2013-01-31

Schyman replikerar om heder

En sak jag gillar med med- och motdebattörer är att de uppskattar argument och debatt. Och tar sig tid att bemöta. Schyman tillhör den kategorin. Här bemöter hon det jag skrev i en nylig Expressenkolumn om hedersdebatten.

Diskussionen om hederskultur är gammal. Och alla vet vid det här laget vad den går ut på. De som ogillar hedersbegreppet och vill prata om våld mot kvinnor tror inte sällan att de värnar minoriteter. Att hedersdebatten riskerar spä på "dom" och "vi", som Schyman skriver. Men det är och har aldrig varit de som gör skillnad på vi och dem, som arbetar mot hedersvåld. De gör precis tvärtom: engagerar sig för kvinnoförtryck, som även drabbar "dom".

Jag fick efter krönikan mejl från Fi-aktiva som hoppas på förändring i denna fråga under Fi-kongressen i april. Önskar dem lycka till. Det är något som inte står rätt till när feminister som lyfter hedersfrågan rasiststämplas i ett feministiskt parti.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Det finns våld i nära relationer som ett generellt problem men sen måste man bryta ned detta i mindre bitar. Att man då hamnar i frågan om hedersbrott får inte utsesluta att man tar tag i det. Om så sker är det PK av viktigare värde än de individer som drabbas. Då är vi illa ute.

Sen hörde jag dig i radio häromdagen säga att du tog avstånd från allt det som Pär Ström tagit upp som antifeminist. Det tycker jag är konstigt eftersom han hade många goda ideer och tankar.

sakine sa...

Robert, jag tar inte "avstånd" från allt Ström har tagit upp, men på det stora hela är han ingen meningsfrände i genusdiskussionen.

Håll gärna med honom, men det är inte "konstigt" att folk (jag) tycker olika.

Swede sa...

Kan man säga att det svenska politiska etablissemanget,feminister inkluderade, gått i "epistemic closure" vad det gäller dessa frågor? Och om så är fallet vad kan man förvänta sig om det svenska politiska läget i framtiden?