2005-08-19

Volkpartiet 2005

Tillbaks till ursprunget. Tillbaks till Folket, från liberalismen. Eller har vi kanske aldrig varit där?

Likt "folkhemmet", som en gång i tiden mycket väl kunde ha fått namnet medborgarhemmet (men käre Per Albin höll ställningarna), spökar nationalismen även i Sveriges liberala(ste) parti. Nå ja, Sveriges liberalaste om man plusar ihop både livsstils- och ekonomisk liberalism. Eller...om ens det är sant. Åtminstone är det en del som önskar att det är så. Eller ska bli så.

På riksmötet i vintras bjöds det på schlager-Allsångs-blaj. Och nu, på folkpartiets landsmöte 2005, är budskapet "Sverige kan." Vadå "Sverige kan"? Till en osmakligt nationalistisk bakgrundsbild, dessutom. Att moderaterna diggar affischer med texten "Vi älskar Sverige" är förståeligt. Men Fp? Hm.

Kanske bli internationalismen något för Centern att greppa. Jag håller tummarna för Maud och Federley. Annars ser jag inte varför Alliansen är särskilt mer liberal i internationalistisk andra än vad vänsternationalsocialisterna är i det här landet. Och det vore högst tragiskt. Mer liberalism utlyses i frågor som rör: livsstilsliberalism (bort med folkhälsotjafs), internationalism(visioner - hallå?) och marknadsliberalism (plattskatt, respekt för äganderätt). Nu fortsätter jag att lyssna på debatterna. Tackar vet jag Ullenhag, Ohlsson, LUF med flera.

Ps. Affischen är 1942. Ds.

16 kommentarer:

Fredrik Lindholm sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Fredrik Lindholm sa...

Oh! Jag glömde visst bort att det är fult att tycka om sitt land, om det heter Sverige.

Om Sverige faller sönder inifrån så är det inte för att några turkar öppnar en pizzeria i Hammar. Staten är som fisken -båda ruttnar från huvet. Och vad är att förvänta sig av en "intelligentsia" som tävlar i att tycka att patriotism är fult?

Kopplingen mellan en affisch från 1942 och en från 2005 kan säkert intressera CMR, Tomas Hübinette och alla de andra som skulle få Fox Mulder att rodna.

sakine sa...

Äh! tramslindholm. allt är bundet till kontext.

Om syftet med en rörelse är att sprida liberalism i Sverige begriper jag inte graden av tramsig patriotism.

ingen har kallat det för läbbig rasism eller ens obehagligt, det är bara så oerhört töntigt.

Anonym sa...

Men ärligt talat, är det verkligen något att uppröra sig över? Visst kände jag också att schlagern var ett försök att fasa ut och helst förinta alla oss som tycker om musik, men en affisch där det står "Sverige kan"? Alltså...visst hade det kunnat vara coolare, men att se det som nationalromantik? Och att faktiskt bry sig? Det finns liksom viktigare saker att lägga sin tid på...

sakine sa...

tja, att ägna någon minut att klistra in lite goja om Fp då och då kan ju ses som tidslöseri. men fan, något kul måste man ju få ut av partiengagemang ;)

schlager eller whatever, jag ser hellre mer internationalism. men det är klart, ett inrikesval stundar. och som carl b och schidt var inne på "Vi tycker att plattskatt ÄR bra, men vi får inte säga det ännu". Blaj!

Fredrik Lindholm sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Fredrik Lindholm sa...

Skall vi gå in på varandras efternamn nu? Tja, tack för att du bytte från ett som var fullständigt omöjligt att uttala utan att låta berusad.

Varför tar du inte och bara säger upp dig? Eller tror du att stofilerna som anställde dig inte läser bloggar? Lägg av med dina oh-så-kontextkänsliga nazianklagelser, va?

Men Benji, det vet du väl att LUF är mästare på symbolfrågor utan minsta praktiska betydelse?

sakine sa...

ha-ha. faktum är att de är ena coolingar som själva bloggar och gärna läser här.

nazianklagelser är mig inte likt. ej heller är jag särskilt känslig mot svensk (nästan obefintlig) nationalism. sen säger jag vad jag tycker om mitt eget parti hur och när och var jag vill. stör det kanske enbart för att det kommer just ifrån mig?

om inte - då undrar jag varför ni hoppar upp och ner av ilska här medan frediks blogg med liknande inlägg är befriad? men för all del - jag diggar era inlägg. men funderar lite kring uppståndelsen.

Fredrik Lindholm sa...

Varför jag kommenterar här? Tja, skulle jag kommentera någon annanstans bryter det i bästa fall bara ut förvirrning.

Dessutom är din bloggpost dödfödd. Hört talats om Godwins lag? Du hade kunnat göra som Rhodin, fokusera på texten...

Nazigliringarna är farliga. Om Folkpartiet är nationalsocialistiskt, varför är du medelm då? Och om du kan vara medlem i ett nationalsocialistiskt parti, då är ju nationalsocialismen inte så farlig, va?

Ja, jag vet att Folkpartiet och Vänsterpartiet har liknande partikulturer där folk ofta och gärna kritiserar partiet. Men lite sinne för proportioner, va?

sakine sa...

menvadinnihelvetedinpantskalle.

nationalsocialistiskt?!

är det någon som har gått vilse i partipolitiken kanske det är Du?

pucko.

nu är det dags för morgonkaffe. och käften sen.

Fredrik Lindholm sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Fredrik Lindholm sa...

Du skrev "Volkpartiet".

"Volk" är tyska för "folk" och uttalas exakt likadant. Att germanisera ord och begrepp är ett beprövat sätt att stänka nazianklagelser omkring sig. (Om du nu inte råkar känna till det så är du knappast kvalificerad att vara politiker i Sverige. Det finns gott om länder där man inte ens vet vad en germanisering av språket är. Thailand och Indonesien, t.ex.)

Men så glömde jag ju att i politikens värld är A inte A, utan A är icke-A. Dvs exakt vad som helst utom A.

Madon, om du hädanefter skall ha någon som helst form av en rudimentär politisk trovärdighet så måste du helt enkelt bita i det sura äpplet och lämna detta halvnazistiska parti. Det eller radera alla blaijiga bloggposter innan någon hinner läsa dom.

A är (fortfarande) A.

sakine sa...

=)

Den som lever får se. Jag tycker att det dras ut för lite på begrepp i debatten. Just på grund av den kinkighet du uppvisar.

Jag tycker att du först och främst ska be om ursäkt till alla de svarta skogssniglar du anklagat för att vara betydelselösa. Sen kan vi ta det här med språkkrav för svarthåriga fp:are i en annan tråd (en ny? skriver när jag orkar).

Fredrik Lindholm sa...

Tack för att du kallar mig för kinkig. Du får även kalla mig för absolutistisk, konsekvent och kompromisslös. Sedan är det ju så att när jag är färdig ingenjör och skulle missbruka min kunskap till att skruvar ihop en komplett livsfarlig farkost så kan jag mycket väl bli lynchad. Du, å andra sidan, kan som politiker indirekt mörda hundratusentals människor under en lång tid utan att ens bli misstänkt.

Vad gäller yttrandet om svarta skogssniglar så skrev jag det i en tråd på Liberal Debatt om Linda Skugge. Hennes inställning till föräldraskap var inte passion, utan hårt arbete och bita-ihop. Det jag skrev om henne var:

"Hon är inte ensam. Den inställningen är symptomatisk för hela Sverige. Vi är uppenbarligen ett land av barnhatare. Se bara på debatten kring föräldraförsäkringen och de pinsamt låga straffen för barnamord. I andra länder ses barn som en välsignelse som förgyller livet. I Sverige ses de som svarta skogssniglar -man antar att de är nyttiga, men ingen vet vad de fyller för funktion."

Och nu senast lovar moderaterna skattesänkningar åt de som tar ut föräldraförsäkringen på "rätt" sätt. Oj! Moderaterna talar om skattesänkningar. Vov! Dubbel-vov! Men det är bara samma gamla saggiga "muta folk till Gott Föräldraskap".

Anonym sa...

"Sverige kan" ...klara den internationella konkurrensen. Så förstod jag det. Hur staten Sverige ska möta globaliseringen är ett klart underdiskuterat ämne i svensk politik.

Sverige är som bekant en nationalstat, och det måste man förstås förhålla sig till som nationellt politiskt parti. Sedan skäms jag inte över vackert böljande jordbrukslandskap. Den svenska flaggan bryr jag mig inte mycket om, och jag tänkte faktiskt inte på nationalism eller så när jag såg den där projektorbakgrunden.

Skulle fp bli ett nationalistparti så skulle jag förstås lämna det, men idag är det mot bara du som är rädd för det.

sakine sa...

Andreas, läs det som skrivs av mig och om mig? Inte av Lindholm om mig.

Om ni är ute efter andra slags bloggar för att gå upp i varv för olika begrepp eller skrivsätt - go ahead.

Jag har inte tid att förklara att jag inte är så pass korkad att jag deltar i en "nationalsocialistisk rörelse".