2011-03-31

Sluta särbehandla!

...om identitetspolitikens återvändsgränd, skrev jag en skrift i fjol (Ohlininstitutet). I tisdags diskuterades integrations- och identetspolitiken med mig och integrationsministern. Inte världens bästa kvalitet men här finns det hela inspelat.

Jag återkommer till sakfrågan men sammanfattningsvis kan man säga att jag tycker identitetspolitiken är ett problem, Ullenhag tycker att den inte är det. Jag tycker integrationsposten i regeringen är onödig, Ullenhag tycker tvärtom..

UPPDATERING: Blev en spalt i pappret om detta också.

18 kommentarer:

Unknown sa...

Tja Sakine
Ursäkta för o/t men vad tycker du om Sosse-Håkan?
Har följt din blogg i evigheter och tycker det är trisst att du inte längre verkar ha tid att posta några större texter här...

Skeåning sa...

Mångkultur är den värsta form av identitetspolitik som finns, vilken går ut på att trycka in folk i sina kulturella hålor beroende på folkgrupper, den är inskränkt, rasistisk, och jag avskyr den.

Vi behöver verkligen ingen integrationsminister, det sista Sverige behöver är att integrera mera. Totalt överflödig post och slöseri med skattepengar.

Vi behöver en tydlig assimileringspolitik, som inte gör skillnad på människor utan där samma gäller för alla. Det kan man göra utan att bedriva en påtvingade identitetspolitik. Det handlar i första hand om värderingsfrågor och människosyn.

sakine sa...

Astromatte, åh tack! Ibland undrar jag om någon alls läser här:) Ska försöka blogga mer i så fall. Om Juholt: Jag hoppas att oppositionen skärper till sig så innerst inne hållas jag att det går bra för Juholt. Men jag tror det blir svårt. S måste erkänna att deras skattepolitik varit omoralisk mot låginkomsttagare (arbetare). De ska inte justera skattepolitiken för att "vinna medelklassen" - utan för att landa i någon form av äkta ideologi. Nu ser det ut att bli någon mystisk mix av allt.
Vad tycker du?

sakine sa...

Skeåning, du började bra men landar i assimilering. Varför så viktigt att tvinga in folk i en påhittad identitet, ovanifrån?

Unknown sa...

Juholt verkar vara en "skillad" retoriker och kan nog väcka den något slumrande debatten till liv (alliansen har haft det lite för lätt - lite för länge). Det du skriver om skattepolitiken håller jag med om.
Trevlig helg (äntligen fredag ffs)

Rebel sa...

Identitetstänket handlar inte bara om politik (som i riksdag, departement etc) utan också om olika sätt att matcha fram sig, köra fram en fråga i media för sin grupps räkning etc. Om man vill bryta upp identitetstugget så måste man också säga nej till att den ena eller andra gruppen gör anspråk på en egen gräddfil och menar på att "likhet inför lagen ska gälla för andra men inte för oss, det finns speciella skäl till att just min posse ska stå fri från de plikter som gäller för andra; och man får inte kritisera oss för då är man bakåtsträvande". En väldigt vanlig attityd idag, särskilt i media.

Kerstin Ulusoy sa...

Heja dig och dina texter! :))

Robsten sa...

Whow! jag ser att du skrivit en Newsmill-artikel ihop med oraklet Jan Söderqvist. Jag håller med era slutsatser i artikeln, att känsliga konstnärssjälar skall leva på eget arbete.

Men vad Lever Söderqvist själv av? Det står att han är kulturskribent på SvD, det går dock inte att hitta en enda recension av honom via google. Vet du vad han jobbar med?

Hur är han som människa? Vi är väldigt många som fullständigt spricker av nyfikenhet av att få veta lite mer om honom.

Skeåning sa...

Sakine,

Det handlar inte om att knuffa in folk i någon slags stereotypisk form på det låsta sättet du säkert förknippar med assimilering.

Det handlar om en grundläggande respekt för värdlandets kultur, samt en önskan att bli del av den och dess gemenskap, och inte en massa parallellsamhällen. Det handlar som jag ser det i första hand om värderingsfrågor, inte om man äter fallafel eller går på kinarestaurang en fredagskväll, det vore störtlöjligt, sådan mångfalld kan vi ha hur mycket som helst av. Politiker måste ju välja inriktning, vill man sträva efter ett jämställt samhälle, med allas lika värde? Då kan man, som jag ser det, inte tillmötesgå kulturyttringar som innebär könssegregerade badtider t ex. Eller stå bakom den människo, och kvinnosyn som klädesplaggen slöja, niqab, eller burka står för. Då försöker man tillmötesgå hundra olika normsystem och då landrar vi till slut i ett virvarr av kaos utan inriktning. Assimilering innebär en frigörelse från kulturella och religiösa gränser. Vad gör man när två normsystem kolliderar? Då landar det alltid att någon måste ge vika och anpassa sig. Och för mig är det solklart att det är den kultur i det landet man befinner sig i som gäller.

Karpstryparn sa...

Bra sagt, Sakine! Läste nyss din Expressen-artikel om det här med att svenskar måste innefattas av lagen om hets mot folkgrupp, en mycket bra artikel det.

sven sa...

Till att börja med måste vi ha en debatt vad vi menar med värdlandet Sveriges kultur och värderingar.
T.ex att jämställa homosexuallitet med heterosexuallitet är det svensk värdering?

Skeåning sa...

Sven,

Jag förstår inte varför man ska ställa homosexualitet mot heterosexualitet, på det sättet.

Sedan vad gäller gifte-mål i kyrkan anser jag att det är upp till kyrkan själva att bestämma detta. Jag är emot den politiserade Kyrkan.

Gällande homo-adoption har min hållning alltid varit att så länge forskarvärlden är splittrad runt hur det påverkar barnet, så bör enligt FN konventionen, försiktighetsprincipen råda.

Bocken Bruse sa...

sven, ja, att jämställa homosexualitet med heterosexualitet förstår jag inte riktigt innebörden i, men att jämställa homosexuella med heterosexuella är alldeles självklart. Detta är inte i första hand bara en svensk värdering utan en modern, tidsenlig, vetenskaplig grundad och etiskt riktig värdering.

sven sa...

Att nästan alla etniskt svenska sångartister sjunger på engelska är det svensk kultur

Ola sa...

assimilation är a och o vi kan inte ha små öar av främmande kulturer i sverige

Skeåning sa...

Aha, nu förstår jag att sven måste driva med oss. =)

Bocken Bruse sa...

sven, du ger ett förvirrat intryck. Talar du om schlagerfestivalen? Det är ju en europeisk tävling där de flesta länder försöker tilltala så många tittare som möjligt.

Andra artister som Roxette m.fl. har ju en internationell karriär som självfallet inte funkar på svenska.

Men att de flesta etniska svenskar (vad nu det spelar för roll) skulle sjunga på engelska rent allmänt tror jag inte stämmer. Har du räknat?

sven sa...

När jag hör på radion och dom presenterar unga svenska sångare och dom säger den här låten har jag skrivet själv så är det nästan alltid låtar på engelska.
Jag driver inte jag talar allvar!