel – alltså staten - kommer även fortsättningsvis att få göra som den behagar utan att riskera bannor från USA. Den sista meningen i ledaren kan vi också lägga på minnet: ”Någon fredsduva blir inte Obama”.

Harry Harrysson sa...

Jag såg inte om de skrev att Obama var halvsvart och muslim under en stor del av sin uppväxt? Är han aggresiv? Står det om hans kampanjpengar från muslimer, bl.a. terrorister i Gaza?

Nä, jag har alls inte spekulerat om han är bra eller dålig - det ger sig och vi hoppas ju alla.

Wille sa...

Följer man Jan E's resonemang kan man anta att Al Qaida kommer att få fritt fram eftersom Obama's far är muslim.

Eftersom Obama's mellannamn är Hussein, är det även självklart att han kommer att invadera Kuwait och anställa Baghdad-Bob som sin informationsminister.

..eller nåt..

Bulten i Bo sa...

Om man har så ömma tår som israelvännerna i Svergige verkar ha, då får man verkligen se till att hålla sig borta från internationell press.

'Rahmbo' takes Washington - Israeli-linked Emanuel accepts chief-of-staff post skrev man som rubrik i - Jerusalem Post.

Anonym sa...

Jan E,

Är du möjligen Jan Ermefjäll?

Bulten i Bo,

Kan inte du se skillnaden mellan att skriva att Emanuel har band till Israel och att skriva att han är jude och därför inte lämplig?

Bulten i Bo sa...

han är jude och därför inte lämplig

Vilket det naturligtvis inte står i Skånskan, artikeln är kliniskt fri från åsikter om vilka av Obmamas utnämningar som är lämpliga respektive olämpliga. Som vanligt måste Israels supportrar ljuga för att få fram den där antisemitismen de så gärna VILL se men aldrig hittar.

Yet Emanuel was also described as a fiercely principled Jew and supporter of Israel, slångt vågade naturligtvis inte ledarskribenten på Skånskan ta ut svängarna. Men Jerusalem Post gjorde det.

Anonym sa...

"Jan E" är en pseudonym för Jinge (Jan-Inge Flücht).

Anonym sa...

Wille,
Trams, Skånskans ledarsida spekulerar bara kring det lag som Obama håller på att sätta ihop. Följande kan nog alla ställa upp på:
”Utrikespolitiskt tyder heller inte mycket på att Barack Obama kommer att överraska. Demokraterna är av tradition mer Israelvänliga än republikanerna, något som också avspeglades i valet där flertalet judiska väljare valde Obama före McCain. Att Obamas stabschef är judisk styrker den bilden.” Inte ett särskilt kontroversiellt konstaterande.

John,
Svar nej.

Anonym sa...

Namen Bulten i Uppsala, är du här och sprider ditt sedvanliga crap..

Anonym sa...

Hans påbrå är intressant eftersom det kan antas att han inte är helt neutral och objektiv i Israel-Palestina konflikten. Precis som om Obama hade utnämnt en utrikesminister med palestinskt påbrå hade detta säkerligen också påpekats utan att högermuppmaffian hade gått i taket och skrikit rasism.

Att han har judiskt påbrå är dock mindre intressant än hans familjs extremsionistiska bakgrund. Rahm Emanuel är ingen Noam Chomsky direkt...

Emanuel's first name, Rahm (רם) – high or lofty in Hebrew – is the namesake of one Rahamim (surname unknown), killed in the 1940s fighting for the outlawed Zionist group Lehi.[8][9] The surname Emanuel (עמנואל), adopted by the family in honor of his father's brother Emanuel Auerbach, killed in Jerusalem during a skirmish with Arabs, means God is with us. Sources conflict as to whether the family changed its name from Auerbach in 1933 or 1938.[6] [8] [9]

When the family lived in Chicago, Emanuel attended Bernard Zell Anshe Emet Day School, a Conservative Jewish day school.

Anonym sa...

Santiago: tillåt mig spela violin i bakgrunden till din snyfthistoria.

Bulten i Bo sa...

Jerusalem Post är "crap"?

sakine sa...

Santiago, övertron på att etnicitet "styr åsikter" är osund och i grunden sjuk.
Varför inte peka på hans proisraeliska hållning och nöja sig med det?

Det ligger inte i det "judiska blodet" att vara proisraelisk, lika lite som det ligger i mitt att vara proturkisk.

Varför denna ständiga fixering vid "judiskhet"?

Saladin sa...

"Muslimskt påbrå"? Inte använde Du muslimska kortet för att ta poäng i ett annat syfte?

S R LARSON sa...

Svenska media ar extremt anti-israeliska, vilket visar sig inte minst i hur man rapporterar om den senaste israeliska operationen mot Hamas i Gaza.

sakine sa...

THE Banana,
Jag gjorde bara en pedagogisk jämförelse. Vad är det du reagerar mot?

Saladin sa...

Jag reagerar givetvis mot att du använder en irrelevant muslimsk referens i syfte att stämpla påpekandena om Rahms politiska karaktär som irrationellt. Ingen hade reagerat om det hade stått "mexikanskt påbrå". Hade det stått "arabiskt påbrå" så hade det snarare använts som argument för användandet än mot det. Ja, judiska grupper ser sig generellt som en nation och inte en religiös grupp. Detta blir speciellt intressant med tanke på hans värvning i IDF.

Maktkritik sa...

Angående Rahms Israel-vänlighet: Makten delar upp sig enligt principen att de som äger mycket har mycket makt - och de som äger mindre har mindre makt. Alla andra analyser av politik är nedsmutsade av personliga känslor och personlig tillhörighet. Vem i den politiska eliten för idag den fattiges talan? Svar: Ingen. Men alla vill naturligtvis framstå som idealister med kärlek till den lilla människan. Kärleken till den egna kastens rikedom verkar emellertid tala tydligare genom de politiska handlingarna. För mig kvittar det om en minister är "Israel-vänlig" eller ej. För mig är de alla folkfientliga. Vanligt folk har reducerats till ett material för peninngutvinning. Sociala och ekologiska hänsyn sätts på undantag för vanligt folk. Vad spelar det då för roll vad för personliga anknytningar politikerna har? De spelar ändå inte golf med mannen på gatan.

Anonym sa...

varför censurar du mina inlägg sakine? var det för att jag nämnde ordet kurd?

Anonym sa...

THE Racist banana!

du är ju uppenbart rasistisk om du menar att etnicitet eller religion är grund för att döma någon.

I artikeln påstås utnämningen av Emanuel vara fel inte pga Emanuels åsikter utan pga hans åsikter utan pga han är jude. Fattar du inte att det ALLTID är fel?

Gå och lägg dig!

sakine sa...

Santiago, du har uppenbarligen ingen aning om min etnicitet och hur det "följer" mina sympatier. Spamma i en egen blogg.

Saladin sa...

Neil:

Jag är rasist för att Sakine använder, i mitt tycke, fel referens? Nu är du lite väl patetisk. Du har tydligen inte ens läst ledaren eftrsom den varken tar en bu eller bä ställning för Rahm, utan påpekar dynamiken i Obamas väljerkår och valet av regering. Du ville helt enkelt kläcka ur dig ett infantilt grundlöst rasistanklagande och den skammen får du stå för alldeles själv!