2005-08-02

Nedspolad Koran - än sen?

"Herre Gud. Jag menar. Det är liksom så fruktansvärt! Det är så hemskt! Vidrigt. Hur kan de spola ner Koranen? Det är så fruktansvärt".

...och så vidare:

"Svenska soldater skulle aldrig göra så".

NÄHE...?! Skulle de inte...? Precis som att de "inte köper sex" i Kosovo? Lägg ner radiohagga och kom ner på jorden.

Ibland är det riktigt tröttsamt med den svenska synen på det amerikanska. Ibland är det riktigt tröttsamt med den svenska synen på allt osvenskt.

Sen vad gäller den nedspolade Koranen: visst är det osmakligt att inte respektera andra religioner, men världen går inte under av en nedspolad bok av en amerikansk soldat. Vad är det för ojande och panik över det? Som om religionshat inte är ömsesidigt. Och här på hemmaplan kan vi ju lägga ner energi på att i stället oroa oss Ulf Nilsson, Jan Kallberg och andra svenska gubbar som ballar ur i debatten.


Heja amerikaner i Irak.

6 kommentarer:

Fredrik Lindholm sa...

Så Maj!

Nej, du gör ingen någon tjänst genom att vara "liberal" inför något som är stört omöjligt. Koranen i toaletten. Hade Newsweek gjort detta experiment så hade några liv kunnat sparats.

Men jag skall inte göra kidsen besvikna. Här har vi tvättäkta kiss- och bajshumor signerat PLO.

Peter sa...

Tycker inte heller det är något att bli upprörd över, det är fan bara en bok.

Det är skillnad på att acceptera religion och på att respektera den. Religionsfrihet i all ära, men respekt är något man förtjänar.
Och man tycker att en nedspolad bok är det värsta som kan hända, då förtjänar man inte min respekt.

Anonym sa...

Sakine, vad är det för fel på Ulf Nilsson (Du menar journalisten och inte folkpartisten, eller hur?)? Han har ju helt rätt i det mesta. Sverige är ett mygelsamhälle, Reinfeldt är en smygsosse och FP en cocktail bestående av M-light och S-strong.

Till skillnad från alla elitfeminister som ska intellektualisera debatten så in ***, skriver Ulf så vanligt folk blir intresserade (Du vet - de där som inte är lika fina som socialliberalerna i FS, men som man ändå måste hålla sig god med så att det blir "maktskifte" och en "ny start för Sverige".).

Hur många undersköterskor och fabrikstjejer tror du identifierar sig med Schyman och Birgitta Ohlsson? Jag kan nog räkna procentsatsen på mina tio fingrar.

Ta inte det här som någon personlig kritik. Jag gillar dig starkt och du behövs, men det gör även U.N.

Anonym sa...

Kom igen Sakine, du förstår innerst inne att det är handlingens innebörd som människor reagerar på snarare än själva handlingen. Essensen snarare än själva uttrycket. Det är ingen som blir upprörd över att amerikanska soldater spolar ned koranen utan det som upprör att den ignorans, förnedring och maktdemonstration som man vill sända ut genom själva handlingen.
Har du tänkt på varför det är upprörande att se någon bränna en flagga? Det är ju bara en tygbit. Eller varför blattar vill dö och döda för att någon säger ”din mamma…”? Det är ju bara ord. Svaret är att det kommuniceras alltid mer än bara ord och fysiska rörelser. Språkvetarna kallar detta för exformation. För att uppfatta exformation krävs att du är införstådd med kontexten. Annars ser man bara informationen och missar exformationen.

Där här du din förklaring till varför folk blir upprörda över att någon spolar ned en bok, men att du inte förstår själva handlingen. De uppfattar exforamtionen medan du stirrar dig blind på informationen (handlingen). Peace!

Fredrik Lindholm sa...

Men har ni hål i huvet?!?! Har ni inte läst om experimentet som visade att det är omöjligt att spola ner en normal pocketbok i en normal toalett? Jag har ännu inte hört något om att koranen ifråga var en lilliputbok eller en pdf på en memorystick.

Bönder!

Anonym sa...

Öhm.. Varför känner jag mig plötsligt lite obekväm med den omvända situationen; tanken på att muslimer skulle försöka spola ner en bibel i toaletten samtidigt som de höll mig inspärrad?

Det ger onekligen lite dåliga vibbar, dårå..