2006-01-06

Besök kl 19.00. Falafel & vattenpipa

Jag har sällan besök. Men i kväll kommer min bästis Nishti förbi. Eftersom jag städar ca 1 gång om året passade jag på att bjuda hit Nima också. En kurd och en iranier med andra ord. Den ena är vegan så jag tänkte kladda ihop falafel. Pulvret jäser nu.

Då till svårigheten: det står att bollarna ska friteras och att man ska kolla så att det är rätt temperatur i oljan?? Vadå, det går ju inte att fritera fingret för att kolla det? Hur vet man?

Sen till vattenpipan. Jag ska använda min stora fina vattenpipa för första gången. Jag har köpt aluminiumfolie för UGN. Då borde det funka...det fanns 4(!) sorter att välja på. Suck.

Sen har jag fixat resten direkt från Ramallah. Eller var det Hebron eller Jericho? Äh. Skit samma.

Är det viktigare att dammsuga eller att diska? Jag tänkte släcka lampan och tända lite ljus i stället. Då syns inte dammet. Tackar vet jag vintermörker :P

Nåt mer man ska tänka på när man får besök?

9 kommentarer:

RL sa...

Är det viktigare att dammsuga eller att diska?

Som tjej borde du veta detta bättre än mig, men om ni ska sitta i köket är det viktigare att diska, annars är det damsugning (eller dåligt ljus) som gäller.

Vattenpipa!? ...det låter nästan som rena knarkarkvarten :o)

e2npau sa...

Den tjockare lite folien som brukar vara märkt med ugns eller grill folie brukar vara bäst när man skall röka på.

Prova att lägga en en liten klick eller doppa ner en sked med smet på och se om det fräser mysigt, då är det lagom varmt - börjar oljan ryka så är den för varm.

Och sen är det faktiskt inte sådär svårt att göra egen falaffel-sörja att fritera ...

Ere du eller jag som e sven egentligen? ;)

Johan Eriksson sa...

Kan du inte använda en vanlig ugnstermometer till falafeln?

Lycka till, hur som helst. ;-)

Jonas Barkå sa...

Det viktigaste är att röja bort allt skräp på golvet så att besökarna, som inte vet vad man får kliva på och vad som är ömtåligt, kommer in genom dörren. Jag brukar sen prioritera en snabb dammsugning och hålla folk borta från köket.

Min vän Fredrik här bredvid låter meddela att han hört legender om kockar som känner av frityrtemperaturen med fingret. Men för vanliga dödliga kan man lägga i en liten bit smet eller vitt bröd och se om det fräser lagom.

sakine sa...

Åh Guuud, tack så mycket för tipsen men jag har haft fullt upp med att bränna fingrarna och sånt innan aporna kom...

Falafelbollarna blev för stora och geggiga :(

Men goda! :)

Ha en skön kväll!

Sven Holmström sa...

"Ere du eller jag som e sven egentligen?"

Det där hade inget med mig att göra va?

"Min vän Fredrik här bredvid låter meddela att han hört legender om kockar som känner av frityrtemperaturen med fingret."

HAn borde veta. Han är ju från fin familj.

sakine sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
sakine sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
sakine sa...

Ungstermometer? Nä, så avancerad var jag inte. Och brännskador gör ont.

"Bollarna" förstördes lite. Sprack och smetade ut sig.

RL, vattenpipan fungerade inte! Ah. Allt var fixat, men så...var det väl nåt fel. Det bubblade inte.

Uh, de lovade titta in här på bloggen så jag raderar nog ett eller två (av mina) inlägg :o)