2008-07-20

Bara vit medelklass?

Bloggvärlden sägs vara "bara vit medelklass" på programmet Medierna på Sr (ca 20-25 minuter in i programmet). Att färre invandrare än svenskar bloggar, eller skriver texter över huvud taget, är förvisso sant. Men att alla skulle vara från medelklassen är nonsens. Bloggosfären är tvärtom väldigt heterogen jämfört med etablerade medier.

8 kommentarer:

Anonym sa...

Vad jag minns så sade samma media tidigare att bloggsfären var ett mycket bra demokratiskt föredöme därför att det är såpass heterogent. Alla kommer fram någorlunda oavsett kön, ålder, socioekonomisk status, etnicitet och värdegrund/åsikter.

/Johan K

Anonym sa...

I utvecklingsländer är det bara den välutbildade medel- och överklassen som bloggar.
Det är likadant i Sverige, även om det inte framstår lika tydligt.

Lennart Nilsson sa...

Beror inte färgen på att de (vi) sitter intte och bloggar istället för att vara ute i solen..? ...och medelklass... måste väl bero på att vi är för kassa på fotboll för att bli snuskigt rika...

sakine sa...

Lennart, jomenvisst. Så är det säkert.

JK, ja den sortens generaliseringar är intressanta.

Anonym sa...

I arabvärlden har bara några enstaka procent internet trots gigantiska oljeintäkter. Den samlade arabvärlden producerar endast 300 böcker per år och över 50% är totalanalfabeter.

De invandrare som kommer idag till sverige är främst muslimer från mellanöstern, europa och afrika och den absoluta majoriteten är från landsbygden och med dålig
utbildningstradition i bagaget.

Att de skulle börja blogga här är nog kanske lite för höga förväntningar.

Jag ser andra fenomen som jag tycker är intressantare som tex. Varför cyklar inte invandrare över 12 år? Varför köper de alla unisont BMW? Varför vill alla bo på Rosengård trots at det helt saknas jobb och möjligheter där?

osv, osv

Kafir igen

Soph sa...

Hej Sakine.
Tänkte bara höra om du göra föreläsningar och dylik.

/ Soph.

Mrs_A sa...

Nej bloggvärldeden är inte bara vit och medelklass. Finns väldigt mycket blandade "bloggmänniskor" oavsett härkomst eller "klass". Jag är ju själv ett exempel :)

Kawe sa...

Mer och mer verkar massmedierna jämra sig över "bloggvärlden". Deras monopol på är hotat vilket förklarar en hel del. Ju fler som besitter större makt desto nyttigare är det för samhället. Det finns inget liberalt i att tre familjer eller koncerner äger hela mediesverige.