2011-03-10

Kvällsöppet om homofobi & n-ordet

Inslaget, här! Har inte sett det själv men jag sitter som sidekick..

24 kommentarer:

En härlig kille sa...

Jag tror jag gillar dig. Nog för att jag gillar passion och starka känslor, men jag gillar människor som tänker efter lite, lite mer.

Anonym sa...

Kan bara hålla med, Sakine du är lite extra!

Anonym sa...

Väl talat på slutet där.

Liz sa...

Jag plöjde en tråd på Flashback (JA, lite för mycket fritid på senaste, hehe) om den hyfsat bizarra debatten mellan Carlsson och Sabuni där du nämns några gånger. Sabuni sägs ha "hotat" dig...
https://www.flashback.org/t1481278p9

Upplevde du det så? :)

Anonym sa...

Det här borde tas upp på Newsmill! - http://www.helagotland.se/nyheter/artikel.aspx?articleid=6704643

Malin.

Anonym sa...

Jag var tvungen att kolla, båda ämnena är intressanta. De hänger också ihop, som några uppmärksammade. Negerdebatten kunde ha varit den mest intressanta (sport är ju skittrist) men i stort sett var alla överens och hade vettiga insiktsfulla kommentarer utom Kitimbwa som har fastnat i hur det var på slaveriets tid, ville förbjuda ord och verkar vara på kollisionskurs med alla. Han missade målet med så många meter att hela debatten blev löjlig. Hans insats var nära att blir mer kontraproduktiv än när Centrum mot rasism attackerade namnet på glassen Nogger.

Mitt råd till Kitimbwa (för han verkar vara i behov av råd) blir att släppa fokus på ord helt och hållet och fokusera på värderingar istället. En del av oss uttrycker oss konstigt, men som man säger, det är tanken som räknas.

/Xeno

Liz sa...

Kontraproduktiv är ju bara förnamnet. Det finns väl få saker som missgynnar någons vällovliga ambitioner mer än brist på humor?

Och om han upprördes över Marica Carlssons hemska kryperi för "Den vita överhögheten" well, tur för honom att denna inte rullar på MTV då... ;)
http://www.youtube.com/watch?v=qdVp5i6wsOw

sakine sa...

Tack för alla snälla ord!

Malin, skriv gärna! Det är ju riktigt elakt att neka barn semlor för att de råkar ha fel kön.

Liz, tänkte först att "va, Nyamko..?" :)
Äsch han sa väl något i stil med "försiktigt nu, Sakine" och pekade på mig om jag minns rätt. Kan ha varit skämtsamt menat, ingen aning. Alla har sin debattstil... (Jag känner mig absolut inte "hotad").

Liz sa...

Haha, nej Nyamko är lite coolare än så. Men det är hennes brorsa va?
Kollade på klippet igen och jo, han säger exakt så. Dom på Flashback är ju dramaqueens och överdriver såklart hur "hotfullt" det var men det kändes ju inte riktigt heller som snubben hade sådär värst mycket humor om vi säger så... ;)

sakine sa...

Han kanske kände på sig att jag skulle säga något liberalt :)

Martin Olsson sa...

Islamisten Kitimbwa sa så till Sakine för att han vet att Sakine är ganska så proIsrael(Som han hatar) och för att Sakine är emot lagen hets mot folkgrupp. Alltså visste Kitimbwa innan Sakine öppnade munnen att hon skulle säga nått som han inte gillade. That´s the right conclusion.

sakine sa...

Mats, vad menar du med pro Israel? Många tror att jag är engagerad i den konflikten, undrar var det kommer ifrån.

Brukar säga att jag är både Israel- och Palestinavän. I övrigt är jag kunnigare om flera andra konflikter i regionen.

Martin Olsson sa...

Martin heter jag :)

Tja.. Du stödjer ju Folkpartiet som är pro Israel om jag inte har fel? Och skriver i Epressen som också är pro Israel. Och dina artiklar och krönikor lutar mer åt pro Israel hållet än åt både Israel-och Palestinvän hållet om man säger så. Men jag kan ha uppfattat dig helt fel.

sakine sa...

Oj, sorry, Martin,
Länge sedan jag röstade fp, var förvisso aktiv i Liberala ungdomsförbundet när jag var yngre. Men det var länge sedan.

Jag tror du kan ha blandat ihop mig med till exempel Gulan Avci?

Har såvitt jag vet aldrig skrivit om vare sig Israel eller Palestina, specifikt, i Expressen/mina spalter, någonsin.

(Bortsett från att jag ifrågasatt att turkiska fascister deltog i Ship to Gaza utan problem).

sakine sa...

Oj, sorry, Martin,
Länge sedan jag röstade fp, var förvisso aktiv i Liberala ungdomsförbundet när jag var yngre. Men det var länge sedan.

Jag tror du kan ha blandat ihop mig med till exempel Gulan Avci?

Har såvitt jag vet aldrig skrivit om vare sig Israel eller Palestina, specifikt, i Expressen/mina spalter, någonsin.

(Bortsett från att jag ifrågasatt att turkiska fascister deltog i Ship to Gaza utan problem).

Martin Olsson sa...

Jag har nog fått lite snedvriden uppfattning om dig angående Israel och Palestina frågan. Ber om ursäkt.

sakine sa...

Martin, no prob, du är inte den enda genom åren! Kan ju bero på att jag är liberal och många liberaler i Sverige är väldigt pro den sidan.

Lisa Patrick sa...

Sakine, jag blir oerhört ledsen över att behöva läsa dina kommentarer angående "n-ordet" när du överhuvudtaget inte verkar veta vad det ordet betyder eller i vilket syfte man använde/använder det! Jag skulle gärna vilja se dig åka till Kongo eller till Rinkeby för den delen, och tala om för somalierna på torget hur de nu ska acceptera att bli avhumaniserade och kategoriserade av andra människor och bli kallade för "n-ordet"! Jag undrar verkligen hur dem skulle reagera mot dina tankar.

Vem ger Dig rätten, eller någon annan för den delen, att diskriminera och trycka ner andra människor? Om jag inte vill att Du använder "n-ordet" så får Du respektera det eftersom det är JAG som berörs!! Varför är det så svårt för andra människor att låta bli att skada andra? Är det verkligen Din rättighet att få diskriminera mig? Är det verkligen Din rättighet att kränka mig? Jag undrar om vita människor kanske är avundsjuka på att det faktiskt finns ord som de inte får ha monopol på och att det finns svarta människor som Kitimbwa Sabuni som vägrar vara ägd av det vita samhället? Du kommer aldrig någonsin förstå hur jag som svart afrikan känner mig Sakine, aldrig någonsin men jag vore tacksam om du inte tog denna debatt för Mig och alla andra afrikaner! Detta är inte Din sak att diskutera lika lite som jag ska bestämma huruvida Romer "ska" kallas "Zigenare" eller "Tattare". Jag väljer att respektera andra människors känslor och därför väljer jag att se människor som just människor och inte som "gula", "judesvin", "rosa grisar", "Zigenare" eller andra rasistiska och kränkande ord! Kanske dags för dig Sakine att försöka tänka till lite innan du talar.

sakine sa...

Lisa, jag använder inte själv ordet, men jag lägger mig i när folk vill begränsa yttrandefriheten med förbud. I Yttrandefrihetsfrågor tar jag mig rätten att uttrycka vad jag tycker. Lev med det!

När du har läst vad jag skriver är du välkommen att återkomma med frågor/synpunkter.

Lisa Patrick sa...

Jag kan leva med att yttrandefriheten finns men jag kan inte leva med elaka människor som inte kan respektera varandra. Du verkar tycka att det är okej att kränka andra människor? Vilken rutten värld jag lever i.. människor vet inte ens hur man är snälla mot varandra längre. Känner inte att jag orkar ta denna diskussion med en tegelsten så jag väljer att gå vidare i livet och omge mig med respektfulla människor. Lycka till med ditt!

sakine sa...

Lisa, problemet är att människor blir kränkta för olika saker - det går inte att ta hänsyn till alla eftersom yttrandefriheten inte skulle existera då.

Så länge det inte handlar om ärekränkning, att barn blottas eller att folk hotas/hetsas emot (uppvigling) får vi leva med elaka ord, fördomar och att vår gud/profet/livsåskådning smädas.

Bocken Bruse sa...

Lisa Patrick, jag tror att jag förstår vad du vill säga. Men det finns en annan sida av saken.
Om du själv, i dina tankar kände att du var lika bra, och värdefull som någon annan, gul vit eller lila. Då skulle du inte tycka att n-ordet var särskilt hemskt. Alltså, det hemska ligger inte i ordet, utan vad du lägger för värderingar i ordet och man ser, i vad du skriver att du känner distans till det "vita".

Jag själv tycker att färg är helt ovidkommande, och jag vet precis vilken betydelse ordet haft, precis som ordet bög för homosexuella, men är det inte dags att skratta lite åt gammalt trams.

Jag kan tycka att vissa gamla barnböcker mm. är pinsamma och rasistiska i hur främmande folk illustreras. Men inte finns det väl någon anledning att, varken skämmas, eller uppröras över hur lite de visste på den tiden.

Nej, mitt råd är att du sträcker på dig, och är stolt för den du är och låter n-ordet vara precis det det är, ett innehållslöst tomt begrepp från gamla tider. Kränkningen du talar om skapar ju du. Den kommer från dig själv.

Skeåning sa...

Det är ju som skrivs här, beror ju vad man lägger för värderingar i ordet. Jag tror många som har växt upp i Sverige innan vi drabbades av en svallvåg av politisk korrekthet har svårt att se det negativt klingande i ordet. Jag använder själv inte heller ordet längre, men jag tror man måste förstå att inte alla människor som säger just n-ordet gör det för att de skulle vara för att införa slavhandel med svarta, eller förspråkar någon slags "white supremacist" filosofi. Någon måtta får det vara på moralpaniken. Det är skillnad vad för intentioner som ligger bakom.
Mycket av sådan här politisk inkorrekthet som förekommer i gamla serier och böcker är ju faktiskt ofta ganska roligt idag, med lite distans.
Man måste kunna ha lite självdistans också, och kunna skratta åt negerkungen i pippilångstrump.
Eller varför inte det här klippet..
http://www.youtube.com/watch?v=1Vb_FY_mDNI

Anonym sa...

Det känns som man flyr problematiken när man väljer bort vissa ord. Idag säger man färgad istället för neger, romer istället för zigenare, funktionshindrad istället för handikappad osv. På 80-talet debatterade man om det skulle heta lokalvårdare istället för städare eftersom yrket hade låg status. Det kulminerade med att på vissa håll kallas hygientekniker. Det är inte alla som kan ta en sån debatt på allvar. Vad är vunnet om man lyckas ändra folks ordförråd men inte deras värderingar?

/Xeno