2015-08-31

Umeå universitets kulturrelativister

I lördags hade jag kolumn publicerad i Expressen. Den handlade om Soheila Fors som länge har arbetat mot hedersförtrycket, och som har hotats för en dikt. Många uttryckte stöd för Soheila. Aftonbladet plockade upp tråden, likaså Omni. Det finns ett utbrett engagemang i frågor som rör hedersförtryck och rätten att slippa hot.

Men det finns även några missförstånd. Så jag twittrade om att hederskulturen inte är ett fenomen som enbart finns bland muslimer. Hederskulturen finns inom olika religiösa och etniska grupper och bland icketroende.

En ytterligare sak jag skrev är ”Skillnaden mellan hederskulturen och 'mäns våld mot kvinnor': den drabbar även pojkar, män, hbtq-personer, och utövas även av kvinnor.”

För mig är detta lika självklart som att mitt tilltalsnamn är Sakine. Jag kommer från den del av världen där hederskulturen är närvarande i allra högsta grad. Hela min uppväxt har denna kultur på ett eller annat sätt varit närvarande. Med jämna mellanrum får jag mejl från unga utsatta tjejer, som sett att jag skriver om frågorna i tidningen, som ber mig om råd. Men jag har även träffat anhöriga till en ung man i Kurdistan som sköts ihjäl av flickvännen - för att han vägrade gifta sig med henne.

Hederskulturen är något annat än ”mäns våld mot kvinnor”: Abbas dödades inte som kvinna. Robert Hannah lämnade inte hederskulturen som kvinna. Det är farligt att inte se hederskulturens speciella drag, om man ska kunna motverka den. Det finns fall där unga kvinnor har råkat riktigt illa ut för att svensk socialtjänst inte har förstått att föräldrar kan vara förövare.

Som sagt, självklarheter för de flesta som intresserar sig för frågan. Men så kom plötsligt en våg av påhopp. Det började med en tweet från Susanna Eriksson, doktorand vid Umeå universitet:Först förstod jag inte vad det var frågan om. Hade hon missförstått? Men nog har jag träffat kulturrelativister genom åren. Som tror sig göra en god gärning genom att förneka hederskulturen och misstänkliggöra alla som beskriver hederskulturen som annat än ”mäns våld mot kvinnor”.

Eriksson verkade, om jag ska göra en snäll tolkning, fullständigt okunnig i ämnet. Låt gå för det.

En som däremot ödslade tid på att vara riktigt otrevlig är Andreas Pettersson, universitetsadjunkt, Juridiskt forum vid Umeå universitet, som nu har blockerat mig på twitter. Men sorry Andreas, jag är ganska bra på att skärmdumpa idiotiska inlägg. Låt oss kika på några:

Jag har över huvud taget inte gjort skillnad på våld och våld. Jag har inte skrivit ett skvatt om "vita" mäns våld. Det är något som finns i Petterssons egen föreställningsvärld, att jag pratar om förövares etniciteter. När jag svarar får jag höhö-svar tillbaks om att jag är kränkt.

När jag sedan ger Pettersson och hans hatsvans - är fler av dem kopplade till Umeå universitet undrar jag hur grava problem stället har - länkar till fakta och forskning som stärker det jag skrivit om hederskulturen, smiter såväl han som Susanna Eriksson.

Man behöver inte ens leta sig ut till utländska forskare eller institut. Bland annat skriver Uppsala universitet väldigt enkelt och tydligt om vad hederskulturen är för något. Naturligtvis är det svårare för Pettersson & Co att angripa ett universitet som uttrycker samma självklarheter som jag uttryckte.

Det är illa att kulturrelativister på universitet ägnar sig åt påhopp och förlöjliganden för att man skriver om hederskulturen. Men det är förjävligt att offer för hedersförtryck riskerar att gå in i en föreläsningssal och möta idiotin.

Uppdatering (2/9): Här är universitetens svar.Och se där, inte första gången Universitetets personal har betett sig så här.

19 kommentarer:

Lennart Jonasson sa...

Följande kommentar gjorde jag på twitter om Umeå Universitet som lärosäte som jag känner till
efter att ha läst några doktorsavhandlingar som producerats där!

"Mycket av den akademiska forskningen om hederskultur inte minst i Umeå sker på gymnasienivå utan en bredare vetenskaplig förankring!"

Dr Hedge sa...

Det är inte så smickrande för dem som du vänder dig mot. Vilken sågning!

Emilli Vanilli sa...

Tyvärr tror jag dessa godhetsriddare, som ofta tar till rasistkort eller härskartekniker, är en stor anledning till SDs framgångar. Folk ser att det är omöjligt att ha en sansad faktabaserad diskussion. Man röstar då på en annan ytterlighet för att så att säga tippa vågskålen åt andra hållet. Jag imponeras av er som ändå försöker stå upp för sanningen utan att sänka er till den ena eller andra sidans nivå.

Anonym sa...

Umeå i ett nötskal. Hela universitet och staden är som nån slags vegansekt för inbördes beundran.

Den där gubben verkar fö ha varit i farten tidigare: https://toklandet.wordpress.com/2014/06/08/harlig-representant-for-umea-universitet/

Anonym sa...

Ett rättfärdigande av hedersmord hittas i Gamla Testamentet , 5:e Mosebok , 22:a Kapitlet, Verserna 13-21. Finns inte ett smack i Koranen om detta.

Unknown sa...

Ulvar i fårakläder !
Det är skandal att dessa hatare får ha en ställning eller titel på något universitet. Förstår man inte fakta och de bakomliggande mekanismerna bakom hedersvåld och dessutom ger sig på de drabbad genom förnekanden, ifrågasättande och misstänkliggörande är man i allra högsta grad delaktig i förtrycket. Att då kalla sig för feminist eller antirasist är inget annat än en förklädnad,

Einar

havre flarnstad sa...

Ja Andreas postmodernistson känner man ju till sen innan jag brukar läsa en intressant
blogg toklandet som ofta belyser(postar screens/länkar till vad dom själva skriver på nätet) olika tokigheter ytterlighetsfigurer inom olika extremiströrelser håller på med och den filuren och hans kvinnliga parhäst är en återkommande följetong av absurda uttalanden.

Något som karakteriserar genusmaffian på Umeå universitet är att dom konstant blir otrevliga när dom ger sig in i olika diskutioner och märker att det inte riktigt går som förväntat.

För övrigt är det bra att man belyser problem som hederskultur och nej det är INTE det minsta rasistiskt alla vet redan vilken majoritet som kastar ut sina döttrar från balkongen eller tvingar sin homo-son att förneka sin läggning under dödshot det är liksom ingen hemlighet at det inte är och aldrig varit ett stort problem bland etniska svenskar

Att förneka eller dölja saker som redan är allmänt kända öppnar upp för att riktiga fördommar får fotfäste tex att det endast rör muslimer och det förstärker bilden av hur media desperat undviker att rapportera om problem såfort det har en förankring till invandring från främst mellanmöstern/nordafrika (MENA)

Tack Sakine för att du inte backar det behövs fler som dig och om vi ska kunna få bukt med kulturella problem måste något göras åt dom här människorna det ska inte vara så att man ska kunna skrämma andra till tystnad med rasiststämplar eller hatsvansar.

Anonym sa...

Som student vid just Umeå Universitet skäms jag lite när jag ser vad de skriver. De vill säkert väl men trots 5-9 års studier tycks vissa ha problem att hålla två tankar i huvudet samtidigt. Det går nämligen alldeles utmärkt att vara emot och bekämpa rasism, eller för den delen ett politiskt parti, samtidigt som man kritiserar hederskulturer.

Mvh en skamsen student från Umeå.

Anonym sa...

Kulturrelativismen är en form av värderelativism som bottnar i postmodernismens eroderade samhällsvetenskap. Any thing goes. Det finns inga absoluta sanningar. Allt är sociala konstruktioner eller förtryckande majoriteters normkonstruktioner. Idégodset är Framsprunget ur en antikolonial "diskurs", postkolonialt tillstånd. Nordvästeuropas samhällspolitiska och sociala utvecklingsnivå får av kulturrelativister inte anses vara bättre än mena-länders dito. Kvinnoförtrycket t.ex. i Afganistan är jämförbart med vita mäns förtryck av kvinnor i Europa. Samma talibaner här som där, enligt FI:s Gudrun Schyman (nu flera år senare håller hon på att få delvis rätt men inte på det sätt som hon avsåg, pga massinvanringen till Europa från menaländer). Kulturrelativismen är en blind agendastyrd samhällsvetenskap som har kapsejsat, med dubbla måttstockar för olika kulturer, inte universell inriktning, vilket i grunden har en rastisk dimension. De som skriker högst om rasism är de som ligger närmast den etiketten?

Aktieingenjören sa...

Jag är tyvärr inte förvånad. Det finns en hel del bra forskning på Umeå universitet men inom samhällsvetenskaplig forskning har de blivit lite av en skyddad verkstad för den här typen av människor.

Tomas sa...

Som Sakine skriver "Men det finns även några missförstånd. Så jag twittrade om att hederskulturen inte är ett fenomen som enbart finns bland muslimer. Hederskulturen finns inom olika religiösa och etniska grupper och bland icketroende."

Erik Pousar sa...

Skulle kunna bero på att gsmla testamentet är gemensamt för judendom kristendom och islam.

sakine sa...

Har själv läst någon enstaka kurs i genus (ingick i utbildningen), men aldrig märkt av en så låg nivå i högskole- och universitetsvärlden. Fått många mejl i dagarna från akademiker vid andra universitet som ger hopp, ska sägas.

Har dock varit med om en liknande historia en gång, och det med en "professor i etnicitet". Stefan Jonsson tappade fattningen i självaste DN: http://sakine.blogspot.se/2013/08/professor-i-ohederlighet.html För att klämma åt mig i hedersfrågan ljög han (upprepade gånger) om att jag skulle vara någon slags stjärna hos Avpixlat.

Men då undrade jag mest hur DN och kulturchefen Björn Wiman kunde släppa igenom hans totalhaveri utan rättelse.

sakine sa...

Tack förresten för era kommentarer!

Unknown sa...

Jag håller med om att hederskultur är något annat än 'mäns våld mot kvinnor'. Dock skulle jag istället använda begreppet 'relationsvåld', eller Intimate Partner Violence (IPV) som är den engelska benämningen. Det är detta som utgör den överväldigande majoriteten av våld mellan könen, och kontentan av flera hundra studier över 40 års tid är att IPV är till ca hälften ömsesidigt (båda parter är våldsamma) och till hälften ensidigt. I ca 70% av de ensidiga fallen är det kvinnan som slår, och i fall av ömsesidigt våld är det vanligen kvinnan som slår först. Det finns stöd för att symmetrin håller även för sexuellt våld och relationsterror. Män och kvinnor slår också av ungefär samma skäl, och är ungefär lika benägna att ta till allvarligt våld. Även i detta fall är det alltså felaktigt att tala om 'mäns våld mot kvinnor' som en speciell företeelse; den är speciell mest i det att vi tycker att våld mot kvinnor är så mycket hemskare än våld mot män.

En skillnad är dock tydlig: kvinnor skadas i större utsträckning än män, pga männens överlägsna styrka (skillnaden minskas lite av att kvinnor oftare använder tillhyggen).

Det finns en hel del kontrovers kring detta, men de studier som avviker påtagligt från denna bild har antingen bara ställt frågan till kvinnor, eller frågat på ett sätt så att svaren blir väldigt olika från män och kvinnor. Alternativt har de helt enkelt mörkat ena halvan av resultaten, vilket också har förekommit.

Fortfarande är det väsentligen skilt från hederskultur, som till stor del grundar sig i omständigheter där det rättsliga skyddet är svagt och individer/grupper behöver agera för att trygga både sig själva, sin egendom och sin familj, med livet som insats om så behövs.

Fredrik sa...

Jag förstår inte alls på vilket sätt Andreas är otrevlig? (har dock bara läst de inlägg du publicerat här). Fick han svar på sin fråga? Då är det ju lite ofint att ställa den igen. Det verkar ju av ditt inlägg som att du blev arg för att han ställde en fråga och du inte hade svar på den?

Kanske beror den här osämjan på att det är en sak att vara debattör och en annan att vara forskare. Forskarna kräver vetenskapliga belägg, inget konstigt med det egentligen.

sakine sa...

Rolig du, "Fredrik".

Arthur sa...Hej Sakine!

Personer som beter sig sådär illa gör det för att de kan, för att de inte kan bättre och för att det roar dem. Hade de någonting att komma med så hade de haft vett att uppträda korrekt. Försök att inte ta åt Dig utan fortsätta på en kurs Du själv valt. Till skillnad från så många andra svenska journalister beter Du dig alltid korrekt. Det har Du råd med eftersom det Du skriver har en genuin substans.

Det är svårt att förstå varför adjunkt Petterson inte inser att han sprider ett intryck av att Umeå Universitet är en plats där få djupa tankar tänks.

Hälsningar
Arthur

K.jonsson sa...

Jaså, var det Umeå Universitet! Ja,ja, men det är ju där det.