2011-02-19

Miljonprogrammen

Per Wirténs bok "Där jag kommer från - Kriget mot förorten" har hyllats av nästan alla som läst den. Jag har några invändningar.

5 kommentarer:

Kristian sa...

Så... skulle du säga att boken är värd att lägga 159 kr på om man är flempanbo?

sakine sa...

Nää, jag lånar iofs alltid på biblioteket :)

Just som flempanbo sticker det lite i ögonen med slarvfelen. Men det historiska han beskriver är lärorikt. Te x att pendelstationen här öppnade -82 och hur hatade miljonprogrammen var redan på 60-talet.

Kristian sa...

Så de byggde inte pendelstationen samtidigt som området?

Hm, det måste ju ha varit rejäl skillnad. Att man kan ta sig in till stan på 18 min idag är ju ändå rätt ok. Såg något lite äldre fotografi på höghusen också...något som slog mig var att där var ju inga träd på bilden! Den grönskan gör ju rätt mycket skillnad för känslan, tycker i vart fall jag.

Att tänka sig flempan på den tiden... inget pendeltåg, ingen grönska, ingen högskola. En utsikt bestående av höghus och en kommunistgrå sjukhusbunker som ser ut som ett fängelse ur en science fiction-film...Huga!

Ingenjören sa...

Intressant, men meningen:

"Postkolonialism skulle jag snarare kalla när välvilliga beslutsfattare vill dela ut en get var till invandrarkvinnor i norra Botkyrka"

antyder att du verkar ha en helt egen definition av begreppet postkolonialism. Det du beskriver är ju exakt det postkolonialismen vänder sig emot.

Bitte sa...

Bra artikel!!