2005-10-29

Make Money, Not War


Öm i armarna. Har tagit sprutor med min muf-kompis Christoffer i dag. Hammarby Sjöstad, privat klinik på en liten båt (!). Det gungade, men gick bra. Nu är jag skyddad mot hepatit A och B och en massa annat 25 år framöver. Christoffer partajar nu med söta Fjellner och en massa andra säkert trevliga människor. Själv sitter jag instängd första lördagen på evigheter för att ta tag i ett examensarbete (Stureakademin). It sucks.

Så varför dessa sprutor? Jo, i november drar jag till Zambia en vecka.

Jag kan nästan inget om Zambia/söder om ekvatorn. Jag kan lite mer om grannländerna, men har fått snoka lite på internet för att få ett hum om vad det är för land jag ska till. Befolkningsstorleken är ju som här hemma, även i huvudstaden. Engelska och republik, najs.

-------

Statsskick: republik
Yta: 752 614 km2
Huvudstad: Lusaka (1,3 milj inv 2000)
Invånarantal: 9,3 milj (folkräkning 2000)
Invånare/km2: 12 (2000)
Naturlig befolkningstillväxt: 2, 2 % (1997)
Läs- och skrivkunnighet: 79 % (2001)
Språk: engelska är officiellt regerings- och förvaltningsspråk, medan de viktigaste bantuspråken är bemba, nyanja, tonga och lozi
Religion: 50-70 % av befolkningen är kristna, reseten huvudsakligen utövare av traditionella afrikanska religioner; i städerna finns små minoriteter av hinduer och muslimer
BNP/invånare: 332 US dollar (2001)
Valuta: 100 kwacha = 0,16 SEK (oktober 2003)
Medlemskap i internationella organisationer: FN, WTO, IOM, Contonouavtalet, Samväldet, Au, SADC, SOMESA

------

Zambia ingår inte i Afrikagrupperna, men SIDA har en massa projekt där. HIV drabbar sjukt många. Jag antar att Zambia - likt andra Afrikanska länder - skulle må bra av förändrat bistånd och mindre sex. De flesta afrikanska länder visar ju på ett negativt samband mellan bistånd och utveckling från 70-talet och framåt. Fy fan. Jävla SIDA-käringar alltså. Ta er Love och stoppa upp någonstans.

Nä, zambianer: Make money, not war. Glöm allt annat.

Men nu jag måste snoka vidare. Tips mottages tacksamt av folk som vet mer. För tillfället spetar mina fördomar åt alla håll. En SVT-dokumentär denna tråkiga lördagkväll om 60-talets Kongo och FN gör det hela inte bättre.

2 kommentarer:

sakine sa...

OJ, nu missförstås min ironi. Ibland glömmer man att någon annan än den närmsta sektkretsen läser här.

Självklart ska folk ha skitmycket sex. Jag är så fjärran kd-moralism man kan komma.

Då var det sagt :o)

Fredrik Lindholm sa...

Ta och plugga på varför Afrika söder om Sahara är så grymt drabbat av hiv. Det är en invertering av pesten -här är det de unga och friska som kommer att dö en gross.

Så länge ingen gör något åt de ondskefulla traditionerna så är det pengarna i sjön med t.ex. kondombistånd.

Ergo: Efterssom folk har sex på fel sätt i Afrika så är det för mycket [felaktigt] sex. Det felaktiga sexet (som t.ex. att barnlösa kvinnor kan bli gruppvåldtagna av männen i byn) måste helt enkelt bort.