2008-07-15

Sd hit och sd dit

Vilket ständigt fokus på detta lilla parti. Med tanke på mediegenomslaget är fyra procent inte imponerande. Paulina Neuding skrev i går i SvD att det inte är "lätt" att debattera med sd. Att kebabargument är lågt skriver väl alla under på, ibland undrar man vad det är för fel på svenska journalister. Men när Neuding langar fram Philippe Legrain, en enastående författare på säkert alla sätt och vis, hamnar vi bortom välfärds-Sverige. "Invandringen", dvs populationen med invandrarbakgrund vs. infödda svenskar, går ca 30-40 mdkr back per år. Netto. Alltså: Argumentera gärna för arbetskraftsinvandring, men beskriv verkligheten som den är. Vore jag sd:are skulle jag genast smäscha: "men SvD, statens egen utredare sedan decennier och landets nationalekonomer kommer ju fram till...och ni hänvisar till Legrain och att invandringen kan vara lönsam. Vi, till skillnad mot er, beskriver hur det är här och nu." 

Ge inte bort så enkla poänger. Varför inte läsa sd:s princip-, och handlingsprogram om man nu vill "debattera med sd"? Finns på hemsidan. Jag förstår allvarligt talat inte vad det är som ska vara otroligt svårt. De gör skillnad på folk och folk, de vill "förhindra skilsmässor" och de tar sakpolitiska idéer från såväl vänster som höger. Och ofta har de överdrivit siffran för invandringens kostnader (från 30-40 mdkr till 267 mdkr/år) och de har en unken syn på nation och etnicitet. För att inte tala om partiets historia och dess medlemmar. Men nu orkar jag inte skriva om eller ens höra "sd" eller "FRA" (i synnerhet "jag röstade ja men skulle rösta nej nu!") på ett bra tag. 

30 kommentarer:

Erik L sa...

Jag tycker du är lite orättvis mot Paulina Neuding.

Hennes hänvisning till Legrain handlar om att invandring _kan_ vara lönsam. Inte att den nödvändigtvis är det.

SD kan tänka sig viss flyktinginvandring (som del av internationella åtaganden), det vill säga den del av invandringen som riskerar att vara olönsam, men är helt emot lönsam invandring i form av arbetskraftsinvandring.
SD vill sålunda ha olönsamma invandrare men inte lönsamma.

Anonym sa...

Låter lite som sossarna. De vill ju ochså ha sk flyktingar i syfte att erhålla röstboskap. Men de får ju inte vara eller bli lönsamma därför att då riskerar de att börja ifrågasätta den heliga socialistiska tanken.

/Randor

sakine sa...

Erik l, ja jag kanske är en aning orättvis men man måste visa att man vet hur det ser ut i Sverige. Annars bleknar det mycket viktigt argumentet att det kan se annorlunda ut.

Anonym sa...

Tänk att du är ute och cyklar varje gång Sd näms. Unkna historia? Näm det parti som inte har en sådan historia. I Frankrike och England har de presenterats siffror om invandringens kostnader och det är hårresande. Snarare du som göre skillnad på folk och folk genom ditt hatiska sätt gentemot Sd. Det är slående hur journalister med invandrarbakgrund hoppar på Sd ideligen. Du om någon borde veta hur illa det ser ut i Sverige 2008. Om inte kan du börja md at läsa I Sveriges väntrum en mycket bra bok. Annars kan du utelämna Sd i din blogg! Med tanke på att dina kunskaper i ämnet är obetydliga.
ROberth Ström

Tobias Lindgren sa...

Ja, varför ska sd över huvud taget komma till tals? Varför ska någon ta det på allvar? Lyssna istället för den fiiiiiiiiiiiiiiiiiiina elitisten Sakine Madon.

Tobias Lindgren sa...

"De gör skillnad på folk och folk"

Va? Hur då?!

"de har en unken syn på nation och etnicitet"

Så kulturnationalism är "unket"? Vad är inget "unket"? Är det fri massinvandring från Mellanöstern och Afrika som inte är "unket", Sakine?

Läs gärna denna artikel:

http://www.realtid.se/ArticlePages/200804/07/20080407160458_Realtid155/20080407160458_Realtid155.dbp.asp

Anonym sa...

Bra skrivet Ström.

Unkna historia? Ja, såväl sossarna som Centern (läs: bondeförbundet men även senare)hade länge rasbiologi på sitt program. M stödde åtminstone indirekt aparthaid i Sydafrika genom att motverka bojkotter osv. V(PK) behöver inte ens omnämnas och FP hade en skolminister på 70-talet som senare bildade en facistisk kamporganisation. SD har förvisso rötter i BSS men knappast i någon öppen nazistisk organisation.

Peter

Marcus sa...

Sakine, var kommer siffran "ca 30-40 mdkr back per år" ifrån? Någon statlig utredning?

Anonym sa...

Marcus 30-40 miljarder det är vad Migationsverket får lägga ut årligen. En droppe i havet om vi ser tilt det totala. Folk är tyvärr blinda döva och dumma i Sverige med politikerna och journalisterna i spetsen för lemmeltåget.

Anonym sa...

Kära Roberth Ström:

"Det är slående hur journalister med invandrarbakgrund hoppar på Sd ideligen."

Och de övriga "svenska" journalisterna då? Ibland hävdar ni att mer eller mindre hela etablissemanget förföljer och åsidosätter er på ett ytterst negativt sätt, och ibland är det just sådana som Saki. Skillnad på folk och folk igen kanske? Nej, bestäm er grabbar så vi får lite koll, sommaren är oftast kort.

Och varför skulle inte Saki få skriva om och kritisera SD här på sin egen blogg, trots sin enligt dig/er begränsade kunskap rörande problematiken? Hon är "liberal" och därmed meningsmotståndare till SD. Jag tycker därigenom att det är helt och hållet korrekt att hon ger sitt perspektiv på tillvaron och synsättet vilket hon förespråkar. Och SD anklagas ju ofta även för intern odemokrati i partiet, så vem blir förvånad när ni även vill tysta externa meningsmotståndare.

http://www.youtube.com/watch?v=H_6qNm5vGfg&feature=related

Bästa hälsningar och en fortsatt glad sommar från Johan K i V-ås!

Anonym sa...

Johan k du är ett troll! Om du inte läst på så vet du inte heller hur det ser ut. Media har börjat acceptera Sd mer och mer. Däremot är det precis som jag säger murvlar med invandrarbakgrund som är hatiska mot Sd. I VF tex uppmanas till våld emot oss. Jag är liberal jag med men även en liberal borde se att vi sitter på en tickande bomb. Johan om du nu bor i Västerås vad säger du om Vallby, Bäckby och Råby?
Roberth Ström

sakine sa...

Marcus, från Jan Ekberg från Växjö universitet som har gjort uträkningar sedan 70-talet. Då gick invandringen på plus, på 80-talet varken eller för att på 90-talet och framåt visa minussiffror. Det naturliga är att migration ger plussiffror, men förhindrar man arbetskraftsinvandring och gynnar bidragsberoende får man det vi har i dag.

Alla ni andra: varför är det så känsligt med kritik mot sd? Jag kritiserar alla partier, mer eller mindre. "Fiiiin" skribent eller "hatisk" på grund av hudfärg är beskrivningar som är så off att jag bara kan le.

Ni borde ha fullt upp med att i stället klaga på alla som avhumaniserar er, argumenterar mot er rätt att tycka vad fan ni vill, och tycker det är ok att ni blir misshandlade på grund av era åsikter.

Peter, ja det är skillnad på när.

Lindgren, ja jag har rätt till mina liberala åsikter precis som du har rätt till dina och en kommunist till sina.

Öva på toleransen.

sakine sa...

En sak till Lindgren, ja jag tycker det är osmakligt att till exempel motsätta sig adoption från länder där barnen ser mörka ut.
Nationalism är ett långt kapitel. Sd bleknar i jämförelse med sina nationalistiska vänner runt om i landet, men gemensamt är att ni gillar 1) likriktning och 2) "hur det var förr".

Jag tycker att likriktning är unket och inhumant, likt kommunismens likriktning är det.

Ström, du som är en "borgerlig sd:are", vad tycker du om att politiker ska hindra skilsmässor? Hör ni inte hur oseriöst det låter?

Anonym sa...

Sakine om du läst på så borde du veta att vi har slopat det angående adoptioner! Japp jag håller med staten ska inte lägga sig i skilsmässor men jag tror många ger upp för lätt. Migration ger inte plus se på England tex. Migration i Sverige borde sett ut som i Usa fixa arbete så är du välkommen. Detta som vi hållt på med i över 30 år är vansinne! Kritik ska föremomma enbart genom kritik kan man gå framåt. Dock ska kritiken vara saklig och framförallt SANN!
Roberth Ström

sakine sa...

Ström, så nu är det 'bara' assimilering som gäller. Jag såg att det familjepolitiska kapitlet var från -04 och antog att adoptionsfrågan stod kvar.

USA är ju stort och komplext, i de norra delstaterna är mycket likt Europa (höga skatter, stor andel flyktinginvandrare). Men på det stora hela håller jag med om att deras modell är sundare. Framför allt har de en sund inställning till nationalism. Den gapiga patriotismen blir fånig, ja visst, men idén om nationen tar sin utgångspunkt i grundvärderingar - inte etnicitet/gemensamt biologiskt arv, är bra.

Jag har debatterat nationalism med sverigedemokrater i minst tio år, en unken syn på 'andra raser' tvättas inte bort i ett svep. Och "kulturrasism" som bygger på en utflippad bild av 'den andre' är också så 90-tal.

Somliga tycks tycka att sd är farligt för att det är ett invandringskritiskt parti. Det är väl det minsta problemet. Värre är världsbilden från tidigare sekel.

arthur sa...

Jag tror att om man vill konkurera med sd i valet så skall man inte försöka ta poäng på att kritisera deras uppfattnin g om invandring. Det är deras paradfråga där de är väl pålästa och helt i synk med sina potentiella väljare. Snarare skall man ta upp alla andra frågor där man kan vänta sig både att sd-företrädare har dålig koll och att partiet är oenigt och att många av deras potentiella väljare ogillar vilket ställningstagande de än gör.

Skulle man fråga Åkesson till exempel om huruvuda man kan minska överskottet i statsbudgeten utan att bidra till inflationstrycket finns det en god chans att han skulle stå och stamma och se lika patetisk ut som Mona Sahlin skulle göra inför samma fråga.

Marcus sa...

Tack Saki!

Anonym sa...

Sakine nej den är borta det har Åkesson sagt flera gånget tex på Axess. Arthur det är det man har experter till. Jag kan ärligt talat inte förstå all kritik mot Sd. En blåslampa i röven är vad de sju behöver. Invandringspolitiken har havererat och ingen verkar ens förstå det?! Johan Ingerö nämde också adoptionsfrågan med mig men som sagt den är stryken!
Roberth Ström

Finn sa...

"Däremot är det precis som jag säger murvlar med invandrarbakgrund som är hatiska mot Sd."


ah, inte nog med att invandrarna suger ut det arma svenska folket. De har även lyckats infiltrera tidningar från vilka de motarbetar sd.

Är det så man ska förstå dig, Ström? Det finns ett patologiskt rasistiskt tänkande inom sverigedemokraterna. Man kan få allt till att vara invandrarnas fel. Nu när vi har invandrare inom media får invandrarna och invandringen klä skott för allt som är fel (enligt er) med media.

Precis som man fortfarande kan kalla v för kommunister kan man kalla sd för rasister.

Ni visar i varje kommentarsfält att ni är en sekt. endast en sekt förhåller er till kritik som ni gör.

Anonym sa...

Finn du lyser verkligen med avsaknad av kunskap. Om du läser tidningar du vet såna där som är gjorde av papper finns även på nätet.. Då upptäcker du snart att journalister med invandrarbakgrund skriver rasister, främlingsfientliga och ska bort osv om Sd. Fast vad vet jag du kanske aldrig läser? Sekt? Nej inte mycket till sekt här inte men du kan fortsätta leva i sagolandet en stund till om du vill det.
Roberth Ström

Anonym sa...

Ström: Ge, några exempel på citat där invandrade journalister uttryckt sig hatisk gentemot SD.

Bäckby mfl stadsdelar i V-ås känner jag inte till då jag inte bor där utan enbart är på besök.
Vad gäller adoptioner så ser jag inte att det skulle vara något rasistiskt med att inte samtycka till dessa. Betydande forskning visar att utomeuropeiska adoptivbarn i mycket större utsträckning riskerar att hamna i drogmissbruk, kriminalitet och självmordsförsök. Det är således en björntjänst att göra dem rotlösa. Korea har ju mer eller mindre helt upphört med att adoptera till utlandet. Är det humanism vi talar så kan borde dessa ekonomiska medel hellre satsas där de ger störst och bäst effekt. I takt med att Asien, Afrika och Sydamerika kommer i kapp väst ekonomiskt kommer möjligheterna att de barnen en god start på livet.

Här är förmodligen den största skillnaden mellan dig/er och mig. Jag vill att människor ska ha det bra och anpassar därefter tanesättet efter detta. Om arbetskraft gynnar Sverige och de enskilda individerna varför inte då ha detta? Om flyktingar behöver skydd och även kan bidra till vår välfärd varför inte sträcka ut en värmande hand? Om nu adoptioner inte är den optimalaste vägen till en god hjälp varför då inte pröva något annat?

/Johan K

Anonym sa...

Johan herregud nu får du väl ändå ge dig! Arbetskraft pratar du om. När hade Sverige arbetskraftsinvandring? Jo på 50, 60 och 70- talet.Flyktingar? Johan du kanske inte är medveten om det men inte ens 10% av alla som kommit till Sverige är flyktingar. Anhöriginvandringen uppgår till nära 40% hör du det 40%. Angående jorunalister så bjuder jag på ett dagsfärskt exempel:http://www.vf.se/Asikter/Ledare/5005/Juli/Vecka-28/Sag-nej-till-Akesson.aspx
Vi ska motas bort från gator och torg säger denna idiot.
Roberth Ström

Anonym sa...

Robert Ström:

Ja, vi hade arbetskraftsinvandring under de perioder vilka du nämner och den var mycket lyckad. På 1960-talet hade vi bland de bästa skolorna i världen tex. Enligt M-verket är 7% "riktiga" flyktingar. Kan inte dessa få stanna om de sköter sig och arbetar? Och ja, jag har sagt att jag är kritisk mot en stor för anhöriginvandring. Självklart har alla rätta att ansöka men de bör handläggas/behandlas separat. Däremot tror jag att en nystart för arbetskraftsinvandring.

Tack för länk.

MVH Johan K

Anonym sa...

Nystart? Vad gör vi med alla de som ingen framtid får då?
Roberth Ström

Anonym sa...

Ström: Arbetsmarknaden är inte statisk. Men visst, vi kan nog inte öppna upp för en allt förstor arbetskraftsinvandring under de närmaste åren. Men därefter tror jag att det kommer att finnas ett behov av mer arbetskraft, och genom en minskad anhöriginvandring så blir det ännu lättare.

/Johan K

PS. Det var självklart mycket tokigheter i artikeln men jag har även sett svenskar vräka ur sig liknande.

Anonym sa...

Det finns behov av Rörmokare, svetsare och i framtien av läkare och ingenjörer tror du på allvar vi får hit dem? Svensk arbetsmarknad är rätt statisk med den hårda regleringen
Roberth Ström

Anonym sa...

SD är arbetarklassen. Intressant att se den alltmer DN skadade Sakine håna denna. Sossarna är det nya bidragstagarpartiet. På Rosengård röstar 97% rött. Knappast för att de är socialister, det handlar snarare om - "money for nothing and chicks for free"

Den där Kafir

Anonym sa...

Kafir: SD är såväl "blåa som röda". De tar väljare från KD därför att de står upp för traditionella värden som kyrka, familj och tradition. Och de tar från Sossarna därför att de vill återuppbygga folkhemmet.

I övrigt håller jag med dig att sossarna blivit något av ett bidragsparti liksom borgarna med vårdnadsbidraget.

/Johan K

Anonym sa...

Johan K

Klantigt av SD Sverige. I andra länder tex Danmark, Frankrike, Belgien osv så kommer väljarna till invnadringspolitik kritiska partier närmast uteslutande från vänsterpartierna, särskilt sossarna. SDs flörtande med KDs värderingar kostar SD dyrt. SD har en potensial på 10-14%. KD är ett litet halvdött marginalparti. Sossarna är en större kaka.

Jag kommer ihåg hur de danska sossarna kröp runt på knäna innan förra valet och bad om hela danska folket om ursäkt för att de "suttit på pedistaler och kallat medborgarna rasister"

Kafir

Anonym sa...

Bäste Kafir: Jag tror tyvärr att svensk och dansk migrationspolitik är sagor vitt skilda var för sig själva. Att SD idag riktar in sig även på kådisarna här på hemmaplan bedömer jag främst vara ett tecken på att de vill ha så många potentiella väljare och sympatisörer som möjligt inför valet år 2010. De har ingen klarlagd ideologisk/politisk bas att vila på ännu och därför måste de fiska från alla tänkbara håll.

Danmark, är nog ett föredöme i många avseenden, keep up!

/Johan K