Jag har inte mycket till övers för det svenska Byggnadsarbetareförbundet. I dag läste jag i DN en debattartikel av ekonomen Lars Calmfors. Artikeln är väldigt bra. Bland annat skriver han:
"Det mest förljugna argumentet i debatten (ständigt upprepat i LO-tidningen) är att svenska kollektivavtal skyddar utstationerade utländska anställda för "exploatering"."
Verkligen, det är osmakligt, rent ut sagt. I likhet med Vaxholmsfallet för ett år sedan är Byggnads igång och saboterar för ett polskt byggbolag på Gotland nu.
De ger sig inte, och de hejas på av regeringen och kommunister. Inga konstigheter.
På deras hemsida står också om "Kampanjupptakt för rättvisa och gemensam välfärd". Ett bekant ansikte dyker upp. Lena Sundström. Vänsterkrönikören från Metro som hamnade i AB och nu ska ta över Kalla Fakta. Visste inte att hon var så pass brunvänlig.
Hon ska där presentera sin bok "Saker jag inte förstår - och personer jag inte gillar".
Hur hon ska hinna med den första punkten, om saker hon inte fattar, vet jag inte.
Calmfors slutsats är ganska mörk. "Och de borgerliga partierna lär inte våga ta en debatt i frågan."
6 kommentarer:
Rent logiskt så borde facken jobba för att svenskar som jobbar tillfälligt i t.ex. Estland får sina löner anpassade till estnisk nivå.
Folk verkar tro att de är på den goda sidan när de hejar på facket. Mot de onda kapitalisterna, liksom. Med den här Vaxholmsprotektionismen tror jag dock Byggnads hjälpt till att rucka fackens gloria, vilket är bra. De skulle behöva ifråga sättas mer. Visst har facken sina dygder, men se vilket problem de blivit för vår arbetsmarknad.
Med LAS, kostnader att anställa m.m. har facken och (s) skapat ett träsk av timjobb genom bemanningsföretag och projektanställningar där den fasta anställningens trygghet inte existerar, för att ta ett fackrelaterat problem. Det det borde vara klart mot fackets värderingar, vore det inte för att det inte är deras medlemmar som drabbas. Tvärtom är LAS m.m. jättebra för medlemmarna, eftersom de i allmänhet har jobb.
Vad gäller Calmfors slutsats så antar jag att det finns två alternativ att stödja sig på, för en borgerlig regering som vill öppna för utlänningar att arbeta i Sverige och andra dylika åtgärder. Antingen stödjer man sig på facken eller på opinionen.
Hur i hela friden får man fackföreningarna att gå med på något som skulle vara bra för oss utan fast anställning, men dåligt för fackens medlemmar? Jag antar att även de ändrar sig till slut om vi kommer i svår massarbetslöshet.
Stödja sig på opinionen kan gå. Även om arbetslösheten bara är cirka 4 %, enligt regeringens alternativsanning, så känner folket arbetslösheten inpå skinnet. De som inte har jobb känner det, de som vill byta jobb känner det, de som studerar eller gör något annat för att de inte får jobb känner det.
Inte ens facken kan handla mot en stark opinion, även om de kidnappat demokratin, som vissa uttrycker det. Om bara allianspartierna skulle försöka förklara för svenska folket hur den ökande arbetslösheten uppkommit. Borgarna behöver en Tony Blair (bortsätt från i fråga om Irak och personlig integritet).
Lena Sundström? Ännu en som tycker illa om stora företag, vd:ar och kostymer. På den inbillade goda sidan, med växande arbetslöshet som resultat.
anonymous, ja men visst. Konsekvent hållning är inte deras stora grej.
Problemet är att de börjar spela spelet efter att ha ändrat spelreglerna - till enbart sin egen fördel.
Att de i retoriken utnyttjar utländska arbetare är riktigt lågt.
Andreas, det har ju kommit till den nivån där de börjar göra bort sig groteskt. Humor på hög nivå.
I grund och botten handlar det ju om rättvisa: ALLA anpassar vi oss till arbetsmarknaden. Varför en viss sektor alltid ska få ta till protektionism är orättvist. Att svenska byggjobbare arbetar utomlands är dubbelmoralen i ett nötskal.
Men visst gäller det att kunna få med sig opinion. Och svenska byggjobbare inom Byggnads är fanimej ingen majoritet. De går ju ut och säger att de kämpar för "Sveriges sak", och "Svenska kollektivavtal" med flit.
Vi får se, jag tror mer på en förändring bland folk, än en förändring hos partierna :-]
Ps. Speciellt bland unga tycker jag att det finns en skön opinion som åtminstone håller med om att man bör vara konsekvent. Bland äldre tror jag att det står sämre ställt. DS.
Skicka en kommentar