2008-10-29

DN:s ledare och Erixons reaktion

DN har en läsvärd huvudledare i dag. Parallellen är helt klart intressant och relevant. Inte för att det förvånar mig att politiker, tyckare och övriga känner mer för en Riccardo Campogiani, än en somalisk 23-åring från Husby. Tyvärr, kan man säga. Men samtidigt mänskligt.

Intressant är också Dick Erixons rubbade reaktion på ledaren. Som om vi som tycker att det är ett problem att unga killar mördas - oavsett var och vem de är - per automatik tycker att det ska blundas för att det finns ungdomar i förorten som trakasserar polis, brandkår, journalister och andra. Varför skulle det ena utesluta det andra? Att skruva upp tonen och gapa "kalla inte oss svenskar för rasister!!!" övertygar inte heller. Det påminner mer om sverigedemokratiskt gnäll än seriös kritik.

26 kommentarer:

Anonym sa...

Men hans poäng var väl ändå att Campogiani fick den uppmärksamhet han fick på grund av de manifestationer som hans vänner organiserade, att informationsmassan var stor, medan det om Högsby-grabben finns mycket lite information att uppmärksamma.
Att DET och inte rasism är grund för olika uppmärksammande.

sakine sa...

Sophia, så ni inbillar er på riktigt att etnisk bakgrund inte spelar någon som helst roll?

Det är lika uppenbart att det gör, precis som att vi värderar en nyhet om krig i Afrika på annat sätt om våldsamheter där svenskar varit inblandade. Varför är det så känsligt att erkänna att samhället inte känner samma medlidande för förortsungdomar?

Jonathan Leman sa...

Hur Erixon fortfarande av vissa kan tas på allvar är för mig ett mysterium.

sakine sa...

Sophia, för övrigt: minst tusen personer var på den muslimska killens begravning.

Vad är det engagemanget värt? Var är politikerna som plockar upp tråden, var är de hyllade facebookgrupperna? DN:s ledare är fortfarande unik.

Joakim Larsson sa...

Det här alltså en av anledningarna till varför ett mångkulturellt samhälle inte fungerar. Ingen gemensam identifikation.

Anonym sa...

Jonathan: Samma sak kan sägas om DN...

En del Erixon skriver är bra, annat inte precis som DNs produktion.

Anonym sa...

Du missförstår honom fullständigt. Hans poäng var tragedin att vi verkar ha vant oss vid att dödligt våld är en del av vårt samhälle och DN:s unkna vantolkningar var oförskämda. Det har han rätt i.

roberth sa...

Så var vi där igen. Nu får du tamefan kamma till dig Sakine. Du missuppfattar Dick till den milda grad. Han har helt rätt. Sophia inget Dn skriver är bra kulturen tex är ett jävla träsk! Sakine kul att du hela tiden ger dig till känna som förortens beskyddare oavsett vad som sker där. Du snakcar om etnicitet och dylikt men hur var det när Daniel Wretström mördades då? Hyckleri är vad du sysslar med för tillfället.

Anonym sa...

"Daniel Wretström mördades då?"

- Han var väl nynazisten i Salem va? Isf har det uppmärksammats årligen. Vilket väl räcker och blir över så man kan spy över det (och dom som marscherar)?

/ Salemkille

Anonym sa...

Ungefär samtidigt med Estoniakatastrofen förliste en färja i Indonesien. Jag tror mig minnas att det var över 1200 döda. Det hamnade knappt på notisplats i de svenska tidningarna. Ungefär lika stort utrymme tror jag Estonia fick i Indonesien. Vilket är rätt naturligt. Inte gör det oss till sämre människor om vi indentifierar oss med dem som står oss närmast.

MVH Sven-Olof

roberth sa...

Anonym han var ingen Nazist! han var en förvirrad liten kille. Snacka inte om saker du inte vet ett skit om. Han bodde ett stenkast härifrån.Du har inte förstått mycket du inte.

sakine sa...

Roberth, lustigt att du tar upp det mordet. Jag jobbade som fritidsledare i Botkyrka och träffade bland annat hans kusin och gamla vänner. Och många som tyckte det var "rätt åt honom" - han var ju nazist och tidigare hade en turkisk kille mördats i Skogås menade somliga.

Tja, jag gjorde troligtvis mer för att motverka avhumaniseringen av honom än de flesta.

Avhumaniseringen av främlingsfrientliga/rasister (och även vänsterextremister), har jag skrivit om så många gånger att jag tappat räkningen.

Men samma avhumanisering ägnar ni er åt när ni beskriver förortskillar.

Och ni är inte ensamma, tyvärr, även om Dick och du hör till de mer högljudda. Men du är ju sverigedemokrat, så jag förstår inte varför det är så känsligt att 'erkänna' eller vad man nu kan kalla det.

roberth sa...

Nej Sakine du verkar inte förstå något angående detta. Du snackar om hans kusiner men jag bor i samma by som han. Jag träffade ofta Daniel och även de personer han umgick med. Han var en vilsen kille med lättare handikapp ett sk bokstavsbarn. Han var ingen nazist att han hängde med dem gör honom inte till nazist. Avhumanisering det sköter förorten bra själva. bara att se hur det ser ut med rån mot barn, misshandel av sk svennehoror, bomber, rån mot alla ställe som har pengar, svenskfientlighet listan kan göra låååååååååång. Du sittter där som förortens lilla beskyddare och verkar helt blind för det faktum att det håller på att gå åt helvete med ett stort H! antalet rån tex har tredubblats på några år. Strutsen sticker inte huvudet i sanden det är en myt men du Sakine gör det gång på gång.

sakine sa...

Roberth, det var inte meningen att "tävla" om vem som vet mest om en mördad liten kille. Och jag är inte, tack för överskattningen, "förortens beskyddare".

Andas.

roberth sa...

Andas på luft behöver vi alla särskilt i dessa tider med det sk klimathotet. Vad som blir problemet är att det har gått åt skogen. Jag hörde att Debatt ska diskutera detta ikväll det kan bli intressant. Du anser att vi Sverigedemokrater överdriver och jag anser att du förenklar det hela. Svenskar är inga rasister men den sjuka politiken har skapat en motsättning som förmodligen aldrig kan brytas. Segregeringen blir bara värre och värre. Timbuktu säger att hela Malmö är som en krigszon han bör veta. Han säger att alla etablerade partier har misslyckats. Det han säger är helt sant frågan är lyssnar folk mer på honom än en "rasistisk" Sverigedemokrat?

ClaesW sa...

"Avhumanisering det sköter förorten bra själva. bara att se hur det ser ut med rån mot barn, misshandel av sk svennehoror, bomber, rån mot alla ställe som har pengar, svenskfientlighet listan kan göra låååååååååång."

Sverigedemokraten vet minsann hur det är i förorten. Det hör man ju.

"var en vilsen kille med lättare handikapp ett sk bokstavsbarn. Han var ingen nazist att han hängde med dem gör honom inte till nazist."

Svenska nazister däremot, de har bara haft det lite knepigt. Man undrar varför sverigedemokraten bara har förståelse för människor av ett visst ursprung men inte människor av ett annat ursprung?

Det är det som kallas rasism.

roberth sa...

Clabbe lilla jag har bott i förorter och jag känner folk som gör det. Jag har förståelse för alla de som kommer hit och lever inom lagens ramar. Däremot har jag svårt för att känna respekt gentemot rånare, oskuldsingrepp, balkongflickor, gruppvåldtäckter, rån, trackasserier osv. Sen tror jag ingen har någon respekt förett skämt som dig Claes.

ClaesW sa...

Inte oväntat att du inte bemötte mitt inlägg om din stora förståelse för nazister och bristande förståelse för invandrare. Du är och förblir en liten rasist, som resten av sverigedemokraterna.

Anonym sa...

Ingerö verkar mer bekymra sig över den deshumanisering av brottsoffer som det innebär att överse med det omfattande våldet mot vanligt folk på allmän plats.

http://ingero.blogspot.com/2008/10/brott-och-bostder.html

http://ingero.blogspot.com/2008/10/han-ville-inte-bli-gripen-s-vi.html

Det är vanligare att man väntar tills man är etablerad kulturelit med mysig våning på Mariaberget innan man börjar romantisera gatuvåld. Skulle "förortskillarna" få bestämma tror jag nog snarare samhället skulle få göra rent hus med det fåtaliga gangsterpack som förstör så mycket för så många.

Anonym sa...

Jag tycker att DN-ledaren var idiotisk och Erixons reaktioner var förståeliga. Det antyds mycket tydligt i ledaren att svenskar är rasister och att det är därför morden inte fått lika mycket uppmärksamhet. Och som Erixon påpekar, Riccardo Campogianni är inte ett namn som man tänker på som svenskt. Vad hindrar 23-åringens vänner att handla på samma sätt som RCs vänner? En annan viktig skillnad är att inga misstänkta gripits och ingen rättegång hållits, med den uppmärksamhet det medför. Att DN-folket genast börjar skrika om etnisk bakgrund och rasism säger mer om deras egna fördomar än dom som man kritiserar.
Sigge

Anonym sa...

Jag la just in detta hos Karl Rydå och klistrar det här också, for what it's worth:

"Det finns kanske något sorts omedvetet - eller inte - hos journalister som bygger upp somligt och ignorerar annat? Man behöver bara se hur newsmedia här i USA siktar in sig på att älta i månader och år somliga kriminalfall men inte intresserar sig ett dugg för andra fall av mördade eller försvunna barn och ungdomar. Jag tror inte det är en slump att dem som får mest uppmärksamhet är fallen där antingen offer, förövare eller bådadera är blonda, blåögda, rika eller berömda. De vet väl vad som säljer? Att det skulle bero på rasism hos allmänheten tror jag dock inte. Media gör fel. Tröttsamt."

Vidare tankar: Man tog just upp och diskuterade detta på National Public Radio, vad som gör att försvunna svarta barn ofta får mindra uppmärksamhet i media. Man diskuterade bl.a. om somliga kändisfall blir uppblåsta utom all proportion. Ibland liknar det en folkfest av konspirationsteorier, full av kändisadvokater som väger in sina spekulationer. Smaklöst och ingenting man vill efterapa! I vilket fall, är det märkbara skillnader i hur man ser brottsoffer i alla samhällen!

A-K Roth

Magnus sa...

Som du påpekar Sakine är det bara mänskligt att bry sig mer om vissa än om andra. Jag tror 90% av etniska svenskar i praktiken värderar en annan etnisk svensk högre än en invandrare, så länge allt annat är lika. Men jag tror också 89% värderar en svensk adopterad från Afrika högre än en vit från t.ex. Rumänien. Någon rasism i strikt mening är det alltså INTE frågan om. Och är det verkligen svårt att förstå att vi etniska svenskar ogillar att bli stämplade som rasister i tid och otid fast vi (eller våra föräldrar) skapat ett av världens mest generösa invandringssamhällen?

För övrigt skulle jag vilja vända lite på perspektivet: Det som är anmärkningsvärt är inte den (påstått) tunna rapporteringen om den mördade somaliern, utan all uppmärksamhet kring Campogiani. Denna var exceptionell! Somaliern har fått vad som kan anses vara fullt normal uppmärksamhet. De senaste dagarna mer än så.

Notera förresten att det finns en åldersskillnad mellan de två mordoffren! Campogiani var ännu bara ett BARN, så inte somaliern!

Anonym sa...

En annan anmärkningsvärd aspekt av DN:s oförskämda ledarstick är att en redaktion som har Sveriges mest uppmärksammade tidning till sitt förfogande anklagar sina läsare för att mordet i fråga inte uppmärksammats.

Läsarnas förmåga att påverka publiciteten är begränsad. Jag associerar till tidningen Journalistens märkvärdiga artikel "Lagen som bloggarna glömde" vilken demonstrerade samma brist på ansvarsinsikt.

Har någon verklig möjlighet att bestämma hur mycket uppmärksamhet mordet skall få så är det Dagens Nyheters redaktion.

Anonym sa...

Det krävs mycket politisk korrekthet för att få "Riccardo Campogiani" att låta svenskt.

Sverigedemokraterna måste slå baklänges frivolter av glädje över det fina reklamjobbet från DNs ledarsida.

roberth sa...

Nejdå vi slår inga frivolter! Vi konstaterar krasst att såhär ser det ut!

Anonym sa...

1000 muslimer på begravningen i Råcksta/Hässelby. Var höll de hus när Campogiani lades till sin sista vila? Vem är det egentligen som skiter i vem...