2011-03-06

Hemmafruarna, de nya studenterna?

Senaste spalten. Man får göra vad man vill med sitt liv. Men att därifrån kräva betalt av andra skattebetalare borde steget vara en bit.

6 kommentarer:

Anonym sa...

"Men att kräva betalt från andra skattebetalare".

Nu handlar vårdnadsbidraget om att kompensera för vårt orättvisa skattesystem som slår hårt mot hemmafamiljen pga särbeskattningen. Den gör nämligen att hemmafamiljen ofta betalar mer i skatt än familjen med två inkomster.

Vårdnadsbidraget gör att den som väljer att vara hemma har kvar sin anställning, de behöver inte säga upp sig för att vara hemma. De har också kvar sin SGI.

Frågan man kanske borde ställa egentligen är VARFÖR skattepengar ska till barnvaktslyx åt de föräldrar, som använder sig av dagis till barn under tre år när de är föräldralediga?
En nätt kostnad om ca 100 000 kr per barn och år.

Varför ska skattebetalarna stå för den notan?

Och varför ska hemmafamiljen vara med och betala för att många föräldar kan "kvittera ut" en så stor dagissubvention för att de LÄMNAR BORT SINA BARN. När det samtidigt gnälls över den lilla summan som vårdnadsbidraget står för, som man får för att man själv ansvarar för vården och omsorgen om sina barn?

Vill man kritisera vb så tycker jag det är dubbelmoral och hyckleri att inte kritisera barnvaktlyxen dagis till barn under tre år när man är föräldraledig!

Ska vi ta bort vb, ska vi ta bort maxtaxan och möjligheten för föräldrar att sätta barn under tre år på dagis när de är föräldralediga.

Jannice sa...

En kavel kommer flygande...;)
Först måste jag tyvärr säga att trovärdigheten i din artikel påverkas av att inte ha koll på fakta. Therese Murphy är inte längre ordförande i Haro, det har Madeleine Wallin varit i några år nu. Sen om du var inne på Haros hemsida, vilket du verkar ha varit så tror jag att du inte hittade ordet hemmafru någonstans. Ditt användande av ordet är bara ett sätt att förlöjliga alla kvinnor som väljer att vara hemma. Men du är inte ensam om att vilja smygstyra kvinnor. Du säger att alla får välja fritt, samtidigt som hela artikeln tydligt visar vad du tycker om de kvinnor som väljer att vara hemma. Du kallar det att undvika att jobba. Tyvärr har arbetslinjen inte marinerat alla av oss så till den milda grad att vi är villiga att offra den korta värdefulla tiden när barnen är små, för att rätta oss in i ledet. På regeringens hemsida säger Birgitta Ohlsson att välutbildade kvinnor som väljer att vara hemma är ett resursslöseri som inte får fortsätta.

Hon menar alltså att inte ens välutbildade kvinnor kan själva välja vilket liv de vill leva.

Jag håller faktiskt med dig på en punkt, jag vill heller inte se något "hemmafrubidrag" men då ska alla som väljer att anställa staten som barnuppfostrare också betala vad det kostar.

Jag antar att du brister i kunskap om vet om vad en hemmamamma gör, eftersom du själv antagligen aldrig upplevt en på nära håll. Hör gärna av dig till Haro, så fixar vi fram en äkta hemmamamma som du kan göra studiebesök hos. Du kommer tyvärr inte få cupcakes till fika.

sakine sa...

Tack för påpekandet om att hon inte längre är Haros ordförande, ska ordna så att det ändras så snart det går!

I själva sakfrågan kommer vi nog inte längre för tillfället, så jag får ducka undan kavlarna :)

Anonym sa...

Jag hoppas att "ducka under kavlarna" var ett dåligt skämt och inte en härskarteknik. Jag skulle hellre se att du bemötte kommentarerna i sak.

Sedan blir jag lite förvirrad. Är inte Haro en organisation för hemmafruar, det är ju så ni presenterar er. Mitt hemmafruliv är ofta oglamouröst och Exhemmafruar: När ska kvinnor få makt atat forma sina egna liv

Catilina sa...

Anonym: Sakine Madon bemöter inget slags argument i sak på något tydligt sätt, det är uppenbart för alla som läser den här bloggen ett tag.

oskar sa...

Problemet uppstår pga staten först tar större delen av familjernas lön i skatt och sedan lämnar tillbaka en del givet att man gör och beter sig som staten vill.