2008-06-22

Alliansens självmål

PJ skriver bra om moderaternas ständiga missar i den ena politiska frågan efter den andra. Jag skulle vilja bredda kritiken till att omfatta samtliga allianspartier. Fp vinglar men har som tur är de folkliga skolfrågorna, centern är bortgjorda bland liberaler och företagare, kd kan uppenbarligen lika gärna försvinna. Alliansfiaskot kan alltså till stor del skyllas på m, men övriga partier är inte särskilt smidiga de heller.

Det här skapar en lucka i svensk politik, en lucka för såväl traditionellt borgerliga väljare som yngre liberala (inkl. marknadsliberala) väljare. Bland unga förstagångsväljare vid 2010 bör man inte räkna ut alternativen, vilka de nu blir, till de etablerade partierna. En styrka, och en svaghet, bland nya partier är att de kan mobilisera för enskilda sakfrågor och plocka röster från hela den politiska skalan. Svagheten ligger i att man aldrig blir sams i ekonomiska frågor. Då faller projektet lika platt som F!. Alla val har dock unik charm och unika omständigheter. Många liberalt sinnade väljare röstade på alliansen för att bli av med socialdemokraterna och för en viss förändring. Vid nästa val väljer många av oss mellan soffan och ett nytt alternativ.

I övrigt: Jag tar Hollands plågsamma förlust mot Ryssland hårt. Muf:s Wykman hotar med att avgå, jag förstår honom. Ungdomsförbunden och partierna består av en massa "karriärsgalna personer utan möjligheter till civila jobb" och världen utanför är så mycket bättre. Louise P är briljant som vanligt och jag börjar jobba i morgon. Övningskörningen de senaste tre veckorna har gått bra, jag kör skapligt nu (och det är hur häftigt som helst, jag gillar att köra) men är rädd att jag inte kommer att hinna kommande två månader. Målet är att ordna teorin snart, så att nästan allt är klart inför uppkörningen. Jag drar till Almedalen i några dagar i år. I sommar väntar alltså jobb, jobb, jobb. Trevlig sommar!

6 kommentarer:

Anonym sa...

Ingerö sammanfattar alliansens tafatthet:

"

Jag har betydligt fler klagomål, varav ett litet urval följer nedan:

* Fastighetsskatten - alliansen lynchade sin tydligaste vinnarfråga
* Värnskatten - när finansministern sjunker så lågt som att säga att han "hellre lägger pengarna på vård" är han inte längre värd att tas på allvar
* EU - regeringen ignorerar de svenska kraven på folkomröstning och skrattar bort avslaget i den enda folkomröstning som den europeiska eliten givit tillstånd till
* Jämställdheten - socialdemokraternas feministiska snoppräknande har fortsatt
* Kulturen - "finkulturen" får ökade resurser samtidigt som Dramaten måste skänka bort biljetter
* TV-licensen är inte bara ohotad utan kan även förväntas expandera till att gälla även datorer och mobiltelefoner
* Integrationen - i princip inget annat än ett utgiftsområde
* Arbetmarknaden - aktivt stöd till fackligt instigerad protektionism
* Utrikespolitiken - biståndsregn över palestinska despoter, avog inställning till USA och Israel
* Rättspolitiken - om något alls har hänt så tiger regeringen om det
* Polis- åklagar- och domstälsväsendet tycks inte ha fler vänner i den här regeringen än i den förra
* Förmynderi - spelmonopolet är fortsatt intakt och en flaska vin på söndagen är lika uteslutet som någonsin
* Arbetsrätten - heligare för de nya moderaterna än för de gamla socialdemokraterna
* Miljön - jag börjar verkligen hata ordet "klimatfrågan"

"

sakine sa...

Ja! Ingerö är klok som vanligt. Även om jag har någon liten synpunkt på jämställdhetspolitiken (det stora problemet är väl ändå hemmafrubidraget...) och utrikespolitik (visst, men hey, världen är större än USA och Israel).

Anonym sa...

Klimtathotet är en bluff. INgen verkar förstå att Kyotoavtalet går läs på mååånga miljarder men ger princip ingenting eftersom inga länder kan följa avtalet! Heder åt Usa som inte ställer sig bakom vansinnigheten. Ingerö skrev det mycket bra tänk om M istället för att flirta med grupper de aldrig kan vinna hade ägnat mer åt sin kärnväljare.
Roberth Ström

Anonym sa...

Det här skapar en lucka i svensk politik

Japp, en lucka som förmodligen utgör ca 7-10% av väljarna, bl a farsan (som är gammal försvarsvän) som numera vägrar att ha något att göra med detta "m-sosseparti"
...o övriga borgerliga partier är inte heller något alternativ, han kanske röstar på sd istället :oD

sakine sa...

RL, men sd är så...antirationellt?

Jag kan förstå att många vill missnöjesrösta, men det är allt sd fungerar för.

Jag skulle kunna rösta på ett marknadsliberalt parti som petar i andra frågor så lite det bara går. Problemet med borgerligheten är att det snabbt hurras för vårdnadsbidrag och sådant trams.

Anonym sa...

RL, men sd är så...antirationellt?

Jag kan förstå att många vill missnöjesrösta, men det är allt sd fungerar för.

Jag skulle kunna rösta på ett marknadsliberalt parti som petar i andra frågor så lite det bara går. Problemet med borgerligheten är att det snabbt hurras för vårdnadsbidrag och sådant trams.


Visst, men vilket parti ska farsan o alla andra värde-konservativa förvarsvänner rösta på? ...för dessa väljare skiter i dagispriser, hbt-frågor och svenska-för-invandrar-dravel