2008-07-15

Det går framåt i Kina

"Jag struntar i vad Mao skulle säga. Det är mitt liv, inte hans", sa en ung kinesiska i en dokumentär om Kinas sexuella revolution. Kommunism och moralism, eller paternalism snarare, är ett intressant kapitel. Klart värt att återkomma till.

7 kommentarer:

Blogge Bloggelito sa...

Öh, ja, kanske. Men din premiss är felaktig; du kan börja med att lämna kommunismen därhän, ty moralismen och paternalismen i Kina har inte marxistisk grund utan stammar från buddism och 1200-talets nykonfucianistiska statsfilosofi.

Den borgerliga moralismen i marxismen passar bättre som förklaringsgrund i en europeisk miljö.

sakine sa...

Blogge, ah, tänkte på dig när jag såg dokumentären. Själv drog jag nog omedvetet paralleller till kommunistiska rörelser i Mellanöstern. Där jämställer kommunismen män och kvinnor, samtidigt som den avsexualiserar och moraliserar starkt (no make up! Trist som satan ska det vara).

Intressant om buddismens roll. Tack för klargörandet!

Anonym sa...

Frågan är när folket reser sig? Kina har en klar fördel av det kommunistiska styret kombinerat med en marknad som växer så det knakar. Staten styr och folket utför frågan är hur länge. Kapitalism javisst men inte demokrati(ännu)
Roberth Ström

Blogge Bloggelito sa...

Robert, det kommunistiska styret i Kina är kommunistiskt bara till namnet, och har varit så de senaste trettio åren. Det börjar bli tröttsamt att höra detta ständiga tjat om det kommunistiska Kina när det inte existerar.

Så när reser sig folket? När medelklassen är tillräckligt stor och har samlat på sig tillräckligt mycket av livets goda enligt den gängse behovspyramiden, d.v.s. när medelklassen inte längre nöjer sig med att berika sig själv med fina hus, bilar och annat utan ställer politiska krav.

Då imploderar Partiet och Kina omvandlas till demokrati. Eller så utbryter kaos. Mönstret följer utvecklingen i Tawian och Sydkorea ganska väl, men förbehållet att Kina är så mycket större och har så mycket skevare fördelning mellan stad och landsbygd.

Sakine, likriktningen i Kina kan mycket riktigt hänföras till marxismen, som ett led i att krossa gamla strukturer och införa jämlikhet, åtminstone på pappret.

Anonym sa...

Okej ska inte kalla kina för en kommunistisk diktatur längre bara en diktatur. KOmmer partiet släppa ifrån sig makten? Blir det blodigt?
Roberth Ström

Anonym sa...

"Att ha sex är lika naturligt som att dricka ett glas vatten."
- Alexandra Kollontaj, sovjetisk kommunist (1872-1952)

Anonym sa...

Kineser har alltid varit öppna med deras sexualitet. Folk som bott hos kineser redan för 20 år sedan i kina kan beskriva högljudda och ogenerade samlag av värdparet i samma rum på natten.

Ordförande Mao beskrivs i alla skildringar och biografier som en sexfixerad äckelgubbe som ständigt förgrep sig på unga flickor.

I Kina talas det över 80 språk och det det finns minorety groups (typ samer) som tom kan vara 17-20 miljoner pers. 80% av kineserna är "kineser"

Landet hålls ihop av ett enda kitt, och det är varken politik eller religion, det heter nationalism.
Från att ha varit ett uland för bara 20 år sedan är snart Kina den ledande nationen i världen.

Att sexmoralen "släpps nu" tycker jag är missvisande. Porr har alltid varit förbjudet men inte frigjord sex.