2010-04-03

Rättvisa marknadshyror

Här kommer dagens text, "Marknadshyror är mer rättvisa".

5 kommentarer:

Chris sa...

Damen är blåst. Det finns ingen chans att rena marknadshyror skulle sänka i periferin utom möjligen i någon totalt nedsliten och nerdekad utkant där ingen människa vill bo. Och med det menas *inte* "blatteförorter" i allmänhet, utan kvarter fem mil från stadskärnan och en kilometer från laglig väg, som har så kass standard att de borde ha rivits för länge sen. Troligen skulle hyrorna inte sjunka ens i Hagfors eller Storuman.

Det finns helt enkelt ingenting i den här marknadsekvationen på bostäder som trycker ner hyrorna i ett läge där 50.000 männsikor står på kö, var och en vill ha bostad snabbt och utbudet av vettiga *hyresrätter* är så pass begränsat - så mycket mindre än efterfrågan. Nästan alla lägenheter som byggs idag är ju insatslägenheter; det är helt enkelt mera kortsiktigt lönsamt ur byggarens synpunkt eftersom han kan lägga in mer finesser och sätta ett högt startpris utifrån förväntan på värdestegring. Men vem bryr sig omatt debattera med en dogmatisk testuggare som du?

sakine sa...

Lästips: http://www.fokus.se/2008/04/solidariska-marknadshyror/

Anonym sa...

Chris, för en byggare är det överhuvudtaget inte lösnamt alls att bygga hyresrätter. Gissa varför det inte finns nåt utbud? Hyresmarknaden fungerar inte ett dugg på grund av att en knasigt reglerad marknad inte kan fungera. BTW Femtio Stalin poäng för din obehagliga "debattteknik". Haha eller är du möjligen svartmäklare som tjänar miljoner på att sälja hyresrätter och ser din lukrativa verksamhet hotad? Det är ju så hyresmarknaden fungerar nu, om du inte fattat det.

Laertes sa...

Ursäkta att jag helt enkelt klipp och klistrar från Barbro Engman:

"Det märkliga är att bruksvärdessystemet som Sveriges Byggindustrier tycker är en kvarnsten runt halsen tycker Sadine Madon ett ”bra exempel” på marknadsanpassning. Hon påstår helt taget ur luften att ”I Malmö värderade det kommunala bostadsbolaget MKB ett stort antal av stadens lägenheter”.

Det gjorde de inte alls.

I Malmö, som i alla andra delar av landet, är hyrorna förhandlade och satta enligt bruksvärdessystemet. Det finns inget bostadsbolag vare sig i Malmö eller någon annanstans som på egen hand kan sätta hyror eller värdera sina lägenheter. Hyror ska förhandlas och sättas i relation till den standard och kvalitet de har. Därför har inte heller Hyresgästföreningen i Malmö uttryckt sig positivt till marknadsanpassning utan till bruksvärdessystemet och därför är inte hyrorna i Malmö marknadsanpassade utan satta efter bruksvärdet."

Kommentar?

sakine sa...

L, läs artikeln jag länkar till ovan. Om Barbro har invändningar i artikelns innehåll kan hon väl påpeka exakt varför det inte stämmer.

Hela hennes blogginlägg är rörigt. Hon verkar inte ens ha läst min kolumn.