2015-09-12

Uselt, Ving

Det turkiska parlamentsvalet i juni gick inte som president Recep Tayyip Erdogan önskade. HDP, ett minoritetsvänligt parti starkt bland de kurdiska väljarna, tog sig för första gången in i parlamentet med 13 procent av rösterna. På så sätt sattes krokben för Erdogans maktambitioner. I stället för att acceptera valresultatet bröt Erdogan vapenvilan med den kurdiska gerillan PKK, vars gren YPG strider mot Islamiska staten i Syrien. Nu pågår därför stridigheter i den kurdiska regionen, vid gränsen Turkiet-Irak.

I den kurdiska staden Cizre i öster har, till följd av den upptrappade konflikten, många kurdiska civila – av turkisk militär - dödats den senaste veckan. Kurder misshandlas och trakasseras. (Följ gärna #Cizreunderattack på Twitter. Trots Erdogans försök att censurera Twitter sprids bilder och information.)

I dag finns, tack och lov, internet. Händelser som dessa går inte att dölja. Det är också svårare att hindra information när våldet mot oskyldiga inte begränsar sig till Turkiets östra delar. Låt mig nämna några saker som hänt under den gångna veckan:

* I Istanbul har ultranationalister och Erdogananhängare, beväpnade med påkar och stenar, attackerat tidningen Hürriyets redaktion. De vill censurera all regeringskritisk media. Enligt uppgifter ska mobben ha letts av Abdurrahim Boynukalın, turkisk parlamentsledamot för Erdogans parti.

* Den välkända holländska journalisten Frederike Geerdink greps förra lördagen för att ha rapporterat om en protestaktion mot Erdogan. I onsdags utvisades hon från Turkiet. (För några år sedan uppmärksammades Turkiet som det land där flest journalister hålls i fängelse – det hindrade inte vår dåvarande utrikesminister Carl Bildt att påstå att inga oliktänkande fängslas i Turkiet. TV4, 9/11 2013).

* Likt tidigare görs, av regeringen, försök att blockera sociala medier.

* Det demokratiskt invalda HDP har fått hundratals vallokaler nerbrända och sönderslagna. Allt för att partiet inte ska kunna bedriva valrörelse inför extravalet 1 november. HDP:s partiledare Selahattin Demirtas upprepar gång på gång att våldet måste upphöra. Regeringen gör allt för att sammankoppla HDP med terrorism.

* I semesterstäder som Alanya och Side har kurdiska restaurang- och butiksägare fått dessa sönderslagna och nerbrända. Landets ultranationalister går till attack om nätterna och skriker att de vill se folkmord på kurder och armenier. I normala fall brukar turkisk polis slå hårt mot demonstranter. Nu har de stilla tittat på, i bästa fall (en läsare har dock hört av sig och tycker polisen agerat i Alanya, se kommentarsfält).

* Den som trodde att det slutar med våld mot oskyldiga kurder är bra naiv. I Istanbul har nu fascisterna även gett sig på armeniska kvarter.

Det handlar om hat mot alla som inte är turkar.

Av rädsla för attacker – eller för sympati för fascisterna, det finns säkert en supportergrupp - kläs semesterparadis som Side i stora turkiska flaggor. Butiker, restauranger, taxibilar – allt.

Jag har under den gångna veckan haft anhöriga (svenskar) på plats i Side. De har bott på ett Ving-hotell, som efter att en kurdägd restaurang i närheten brändes ner för några dagar sedan, satt upp stora turkiska flaggor. Eftersom mina anhöriga finner lynchstämningen mot kurder en smula obekväm har de mejlat Ving och frågat om varför hotellet flaggar.

Svaret de får:


I två andra svar, det är alltså tre Ving-anställda som svarar, skriver resebolaget att demonstrationerna är en reaktion mot PKK. Så lustigt då att ultranationalister ger sig på oskyldiga kurder och armenier.

Flaggorna ska alltså ge turkarna ”styrka”. Vilka är då de ”turker” som dödats av ”självmordsbombare”? Det är militärer som dött i stridigheter med PKK. Det dör dagligen stridande på båda sidor. (En våldsspiral som Erdogan iskallt räknar med att vinna på i nyvalet, om det alls kommer att kunna genomföras.)

Att Ving totalt nonchalerar att civila kurder får sina butiker och restauranger nerbrända i Side är illa nog. Men de går längre än så när de uttrycker sig stödjande inför det som sker.

Det sista Turkiet behöver är stärkt nationalistiskt hat, där alla som inte sätter upp turkiska flaggor riskerar att attackeras av våldsamma fascister.

Glöm att jag någonsin reser med er igen, Ving.


Uppdatering (kl 15:40): Nu svarar Ving.
Inte politisk ställning åt något håll. Bedöm själva.

25 kommentarer:

RosenRasande sa...

Bra du har min support.Stå på dig

Anonym sa...

Du har också min support Sakine! Sluta aldrig ta upp orättvisor.
Kram

Poetissan sa...

Ving = Diktaturprofitörer.
Och deras kunder får stå ut med skiten när de väl är där.
Aldrig att Turkiet ska med i EU!

smaab sa...

Turkiet finns inte på min reskarta, däremot gärna till de av kurderna befriade områdena.
Från och med nu bojkottar jag Vingresor om det någon gång skulle bli aktuellt med en charterresa.
Lennart Jonasson

aro sa...

Ving = big joke

Unknown sa...

Jag håller med Sakine. Bojkotta Turkiet - stöd inte denna skurkstat.

Anonym sa...

Bojkotta Ving för att ett hotell i turkiet har satt upp turkiska flaggor?

Marika sa...

Viktigt att vara korrekt med händelseförloppet för att behålla trovärdigheten. Det var PKK som bröt vapenvilan genom att utföra flera attacker och döda turkiska militärer. Därefter svarade Turkiet med att bomba PKK-fästen. Nu framställs det felaktigt som att Turkiet bröt vapenvilan eftersom man inte gillade det demokratiska valresultatet.

sakine sa...

Tack alla som läser och hör av sig! Värmer att frågan engagerar många.

sakine sa...

"Marika", det där stämmer inte. Du kan ju lyssna på Erdogan själv. Han hymlar inte med att kaoset har uppstått på grund av att han inte fick egen majoritet i valet i juni.

Apropå korrekthet.

Anonym sa...

Vilket dåligt inlägget detta är! Vad jag förstår av texten så tar absolut Ving ingen sida av denna konflikten. Sen är frågan varför du bara valt att kopiera en liten del av hela denna konversation. Ni kanske ställde extremt dumma frågor? Istället för att lägg så mycket energi på att skriva om ett resebolag som säljer resor... kan du väl skriva om svensk politik och vad som händer där. Gör om gör rätt Sakine!

smaab sa...

Vissa uttalanden som görs bygger tyvärr på mindre djupa analyser av den turk/kurdiska bakgrunden!

Erddogan hade möjlighet öppna en dialog med det pro kurdiska parti som röstades in i det turkiska parlamentet.Man valde istället att skapa kaos för att försöka återfå majoritet i parlamentet och på sikt därigenom skapa möjlighet att ändra konstitutionen och bädda för en enpartistat.
Lennart Jonasson

sakine sa...

"Gör rätt Sakine"

Jag kommer aldrig att sluta skriva om rasism och fascism i mitt födelseland, och dess försvarare. Sorry, "anonym".

smaab sa...

till Anonym!
Du är för dåligt påläst om den turkiska inrikespolitiken.
Sakine är det däremot all heder åt henne!
Lennart Jonasson

Juristen sa...

Avskyvärt av Ving. Också märkligt att dölja att detta handlar om muslimskt våld. Erdogan leder ett islamistiskt parti. Detta är samma intollerans som nu flödar in i Europa. Kristna, kurder och sekulära muslimer har all anledning att vara oroliga.

Anonym sa...

Du brukar skriva balanserat och klokt, men det märks att detta är ett ämne där du är mkt personligt engagerad. Inget fel i det, och din politiska analys är säkert korrekt. Men att ta ut din ilska över konflikten och situationen på ett svenskt resebolag, p.g.a. ett dåligt svar från en stackars guide som inte är så initierad, det tycker jag faktiskt är under din nivå.

sakine sa...

Juristen, ultranationalismen har inte med islam att göra, även om en del av huliganerna är islamister.

smaab sa...

juristen!
Du har så rätt! Samma sorts islamister i Turkiet som i Gävle och stödet till dessa från Vingresor eller Erdogan samma sak. Förkastligt!
Lennart Jonasson

sakine sa...

"Anonym", det är tre Ving-anställda som mejlat. Och nu har Ving i Sverige svarat.

Jag tar inte ut någon ilska för händelserna i Turkiet på ett resebolag, utan skriver om varför jag tycker Ving förtjänar kritik för hur de uttrycker sig.

smaab sa...

Som statsvetare har jag en viss förståelse för inlägg som berör dagsaktuella frågor även från dem som inte är helt insatta, men det bör finnas en saklighet som tål en djupare analys.
Jag uppskattar ditt engagemang!

sakine sa...

Tack själv/själva. Jag är också statsvetare i grunden, även om jag ganska tidigt halkade in i (opinions)journalistiken.

Anonym sa...

Men vänta nu. Har alla Ving-hotell satt upp turkiska flaggor?
Hela Ving ska inte så kategoriskt lastas för vad ett enskilt hotell gör.
Deras förklaring kan stämma. Och ej kontroversiellt med turkisk flagga i Turkiet.. Men Ving bör sen förtydliga att de inte ska flaggas kring denna konflikt. Kanske det som saknas från Ving nu.

sakine sa...

I kontexten - och de svar som Ving ger i tre mejl - är att tydligt ta ställning för en rutten politisk riktning. Men de får gärna förtydliga. Jag lyssnar.

sakine sa...

På grund av falska kommentarer drar jag sträck i debatten.

Vill man kommentera eller fråga mig något går det bra att mejla eller tagga mig på Twitter. Och vill man uttrycka sin mening får man göra det i egna/andra forum.

Ha en fortsatt trevlig helg!

sakine sa...

Fick ett mejl om Alanya, som ger en annan bild av polisens agerande just där. Jag har fått info från Side, Istanbul och städer österut. Om polisen agerat bättre i Alanya är det bra.

"Jag blev lite ledsen när du skrev att polisen inte gjorde något alls mot demonstranterna men jag förstår att du inte var här och såg vad som hände.

Jag bor här sedan ett gäng år och har sett samtliga som varit. Polisen har tårgasat demonstranterna, använt sig av vattenkanoner, gripit folk som varit extremister. Jag har filmer när dom gör det och det var brutalt. Att säga att de inte gör något är inte korrekt.

Den sista som skulle vara i söndags var den första utan tillstånd, de kommer inte ges några tillstånd förrän efter valet nu. Då hade polisen fått tillgång till det här gängets facebooksida (Vatan någonting, den är stängd nu) och dom tog alla namn som figurerade där. Sen stod dom vackert och inväntade dårarna och tog kimlik på samtliga. De som var nämnda på sidan åkte till polisstationen och gripanden gjordes.

Jag vill bara ge dig en bild av vad som faktiskt skedde. Polisen gick även ner till hamnområdet alla dagar och varnade butiksinnehavarna för vad som skulle ske och de flesta valde att stänga igen.

Värst var ju sista genomförda demon, då de brände ner ställen och då var polisen inte nådiga mot förövarna. "