2010-07-13

Kamphundsgullare ute och cyklar

Dagens kolumn.

18 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Sakine

Jag heter Jonas Cramby och är en journalistkollega till dig. Jag ville bara lämna en kommentar angående din krönika om kamphundsgullare:

Du, liksom så många andra, utgår felaktigt att det är hundens ras som gör den farlig. Att det problem som finns med aggressiva hundar i till exempel miljonprogrammen beror på att vissa hundar föds onda och aggressiva. Detta är givetvis inte sant. De arga hundar som finns beror på att ägaren av någon anledning valt att uppfostra dem till att bli sådana.

Det är därför man pratar om ett ägarproblem. Inte för att skyffla problemet under mattan, utan för att visa att det är människan som komprometterar hunden, inte tvärtom.

Att förhandsdöma alla så kallade "kamphundar" (en kategori vilket inkluderar till exempel Bostonterriern) trots att 99% av dem sköter sig hela sitt liv kan jag kanske förvänta mig av det främlingsfientliga Danmark eller en populistisk Kristdemokrat. Men inte av en ledarskribent.

Jag har skrivit lite om det på min blogg om du är intresserad

http://cramby.cafe.se/min-hund-ar-en-bullshitdetector/?show=comments:

MVH
Jonas Cramby

sakine sa...

Tack för kommentar och länk Jonas!
(Dock: jag förhandsdömer egentligen inte utifrån ras, utan utifrån hur farlig hundarna är. I mitt bostadsområde är nästintill samtliga "kamphundar" farliga. Det är själva poängen för ungdomarna som går omkring och skräms med dem.)

Suzanne sa...

Hej,
Jag är inte ägare till någon av dessa "kamphundsraser" men jag måste ändå opponera mig mot det du skriver. För det första så är det så att kamphundar redan är förbjudna i Sverige. Så jag hoppas att det inte finns kamphundar i ditt bostadsområde, då skall du omedelbart polisanmäla det, då det är ett ganska grovt djurplågeri. Nå, jag tror dock att du menar raser av bulltyp. Du skriver vidare att nästan samtliga "kamphundar" i ditt bostadsområde är farliga. Handen på hjärtat...hur många känner du som blivit attackerade? Då menar jag inte vännen som hade en kompis som hade en kusin osv, utan jag menar hur många känner du personligen, där du sett skadorna?
Det faktum att människor är rädda gör ju inte hunden farlig.
Det sorgliga i hela den här historien är att om man bara upprepar ett rykte tillräckligt många gånger så blir det en sanning. Råttan i pizzan, du vet..

Med vänlig hälsning
Suzanne

Anonym sa...

Om du inte förhandsdömer efter ras förstår jag inte varför du skriver en sådan kolumn? Hela kolumnen referar ju till kamphundar och hur farliga de är. Eller är det begreppsförvirring? När jag pratar om kamphundar menar jag de raser som rent historiskt har användes till hundkamp (även om de inte gjort det på flera hundra år). Det är dessa hundar bla danska politiker och Odell vill förbjuda, trots att det varken finns statistik eller annat som säger att de skulle vara farligare än andra hundar.

Men om man med kamphundar däremot menar farliga hundar, vilken ras det än handlar om, så är ju saken oerhört enkel: de ska naturligtvis inte finnas. Varför ska man, som Folkpartisterna du skriver om i din kolumn, införa licens på farliga hundar? Om en hund är bevisat farlig ska ju den tas om hand, eller hur?

Om någon i ditt hus hotar andra, vare sig det är med kniv, knytnävar eller hund är ju det ett brott och ska anmälas till polisen. Om du däremot känner dig hotad för att du förutsätter att vissa hundar är farliga på grund av ras, så är det ju något helt annat.

/Jonas Cramby

Anonym sa...

Det är ju lite intressant att du har dessa åsikter om kamphundar med tanke på dina åsikter om balkongrökning...
Själv tvingas jag att stå ut med en kedjeröknade granne som hävdar sin rätt att röka på balkongen och bara röker ännu mer när jag ber honom ta hänsyn.
Du kanske borde lära dig att acceptera folks val av hund. Annars får du väl flytta där det inte finns någon hundägare med kamphund och hoppas att ingen flyttar in - eller...?

AndyPandy sa...

Jonas Cramby, om du vet nåt om hundar alls så vet du hur dessa raser är framavlade. Vad man har gynnat för egenskaper vid aveln tror du? Ja, inte är det direkt gosighet... Därför ÄR somliga hundraser avsevärt mycket farligare i fel händer. Med bra ägare blir även kamphundsraserna hur trevliga och genomsnälla hundar som helst. En varg blir också en snäll och bra hund med en nogrann och kunnig ägare, men vem som helst borde inte få ha varg för det. Och det får man inte heller. En Gepard är en genomtrevlig fast rätt krävande sällskapskatt, men inte får jag ha gepard för det. Den skulle förmodligen även med bra uppfostran käka upp tant Agda i 42:ans pudel en vacker dag när jag vänder ryggen till.

Alla har väl läst i tidningarna om folk som blivit ihjälbitna när dom joggat förbi. Det är alltid kamphundar som gör det. En bindgalen schäfer eller rottweiler bits och skadar otäckt, men kamphundarna dödar. Det var avsevärt vanligare för några år sedan, när kamphundar var mycket populärare. Jag brukade ofta stöta på coola killar i tränisngsoverall med kamphundar i tunnelbanan. Hundar dom inte hade kontroll på alls. Väldigt otäckt.

Jag är helt emot förbud och regleringar, och tycker inte kamphundar borde förbjudas. Men det borde kanske finnas nåt körkort för att ha kamphund. De är dessutom direkt olämpliga för någon som är nybörjare på hundar.

Den snällaste hund jag vet är några vänners pitbull. Men när man leker med den inser man att samma hund med galen husse vore ett minst sagt dödligt vapen.

Anonym sa...

Andypandy: Om du hade vetat nåt om dessa hundar hade du vetat att de rent historiskt var framavlade för hundagression – inte att vara aggressiva mot människor som tex vakthundsraserna ska kunna vara.

Faktum är att de avlades fram specifikt för att inte vara människoagressiva, eftersom en sådan hund inte skulle kunna hanteras.

Men detta sagt så är det fortfarande så att det bara var en oerhört liten del som faktiskt användes till hundkamp och det var mycket länge sedan.

De senaste 150 åren har 99.9% av dem varit utställningshundar.

//Jonas Cramby

Tessie sa...

För och främst skulle jag vilja ha en definition på kamphund? Exakt vad eller vilka raser är kamphundar?

Sen säger du att dels att kamphundar inte hör hemma i flerbostadshus, dels att de med aggressiva kamphundar får flytta. Betyder det då att jag som ägare till en icke aggressiv "kamphund" kan bo kvar eller måste jag också flytta på grund av dina fördomar? Om jag hade haft en aggressiv hund som inte var "kamphund" är det då lämpligare att jag bor kvar och får behålla hunden?

"61-åringen tog sig in på vårdhemmet med sina två taxar, och hetsade dem att attackera den äldre kvinnan. Det var dock bara den ena som högg, enligt anmälan. Kvinnan fick flera bitmärken på armen."

Missförstå mig inte, trodde jag att olämpliga ägare skulle sluta skaffa hund i och med ett förbud skulle jag vara för. Men förbud fungerar bevisligen inte! Sverige har redan haft förbud mot Pitbull men tog bort det, samma sak med Belgien, Italien, Holland och Tyskland. England har däremot kvar sitt rasförbud men de har även kvar raserna som är förbjudna, numera registrerade som boxerkorsningar om de registreras alls.

Det enda ett förbud kommer att drabba är seriösa hundägare och uppfödare. De människor som inte bör ha hund kommer inte bry sig om rasen är förbjuden, tvärtom kommer det bli ännu tuffare att äga. Alternativet är att de väljer att skaffa sig en annan hundras ex. Dobermann, Rottweiler, Schäfer eller mer troligt korsningar med dessa.

På tal om Schäfer förresten, detta är en gammal insändare i Aftonbladet från 1987:

” FÖRBJUD INNEHAV AV SCHÄFER
Det är dags för ett totalförbud mot innehav av schäferhundar. En undersökning i Göteborg visar att av 122 fall av hundbett svarar schäfern för 33 av fallen. Undersökningen gäller hundbitna barn. Nej schäfern är så pass farlig att den bara bör få innehas av militärer och poliser. Ingen privatperson bör i fortsättningen få äga en schäfer. när tar myndigheterna itu med detta?

Matte till tax”

Byt ut ordet Schäfer mot Kamphund och den kunde varit skriven igår.

AndyPandy sa...

Jonas Cramby: Dom är framavlade för våldsam aggression, hög smärttröskel och för att aldrig ge sig. Aggressionen kan synnerligen enkelt vändas mot människor som inte tillhör den egna "flocken".

DVS en störd kamphund med herr Nisse Gangster som husse kommer sannolikt inte att angripa vare sig Nisse, hans kompisar, fru och barn som tillhör samma "flock". Däremot kan den lätt bli aggresiv mot en joggare som springer förbi. Eller vanligtvis bita ihjäl joggarens hund.

Som sagt, med en bra ägare är det inga problem.. men hur många gulliga pitbulls har du mött? Jag har mött en (1). Hur många otäcka har du mött? Jag har mött minst femtio. Tror du det är kul att som helt oskyldig förbipasserande möta en vansinnigt arg kamphund som beter sig som den tänker käka upp dig? Det enda som hindrar anfallet är att hundens ägare - Nisse Gangster - krampaktigt håller i kopplet uppenbarligen utan nån som helst kontroll över sitt monster. Lyckligtvis brukade Nisse förutom tefatspupiller ha bodybuildat en hel del, så jag har klarat mig.

Numera är problemet nästan helt försvunnet om man inte bor i fel förort, men ett tag för sisådär tio år sedan ville jag skaffa en tam tiger som helt enkelt skulle käka upp kamphundar i tunnelbanan. Dessutom har jag tränat bort min rädsla för hundar varför dom inte längre blir lika aggresiva.

Men även hundrädda ska kunna vistas i samhället utan att känna skräck. Och man ska kunna promenera med sin hund utan att den blir uppkäkad av nåt monster som framavlats för att vara aggresiv mot andra hundar.

Tessie sa...

AndyPandy:

Brukar du gå fram och be om stamtavla på de hundar du träffar? Är annars nyfiken på hur du vet att det är just Pitbull du mött och inte Amstaff, Staffe eller blandraser med dessa?

Personligen har jag enbart träffat trevliga muskelhundar, om egna erfarenheter räknas som statistik. Dock några otrevliga Schäfer och Rottweilerkorsningar som dessutom (i motsats till Amstaff/pitbull) är avlade att vakta.

Men du får gärna komma med en seriös källa på att Pitbull lättare blir aggressiva än andra hundraser när det gäller människor? Enligt vad jag vet finns det bara ett dokumenterat fall av en renrasig Pitbull som attackerat en människa och det var några år sen.

Sofia sa...

Polisen borde ha personal som testar hundars psyken, varje gång det kommer in en anmälan om en hund bör hunden testas och visar den sig vara farlig avlivas. Har samma ägare haft två hundar som avlivats av dessa skäl bör denna beläggas med hundförbud. Det finns redan lagstöd för detta:

sfs SFS nr: 2007:1150

11 § För att hindra att en hund orsakar skada eller avsevärd olägenhet får polismyndigheten, om inte andra, mindre ingripande åtgärder anses tillräckliga, besluta att den skall omhändertas.

12 § Om en hund har omhändertagits med stöd av 11 §, får ägaren eller innehavaren inte förfoga över hunden utan tillstånd av polismyndigheten. Polismyndigheten får, efter utredning, besluta att hunden skall säljas, skänkas bort eller, om hunden utgör en fara för människor eller djur eller om det annars finns särskilda skäl, avlivas.

15 § Polismyndigheten får meddela förbud att ha hand om hund (hundförbud) för den som allvarligt brister eller tidigare har brustit i tillsynen över en hund.

Vid bedömningen av om ett hundförbud bör meddelas skall särskilt beaktas om den mot vilken förbudet avses gälla har begått brott där han eller hon har använt hund som vapen eller vid upprepade tillfällen har varit föremål för föreläggande eller förbud enligt 8 § eller har haft hand om hund som har omhändertagits enligt 11 §.


Varför inte börja använda de lagar som redan finns innan vi stiftar fler?

/Sofia

Sofia sa...

OK, jag erkänner att jag kanske skulle läst kolumnen till slut, innan jag började hacka på en massa saker du inte ens har sagt.

Däremot tycker jag att det är rätt dåligt att lägga bedömningen av vad som är en kamphund respektive en farlig hund i händerna på bostadsbolagen, om jag förstår dig rätt så skulle ju vissa hundar tillåtas? Vad ska vara kriteriet, att ingen har klagat på den ännu? Ska man bli vräkt om man vägrar att göra sig av med den hund man vet inte är farlig, bara för att grannen som är hundrädd i allmänhet är rädd för den?

/Sofia igen

Anonym sa...

Hej Sakine!

Jag undrar hur "farliga hundarna faktiskt är"(din kommentar från 11:51 fm) och hur du gått tillväga för att bedöma faran.
I din krönika tar du ju upp flåsande jyckar man ibland måste dela hiss och väja för framför porten (vilket ju inte kan anses som typisk kamphundsproblematik, snarare flerbostadshusproblematik), men anger inga faktiska tillbud.

Det känns också lite orättvist att döma ut unga förortsmän som självklart olämpliga hundägare p.g.a. att de attraheras av t.ex. bull-raser, då dessa faktiskt har vissa mentala och fysiska egenskaper som gör de lämpliga som just aktiva lägenhetshundar i barntäta områden.

Som hundägare kan jag själv förargas över löst springande hundar, i synnerhet i bostadsområden och förvånas därför inte över att också andra gör det. I hyreslagen finns redan idag legitima vräkningsgrunder för boende som utsätter sina grannar för upprepade störningar, dit torde upprepade förseelser av typen löst springande hundar höra. Så anmäl dina ignoranta grannar till värden och se vad som händer.

Jag tycker inte att populistiska förbud och inskränkningar någonsin ska ges företräde framför sedvanliga krav på rättssäkerhet och ser därför hellre en olämplig hundägare för mycket på gatan än lever i ett angiverisamhälle där rådande rättsprinciper åsidosätts för blidka en hundrädd alt. hämndlysten anmälare. Kanske saknades helt enkelt de rekvisit som enligt lagtext krävs för att ålägga hundägarna i Skåne med förbud? Och är det något dåligt med att en viss försiktighet iakttas då det rör sig om utövande av offentlig makt gentemot enskild?

Hälsningar
Kaisa-Leena (min kommentar fortsätter nedan)

Anonym sa...

forts.

Det trista med Odells förslag, om han nu på allvar ser det danska som förebild, är att de raser med sådan skärpa (till skillnad från bull-raserna), som faktiskt avlas och brukas för att kunna anfalla och fasthålla människor, typ dessa: http://www.youtube.com/watch?v=EC7ln917oiU&feature=related inte omfattas av förbudet (jag vill här bara poängtera att jag absolut inte har något alls emot dessa rasers existens - de är utmärkta familjehundar och lysande bruksdjur) medan t.ex. Kangals från barnrika herdekulturer (alltså hundar som står ut med att ha hoppande nafsande smålamm kring sig) finns upptagna, liksom amstaffs, som sällskaps- och utställnings-avlats sedan rasen fick sitt genombrott (http://www.youtube.com/watch?v=N_TnLev_kWE).

Naturligtvis följer hundar fysikens lagar. En stor hund med
mycket massa och stora käkar är givetvis potentiellt farligare än en liten eller en av motsvarande storlek som istället har en tanig konstruktion och små käkar. Självfallet spelar användningsområde och lynne in, detta tror jag få personer har invändningar emot.
Men, det går inte att förutse vilka hundar som kommer att utgöra en fara endast genom att studera raser och rashistoria. De flesta etologer håller nog med mig om att kort koppel och munkorg (som Odell förespråkar) är ett utmärkt sätt att fostra trängda, skygga, antisociala och därmed aggressiva djur, d.v.s farliga hundar. Och vi kan nog på hyfsat goda grunder anta att ett ev. förbud definitivt kommer att locka till sig just den krets man påstår sig inte önska se med hund, d.v.s. de som gillar att bryta mot normer och lagar.

Lisbeths vapenparalleller är förövrigt genanta och svåra att ta på allvar. Det framkommer tydligt att hennes kunskaper kring kamphundsraser är bristfälliga, så försök skaffa dig andra referenser om du vill undvika att göra bort dig.(jag förstår att citatet ev. kan vara taget ur sitt sammanhang och ber på förhand ursäkt om det är så att Lisbeth egentligen menade något helt annat)

Några förslag, kennelklubbens kamphundslexicon, http://www.google.se/url?sa=t&source=web&cd=1&ved=0CBgQFjAA&url=http%3A%2F%2Fkennet.skk.se%2Fskk%2FWebFiles%2FFiles%2F188%2Flex_kamphund_webb.pdf&ei=YT9ATMjELJCZOKX43JIN&usg=AFQjCNHLF3fyeHIwZFPz3wEBjbxtrBdrTA&sig2=kJRUUWWIO9FtIhK3-2u2vg och den rätt blodiga, motbjudande dokumentären Off the chain, finns på youtube - just bara för att bilda dig en uppfattning om hur "riktiga" kamphundar faktiskt agerar mot människor och barn.

Hälsningar,
Kaisa-Leena Piltti (som bott granne både med automatvapenägare och pitbulls)

Anonym sa...

Forts Kaisa-Leena.(förlåt för spamning och ev. dubbelpostningar, det är mig ett kärt ämne)

Lisbeths vapenparalleller är förövrigt genanta och svåra att ta på allvar. Det framkommer tydligt att hennes kunskaper kring kamphundsraser är bristfälliga, så försök skaffa dig andra referenser om du vill undvika att göra bort dig.(jag förstår att citatet ev. kan vara taget ur sitt sammanhang och ber på förhand ursäkt om det är så att Lisbeth egentligen menade något helt annat)

Några förslag, kennelklubbens kamphundslexicon, http://www.google.se/url?sa=t&source=web&cd=1&ved=0CBgQFjAA&url=http%3A%2F%2Fkennet.skk.se%2Fskk%2FWebFiles%2FFiles%2F188%2Flex_kamphund_webb.pdf&ei=YT9ATMjELJCZOKX43JIN&usg=AFQjCNHLF3fyeHIwZFPz3wEBjbxtrBdrTA&sig2=kJRUUWWIO9FtIhK3-2u2vg och den rätt blodiga, motbjudande dokumentären Off the chain, finns på youtube - just bara för att bilda dig en uppfattning om hur "riktiga" kamphundar faktiskt agerar mot människor och barn.

Hälsningar,
Kaisa-Leena Piltti (som bott granne både med automatvapenägare och pitbulls)

Anonym sa...

Jag måste bara fråga dig: varför bor du här i Flempan? Jag flyttade hit för ett tag sen och jag hatar verkligen att bo här, jag hatar pendeltåget som ständigt med hänvisning till väder och vind aldrig funkar, jag hatar att det är en komplett sovstad med bara pizzerior men aldrig något annat än skräpmat, att man aldrig får tvättid, ungarnas konstanta skrik och liv, mopparna som bränner omkring utan hänsyn till andra (där tycker jag att vi kan börja prata om förbud! Moppejävlarna har i alla tider sköts av snorungar olämpliga att ha dom) ja listan kan göras längre... Hade jag haft pengarna och möjlighet hade jag lämnat den här jävla bonnhålan för länge sen, vilket jag tror de flesta flempanbor skulle göra om de hade möjlighet. Så jag undrar verkligen vad du gör här? Är det snålhet, att du fortfarande bor hos päronen och tycker att det är så smidigt och billigat att handla på pulsen? Eller kanske ensam och har en sådär halvhygglig hyra (finns ju hyreslyor betydligt billigare och närmare stan än Huges sketna hus)? Eller är det för att legitmera din liberalism typ "kolla på mig jag bor i en skabbig förort men ändå liberal"? Ja du Sakine, hade jag vart i dina skor hade jag haft en schysst lya nån annanstans för här vill väl ingen egentligen bo.

/Förbittrad i Flempan

sakine sa...

Tack för era inlägg!

"Förbittrad i Flempan", jag trivs förbannat bra här! Trots aggrohundarna och pendeln.

Anonym sa...

Alltid trevligt med ett tack men antar att det betyder att du inte kan svara på frågorna? Jag har väldigt gärna en diskussion, men svårt när människor skriver insändare men inte har kunskap nog att bemöta kritiken.