2012-01-12

Tack! Hrm, vänstervridning?

Roliga och alltid så läsvärda Nina Lekander bloggar på radiobloggen:

"För övrigt röstar jag på Sakine Madon och Isobel Hadley-Kamptz som nästa utom SR:sliga bisittare, om det nu blir några flera. Liberala men självständiga brudar som därmed blir mer och mer vänstervridna, precis som goda kulturradikaler bara måste bli med en högerregering vid makten."

Tackar så mycket, men vrids åt vänster..? Hisnande tanke. Hört det från även andra. Möjligen har det att göra med vilka perspektiv man lyfter och i vilken politisk kontext man gör det. När politiken är blå är det mer relevant att skriva om till exempel konsekvensen av friskolor och "avknoppningar" till rabatterat pris för moderata lokalpolitikers polare, snarare än att hacka på en maktlös vänster. 2006 lovade Leijonborgs folkparti "skattestopp", alltså att partiet inte skulle höja skatterna. Nu hör jag Ida Gabrielsson, tidigare Ung Vänster-boss, försäkra radiolyssnare att hennes parti inte föreslår skattehöjningar för genomsnittlig LO-medlem. Revolution! Och det i en central höger-vänsterfråga som skatten.

Vrids omvärlden är det möjligt att man vrids lite själv också.

9 kommentarer:

Anders sa...

På Isobel tycker jag det delvis stämmer in, hon har känslorna till vänster i vissa frågor, lite som Mattias Svensson kanske, men dig tycker jag inte alls det stämmer in på. Hur tänkte de där?

sakine sa...

Anders, jag är ju emot friskolor och ruggigt statskramande i frågor som rör barn. Så gissar att det är det!

sven sa...

En gradering på höger-vänster skalan brukar vara hur mycket staten skall få lägga sig i hur familjer lever.Det är ju då naturligt att det blir konflikter för "sådana" som Sakine Madon.
Att aldrig staten skall ha några åsikter hur familjerna lever betyder ju då inte att döttrarna då blir så fria.

sakine sa...

Jo det är lite klurigt när man är både ekonomiskt "höger" och livsstilsliberal, OCH statskramare...

Men det ryms väl under "liberal" kort och gott!

Sven Holmström sa...

Herregud, Sakine är du emot friskolor rakt av!?

Fast du har ju rätt i så mycket annat, så det får jag väl ta.

sakine sa...

Sven, jaaaaa jag har snöat in på det, på senare år! Sorry :)

Julius Hjort sa...

Ideologiernas tid är på upphällningen, nu är man mer pragmatisk än att man underkastar sig en vänster-högerskala. Det är kanske det som Lekander inte hängt med på varav hennes kategorisering blivit i våra ögon en smula besynnerlig. Hur som helst, det är väl bara att ta som en komplimang.

Bocken Bruse sa...

Sakine, ditt motstånd mot friskolor förvånar mig lite??
Färgas du av religiösa friskolor?

Jag tycker att friskolor med religiösa värderingar eller någon etnisk profil givetvis ska förbjudas, men dessa "galenpannor" är alldeles för obetydliga i min värld för att kunna styra en sådan viktig fråga.

Förresten, bra i Expressen om "hedersvåld" vilken jag tyvärr aldrig kommer att kunna kalla problematiken för.

//Bocken Bruse

Skeåning sa...

Jo jag trodde ju som sagt nästan ett tag att blogginnehavaren var vänsterlibertarianier.. Hur jag nu fick för mig det.. Det är ett sunt tecken att inte vara alltför låst under vissa etiketter.