2009-06-01

Rökförbud på uteserveringar?!

Att folk ens tänker tanken. Det har idag gått exakt fyra år sedan det blev förbjudet att röka på krogar och restauranger. Vuxna myndiga människor - som är så nöjda så med förbudet - lyckades tydligen inte, av någon märklig anledning, välja rökfria restauranger innan staten reglerade. Det tokiga är inte bara "omhändertagande" beslutsfattare, utan att folk faktiskt tigger om det. Enligt Aftonbladet vill 73 procent ha ett rökförbud på uteserveringar. Sanslöst.

Uppdatering: Det blev en kolumn på samma tema: Låt rökarna vara ifred.

Uppdatering 2: Nina Lekander från Expressen Kultur skriver kort och bra på samma tema. Bäst att lyssna på det där radioinslaget också...

28 kommentarer:

Charlotte W sa...

Eller hur, detta är bara för mycket...

Deckard sa...

Väl rutet, kommer nog inte bli något av detta dock, och om det blir det lär det dröja som alltid..
Men om en lag väl går igenom så får den väl försöka stoppas med alla möjligheter som finns till vårt förfogande. Jag har redan kommit på ett par stycken. Det kan diskuteras när saken är mer aktuell!

Må väl

sakine sa...

Charlotte, ja det finns ingen hejd. (Fint foto förresten. Jag funderar också på att klippa av håret.)

D, bra där. Då avvaktar vi och ser. Jag är inte lika optimistisk och kan nog slå vad om att någon "duktig politiker" plockar upp tråden inom kort.

Deckard sa...

Captchan från föregående kommentar är så rolig att fler måste se den:

http://i41.tinypic.com/iw6eep.jpg

Hur stor är chansen? :D

Sedan kom denna när jag skulle länka till förra captchan:

http://i40.tinypic.com/157dahy.jpg

HAHAHA. Lite off topic, sorry Sakine.

sakine sa...

:oDDD

Jonathan Leman sa...

Nästa steg blir att hindra människor från att röka på sina egna balkonger:

http://www.aftonbladet.se/kropphalsa/slutaroka/article345004.ab

baran sa...

Hej Sakine. Jag är inte rökare men jag är mot onödiga förbjud.
Det belv tre år som jag bor här i Sverige. Tack vare dina texter jag lär mig Svenska. Jag hoppas att min bud kommer fram :))))

Baran Karaca

LEWANDER sa...

Ni låter förvånade och upprörda. Jag förutspådde den här utvecklingen 5 år sedan. När man väl börjar finns det inget naturligt stopp.

sakine sa...

Jonathan, jo jag minns med förvåning den där nyheten från Finland för några år sedan. Påminner om fjanten i Skåne som satte på sig gasmask för att protestera mot en granne som på sin egen tomt tog en cigg.

Baran, vad roligt att höra! Hoppas du trivs i Sverige.

Mannen i hatt, jo det är inga nyheter egentligen. Men...såhär års vill man slippa höra att det eventuellt ska tafsas på uteserveringarna...!

LEWANDER sa...

Jag sätter en njure på att rökning på balkongerna blir bannlyst först....

Anonym sa...

Varför inte även förbjuda alkohol på puben och att be i religösa buggnader?
I Kina var det en guvernör/prefekt/borgmästare i en provins som ville förbjuda msk att gå barfota offentligt. Kanske är Sverige Kina nr 2.

MVH Hamid Bale

jeppen sa...

Någon nytta ska vi ha av att bo i sista Sovjetstaten. Jag är libertarian, men skitglad över rökförbudet på krogen. Och jag hittade faktiskt till rökfria restauranger innan, men man tröttnar på McDonalds efter ett tag.

Tobias Schelin sa...

Hur många restauranger var rökfria innan förbudet? Att sätta ett rökförbud var ofta sammankopplat med betydligt minskad lönsamhet för de flesta krögare. Det fanns helt enkelt inte på dagordningen på grund av den konkurrens som finns mellan olika restauranger. Däremot blev det inte direkt svårt efter ett beslut som förbjöd rökningen.

När det kommer till uteserveringar så har vi faktiskt en liknande situation. De krögare som bestämmer sig för rökfria uteserveringar riskerar att få betydligt mindre kundunderlag, och det önskar man inte. Därför är det svårt att resonera att "myndiga människor [..] lyckades tydligen inte [..] att välja rökfria restauranger".

Jag tycker att det är positivt att vi har ett befintligt rökförbud på våra restauranger i Sverige. Om jag har förstått det rätt så tycker också flertalet av alla krögare att det är bra. Däremot så håller jag med Folkpartiet om att man ska utvärdera den nuvarande lagstiftningen innan man börjar fundera över att förbjuda rökning på uteserveringar.

På sikt tror jag också att man ska ha ett generellt rökförbud på offentliga platser. Det kan knappast vara en rättighet att stå och röka vid en busshållsplats eller liknande, och därmed tvinga andra människor att andas in skiten.

Liz sa...

Alltså, något jag aldrig får ihop är den oerhörda avsky och det konstansta avståndstagande som visas rökare av en så pass stor majoritet och det faktum att krogarna inte kunde införa rökfritt själva som en konkurrensfördel. Det går ju inte ihop! Om nu 75% av befolkningen är såna extrema tobaksmotståndare, hur stor del av kundunderlaget kan man rimligtvis tappa? Rent statistiskt borde väl en majoritet av alla sällskap som vill ut svira i så fall bestå av en majoritet icke(anti)rökare som därmed får bestämma att det blir en rökfri lokal som ska besökas.

Problemet ligger nog i att så pass många tobaksbrukare är skenheliga hycklare. Iom det sociala stigma som myndigheter, sjukvård och folkhälsofascistter lyckas lägga på alla som gillar att ta en cigg (två-paket-om-dan-rökarna är en minoritet idag) så är det så jävla få som vågar erkänna och stå för sina rättigheter eller ens vara toleranta mot dom som gör det.

Tänk självtillräckliga, "medvetna" och socialt nojjiga medelklassmorsor som ju självklart vet vad som är korrekt och inte. Sen går dom ut med möhippegänget, drar i sig några glas rödtjut och oooojjjj vad sugen man blev på en cigg... Man snackar gamla pojkvänner, NKOTB, och Kir-fylla. Vips så vaknar tonårsrebellen till liv och man måste ha en Marlboro light. Men dan efter när nån SIFO-gubbe frågar: "Nä men guuud, rökning är ju livsfarligt! Och fy vad kläderna luktar dan efter, förbjud det snälla staten!"

Konklusion: Folk är i vanlig ordning retards som inte kan ta hand om sig själva.

RL sa...

Saki:
...Jag funderar också på att klippa av håret...

Hurså? ...har du råkat kolla Pretty Woman igen? :)

Håller f ö på Fri-rökning för alla på uteserveringar

For the record: är ickerökare

Ashna sa...

@Liz
Jag tycker varken det ena eller det andra om det här, tycker bara det är skönt att slippa stinka när man kommer hem på helgerna.
Däremot tycker jag när jag ser det här:

"Tänk självtillräckliga, "medvetna" och socialt nojjiga medelklassmorsor..."

"Konklusion: Folk är i vanlig ordning retards som inte kan ta hand om sig själva."

En veckas volontärarbete på lungavdelning på KS kan ge lite nya perspektiv ibland.

PS:
Jag ber om liberalism-gudarnas förlåtelse. :)

Liz sa...

Det där med "stanken" har jag heller aldrig riktigt begripit. T o m back in the days när jag själv hade en rökfri period och satt mitt i korselden mellan bolmande polare på Söderkällaren. Dan efter drog jag på mig samma T-shirt utan att reflektera över det. Morsan tyckte däremot jag stank... haha. Folks luktsinne är väl olika antar jag. Stör mig inte på vitlök heller :)

Jag skulle kunna volontärarbeta på benfraktursavdelningen (heter det så?) också utan att för den skull vilja införa restriktioner för extremsportare av alla de slag. Egentligen, varför är det mer OK att skattepengar ska gå till att vårda nån idiot som leker Jackass än nån som kedjerökt? Det är ju ungefär lika vettigt...

For the record: Jag kräver ingen rätt att röka precis överallt och få blåsa John Silver i nyllet på gravida. Bara min rätt att få göra det NÅGONSTANS.

Ashna sa...

Jag kräver inte heller förbud. Jag tar gärna ett bloss då och då (typ vart tredje år). Som sagt, en vecka kommer att visa skillnaden mellan benfraktur och KOL och lungcancer. Vissa ämen som har en bråkdel av cigaretters cancer-risk är förbjudna. Jag menar inte att man kan styra över människors val, själv kommer jag att sluta på diabetes avdelningen för min oändliga kärlek till socker. Men en reflektion över rökning är lite mer än "självtillräcklighet" och "social noja".

Liz sa...

Bryta nacke eller ryggrad är nog lugnt i klass med KOL...

Det är väl OK att folk reflekterar, det är den extrema hetsen jag har svårt för.
Filmtips: South Park, "Butt out", season 7. Bonus: "Death Camp of tolerance", season 6.

sakine sa...

"Folk är i vanlig ordning retards som inte kan ta hand om sig själva."

:oD


Men Schelin, finns efterfrågan dyker utbud upp. Har du någonsin reflekterat över varför folk inte väljer rökfria alternativ?
Det är det jag tycker är så förbaskat patetiskt. Vuxna människor som inte kan fatta egna beslut.

Charlotte W sa...

Tack för bra kolumn!
Fast jag tycker nog egentligen att man borde förbjuda rökfria alternativ.

(Nej, nu menade jag förstås inte allvar.)

sakine sa...

Tack Charlotte!

Jag är också inne på den där linjen. Det är direkt provocerande med rökfria uteserveringar. Ungefär som alkoholfri öl.*


*OBS OBS jag menade inte heller allvar. Bara nästan.

Jan Sjöberg, Halmstad sa...

Jag bara funderar som varande lite av en gormet!!
Om jag vill ärta rökt mat, ja då beställer jag in rökt mat. Annars vill jag inte äta rökt mat.
Idag år 2009, med alla möjliga och omöjliga idiotiska miljötankar och förbud, har jag inget val. Jag är tvingad att äta rökt mat om jag vill äta ute på en resturang.
Snacka om miljötänkande och jämlikhet!

Tore Kullgren sa...

Jag tycker faktiskt det är bra med rökfria uteserveringar.

Njutningen av cigarrett är ett alldeles för banalt skäl för att en minoritet ska få utsätta majoriteten för obehag och hälso- och brandfara.

Liz sa...

Brandfara?!?!? Vet inte vart du kommer ifrån men här i Sthlm placerar vi få uteserveringar på höskullar och likn...

Ulf Larsson (FP) sa...

Öka folkhälsan - inför nolltolerans mot rökning. Sedan kan vi väl avskaffa alkoholen också. Och varför inte ransonera sockret. Allt går att lagstifta - frågan är om folket följer förbuden...

manu sa...

Rökförbudet är ju jättebra exempel på hur det inte funkar att vara helt fanatiskt åt ett eller annat håll. T.ex. libertarianism, om det nu är det man ska klassa det som när man propsar på en total avsaknad av rökförbud.

Att driva rökfria restauranger drog bevisligen inte tillräckligt med kunder innan rökförbudet. Trots att majoriteten nu är nöjda över att få gå ut utan att vistas i rökiga miljöer. Inte minst rökare är ju nöjda över detta.

D.v.s. den största nyttan uppnås, i detta fall, genom att begränsa valfriheten.

Och varför skulle det vara konstigt egentligen? Det handlar inte om att folk är "retards", det handlare om att mänskligt beteende är komplext, och att många har en förenklad idé om "den fria viljan".

Det är jättenaivt att tro att det bästa samhället ALLTID uppnås genom att i alla lägen låta alla människor få välja helt fritt vad de ska utsätta sig för.

Kristin sa...

Jag tycker det är min rättighet att slippa rök när jag är ute i offentligheten. Om rökare bara visade lite mer respekt för sina medmänniskor än de gör idag så skulle dessa förbud inte behövas. Tyvärr tycker jag det verkar som att rökare är mer egoistiska än icke-rökare. Jag mår extremt dåligt av rök i min närhet och jag försöker alltid sätta mig så långt bort från rökställen som möjligt. Trots detta är de ju överallt, dessa äckliga, illaluktande, själviska bolmare.