2007-05-10

"Kränkande blickar" och sådant

Louise P skriver ett intressant inlägg om samtycke och uppsåt, sex och våldtäkt. I inlägget har hon också citerat lite från Katrine Kielos. Bland annat detta:

"En kvinna som rör sig i det offentliga rummet upplever dagligen hur hennes kroppsliga integritet kränks av blickar, händer och kommentarer."

Jaså, jaha? Men varför råkar aldrig jag ut för dessa saker i det "offentliga rummet"??


Bara i det privata.

18 kommentarer:

Wille sa...

Jag har ett bra tips för att slippa "kränkande blickar": bylsig polotröja istället för urringning ned till vårtgårdarna kan eventuellt fungera..

Kvinnor får blickar efter hur de klär sig, så enkelt är det. Den kvinna som inte förstår orsak-samband förhållandet mellan dessa två saker måste antagligen blivit lobotomerad. Det går inte att få "blickar" bara när man vill det, av dem man vill, vilket en del verkar tro.

sakine sa...

Hmm...ett "tittförbud" skulle ju kanske vara lite knepigt för att motverka dessa dagliga kränkningar.

Hur avgörs en "snuskig blick"? Av vem?

Anonym sa...

Intressant vinkel på offentligheten.

Willie. Visst är det så som du säger att det är utseendet som avgör antalet blickar man erhåller (gäller inte detta även för män?). Det behöver ju dock inte enbart handla om beundrande, snuskiga eller ilskna sådana utan även tex förvånande.

Det övriga med "kommentarer" och "händer" är väl förhoppningsvis mer sällsynt. Detta (vad ens händer och mun gör)torde vara lättare att styra över än att undvika att kasta ett snabbt öga på ngn tjusig donna eller hunk i ruschen.

Sakine. "Bara i det privata"?

Hursomhelst, polarn bredvid mig tipsar om tre sätt att slippa detta. 1. Burka 2. Håll er inomhus! 3. En stor pressening

/Johan K

Wille sa...


Hur avgörs en "snuskig blick"? Av vem?

Antagligen av mottagaren av blickarna.
Sexig hunk: icke-snuskig blick.
Medelålders gubbe: snuskig blick.

Anonym sa...

Sakine och Willie!

Jag vill berätta om en liten "incident" som hände igår, den direkt relaterad till tråden.

Det var ungefär så här: Jag satt på bibblan och surfade lite på datorerna. Plötsligt kommer en snubbe och sätter sig ner bredvid mig och loggar in, jag koncentrerar mig på mitt men ser i ögonvrån hur en av tjejerna efter ca tre minuter reser sig och går mot infodisken. Efter ngn minut kommer hon tillbaka, och med sig har hon nu en biblotekarie och en vakt. De talar om för snubben att hon inte gillar hans närvaro och blickar. Snubben svarar: Jag tittade bara på hennes skor.

Nåväl, han luffsade i varje fall sin väg efter ngn minut. Jag kan självfallet inte svara på vem som hade "rätt" och vem som då rimligtvis borde haft "fel".

Möjligtvis var tjejen överkänslig, eller så var snubben kanske fotfetischist etc.

En sak är i varje säker. Denna gång var en blick inte dödlig, tack och lov.

sakine sa...

Skuld och snuskiga blickar:

Så då kan vi alltså säga att 1) äldre gubbar (och fula personer?) har särskilt läskiga blickar samt att 2) konsekvenser för kränkande blickar utgår från mottagaren av blickarna?

Hmm. Så en sak om händelsen på biblioteket. Varför kunde kvinnan/tjejen inte fråga varför mannen tittade/själv be honom att dra åt helvete?

Fredrik Lindholm sa...

Kvinnor tittar också, men de sköter det bara diskretare och kan först efter den mest raffinerade och brutala tortyr erkänna det för andra.

Johan Hedin sa...

Om man nu håller med om att "blickar och kommentarer" av tvivelaktiv art är oartigt, ocivilicerat och dumt, så kan man ju testa att bete sig så anständigt gentemot alla kvinnor man träffar (i det privata eller offentliga rummet). Det är gentemannamässigt men också den absolut säkraste strategin för uteblien "succé" hos det kvinniga könet. Du kommer inte ha en chans. Inte gentemot alla de andra män som "ligger på" lite, med vald grad av antydningar.

Till allra största delen är detta kvinnornas/tjejernas eget fel. Det är de som uppmuntrar till detta beteende genom att välja män som "uppvaktar" mest och bäst (och aldrig ur den avvaktande anständiga och artiga gruppen). Till viss del förstår jag kvinnorna - det är ju ett oerhört bekvämt system. Det gör det mycket lättare för dem. Även de blyga. Det är en lyx de unnar sig.

Men kan har svårt att samtidigt förstå gnället över effekterna av det system man själv upprätthåller (nu menar jag givetvis inte övergrepp utan just blickar, kommentarer etc.). Vägen till riktig jämställdhet skulel kunna starta med att man (dvs kvinnorna) gjorde sig av med denna lyx i man/kvinna relationerna avseende uppvaktning genom att man sjölva tar mer initativ och väljer andra än de som armbågat sig fram till främsta ledet.
Det är upp till er tjejer!

Anonym sa...

Jag vet inte om det här riktigt hör till ämnet. Men det är ett ganska roligt exempel på hur kränkta alla blir nu för tiden:

http://www.svd.se/dynamiskt/stockholm24/did_15397503.asp

Anonym sa...

Sakine väljer ut det fånigaste i Kielos artikel. Är det andra för svårt, eller?

Anonym sa...

Jaså, jaha? Men varför råkar aldrig jag ut för dessa saker i det "offentliga rummet"??

Det e väl inte så konstigt, du har ju enl egen uppgift slutat klä dig i "babydollklänningen" ;)

Anonym sa...

Sakine, Hedin och co!

Enligt flera socialpsykologer, bla Per Lindström (www.mdh.se) ligger problematiken med kontakt/relation mellan könen delvis inom stimuli och responsspektrat. Det är oftast män (även om kvinnor ochså gör det, men betydligt mer diskret) som tar "intiativet" till en kontakt, oberoende av dess egentliga natur, dvs vänskaplig, kärleksfull eller endast "snuskig" etc. Kvinnorna svarar oftast med "vänliga" blickar och ibland med en röst (ett tonläge) vilken attraherar mannen. Många gånger förstår män inte att det är just "vänskapligt" och inget mer. Detta resulterar tyvärr många ggr i mer blängande och kanske i värsta fall i händer på mkt olämpliga ställen. Det har forskats mycket kring detta, inte minst inom experimentell socialpsykologi.

En del menar att det är en evolutionärutveckling, andra att det är sättet vi uppfostrar våra små rebeller på, dvs traditionella könsroller.

Sakine. Jag kan tyvärr inte svara på varför kvinnan i bibblan inte kunde lösa problematiken på egen hand. Kanske var hon konflikt rädd, bekväm eller ngt helt annat.

Hedin. Ja, vi måste alla vara pang på rödbettan med vad vi vill.

Tobias Struck och Moses är nga som inte är fega, vi måste lära av dem.

TS: Självklart dricker jag gärna öl med snygga, smarta Saltlakrits-Sakine.

Moses: Jag tycker Saki är fin såväl till det yttre som det inre.

sakine sa...

Jan E, jag är särskilt intresserad av "kränkningar" om du mot förmodan har missat det ;)

Frågan om våldtäktsmål och gränsdragningar är knepig, men där länkar jag till Louise P som jag tycker landar rätt.

RL, ja det kan ha en viss inverkan :p

Johan, tack, jag håller för övrigt med om att kvinnor också tittat Lindholm.

Anonym sa...

Sakine!

Det viktigastei
sammanhanget som jag bedömer det är att dessa "blickar" aldrig får bli ngt mer än just blickar (om nu inte mottagren önskar ngt annat givetvis).

Det övriga med kommentarer och händer på fel ställen faller många ggr under ngn "ofredandeparagraf," sexuellt ofredandetär väl det vanligasteantar jag.

Jag
talade igår med en jurist som jag känner privat, och hon sade blickar eller blängande inte är att klassa som ngn kriminelltbeteende, möjligen omoraliskt/oetiskt men absolut inte ngt brott.

/Johan K

PS: Trevlig helg!

Anonym sa...

Jag beklagar att det ibland faller bort ord, det är ngt vajs med uppkopplingen eller datorn. Rutan för kommentarer är vidare så fruktansvärt liten att bokstäverna måste placeras under varandra istället för på rad.

Hoppas på överseende!

/Johan K

Anonym sa...

Det intressanta är att det ofta fokuseras på att det är män som utför dessa handlingar, dvs. stirrar på ett obehagligt sätt eller gör ovälkomna fysiska närmanden.

Jag håller med om att det säkert är oerhört mycket vanligare att män gör detta men samtidigt vill jag poängtera att även kvinnor gör detta, mycket oftare än vad man kan tro.

Själv har jag blivit antastad på arbetsplatsen, dragen i håret (när det var långt och någon tjej ville påkalla uppmärksamhet, blivit nypt i baken, en kvinna knackade mig på ryggen och då jag vände mig om försökte hon pressa in sin tunga i min mun etc.

Att få blickar är också ganska vanligt, speciellt av äldre kvinnor som i princip "klär av en" med blicken.

Dock så vill jag påpeka skillnaden mellan att bli fysiskt antastad och att få blickar som man uppfattar som obehagliga. Blickarna kan man faktiskt välja att ignorera. Dock så är jag medveten om skillnaden i antal blickar som man får som tjej. Första gången som jag var på en klubb för homosexuella så fick jag inblick i hur det kanske kan känna sig att vara en kvinna bland en massa män. Helt plötsligt kände jag mig som ett "villebråd" och jag måste erkänna att det inte kändes helt bekvämt att en massa män sökte ögonkontakt med mig på ett "visst sätt", fast det kan å andra sidan ha att göra med att jag inte är homosexuell.
Hur som helst så finns det en väsentlig skillnad.

Jag har många gånger hört historier av kvinnliga bekanta där de berättar att en man har börjat onanera framför dem på tåget. Det har jag aldrig hört av en kille, så i det avseendet så skiljer sig män och kvinnor (uppfattar jag det som). Jag tycker att kvinnor, generellt (inte alla), har en mer sofistikerad stil att visa sitt intresse än män. Fast, som någon här ovan har skrivit, så är det de männen som är mest "på" som får mest "utdelning". Å andra sidan kan man ställa sig frågan om man själv känner sig attraherad av en kvinna som attraheras av den typen av män.

Det är ju upp till en själv att avgöra. :)

Anonym sa...

har inte varit på din blogg på länge men efter en titt var det kanske lika bra att låta bli det även i fortsättningen. Samma ytliga inlägg från ingenstans, samma personer som kommenterar. Mycket moget.Det saknas om allt annars vad du med stolthet vill vara på alla debatter och prata om. Såsom om liberalism och politik. Bloggen har blivit lika populistisk som partiet du tillhörde. Det kanske är konst, vet inte. Spara bloggen och läs den sj efter 10 år och vad stolt över alla dian kloka inlägg.

sakine sa...

Ja, jag tror också att kvinnor är minst lika "utseendefixerade".

"Dålig vana??", ja bloggvärlden är större än denna lilla och tidvis extremt oseriösa blogg. Det finns ju bloggar som enbart kommenterar "seriösa" frågor. Nu tycker jag i f a inte att just den här frågan är oseriös eller politiskt ointressant på något sätt. Kränks du själv dagligen av händer, blickar mm varje gång du kikar ut?