2010-07-02

Kärt gammalt ämne

...apropå den trassliga debatten om "invandringens kostnader".

Läs även Betnér.

LouiseP skriver också. (Kommer en lite mer utvecklad kritik? Hoppas!).

Här om mitt gamla siffertjatter med Åkesson och länk till en rapport jag, tillsammans med Anja Fridholm, skrev om ämnet 2006.

9 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Sakine.
Jag skulle vilja återkomma med en grundligare och en aning djupare analys och bloggkommentar i detta ämne om det går bra. Sverigedemokraterna har inte helt fel nämligen. Jag är inte Sverigedemokrat men jag liksom min övriga familj, släkt och vänner funderar på att överge (s)som vi traditionsenligt röstat på i alla tider. Anledningen till detta skulle jag gärna vilja dela med mig om det går bra för dig? Vill gärna förbli anonym då jag inte vill att min familj mm skall utsättas för represalier från vänstern eller diverse myndigheter, fack osv. Däremot så uppger jag gärna mitt namn för dig i förtroende oss emellan. Förövrigt så anser jag det vara bra att du vågar ta upp detta ämne som är så infekterat och hoppas att vi en dag får se en öppen debatt där varken infödda eller utlandsfödda blir förlorare.

Mvh Mr.X

P sa...

Vilka siffror man hamnar på beror självklart på vad man räknar in - du tar förmodligen inte med kostnader för vanlig skolgång och expanderade IV-prgram v typ 18-åringsdagis - utan bara direkt SFI och svenska2 - eller kostnader för vård och socialbidrag till familöjer/släkter där nästan ingen kommer att ta sig in på arbetsmarknaden. Inte heller uteblivna skatteinkomster. SCB har, som du kanske vet, direktivet att inte i något smmanhang relatera sin statistik till etnisk eller religiös bakgrund, det ökar ytterligare utrymmet för fria tolkningar. Ni får själva träta om vad som ska med, men det är ii botten en politisk fråga det.

Sedan hoppas jag du har insett det utsiktslösa i at försöka vinna en kamnpanj mot SD genom att dra en massa statistik, det är inte precis någon vinnande strategi.

Anonym sa...

Jag är ny läsare hos dig. Jag delar nog inte så många av dina åsikter men uppskattar att du diskuterar ärligt. Tråkigt att du ibland får så
trista svar i Expressen.
Jag är övertygad om att tidningar och etablissemang av från början goda och ädla skäl har hamnat i en situation där man döljer och förvrängar fakta. Det är fullständigt kontraproduktivt. Enda resultatet är att trovärdigheten förstörs hos fler och fler.

Robert Stenkvist sa...

Jag satt för några år sedan och diskuterade på usenet. Jag kollade vad varenda ekonom skrivit i ämnet som var pubilcerade. Räknade själv, gjorde överslag, diskuterade med andra.

Jag kom fram till siffran 100 miljarder per år. Spelar roll, alla ekonomer kom fram till olika siffror. Det går helt enkelt inte att komma fram till några säkra siffror, alla kommer fram till sina egna siffror.

Dessutom så övertygar man inte någon annan, har aldrig hänt. Är man för mångkultur och en generös invandring så tror man på låga siffror, och det motsatta gäller också naturligtvis. Ingen ändrar ståndpunkt och ingen kommer sannolikt att göra det heller.

Tror man att Rosengård, Hammarkullen, Fittja och Rinkeby går med vinst får man väl göra det, jag tänker inte övertyga någon och ingen lär övertyga mig om motsatsen.

Däremot tror jag inte Louise P t.ex. är någon vidare expert. Jag själv ägnade i alla fall cirka 70 80 timmar att studera frågan från alla håll och kanter, någonting säger mig att vår kära Louise inte har gjort det, om hon ens är intresserad av sanningen.

Anonym sa...

En svensk nationalekonom kom med en analys om sambandet mellan invadring och ökad import och export. Minns jag rätt så ökade värdet av handeln, eller enbart exporten, med 7 miljarder för varje 12 000 invandrare. Han hade ett grekisktklinangde namn som jag glömt. SCB har prognoser som visar att nettoinvadringen snart kommer att minska till 19 000. Ni får göra eran egen matematik.

Anonym sa...

Andreas Hatzigeorgiou
http://www.dn.se/ekonomi/invandringen-okar-sveriges-utrikeshandel-1.954118

Robert Stenkvist sa...

Ja, jag gör min egen matematik. Så varje person som invandrar ökar exporten med en halv miljon!!!

Jag bor i en invandrartät kommun, som egentligen är konkursmässig om det inte vore för Robin Hood-skatten. Arbetslösheten är monumental i våra invandrarförorter, hur dessa personer som bor där skulle generera en export på en halv miljon per person är ju skrattretande.

Robert Stenkvist sa...

Jag läste artikeln. Alltså ekonomen har enbart mätt Sveriges export och import, och samtidigt mätt invandringen. Något ytterligare samband visar ekonomen inte på, ren bluff.

Under Muhammad-konflikten skulle ju vissa länder bojkotta Sverige (men vår stadsminister lade sig ut för dem, så vi slapp bojkott) det enda som det talades om då var mejeriprodukter från Arla. Vad exakt är det som dessa invandrare står för när det gäller export?

Johnny sa...

Jag har sett siffror på mellan 30 och 300 miljarder, men jag tycker det räcker med att våldtäckterna har ökat från 800/år 1975 till nästan 6000 idag, om de skulle få 10 miljoner i skadestånd blir bara det 60 miljarder, sedan alla våldsbrott, personrån, misshandel, etc så nog har våra svenska döttrar och söner som blivit våldtagna och rånade av invandrare fått betala det högsta priset.