...det har redan sagt en hel del vettigt i diskussionen de senaste dagarna.
Många är irriterade hur det hela har hanterats (med all rätt). Andra lägger märke till reaktionerna: hrm...är folk sura över att deras rätt till "gratis" hotas, eller är de sura över statens makt?
Både och. Jag är grinig över det sistnämnda.
Anti-piratjuristen svamlade på nyheterna om att "även om TPB startar igen kan en liknande razzia inträffa och det är ekonomiskt kostsamt för dem". Ekonomiskt?! Sic. Åsiktsargument för att ha ner sidor är bara för sjukt. Den intervjuade journalisten svarade instämmande och förvirrat.
Marklund har en lite udda vinkel i dagens krönika.
Fast en sak är säker: Konstnärerna får inte mer betalt om alla stjäl deras arbete på nätet.
Det om något är inte "säkert".
Och vi måste minnas ett par saker:Om allting är gratis blir det till slut ingenting värt.Om ingenting får kosta något finns det ingen möjlighet att framställa det.Om ingen längre är beredd att betala för kultur så hamnar vi allihop i amatörernas källarhål - inte för att det är charmigt, utan för att all kvalitet har dött ut.Fast för grundarna av The Pirate Bay spelar det kanske ingen roll.Gärna skit, bara den är stulen.
Det visar väl sig förr eller senare om de dumdumma konsumenterna blir utan bra musik och marknaden inte mättar deras behov. Varför ska just den här branschen skyddas, när alla andra tvingas till utveckling och anpassning till omvärlden? Förmodligen skulle både svenska myndigheter och musikbranschen må bra av lite kompetensutveckling, med hjälp av pirat-killarna.
Men som vanligt hamnar debatten mellan idioter och idioter. Det ena gänget vill ha graaaaatis & det andra lever i stenåldern och tar till vilka desperata trix som helst. Lite som Nanny Akuten - men där barnet vinner och fortsätter att bestämma över den patetiske föräldern.
16 kommentarer:
Jag har skrivit ett antal inlägg i ämnet i dagarna, bl a detta som retade upp upphovsrättsmotståndare till förutsägbart "lalalala, jag vill inte höra, titta så jag flaxar med armarna, titta på fågeln där borta!"-beteende (ingen försökte ens bemöta argumenten, utan bara avleda uppmärksamhet, omän på tiotalet olika sätt).
Däremot råder det inget som helst tvivel om att musikindustri och filmindustri klantat till det rejält för sig. De har inget automatiskt existensberättigande om de inte kan anpassa sig till nya tider.
Tänk om något motsvarande Apple iTunes hade uppstått redan 1999. Någon som tror fildelning hade varit så stort, eller antalet upphovsrättsmotståndare varit så många? Jag betvivlar det.
De hade en chans att verkligen få över alla på sin sida och skapa en ny jättemarknad, men de fick istället dras in i en ny tid, sparkandes och skrikandes.
Liza Marklund kallar alltså Mozart, Shakespeare och Michelangelo för "skit".
Hon lider av svårare hybris än Guilliou tror jag bestämt.
Wille, intressant inlägg på din blogg (har läst några men den hade jag missat. Jag håller nog med om det mesta, även om jag är något kluven till det 'etiska' i det hela.
Framförallt två saker övertygar mig i den här frågan:
1. Alla branscher måste anpassa sig efter sina förutsättningar. Den som har starkast lobbygrupper bakom sig ska inte diktera villkor.
2. Lagar som människor inte följer är kontraproduktiva.
Visst är det lite löjligt att gapa "kom och ta mig!! HA-ha!", men lika löjligt är det att spela stark utan muskler. Och det är det antifildelarna gör nu.
Personligen är jag för upphovsrätt, även om jag anser att den bör reformeras och slappas upp rejält (vilket inte kommer att hända, just pga lobbygrupper du nämner).
Vad gäller illegal fildelning så tycker jag dock att staten inte bör ägna sig åt att jaga dessa.
Det är dels för att det krävs metoder som är rejäla ingrepp på den personliga integriteten, dels för att jag inte anser att skattebetalare ska behöva betala för det. Det bör ligga i upphovsrättsinnehavarnas intresse att sköta själva jakten, inom lagarnas råmärken, och sedan presentera materialet inför domstol som bara dömer.
Jag håller däremot inte med om att lagar som människor inte följer inte alltid är kontraproduktiva. Om vi fick en rånepidemi, skulle det vara befogat att avkriminalisera rån?
Min personliga åsikt angående lagar är desto färre desto bättre, och bara lagar mot saker som har faktiska offer (utöver förövaren själv).
Anonymous, ja jag slås av hennes bakåtsträveri. I själva verket finns i dag tidningar och annat som lever på sponsorer: allt "gratis" i ett modernt samhälle är sannerligen inte skit.
Wille, ja det lutar jag också åt: gärna upphovsrätt men den måste reformeras.
Integritetsargumentet väger absolut tyngst i fråga om lagens vara eller icke-vara. Samtidigt kan jag inte låta bli att också räkna in lagens möjligheter att efterlevas i den verklighet vi har i dag: noll.
En rånepidemi skulle inte gå att kontrollera genom att bara förbjuda, utan att man ens har befogenheter att stoppa den. Då får man hitta vägar, man får lirka, jobba förebyggande och med helheten i ett samhälle. Det finns en gräns för när en lag gör nytta (avskräcker tex) och när en lag bara blir löjlig och kontrapoduktiv. Fildelningslagen tillhör den senare.
Visst, fildelandets moraliska aspekter är tvivelaktiga, men så var även myndigheternas usa-beordrade panikrazzia som drabbade 100-tals oskyldiga företagssidor. Enklast är att begränsa de juridiska ansträngningarna till endast dem som tjänar pengar på kopiering. ...och fildelning kan nog vara till nytta vara till nytta om en del skitfilm och skitmusik blir olönsam :o)
Men jag fattar inte hypen när en fildelare, för ett tag sedan, åtalades för att ha lagt upp 'Hipp hipp hora', det var väl en svensk film? Svenska filmer ska iaf vara gratis för dem har vi ju redan subventionerat med våra sosseskattestålar.
Rl, jag är inte så säker på att de moraliska aspekterna är så tvivelaktiga när det kommer till "intellektuella" monopol.
Men vafan har jag skrivit. Tvärtomspråket i inlägget ovan.
Jag kan verkligen inte göra två saker samtidigt....
Även jag har skrivit litet om det hela på min blogg. Tycker det är en svår fråga måste jag säga, men något slags reformering av upphovsrätten behövs.
Bra inlägg Johan.
Det där med Bodström: han har åtminstone indirekt haft ett finger med i spelet när han sagt till polisen att "prioritera den här typen av brott". Sen kommer han ju aldrig erkänna något mer.
Visst är det en svår fråga, men de flesta borde vara överens om att något måste ändras.
Den här frågan påminner lite om frågan om yttrandefrihet: fungerar förbud av data & tankar, eller ej?
Wille skrev: Det bör ligga i upphovsrättsinnehavarnas intresse att sköta själva jakten, inom lagarnas råmärken, och sedan presentera materialet inför domstol som bara dömer.
Men i andra brottsfall så förlitar vi ju oss på polisen. Om Björnligan rånar Farbror Joakim, så är det ju inte upp till honom själv att leta rätt på busarna, fånga dem och leverera dem i ett knippe till kommissarie Karlsson. (Även om Joakim ofta gör jobbet ändå - men det BORDE vara Karlssons förbannade plikt att skydda medborgarna från stöld.)
Sakine skrev: I själva verket finns i dag tidningar och annat som lever på sponsorer: allt "gratis" i ett modernt samhälle är sannerligen inte skit.
Men man kan tvista om t ex Metro verkligen är gratis, vi "betalar" ju genom att utsätta oss för reklamen. En motprestation för att få tidningen. Jämför med om Harry Potter skulle trolla fram egna upplagor, fast med alla annonser borttagna, och sprida ut dessa gratis i hela landet. Då skulle Metro bli väääldigt sura. Och fattiga.
Bear, ja men den "betalningen" får man då se till att klämma ut konsumenten. Om man nu vill tjäna pengar på sina produkter.
Bara ett exempel.
Skivbolagen är Europas nya bönder. Det vi talar om är exakt samma sak som vi har gjort under historiens gång titt och tätt var femtionde år. Marknadsekonomin frigör resurser och skapar ett effektivare samhälle och i takt med teknikens framfart blir vissa arbetsuppgifter överflödiga. Då det handlar om svenska varvsarbetare eller industriarbetare slussas de helst in i nya yrken eller kompetensutveckling för att anpassa sig till nya tider. Problemet blir värre när ett mäktigt skrå utmanas, nu handlar det om skivbolagsindustrin. Varför betala för någonting som inte behövs? En totalt onödig mellanhandsindustri. Det känns lika berättiggat som EU:s jordbrukspolitik. Och Liza Marklund, var står det att konstnärer ska garanteras massa pengar för sitt skapande? Den ekonomiska ersättningen kan tas om hand på andra sätt än genom skivförsäljning, exempelvis genom bredbandskostnaden, men det ska inte vara på kulturkonsumenternas bekostnad i form av apdyra skivor och biobesök. Tur är väl att de bästa konstnärerna väljer sina vägar i livet av kärlek och kompromisslöshet, annars går det åt pipsvängen med allting och våra musikfestivaler ser ut som gårdagens happening på Solliden. Detta är baranchprotektionism, inget annat.
Helt rätt, Jakob! Liza och hennes konstnärer kan pyssla med sin hobby bäst de vill.
Skicka en kommentar