2010-04-06

Dilsa Demirbag-Stens "Fosterland"

Skriver några rader om en modig bok på svensk-kurdiska sajten Beyan.net.

Uppdatering: Fortsätter på kurdspåret med en kolumn om "Fosterland" och om varför "kurdtjejer" hörs och syns i debatten.

Uppdatering 2: Missa inte Heidi Avellan (ofta skarp i skrift men även i radio och tv) på Sydsvenskans ledarblogg.

Niklas Hellgren reagerar mot rubriken. Intressant invändning. Jag blir själv väldigt nervös för all form av överdrivet etnifierande. Men rubriker är rubriker, de ska tas med en nypa salt (rubriken syftar inte på samtliga kvinnor med kurdisk bakgrund) och jag är glad över att ha kollegor som sätter dem.

13 kommentarer:

Matte sa...

"Missa inte även..." ?
Jag är ingen språkexpert men det där ser helt cp ut.

sakine sa...

Ändrar för Din skull!

Matte sa...

Ah najs, tack. Något som skulle kunna funka istället för "även" är "heller" men då får du ändra igen. Säg till om jag driver dig till vansinne.

sakine sa...

Funderar redan på en snyftkolumn om hur ooooerhört synd det är om oss som inte har ett ordentligt modersmål.

Det skulle modersmålslärarna gilla.

Matte sa...

Uäähhh är inte det lite "out of character" för dig Sakine? Finns det inte tillräckligt med "offerkoftor" i landet?
Du uttrycker dig förövrigt väldigt bra på både teve och nät - det var nog därför jag reagerade på den där "även" grejen.

sakine sa...

Du verkar känna mig tillräckligt väl.

Tack förresten!

Laertes sa...

En väldigt stor del av din tid verkar gå ut på att antingen 1, irritera dig på att folk anser sig vara dåligt behandlade, eller 2, driva med folk som anser sig vara dåligt behandlade. En psykolog kan säkert lista ut varför det temat är så viktigt för dig.

sakine sa...

Laertes, jaså. Förr skrev jag förvisso mycket om fenomenet "kränkthet" (innan alla andra hakade på). Men vad har du för exempel nu?

David Munck sa...

Min enda invändning här är begreppet "tycka till", som känns för blygsamt i sammanhanget. "Tycka till" associerar jag till att skriva ordinära insändare, det kan de flesta skrivkunniga göra. För att nå dit de aktuella svenskkurdiska skribenterna nått krävs också insatthet och stilistisk förmåga. Kanske krävs detta t.o.m. extra mycket av en invandrad skribent.

Robert Stenkvist sa...

"Man kallas "hora" och "apa" av folk som knappt läser det man skriver. Eller varför inte "blattealibi" och "husneger" - populärt bland motdebattörer som inte tål att kvinnor med utländsk bakgrund har liberala åsikter eller "gifter sig vitt". Osmakligt, visst, men inte värre än så."

Undrar vad den kurdisk tjej som är konservativ skulle kallas? Är det ens möjligt i det universum Einstein beskrev?

"gifta sig med en vit kille"? Hmm...rasism är ett ord som används intill det absurdas gräns, men när det verkligen är befogat så nämns inte ordet, märkligt, eller symtomatiskt.

Jag håller fortfarande Evin Rubar som den absolut, utan jämförelse största och klarast lysande stjärnan. Ursäkta att jag tjatar, men jag kommer nog fortsätta med det.

sakine sa...

David, "ta ställning" kanske ser "finare" ut?

Robert, visst är Rubar en bra journalist. Alltid så intressanta dokumentärer. Har aldrig träffat henne, men mejlade en gång.

Tjata på! :)

Har hon någonsin fått något journalistpris?

Anonym sa...

Jepp:
Könskriget, Grävande journalister

Robert S

av Vanilla Gorilla sa...

Det är intressant att fundera över kurders integrationsprocesser. Extra intelligenta barn till invandrare har nog gyllene förutsättningar nu:

1. Motståndet i uppväxten och vardagen gör dem tuffa.

2. Det politiskt korrekta etablissemanget öppnar dörrarna till inflytande.

Själv är jag också ett hyfsat intelligent barn till en invandrare, men mitt problem är att jag ser rätt "svensk" ut.

Medelmåttor som föds fattigt har det tufft i det kapitalistiska klass-samhället, oavsett vilken etnisk tillhörighet som de har. Eftersom jag bara är halvlyckad jobb-mässigt, så känner jag en viss sympati och solidaritet med medelmåttor som har fötts fatigt. Och jag har insett vilken etnisk underkategori till denna grupp, som det kommer att vara allra mest tufft för: De fattigt födda medelmåttor som identifieras av sig själva och andra som etniska svenskar.

Skall bli intressant att se om det skrivs någon bok om denna grupps samtida utmaningar. De kommer inte att vara önskvärda som arbetskraft, då invandrare inte ställer lika höga krav på lön och bekvämlighet.

De fattigt födda medelmåttiga etniskt svenska männen kommer inte att vara efterfrågade av kvinnor, vilka nästan aldrig stadgar sig med en sämre utbildad man. Endast 23 % av de fattigt födda medelmåttiga etniskt svenska männen kommer att stadga sig, enligt Bo Rothstein:

http://www.expressen.se/debatt/1.1940638/nobbade-man-ar-en-tickande-bomb

Han pekar på faran med extremistisk urladdning. Men det finns en annan fara: Minimeringen av vårt folk. Även om man inte är "rasist", så borde det skrämma alla unga vita i Sverige att deras barnbarn (om det nu blir några), kommer att tillhöra en etnisk minoritet i Sverige.

Invandrare från Västasien och Nordafrika föder även fler barn per familj, så deras arbetarklass-familjer kommer både ha fler jobb och mer muskler än de vita arbetarklass-familjerna. Alla som erkänner att etniska minoriteter har en taskigare social situation i ett relativt fattigt område, borde medge att det i framtiden kommer att vara en lika taskig situation för de etniska svenskarnas barnbarn i Sverige.

Och då menar jag alla etniska svenskars barnbarn. För det kapitalistiska klass-samhället må ha skapat illusionen att de rika vita är tryggare än andra vita. Men det gäller bara de svinrika, de med inflytande över själva finansströmmarna: De har råd att flytta till eklusiva, skyddade communitys.

Vi kommer att vara ett enda etniskt svenskt folk i framtiden: Alla lika kuvade. Kuvade av de rikaste och kuvade av andra folk.